
Onze selectiecriteria
Stijgijzers zijn een onmisbaar stuk gereedschap als het gaat om wandelen op sneeuw en ijsoppervlakten. Ze helpen je op elk terrein je houvast te vinden en zo je bestemming te bereiken terwijl je veilig blijft. Er zijn verschillende stijgijzermodellen voor verschillende tochten en moeilijkheden, die allemaal hun rechtvaardiging hebben.
In onze stijgijzentest 2023 laten we je zien wat belangrijk is in stijgijzers. We hebben verschillende stijgijzers met elkaar vergeleken en criteria voor je samengesteld om je te helpen de perfecte stijgijzer voor je te kiezen. Bovendien krijg je wat informatie en tips die je zullen helpen bij het gebruik van stijgijzers.
De belangrijkste feiten in het kort
- Stijgijzers moeten vóór gebruik aan de schoen worden aangepast. Het is het beste je schoen mee te nemen naar een speciaalzaak en de kramp op je gemak af te stellen vóór je eerste tocht.
- Er zijn verschillende soorten stijgijzers, afhankelijk van het gebied waar ze gebruikt worden. Voor het af en toe oversteken van vlakke sneeuwvelden bieden Grödel voldoende grip. Voor tochten op grote hoogte moeten all-round stijgijzers gebruikt worden.
- In geval van twijfel hangt je leven af van je stijgijzers. Je moet dus nooit zonder antislipplaten doen, en bij twijfel is het beter wat dieper in de buidel te tasten dan genoegen te nemen met een provisorische oplossing.
Beste stijgijzers: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor stijgijzers
Om je beslissing over een stijgijzer wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder enkele criteria opgesomd die je bij je keuze kunnen helpen. De criteria die je kunt gebruiken om stijgijzers te vergelijken zijn:
Aantal tanden en uitlijning
Stijgijzers hebben verschillende aantallen tanden. Eenvoudige stijgijzers hebben maar 8 tanden, andere modellen hebben tot 14 tanden. De meeste modellen hebben 10 – 12 tanden. De tanden zijn meestal symmetrisch geplaatst aan elke kant, en ook aan de voor- en achterkant.
Hoe meer tanden een crampon heeft, hoe meer grip hij meestal biedt. Het maakt ook uit hoe de tanden uitgelijnd zijn. Afhankelijk van hoe de stijgijzers gebruikt worden, is een andere oriëntatie van de tanden zinvol.
Met naar beneden gerichte tanden sta je perfect uitgelijnd op vlakke hellingen met een helling van minder dan 35 graden. Als je echter op steil ijs loopt, moet je stijgijzers met verticaal gerichte tanden gebruiken.
Sommige stijgijzers hebben verstelbare hoeken, zodat je ze aan elke gelegenheid kunt aanpassen. In het algemeen geldt: hoe steiler het terrein, hoe belangrijker de voortanden.
Toepassingsgebied
Stijgijzers worden gebruikt voor tochten op sneeuw, ijs en rotsen. Toch zijn er soms grote verschillen in stijgijzers, afhankelijk van de helling, de moeilijkheidsgraad en de gebruiksfrequentie.
Toepassingsgebied | stijgijzers |
---|---|
Winterwandelingen | Grödel of spikes |
Vlakke sneeuwvelden | Grödel |
Veeleisend terrein | tenminste lichte stijgijzers |
Gemengd terrein van ijs en rotsen | all-round stijgijzers |
Op tochten waarbij je alleen hier en daar over vlakke sneeuwvelden moet, zijn eenvoudige, lichte sleeën meestal voldoende om je voldoende houvast te bieden.
Hoe steiler en moeilijker het terrein echter is, hoe belangrijker een goede grip en het aantal en de oriëntatie van de tanden zijn.
Als je tochten over steil, ijzig en rotsachtig terrein plant, moet je je stijgijzers zorgvuldig kiezen en bereid zijn er iets meer voor uit te geven, want je leven kan ervan afhangen.
Gewicht
Omdat stijgijzers meestal gebruikt worden als onderdeel van wandel- of klimtochten, is het gewicht natuurlijk ook een belangrijke factor. Afhankelijk van het materiaal, de binding en het aantal tanden, kan het gewicht variëren van ongeveer 350 gram tot een kilo.
Op lange wandelingen, waarbij je slechts af en toe vlakkere ijs- of sneeuwvelden oversteekt, is het bijzonder belangrijk op het gewicht te letten, want de stijgijzers worden hoofdzakelijk in de rugzak gedragen.
Zodra je echter op steiler en moeilijker terrein komt, moet je meer aandacht besteden aan de functionaliteit dan aan het gewicht. Zo blijf je aan de veilige kant.
Materiaal
Stijgijzers zijn meestal van roestvast staal of aluminium. Aluminium heeft het voordeel dat het lichter is dan roestvast staal. Het kan echter snel slijten. Dit geldt vooral als je op rotsachtige ondergrond loopt.
Daardoor worden de tanden snel bot en bieden ze niet langer de gewenste grip op het ijs. Met roestvrijstalen stijgijzers treedt dit probleem niet zo snel op en blijven ze langer scherp. Ze zijn echter zwaarder dan aluminium stijgijzers.
Een metaal dat minder slijt dan aluminium en lichter is dan staal is titanium. Maar omdat titanium beduidend duurder is dan de gewone metalen, wordt het maar heel zelden in stijgijzers gebruikt en is het dus vrijwel niet op de stijgijzermarkt te vinden.
Binding
In het algemeen kun je voor stijgijzers de volgende bindingen onderscheiden
- Gordelbanden
- Toggle bindingen / automatische bindingen
- Combi bindingen / hybride bindingen
Voor lichtgewicht stijgijzers is de bandbinding de standaard. Deze hebben meestal een soort plastic of metalen mandje voor en achter. Deze manden zijn bevestigd met riemen die het balgedeelte met het teengedeelte van de stijgijzer verbinden.
Dit type binding kan, in theorie, met alle vaste bergschoenen gebruikt worden, omdat er geen speciale eisen aan de laars gesteld worden.
Strap bindingen geven je echter minder stabiliteit dan rocker bindingen en zijn verhoudingsgewijs zwaar met de manden. Bij toggle bindingen, ook wel automatische bindingen genoemd, zijn het bal- en teengedeelte elk met een metalen band aan de voet bevestigd.
De knevelbinding zit heel stevig op de schoen en is lichter dan de bandbinding. Het is ook heel gemakkelijk aan en uit te trekken, mits het van tevoren goed afgesteld is.
Er zijn ook combinaties van beide bindingen voor stijgijzers, bijvoorbeeld de hybride binding, die een korf vooraan en een rocker achteraan gebruikt.
Deze binding past ook op veel schoenen die maar beperkt met stijgijzers compatibel zijn en is geschikt voor veel verschillende tochten. Bij veel stijgijzers kan een tuimelarmbinding desgewenst worden omgebouwd tot een combi oplossing.
Schoenen
Zoals hierboven vermeld zijn wandelschoenen essentieel bij de keuze van stijgijzers. Veel wandelschoenen zijn slechts in beperkte mate geschikt voor stijgijzers en dus niet voor elke binding.
Maar zelfs met volledig met stijgijzers compatibele schoenen is het belangrijk stijgijzers te kiezen die perfect in de schoen passen. Daarom is het absoluut aan te bevelen je schoenen mee te nemen naar de winkel als je stijgijzers koopt, om het juiste model te kunnen kiezen.
Als de stijgijzers niet goed in de schoen passen, of als ze van tevoren niet goed afgesteld zijn, heb je weinig grip in de stijgijzers.
Je moet erop kunnen vertrouwen dat je stijgijzers bij elke stap stevig in het ijs kunnen graven. Als je dus merkt dat je schoen speling in de stijgijzers heeft of zelfs uitglijdt, is het van essentieel belang dat je ze aanpast zodat ze beter in je schoen passen.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je stijgijzers koopt
Wat zijn stijgijzers?
Ze stellen je in staat over besneeuwde oppervlakken te lopen zonder bang te zijn om te vallen. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het gebruiksgebied en de helling van het ijsoppervlak.
Wanneer heb ik stijgijzers nodig?
In het algemeen heb je stijgijzers nodig voor de volgende scenario’s
- Wandelingen waarbij je sneeuwvelden moet oversteken
- Gletsjer tochten
- Klimtochten in gemengd terrein
- Winterwandelingen
Ze zijn een belangrijk stuk gereedschap voor klimtochten. Je moet ook stijgijzers bij je hebben op wandelingen waarbij je alleen af en toe ijsvelden of gletsjertongen moet oversteken.
Voor zulke korte stukjes die niet te steil zijn, biedt een Grödel of lichte stijgijzerkramp vaak voldoende houvast en is ook heel licht en dus gemakkelijk in je rugzak mee te nemen.
Welke soorten stijgijzers zijn er?
Hoe vervoer ik mijn stijgijzers?
Om stijgijzers te vervoeren moet je beslist speciale transportzakken kopen. Zo voorkom je dat de stijgijzers je rugzak beschadigen.
Ze voorkomen dat de stijgijzers iets in de rugzak beschadigen en dat het vuil dat vaak op stijgijzers zit zich over de hele rugzak verspreidt. Deze tassen zijn echter meestal niet waterdicht.
Welke schoenen zijn geschikt voor stijgijzers?
Hierdoor zit de kramp bijzonder stevig op de schoen en kan ze heel snel en gemakkelijk aan- en uitgetrokken worden. Voor moeilijkere tochten is het sterk aan te bevelen volledig met stijgijzers uitgeruste schoenen te gebruiken.
Dit betekent dat ze geschikt zijn voor combinatiebindingen, die vooraan een mand en achteraan een rocker hebben, of zogenaamde strap bindingen. Of de laarzen geschikt zijn voor combi bindingen hangt af van de vraag of ze een overeenkomstige inkeping hebben waar de tuimelaar wordt vastgehouden.
Dit kun je het beste in een gespecialiseerde werkplaats laten nakijken. Combi en strap bindingen zijn niet zo stabiel als zuivere rocker bindingen, maar je kunt er toch veel tochten mee maken.
In het algemeen moeten je schoenen minstens voorwaardelijk geschikt zijn voor stijgijzers, zodra je meer dan een klein sneeuwveld oversteekt. Een stijve zool en andere kenmerken van de schoen zorgen ervoor dat je een stabiele grip hebt.
Moet ik stijgijzers dragen?
Dit betekent dat je geen vaste greep meer hebt. Daarom moeten stijgijzers van tijd tot tijd geslepen worden.
Zodra de tanden bot worden, moeten ze geslepen worden. Anders geven ze je niet genoeg grip op ijs en sneeuw.
Hoe vaak je dit moet doen hangt af van het materiaal en het soort gebruik. Als je veel op stenig terrein bent, worden de tanden meestal snel dof.
Welke alternatieven zijn er voor stijgijzers?
Deze zijn meestal aan een ketting bevestigd met een rubber of ander bindmiddel aan de zijkant of bovenkant van de schoen. Deze spikes aan kettingen zijn vooral nuttig voor het doorkruisen van korte stukken sneeuw, omdat ze meestal lichter zijn dan stijgijzers.
Voor tochten op grote hoogte in veeleisend terrein zijn stijgijzers echter zonder alternatief de beste oplossing. Kettingen en spikes graven niet erg diep in de grond en kunnen gemakkelijker wegglijden.
Daarom zijn deze alternatieven vooral bedoeld voor geprepareerde winterwandelpaden of sneeuwvelden met slechts een lichte helling.
Beeldbron: Moravcik / 123rf