Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De tent speelt een doorslaggevende rol of een excursie een succes wordt of letterlijk in het water valt. Een tent moet bestand zijn tegen allerlei omstandigheden, zoals regen, sneeuw, hitte en wind, en toch zo licht mogelijk zijn om te dragen en op te zetten. Vooral voor 3 personen, waarbij de juiste maat ook een factor is.

Om er zeker van te zijn dat je reis een succes wordt, hebben we de grote 3 persoons tent test samengesteld 2022. Het moet je helpen de perfecte tent te vinden. Om je te laten weten wat belangrijk is, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet en alle soorten tenten vergeleken naar voor- en nadelen.
Belangrijk om te weten

 • Een 3-persoons tent is voor wie graag in groepjes van 3 gaat kamperen, trektochten maakt, fietst en festivals bijwoont en in een tent wil overnachten.
 • Koepeltenten, tunneltenten en werptenten zijn tentvormen die bijzonder geschikt zijn voor 3 personen. Dit komt vooral door hun goed gebruik van de ruimte.
 • Bij het kopen van een tent is het ook belangrijk te letten op de waterbestendigheid, de omgeving, het gewicht, de structuur, de hoogte en de breedte.

Beste 3-persoons tententest: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor 3-persoons tenten

De tentenmarkt is groot en het is gemakkelijk het overzicht te verliezen over wat er verkrijgbaar is. Dit geldt vooral als je specifiek op zoek bent naar een 3-persoons tent. Om te zorgen dat je niet hoeft rond te zoeken, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je samengevat.

Dit zijn de belangrijkste criteria:

Waterdichtheid

Omdat het weer niet altijd meespeelt, is de stevigheid van een tent belangrijk. Dit omvat ook waterdichtheid. Dit wordt gewoonlijk aangegeven in millimeters waterkolom [mmWS] en wordt gemeten met behulp van een buis op het tentoppervlak. Het waterniveau wordt hierdoor voortdurend verhoogd tot de stof aan de binnenkant drie druppels vertoont. Een hoogte van 1,5m komt overeen met een dichtheid van 1’500 en is standaard voor de meeste tenten. Als waterbestendigheid belangrijk voor je is, moet je een tent overwegen met een minimum van 3’000 mmWS.

Als het veel regent, is een tent met veel vestibule-ruimte voor bagage of direct een grotere tent voor 4 personen de moeite waard

Een veel hoger aantal is echter zelden nodig. Belangrijker dan de druk van boven is de druk op de vloer van de tent. Daar, met 3 mensen en navenant hetzelfde aantal materialen, is de druk hoger, dus moet het wel duurzamer zijn.

2.000 is de standaard. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, is een extra tentvloer aan te bevelen.

De cijfers zijn slechts een benaderende richtlijn, wat te wijten is aan de soms onnauwkeurige hantering van de meting. Als de temperaturen tijdens de meting veranderen, heeft dat ook een andere druk op de tent tot gevolg. Tenslotte moet opgemerkt worden dat het goed opspannen van de tent net zo bepalend is voor de droogheid van de tent.

Omgeving

Als je weerbestendige tenten zoekt, kom je vaak de term vierseizoenententen tegen. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze ook in de winter gebruikt worden, in tegenstelling tot drie-seizoenententen.

Met winter wordt niet het seizoen op zich bedoeld, maar wel de typische omstandigheden, zoals sneeuw, windstoten en kou. Ze zijn gemaakt van resistente stoffen en stabiele aluminium frames. Ze zijn zwaarder, en daarom is het belangrijk de materialen te verdelen over de 3 personen.

Om de warmte binnen te houden, is de hoeveelheid gaas (een luchtdoorlatend materiaal) laag gehouden. Dit brengt ook het nadeel met zich mee van relatief benauwde lucht, wat nogal vervelend is, vooral met 3 mensen in de tent.

Tip: Lichtgekleurde tenten helpen tegen overmatige verwarming en muskietennetten tegen ongenode gasten.

Vergeleken met regio’s met kans op noodweer hebben warme streken andere behoeften. Ventilatie is van cruciaal belang om te voorkomen dat de tent oververhit raakt. Een katoenen tent is goed geschikt voor hoge temperaturen, want hij is ademend en biedt uitstekende UV-bescherming. In tegenstelling tot polyester droogt het langzamer en is het ook vatbaarder voor schimmel.

Gewicht & Draagbaarheid

Draagbaarheid is vooral belangrijk voor wandel- en fietstochten waarbij het gewicht zelfdragend is. Ultralichte tenten voor 3 personen vind je vanaf ongeveer 2 kg.

Katoen is het zwaarst. Polyester is lichter en nylon het lichtst

Deze verliezen echter meestal hun stabiliteit en kunnen zelden meer dan eens gebruikt worden. Een tent in het bereik van 2,5 -3 kg is nog steeds relatief licht en biedt meestal de nodige bescherming.

Wat materiaal betreft is een polyester of nylon tent zinvol, vooral voor trekkers, want die kun je steeds weer opzetten en afbreken. Als lichtheid belangrijk voor je is en je verblijft niet in gebieden met extreem weer, kun je beter informeren naar drie-seizoenen tenten.

Pitching

Met 3 personen is een tent opzetten een stuk gemakkelijker dan met één persoon. Als je toch zo weinig mogelijk tijd wilt besteden aan het opzetten van een tent, is een pop-up tent een goede oplossing. Bij dit type is de tent al aan de stokken bevestigd en wordt hij onder spanning opgevouwen. Als het dan blootgelegd wordt, ontvouwt het zich vanzelf.

Er is ook de opblaasbare tent. Deze heeft geen zware palen en kan in zeer korte tijd opgezet worden. Beide soorten zijn meer aan het weer blootgesteld dan gewone tenten. Maar als je de tent bijvoorbeeld op festivals of kampeerterreinen wilt gebruiken, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Als je genoeg tijd hebt, is een uitgebreidere tent toch de moeite waard, want die biedt meer veiligheid.

Hoogte & breedte

Een hoge tent is comfortabel en gemakkelijk voor de rug. Vooral steilwandige tenten zijn ontworpen voor de hoogte. Het nadeel is dat ze moeilijk op te zetten zijn, zwaar zijn en veel plaats innemen. Ze zijn meer geschikt voor groepen van meer dan 3 personen die langer op één plaats willen blijven.

Steile wand, richel en tipi tenten zijn minder geschikt voor groepen van 3

Een ander alternatief is de tipi tent. Door zijn kegelvormige structuur heeft hij in het midden voldoende ruimte om stahoogte te bereiken. Het kan ook beter gevonden worden (op een niet zo klassieke manier) voor een groep van 3. Het grote nadeel is de spaarzame breedte, maar die is voor meerdere mensen even belangrijk. Hetzelfde geldt voor de noktent, die als de meest traditionele tent beschouwd wordt en tegenwoordig vooral door padvinders gebruikt wordt.

Hieruit blijkt dat hoge tenten ook meer inspanning en ruimte vragen, d.w.z. dat ze niet geschikt zijn voor korte tochten.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 3-persoonstent koopt

Om alle vragen te beantwoorden die je kunt hebben voor je een tent koopt, hebben we deze gids samengesteld. In de volgende delen vind je meer interessante en opmerkelijke aspecten.

Wat is er speciaal aan een tent voor 3 personen en welke voordelen biedt hij?

In tegenstelling tot drie individuele tenten kun je met 3-persoons tenten dichter bij elkaar zijn, of je nu met je gezin gaat kamperen, een fietstocht maakt of met collega’s een festival bezoekt.

Zelt 3 Personen-1

Met meer dan één persoon zijn minstens twee doorgangen praktisch, want dan hoef je niet over de anderen heen te klimmen.
(Image source: Scott Goodwill/ unsplash)

Het praktische is dat je in dezelfde tent kunt blijven als het regent en samen kunt kletsen, spelen of eten.

Welke soorten 3-persoons tenten zijn er?

In het volgende hebben we de meest voorkomende modellen voor 3 personen geïllustreerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 varianten, die meer of minder geschikt zijn, afhankelijk van je behoeften.

3 persoons koepeltent

De koepeltent (vaak ook iglo tent genoemd) heeft een ronde vorm aan de bovenkant en stokken die elkaar onderaan in het midden kruisen. Dit ontwerp geeft het zijn grote voordeel van windstabiliteit.

De bagageruimte of de kook- en eetruimte (vestibule) is vrij klein, wat voor meerdere mensen een nadeel is. Anderzijds zijn de hoogte en breedte naar buiten toe groot genoeg om iedereen goede hoofdruimte te geven, zelfs in een groep.

Voordelen
 • zeer stabiel bij wind
 • weinig tot geen haringen
 • stahoogte
Nadelen
 • moeilijker op te zetten
 • tijdrovender om op te zetten

Koepeltenten lijken erg op roltenten, maar zijn moeilijker op te zetten en ook tijdrovender. De verhouding tussen vloeroppervlak en ruimte boven is in koepeltenten iets kleiner dan in tunnels, maar nog steeds relatief goed.

3-persoons tunneltent

Tunneltenten zijn langwerpig en bieden dus ook lange mensen voldoende ruimte om zich uit te strekken.

Hij bestaat uit twee of meer betrekkelijk verticaal gebogen palen. Hierdoor hebben tunneltenten een goede verhouding tussen het beschikbare vloeroppervlak en de bruikbare ruimte erboven.

Voordelen
 • goed gebruik van de ruimte
 • vestibule is groot
 • grote mensen
 • gemakkelijk op te zetten
Nadelen
 • weerstaat zijwind niet goed
 • niet vrijstaand

In tegenstelling tot koepeltenten en roltenten moeten tunneltenten beter vastgezet worden, maar ze hebben een grote vestibule om al je spullen in op te bergen, of als iemand in je groep liever zijdelings slaapt, is daar voldoende ruimte voor. Het grote zijoppervlak maakt hem minder bestand tegen zijwind.

3 persoons pop up tent

De pop up tent, of tweede tent, kan qua vorm lijken op zowel de koepeltent als de tunneltent, maar in tegenstelling tot de twee kan hij meer door zijn functie dan door zijn vorm bepaald worden.

Het pop-up mechanisme zorgt voor gemakkelijk en snel werpen en meer tijd voor andere dingen. Je hebt geen haringen nodig om het vast te zetten.

Voordelen
 • Zeer snel, gemakkelijk op te zetten
 • heeft geen haringen nodig om vast te zetten
 • lichter
 • vrijstaand
Nadelen
 • Verpakkingen nemen veel plaats in
 • onstabiel
 • slechtere benutting van de ruimte

Omdat de tenten van zeer buigzame steigers gemaakt zijn, scoren ze veel lager in stabiliteit. Bovendien kunnen ze meestal maar weinig versneden worden, zodat het hele gewicht op één persoon rust. Bovendien hebben ze een grotere pakkingdiameter. De verhouding tussen vloeroppervlak en bovenruimte is slechter dan bij de andere twee en kan een probleem zijn voor meerdere grote mensen.

Welke maat tent is nodig voor drie personen?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want de grootte varieert sterk van persoon tot persoon. Je kunt het beste de lengte van de langste persoon nemen plus ongeveer 20 cm. In de regel zijn de meeste tenten rond de 220 cm. Tel voor de breedte alle breedtes bij elkaar op en tel er ongeveer 30 cm bij op. Meestal wordt een breedte van 190 cm gebruikt.

Zelt 3 Personen-2

Een koepeltent heeft zijn hoogste punt in het midden. Een tunneltent is even hoog tussen de vloerstokken en wordt pas plat bij de vestibule.
(Image source: kotenko/ 123rf.com)

Dan moet de gewenste ruimte voor bagage erbij komen, tenzij de tent extra bergruimte heeft. Om de zithoogte te bereiken zou 95 cm voldoende moeten zijn. Als de groep groter is dan gemiddeld, kun je beter voor een 4-persoons tent gaan.

Welke alternatieven zijn er voor de 3-persoons tent?

De tent is er in vele vormen. De meeste ervan hebben we al voorgesteld, vooral die voor groepen van 3. Maar als je iets ongebruikelijkers zoekt, zijn deze opties misschien iets voor jou

 • Tarps zijn afdekzeilen die met koorden aan bomen en hun takken bevestigd worden. Ze zijn variabel in grootte en kunnen speciaal voor 3 personen gekocht worden. Ze zijn vooral aan te bevelen voor natuurliefhebbers die zich niet laten afschrikken door rondkruipende mieren of muggen die dichtbij zoemen. De tent is onverslaanbaar als het op gewicht aankomt. Als het goed bedekt is, biedt het zeil bescherming tegen regen van boven. Als de grond al nat is, is het nutteloos door het gebrek aan bodembedekking.
 • In tegenstelling tot de naam zijnbivaktenten maar halve tenten. De biwack tent lijkt op een grotere slaapzak die doorlopend omhoog loopt naar het hoofdgedeelte. Maar in vergelijking met de gewone tas hebben ze stokken om ze vast te binden en te stabiliseren. Ze zijn meestal voor alleenstaanden, zelden voor twee personen. Dit betekent dat er 3 losse zakken gekocht zouden moeten worden. Dit kan duur uitvallen, want alleen modellen van hoge kwaliteit kunnen condenswater naar buiten afvoeren als het nat is.

Hoe bouw ik een tent voor 3 personen?

Het opzetten van een tent verschilt van tent tot tent. Niettemin zijn er algemene factoren om op te letten. We hebben stap voor stap op een rijtje gezet wat dat zijn

 1. Terreinvoorbereiding: Voordat je de tent neerzet, moeten allerlei stenen, takken en andere spullen verwijderd worden. Zoek een plek die zo vlak en schaduwrijk mogelijk is. Attentie! Vermijd directe plaatsen onder bomen. Dit kan gevaarlijk zijn bij onweer met bliksem. Maar ook andere spullen zullen naar beneden vallen en de tent beschadigen.
 2. Maak de steiger vast: Leg vervolgens de tent en andere materialen klaar. De stokken worden vanaf de grondkant rond de tent geregen. Kleine tip: Als het winderig is, loont het de moeite de tent van tevoren vast te zetten met haken/pinnen en pas dan de stokken door de andere lussen te duwen. In het geval van een dubbelwandige tent kun je de buitentent samen over de binnentent gooien.
 3. Spanning: Bijgevolg komen we tot pitchen. Bij deze stap moet je met de anderen afspreken wie wat en wanneer zal ophangen. Als laatste moet de tent losgemaakt worden. Om je tent stormvast te maken, moeten de lijnen zo strak mogelijk gespannen worden. Als je de ingangsdeur niet meer kunt openen, moeten de lijnen weer losgemaakt worden.

Beeldbron: Kelsheva / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies