Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

45Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote wandelrugzak voor dames test . 2022. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de perfecte dames wandelrugzak voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een wandelrugzak voor vrouwen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Wandelrugzakken voor vrouwen zijn niet alleen comfortabel om te dragen, maar ook stijlvol.
 • Er zijn verschillende soorten wandelrugzakken en de belangrijkste zijn trekkingrugzakken, dagrugzakken en toerrugzakken.
 • Om een mooie bergtocht te garanderen, moet de wandelrugzak eerst goed afgesteld zijn.

Beste Wandelrugzak dames: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vrouwen wandelrugzak koopt

Wat maakt een vrouwen wandelrugzak bijzonder?

De wandelrugzak of dagrugzak is de kleine alleskunner onder de rugzakken. Ze kunnen veel verschillende kenmerken en soorten constructie hebben. Er zijn wandelrugzakken ontworpen voor fotografen, fietsers en nog veel meer.

In het algemeen heeft een dagrugzak een inhoud van ongeveer 30 liter, maar die kan in bepaalde modellen oplopen tot 40 liter. Het draagvermogen is meestal beperkt tot 8 kilo. Alles boven de 8 kilo is een beetje onpraktisch om mee te nemen.

De keuze aan soorten rugzakken is bijna onmetelijk groot. Het is vaak moeilijk om alle verschillende soorten bij te houden. Het is echter gemakkelijker als je al weet waar je een rugzak voor nodig hebt. (Image source: unsplash.com / Holly Mandarich)

Bovendien heeft de wandelrugzak rugventilatie. Dit betekent dat de rugzak niet direct op je rug gedragen wordt. Er is bekleding met inkepingen ertussen, die lucht laat circuleren en zo je rug beschermt tegen zweet en vocht.

De wandelrugzak is de kleinste van alle rugzaksoorten, waardoor hij licht maar doeltreffend te dragen is.

Door zijn kleine en compacte vormgeving is hij daarom alleen geschikt voor dagtochten. Als je tocht wat langer is, raden we natuurlijk een ander model aan.

Voordelen
 • Compact
 • Rugventilatie
 • Universeel
Nadelen
 • Klein
 • Slechts 8 kg draagvermogen
 • Niet ideaal voor langere tochten

Voor wie is een wandelrugzak geschikt?

Zoals gezegd kan een wandelrugzak of dagrugzak bijna overal gebruikt worden, zolang de tocht niet te lang is.

Fietsers profiteren van een helmhouder en fotografen kunnen al hun camera-artikelen veilig en goed beschermd opbergen. Dankzij de universele constructie kunnen veel onderdelen gemakkelijk aan je behoeften aangepast worden.

Voor welke wandelingen is een gewone wandelrugzak voor vrouwen voldoende?

Natuurlijk is de belangrijkste functie van een wandelrugzak het comfortabel dragen van proviand, uitrusting en andere nuttige voorwerpen. Zoals ik al zei, is een wandelrugzak perfect voor dagtochten en korte wandelingen.

Voor alles daarboven zijn andere modellen, zoals de trekkingrugzak, beter geschikt. Voor een bergtocht die ruim een dag duurt, is een gewone wandelrugzak nogal misplaatst. Het biedt nauwelijks genoeg ruimte om materiaal voor meerdere dagen op te bergen.

Als het echter om een gezinsreis met kinderen gaat of om een eendaagse wandeling, is de wandelrugzak prima geschikt.

Welke eigenschappen moet een wandelrugzak voor vrouwen hebben?

In principe wordt een wandelrugzak betrekkelijk eenvoudig gehouden en lijkt hij op een volkomen normale rugzak. Een belangrijke eigenschap die alle rugzakken hebben is de bandverstelling. Hiermee kun je je rugzak verstellen voor de perfecte pasvorm en comfort.

Nu rijst de vraag: “Maar is er niet nog een heupgordel?” Ja, dat is er inderdaad. In de categorie dagrugzakken zijn deze heupgordels echter eerder zeldzaam. Heupgordels zijn meestal aanwezig in trek- of toerrugzakken.

Wat je wandelrugzak wel mag hebben, zijn deze kleine ruitvormige leren lussen. Je ziet ze vaak op schooltassen of andere draagtassen. Ze zijn er om een tweede paar schoenen te dragen.

Een vaak over het hoofd gezien kenmerk van een wandelrugzak is de ruitvormige leren lus. Je kunt er eenvoudig je schoenveters doorheen rijgen en ze met elkaar verbinden. Je schoenen zitten stevig aan de buitenkant vast en nemen binnen geen ruimte in. (Image source: unsplash.com / Andrian)

Je wandelrugzak heeft ook verschillende vakken of compartimenten. Deze bestaan meestal uit 2 tot 3 zakken met meerdere zijzakken. Praktisch voor het plannen van bepakking.

Welke maten zijn er en welke past bij mij?

Natuurlijk hangt de maat altijd af van het model. De volgende vuistregel geldt: hoe meer inhoud, hoe groter de rugzak. Dat is toch duidelijk, nietwaar? Omdat de gewone wandelrugzak het kleinste model is, zal hij meestal relatief “kort” zijn.

Toch zijn er bepaalde lengtematen die je als leidraad kunt gebruiken. Deze bestaan uit S, M en L. Hier is een kleine tabel om je te laten zien welke maat bij je past:

Maat Ruglengte
S 42-46cm
M 46-50cm
L 50-54cm

Nu is natuurlijk de vraag hoe je je ruglengte kunt achterhalen. Je kunt je ruglengte meten met behulp van 2 punten.

Beginnend bij de 7de halswervel tot aan de 5de lendenwervel. Het is duidelijk waar de 7e halswervel is, maar hoe vind je de 5e lendenwervel? Dit is direct op dezelfde hoogte als de bovenrand van je bekkenkam. Meet gewoon de afstand en je hebt je ruglengte.

Wat kost een wandelrugzak voor vrouwen?

De prijsklasse voor een gewone wandelrugzak ligt tussen €30 en €80. Voorzichtigheid is echter geboden, want wandelrugzakken in de hogere prijsklasse kunnen al een soort gemengde vorm aannemen.

Het zijn niet echt dagrugzakken meer en ook niet helemaal trekking- of toerrugzakken. Echte wandelrugzakken kosten rond de €40. Deze bieden meestal precies wat nodig is voor een ontspannen dagtocht. Modellen met eigen zakken en vakjes voor je camera kunnen iets duurder zijn.

Besluit: Welke soorten wandelrugzakken voor vrouwen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In het volgende gedeelte willen we je kennis laten maken met drie soorten rugzakken om je te helpen bij je keuze.

Omdat er ontelbare soorten rugzakken zijn, moet je je van tevoren goed informeren om de perfecte rugzak voor je te vinden. We willen de volgende soorten rugzak op onze pagina toelichten:

 • Trekking rugzak.
 • Toeren rugzak.
 • Ski-rugzak.

Wat onderscheidt een trekkingrugzak voor vrouwen en wat zijn de voor- en nadelen?

Trekking rugzakken zijn ontworpen om zo veel mogelijk gewicht (meer dan 13 tot 20 kilo) zo comfortabel mogelijk te dragen. Ze zijn meestal voorzien van een brede heupgordel en een stijf rugpand om het gewicht optimaal op de heupen te leggen.

Hij is geschikt voor langere tochten en dat is ook te zien aan de structuur van de rugzak. De tas heeft 2 hoofdvakken, die kruislings van elkaar gescheiden zijn. Een bovenvak en een ondervak. Het onderste compartiment bevat meestal de uitrusting voor de nacht, d.w.z. de slaapzak enz.

Het bovenste compartiment bevat meestal de slaapzak. Het bovenste vak bevat meestal de rest van de uitrusting. Afhankelijk van het model kan de rugzak van voren of van boven gepakt worden. Dit heet een bovenlader of voorlader. Sommige modellen bieden beide mogelijkheden.

Bovendien biedt de trekkersrugzak, net als de toerrugzak, ook veel houders aan de buitenkant voor extra uitrusting.

Voordelen
 • Ruim
 • Gewicht ideaal verdeeld
 • Veel functies
Nadelen
 • Duur
 • Niet universeel toepasbaar
 • Niet ideaal voor korte afstanden

Waarin onderscheidt een toerrugzak voor vrouwen zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De toerrugzak is de op één na grootste rugzak na de wandelrugzak. Het is aan te bevelen ongeveer 10 tot 13 kilo mee te nemen, wat het volume van ongeveer 40 tot 50 liter mogelijk maakt.

De toerrugzak biedt ruimte voor veel noodspullen, voor omvangrijke uitrusting en nog veel meer.

Dankzij de smalle constructie wordt hij uitstekend gebruikt bij alpine sporten. De smalle snit biedt optimale bewegingsvrijheid en is perfect toegerust voor vele lichamelijke activiteiten naast wandelen.

De toerrugzak wordt meestal altijd heel dicht op de rug gedragen en heeft meestal geen ventilatiesysteem. Dit betekent echter dat het zwaartepunt gecentreerd is en dat je meer evenwicht hebt en zekerder op je voeten staat.

De heupgordel van een toerrugzak is heel belangrijk. Hij verplaatst het gewicht naar de heupen, zodat hij comfortabel is om te dragen, zelfs met zware uitrusting. Bovendien heeft de toerrugzak, in vergelijking met de wandelrugzak, veel houders aan de buitenkant voor ski’s, stijgijzers, enz.

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Gewicht ideaal verdeeld
 • Veel functies
Nadelen
 • Duur
 • Niet universeel toepasbaar

Wat onderscheidt een ski-rugzak voor vrouwen en wat zijn de voor- en nadelen?

Rugzakken zijn meestal universeel toepasbaar. Het is niet anders met de ski-rugzak. Hij combineert de compacte vormgeving van de wandelrugzak met de steun van de toerrugzak. Dit geeft je een soort hybride voor kleinere uitstapjes.

Hij is licht en biedt veel bewegingsvrijheid. Het is ideaal voor wintertochten. De rugzak kan echter iets duurder zijn omdat zeer hoogwaardige materialen worden gebruikt die zeer waterbestendig zijn.

Voordelen
 • Compact
 • Goede pasvorm
 • Meestal waterdicht
Nadelen
 • Weinig ruimte
 • Niet universeel toepasbaar(afhankelijk van het model)
 • Niet ideaal voor korte afstanden

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om dames wandelrugzakken te vergelijken en te evalueren

In het volgende deel willen we belangrijke eigenschappen bespreken die dames wandelrugzakken moeten hebben. Op deze manier weet je hoe je rugzakken het beste kunt beoordelen en de perfecte rugzak voor je vindt. We hebben de volgende factoren vastgesteld:

 • Capaciteit.
 • Ontwerp.
 • Draagcomfort.
 • Materiaal.
 • Vakmanschap.

Capaciteit

Zoals we al gehoord hebben, hangt de capaciteit altijd samen met het type rugzak en de grootte. Het is daarom belangrijk te weten voor welke gelegenheid je een wandelrugzak koopt.

Als je dagtochten en korte wandelingen wilt maken, is een rugzak met een inhoud van 30 liter voldoende.

Als je wat langere tochten gaat maken, raden we een rugzak aan met een inhoud van 40 tot 50 liter.

Voor de outdoor freaks onder jullie, die meerdere dagen onderweg zijn en ook de nacht buiten doorbrengen, raden we een rugzak aan met een inhoud van 60 tot 70 liter. Hier volgt een kort overzicht:

Rugzak type Inhoud Gebruiksgebied
Ski-rugzak 15-25l Korte tochten
Wandelrugzak 30-40l Dagwandeling
Touring rugzak 40-50l Volledige dagwandeling (24u)
Trekking rugzak 50-80l Meerdaagse wandeling
Expeditie rugzak +80l Expeditie

Vormgeving

Natuurlijk mag vormgeving niet verwaarloosd worden. Veel fabrikanten bieden daarom een ruime keuze aan kleuren voor de afzonderlijke modellen.

Opmerking: comfort gaat aan het ontwerp vooraf. Maar de fabrikanten bieden ook iets voor het oog. Merken vallen op door een breed scala aan kleuren aan te bieden. Sommige bieden zelfs speciale patronen aan en soms zelfs een eigen kostuummaker. (Image source: unsplash.com / Lionello Delpiccolo)

Maar je moet je er ook van bewust zijn dat je draagcomfort niet onder het ontwerp mag lijden. Je kocht de wandelrugzak immers om te wandelen en niet alleen om er naar te kijken.

Draagcomfort

Nu naar het draagcomfort. Zoals we al ontdekt hebben, bieden verschillende soorten verschillende draagmogelijkheden. Touring en trekking rugzakken hebben de neiging het gewicht naar de heupen te verplaatsen, terwijl de gewone wandelrugzak scoort met zijn luchtcirculatie.

Het is belangrijk dat je weet wat je nodig hebt. Als je een trekkersrugzak nodig hebt, zoek dan naar een stijve rug en een brede, gewatteerde heupgordel. Voor een gewone wandelrugzak is het belangrijk aandacht te besteden aan de schoudervulling.

Materiaal

Ook het materiaal is erg belangrijk. We willen niet dat al je apparatuur beschadigd raakt. Zorg ervoor dat het materiaal waterafstotend is. Er is niets vervelender dan in de regen terecht te komen en dat de inhoud van je rugzak helemaal doorweekt is.

Het materiaal moet scheurvast zijn en vuil weghouden van je voorwerpen.

Vakmanschap

Je wandelrugzak leeft en sterft met zijn vakmanschap. Hoe erg dit ook mag klinken, het is waar. Als de naden slecht genaaid zijn, of de lussen los zitten en niet met de hand gerepareerd kunnen worden, zal je plezier van je nieuwe wandelrugzak van korte duur zijn. Blijf dus bij betrouwbare fabrikanten.

Hier zijn er een paar van:

 • MountainTop.
 • Jack Wolfskin.
 • Deuter.
 • Salomon.

Wetenswaardigheden over wandelrugzakken voor vrouwen

Hoe pak ik mijn wandelrugzak goed in?

Efficiënt ingepakt kan een rugzak een verbazingwekkende hoeveelheid spullen opslokken. Maar wat gaat waarheen? Er is niet één juiste manier om in te pakken. Leg thuis al je spullen klaar en probeer verschillende laadroutines uit tot je vindt wat voor jou het beste werkt.

Een goed gevulde rugzak voelt evenwichtig aan als hij op je heupen rust en niet verschuift of slingert terwijl je wandelt. De verpakking kan verdeeld worden in drie zones plus zijvakken:

 • Bodemzone: Goed voor omvangrijke spullen en voorwerpen die je pas nodig hebt als je in het kamp bent.
 • Kernzone: Goed voor je dichtere, zwaardere voorwerpen.
 • Topzone: Goed voor omvangrijke parafernalia die je onderweg nodig kunt hebben.
 • Accessoirevakken: Geschikt voor belangrijke voorwerpen die je dringend of vaak nodig hebt.
 • Gereedschaplussen en sjorpunten: Goed voor te grote of te lange voorwerpen.

Wat gaat er allemaal in mijn wandelrugzak?

“Elke gram weegt tijdens het wandelen twee keer zo veel” Je hoort deze zin vaak – en terecht. Het is altijd belangrijk om precies te weten wat je echt nodig hebt voor deze reis en wat je niet nodig hebt. Natuurlijk pak je voor een meerdaagse reis anders in dan voor een dagtocht.

Het internet kan helpen. Je kunt op het net talloze paklijsten voor verschillende reizen en rondreizen vinden. Kijk maar om je heen. Je vindt er zeker iets.

Gaat mijn wandelrugzak mee als handbagage?

Je wandelrugzak kan gemakkelijk als handbagage doorgaan, zolang je het maximale gewicht en de maximale afmetingen niet overschrijdt.

We hebben in de bronnen links naar de voorschriften van verschillende luchtvaartmaatschappijen opgenomen, dus zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je op reis gaat.

Beeldbron: pixabay.com / Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies