Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Voetbal is een contactsport. Dat maakt, dat voetballers tijdens het voetballen beschermende kleding dragen. Om de plekken die de meeste klappen ontvangen te beschermen. Een van die plekken is het scheenbeen, een bot dat de knie met de enkel verbindt. Het is zelfs in de spelregels opgenomen, dat voetballers scheenbeschermers dragen tijdens het spel.

Voetbal is één van de in de wereld meest uitgeoefende sporten. Ook spelen er in een voetbalelftal meerdere sporters. Tel deze feiten bij elkaar op en je hebt een flink aantal scheenbeschermers nodig. Het aanbod in scheenbeschermers is dan ook gigantisch. Voor iedere voetballer is er wel iets dat op het lijf geschreven is. De grote vraag naar scheenbeschermers, zorgt voor concurrentie tussen de verschillende merken. Dit brengt de prijs van scheenbeschermers omlaag, waardoor voetballers voor een redelijke prijs een goed paar kunnen vinden.
Belangrijk om te weten

 • Voetbalreglementen dicteren het gebruik van scheenbeschermers tijdens de wedstrijden.
 • Een paar scheenbeschermers, beschermen jouw scheenbeen tegen klappen en trappen die ernstige schade kunnen aanrichten.
 • Naast licht en comfortabel, moeten scheenbeschermers zeer stevig zijn.

Onze selectie: De beste scheenbeschermers op de markt

De onderstaande scheenbeschermers behoren tot de meest gewaardeerde scheenbeschermers op de Nederlandse markt. Ze springen eruit door hun kwaliteit, die bepaald wordt door zowel de weerstand tegen klappen als het draagcomfort voor de voetballer. Fabrikanten van deze scheenbeschermers hebben aan ieder detail gedacht, zoals aan de kussens die de transpiratie opvangen en ervoor zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven tijdens het voetballen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De scheenbeschermers met een ultiem comfort

De scheenbeschermers van Avento zijn erg populair. Dat is ook wel te begrijpen. De scheenbeschermers combineren een enorm draagcomfort met een hoog beschermingsniveau. Welke voetballer wilt dat nou niet? De beschermers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat je moet hebben, hangt af van je lengte.

De fraai vormgegeven scheenbeschermers zitten erg comfortabel. Je vergeet bijna dat je ze om hebt! De enkelsok biedt bovendien extra bescherming.

De beste scheenbeschermers met enkelbescherming

Deze mooi ontworpen scheenbeschermers met enkelbescherming van Hudora zijn de favorieten van veel voetballers. Ze bevatten een lichtgewicht schuimrubberen beschermplaat die de klappen opvangt. Dit houdt trainingen en wedstrijden wel zo leuk en veilig.

De scheenbeschermers met enkelbescherming blijven goed op hun plaats zitten door het antislip materiaal. De verstelbare elastische band en het elastische voetrubber zorgen ervoor dat je deze bescherming op jouw been kunt afstellen. Hallo veilige trainingen, dag blauwe plekken en botbreuken!

De beste uniseks scheenbeschermers

De Nike scheenbeschermers houden jouw schenen ver van blauwe plekken en gebroken scheenbenen. Voel je vrij op het veld, met deze anatomisch gevormde beschermers. Geschikt voor mannen en vrouwen. Zo voetbal je in stijl.

De Nike scheenbeschermers worden inclusief sokken geleverd, die de beschermers op de juiste plek houden. Dit zit erg comfortabel en meestal beter dan zo’n elastiek aan de achterkant. Tevens zijn de sokken goed luchtdoorlatend, wat ook erg fijn is.

De meest praktische scheenbeschermers

De scheenbeschermers van Adidas hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De harde schaal beschermt de benen tegen trappen en stoten, terwijl deze zeer licht is om te dragen. Het ergonomische ontwerp past zich goed aan je kuitcontouren aan. Het dikke EVA-schuim biedt een uitstekende demping.

Geen ritjes meer naar de huisartsenpost, niet meer op de bank zitten, maar voetballen tot de laatste minuut. Het sluitriempje zorgt ervoor dat de beschermers goed op hun plek blijven en bepaalt de juiste breedte.

Shopgids: Alles wat je moet weten over scheenbeschermers

Als jij of jouw zoon of dochter gaat voetballen bij een vereniging, dan zijn scheenbeschermers niet te missen items. In de voorschriften van voetbalverenigingen staat namelijk, dat het dragen van scheenbeschermers tijdens trainingen en wedstrijden verplicht zijn. In dit artikel voorzien we je van de nodige informatie en adviezen, om jouw schenen ongeschonden te houden. Scheenbenen zijn namelijk nogal breekbaar en blootgesteld aan de nodige klappen bij verschillende sporten, waaronder voetbal. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over scheenbeschermers. Zo sportief zijn we wel.

Group Of Children In Soccer Team Celebrating With Trophy

Voetbal kan een geweldige sport zijn, voor het welzijn van kinderen en volwassenen.
(Bron: Bowden: 41493571/ 123rf.com)

Wat zijn voetbal scheenbeschermers?

Voetbal scheenbeschermers, zijn onderdeel van een voetbaloutfit en beschermen je tegen mogelijke botbreuken. Het scheenbeen is het op een na langste bot in het menselijk lichaam. Aan de voorkant van dit bot, ontbreken spieren of weefsel, om het te beschermen tegen klappen. Daarom zijn scheenbeschermers zulke nuttige onderdelen van een sportieve kledij, vooral bij contactsporten als voetbal en kickboksen. Meestal staat in het voetbalreglement, dat het verplicht is deze items te dragen tijdens trainingen en wedstrijden.

De functie van een paar scheenbeschermers is de bescherming van de schenen tegen klappen. Impact die zonder scheenbeschermers zou leiden tot blauwe plekken, scheuren en botbreuken. Verder dekken scheenbeschermers het membraan af, dat over het bot loopt en veel zenuwuiteinden bevat. Ofwel, die zeer gevoelig zijn voor pijnprikkels.

Omdat het scheenbeen zich direct onder het huidoppervlak bevindt, komen klappen hard aan. Dit kan veel pijn geven.

Waarvan zijn scheenbeschermers gemaakt?

Sinds Sam Weller Widdouson in 1874 bedacht, om een paar cricket beschermers aan te passen zijn er scheenbeschermers uit allerlei materialen gemaakt. De technologische ontwikkelingen droegen ook bij aan de verbeteringen van de scheenbeschermers. Vandaag de dag staat de technologie zelfs centraal, bij de ontwikkeling en fabricage van sportartikelen als scheenbeschermers.

Scheenbeschermers van verschillende materialen, leveren verschillende prestaties. Plastic blijft achter bij andere materialen, als het om sportprestaties gaat, maar wordt nog steeds gebruikt. Dit komt, naast de lage prijs, omdat niet iedere voetballer dezelfde eisen stelt aan zijn of haar scheenbeschermers. Het materiaal genaamd carbon fiber, oftewel koolstof, heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van scheenbeschermers een flinke sprong vooruit maakte. Wereldberoemde voetballers gebruiken niets anders dan scheenbeschermers uit koolstof of carbon fiber.

Materiaal Kenmerken
Carbon fiber De meest lichte en sterke scheenbeschermers op de markt
Glasvezel Flexibel en redelijk zwaar
Polyurethaan Zwaar en stug
Schuimrubber Licht en beperkte bescherming
PVC (plastic) Beperkte bescherming

Hoe trek ik mijn scheenbeschermers aan?

Het aantrekken en bevestigen van scheenbeschermers is over het algemeen niet moeilijk. Het belangrijkste bij het aantrekken van een paar scheenbeschermers, is dat alle zones van het onderbeen beschermd zijn. Als een deel van de scheen of het onderbeen onbeschermd is, blijft de kans op blauwe plekken, kneuzingen, verrekken en botbreuken bestaan. Daarnaast zorg je ervoor dat de scheenbeschermers stevig genoeg zitten om niet te verschuiven tijdens het voetballen. Ook dat deze niet te strak zitten en de bloedsomloop belemmeren.

 • 1e stap: Eerst bevestig je de scheenbeschermers of trek je deze aan. Daarna komt er een kous of hoes overheen. Bij scheenbeschermers zonder enkelbescherming, trek je eerst de sokken aan, zonder de schenen te bedekken. Daarna bevestig je de scheenbeschermers, waarna je de sok eroverheen trekt.
 • 2e stap: Kijk goed of de scheenbeschermers het scheenbeen en de enkels bedekken. Afhankelijk van het model, bedekken de scheenbeschermers de schenen en enkels op een unieke manier.
 • 3e stap: Gebruik de sluitingen, om de scheenbeschermers op hun plek vast te zetten. Bij modellen met gaas, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat ze niet teveel druk uitoefenen, maar wel stevig blijven zitten. Verschuiven van de scheenbeschermers kan het makkelijkst bij sluitingen van klittenband, maar dit is makkelijk op te lossen met sporttape.
 • 4e stap: Trek je schoen aan en loop erop. Draai je enkel volledig rond en controleer of de schoen nergens de scheenbeschermer raakt.

Welke voordelen hebben carbon fiber scheenbeschermers?

De beste keuze als je wilt dat scheenbeschermers lang meegaan, is een paar gemaakt uit carbon fiber of koolstof. Dit materiaal is flexibel, licht van gewicht en zeer sterk en dempend. De toepassing van koolstof in scheenbeschermers is een van de belangrijkste ontwikkelingen in dit item. Koolstof is zelfs nog sterker dan glasvezel. Daarom zijn scheenbeschermers uit carbon fiber meestal duurder dan die uit andere materialen. In principe zijn er scheenbeschermers in alle prijsklassen en dus voor ieder budget.

Professionele voetballers, laten hun scheenbeschermers op maat maken, om optimaal te kunnen presteren op het veld. Zo hebben sterspelers als Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar en anderen ieder hun persoonlijke scheenbeschermers. Hieronder vind je een paar kenmerken van koolstof scheenbeschermers:

 • Flexibel, licht en stevig
 • Asymmetrisch ontwerp, dat zich aanpast aan het draaiende scheenbeen
 • Het is mogelijk om scheenbeschermers op maat te laten maken
 • Aan de binnenzijde van deze scheenbeschermers zit schuim (absorbeert het zweet en de klappen)
 • Meestal hoger in prijs dan andere materialen, maar je kan geluk hebben
 • Worden gebruikt door sterspelers wereldwijd

soccer players

Scheenbeschermers zijn onmisbaar tijdens een training of voetbalwedstrijd.
(Bron: Sportgraphic: 27721642/ 123rf.com)

Uit welke onderdelen bestaan scheenbeschermers?

Als je een paar goede scheenbeschermers wilt, dan hoef je ze niet altijd volledig nieuw te kopen. Sommige onderdelen zijn namelijk los te verkrijgen en kun je makkelijk toevoegen. Op deze manier kun je met onderdelen jouw scheenbeschermers verbeteren. Met goede onderdelen win je aan comfort en bescherming, ook verminder je de kans op letsel.

 • Enkelbeschermer: Soms geïntegreerd in de scheenbeschermer, soms separaat te koop.
 • Hoes of kous: Houdt de plaat en het karkas van de scheenbeschermer op hun plaats en voorkomt verschuivingen.
 • Lint: Rol je over het onderbeen, zodat de plaat niet verschuift.
 • Band: Sterker dan lint. Dient om de scheenbeschermer vast te zetten op het onderbeen.

Hoe maak ik mijn scheenbeschermers schoon?

Omdat de scheenbeschermers in contact staan met de huid, is het normaal dat er zweet aan te binnenkant ontstaat. Op de langere termijn kan dit nare geurtjes veroorzaken, als je jouw scheenbeschermers niet schoonmaakt. Als je liever fris op het voetbalveld staat, kun je jouw scheenbeschermers na ieder gebruik schoonmaken. Hierbij kun je de volgende stappen volgen:

 • Nat maken van de binnenkant van het karkas. Dat deel dat in contact staat met de huid.
 • Afborstelen met een borstel gedrenkt in zeep, zo mogelijk milde zeep voor de gevoelige huid.
 • Afspoelen met water om alle laatste zeepresten te verwijderen.
 • Afdrogen met een doek en ze vervolgens op een droge plek laten ventileren.
 • Citroensap sprenkelen aan de binnenkant van de scheenbeschermers. Dit sap rekent af met nare geurtjes en verlengen het frisse effect.

Wat zijn de bekendste merken scheenbeschermers?

Zoals met alle sportartikelen gebeurt, steken bepaalde merken scheenbeschermers er met kop en schouders bovenuit. In het geval van scheenbeschermers gaat het om Adidas en Nike. Deze kolossale merken bieden tientallen maten en modellen cheenbeschermers aan en verkopen wereldwijd vele scheenbeschermers. Aan amateurs en profvoetballers, aan mannen vrouwen en kinderen, oftewel, aan iedere voetballiefhebber. Ook Puma voorziet een aantal wereldsterren van goede, op maat gemaakte scheenbeschermers. Andere opvallende merken in de sportmarkt in Nederland zijn het Chinese merk Sportout en het Britse Mitre.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je nu naar de winkel rent om het allerbeste paar scheenbeschermers te kopen met een dik prijskaartje eraan, wacht even. Het is slimmer om op basis van jouw eigen criteria een paar scheenbeschermers aan te schaffen. Sta even stil bij jouw lichaamslengte en de stoffen en kleuren die je graag wilt. Zo kom je niet van de koude kermis thuis. Als je jouw eigen criteria bepaalt, koop je een paar scheenbeschermers waar je nog veel plezier van zult hebben. Hieronder vind je er een paar.

Maat

Het draagcomfort van een paar scheenbeschermers is zeer belangrijk. De maat ervan is dus doorslaggevend en deze hangt af van de lengte van de voetballer en de maten van het onderbeen. Ze moeten strak genoeg zitten, om niet te bewegen tijdens het rennen, spelen en springen, maar comfortabel genoeg om niet te knellen.

Te kleine scheenbeschermers laten delen van het onderbeen vrij, waardoor je alsnog risico hebt op blauwe plekken of erger. Een te grote maat scheenbeschermer kan in de weg zitten en gaan schuiven tijdens de training of wedstrijd. De meeste scheenbeschermers worden geleverd in verschillende maten, die zijn afgestemd op een bepaalde doelgroep en het onderbeen van de voetballer.

Kids sport team sitting on a bench. Group of kids soccer players. Children football club. Football soccer tournament game for children. Boys kicking soccer ball on grassy pitch. Children play sports outdoors.

Er zijn scheenbeschermers in alle soorten en maten, voor iedere doelgroep wat wils.
(Bron: Matimix: 94492193/ 123rf.com)

Speelpositie op het veld

Ook jouw speelpositie kan van invloed zijn op het soort scheenbeschermers dat het beste bij jou past. Sommige voetballers moeten vooral snelheid maken en hebben daarom baat bij lichtgewicht scheenbeschermers. Weer anderen staan bloot aan andere klappen of impacts en stemmen daar hun scheenbeschermers op af. De meer statische spelposities lopen een groter risico op aantasting van de enkels.

 • Keepers: Hebben minder zware scheenbeschermers nodig met een lichte bescherming.
 • Verdedigers: Kunnen het beste kiezen voor sterke scheenbeschermers met enkelbescherming, die tegen een stootje kunnen.
 • Middenvelders: Zijn het beste af met flexibele scheenbeschermers. Middenvelders in de achterhoede hebben daarnaast ook baat bij enkelbeschermers.
 • Aanvallers: We raden je als aanvaller aan, om te kiezen voor kleine, maar zeer sterke scheenbeschermers. Een paar, waarmee je snel kunt blijven bewegen.

Leeftijd en lichaamslengte

Voor iedere leeftijdsgroep raden fabrikanten een bepaalde maat scheenbeschermers aan, maar de maten verschillen per merk. In het geval je jouw scheenbeschermers online gaat kopen, kun je je hierbij beroepen op de onderstaande tabel.

XS S M
6 tot 9 jaar 10 tot 13 jaar 14 tot 17 jaar
Tot 140 cm Tussen 140 en 160 cm Tussen 160 en 175 cm

Voor volwassen voetballers bieden sommige merken daarnaast de maten L (large) en XL (extra large) aan.

Ontwerp

Scheenbeschermers zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en materialen, waarbij iedere soort zijn eigen plus- en minpunten heeft. De klassieke scheenbeschermers bevatten holle en massieve rollen of staven die de klappen opvingen. Er zijn ook schild-achtige modellen, met een harde laag aan de buitenkant en meerdere lagen aan de binnenkant, die de stoot breken en zweet opvangen.

Tenslotte is het mogelijk om jouw scheenbeschermers op maat te laten maken of aanpassen. Meestal doen fabrikanten dit alleen met scheenbeschermers uit de hoogste prijsklasse. Het personaliseren van scheenbeschermers is meestal meer een kwestie van smaak van de voetballer, dan dat een scheenbeschermer er beter op wordt.

Samenvatting

Het kopen van een paar scheenbeschermers lijkt een hele makkelijke taak. Maar, het kan nog best lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. In dit artikel hebben we je een aantal tips en adviezen gegeven, die je kunnen helpen om maximaal beschermd te zijn tijdens jouw voetbaltraining of wedstrijd. Je lekker te voelen met een paar comfortabele scheenbeschermers

Het gaat er tenslotte om, dat scheenbeschermers er zijn om klappen op te vangen, die anders op de gevoelige schenen terecht zouden komen. Kies dan ook niet zomaar een willekeurig paar scheenbeschermers, dit scheelt je veel blauwe plekken en pijn.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Matixim: 55795718/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies