Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Fitforbeach trapt de boel af, en waarschuwt je alvast dat het je voor het doel zal laten staan om te beslissen welke de beste voetbalmodellen zijn die in 2023 op de markt zijn.

Voetbal wordt door velen beschouwd als de grootste nationale passie. Het wekelijkse spel is een heilig ritueel voor miljoenen Brazilianen. Maar laten we het dan even hebben over de hoofdster van deze sport. Zonder is er geen doel, scoort niemand, is er geen winnaar of verliezer: de voetbalbal.

Of je hem nu wilt geven aan een fanatieke neef, voor je wedstrijd, om je team te trainen of voor het clubkampioenschap, je bent op de juiste plaats. Blijf bij ons, we hebben alle essentiële informatie verzameld die bij je aankoop het verschil zal maken.
Belangrijk om te weten

 • Het voetbal ontwikkelt zich voortdurend. Alles om gedurende een wedstrijd zoveel trappen en slagen te doorstaan. Analyseer het fabricagemateriaal is een fundamentele tip.
 • De officiële afmetingen van gewicht en grootte variëren van 68 cm tot 70 cm, en van 410 g tot 450 g.
 • Officiële (geen replica’s) en professionele modellen, die gebruikt worden in wedstrijden zoals de Wereldbeker en de belangrijkste nationale en internationale competities en kampioenschappen, vallen niet onder deze regel.

Beste Voetballen: Onze selectie

Koopgids

Dat voetbal de passie van Brazilianen is, weet de hele wereld. Brazilië heeft ook tientallen spelers onthuld die zich in de loop der jaren vaak als de beste van de wereld hebben onderscheiden. Romário, Ronaldo en Ronaldinho Gaúcho zijn er enkele van.

Maar niet elke sportliefhebber weet hoe hij de ideale bal moet kiezen. Maak je geen zorgen, in deze gids leer je alle belangrijke informatie om de jouwe te kopen.

Wat is het verschil tussen een voetbal en andere soorten voetballen?

In de regel is het doel van voetbal voor alle varianten van de sport hetzelfde: meer doelpunten maken dan je tegenstander, om de wedstrijd te winnen. Maar er zijn veel verschillen tussen de verschillende soorten voetbal, en misschien ligt het belangrijkste wel in de bal.

Of het nu een gras-, futsal-, strand- of society voetbal is, alle voetballen lijken de ronde vorm gemeen te hebben. Het materiaal heeft de neiging veel te variëren. Over het algemeen zijn voetballen, ongeacht welke, te vinden in synthetisch leer, PVC, polyurethaan.

Zoek je bijvoorbeeld een futsal bal, dan hebben we hier een specifieke volledige bespreking.

De belangrijkste verschillen zitten in de grootte, het gewicht en de druk, en die kan per categorie nogal verschillen. Visueel lijkt de voetbal erg op die van strandvoetbal en maatschappij, en de afmetingen ervan zijn niet zo verschillend.

Maar het grote verschil zit in de bal van de twee belangrijkste modaliteiten, veldvoetbal en futsal. De ene wordt gekozen door Neymar, de andere krijgt de voorkeur van Falcao. Maar daar blijft het niet bij.

Fitforbeach heeft deze tabel opgesteld met de belangrijkste kenmerken tussen de twee, zodat je ze kunt vergelijken bij het kiezen van je voetbal:

Voetbal Futsal bal
Grootte en gewicht Groter (68-70cm) en naar verhouding lichter Kleiner (62-64cm) en zwaarder
Prestaties Meer aerodynamisch (mogelijkheid van bochten en effecten) Sneller en preciezer
Materiaal Kan van synthetisch leer gemaakt zijn, PVC of polyurethaan Kan gemaakt zijn van synthetisch leer, PVC of polyurethaan
Ideaal voor Dribbelen en snelheidsspel Betere balcontrole

Wat zijn de voor- en nadelen van een replica voetbal kopen?

Grote competities, zoals de Wereldcup, het Braziliaans kampioenschap, de Copa Libertadores da América, de Champions League en de reusachtige internationale competities, vooral de Europese, trekken steeds meer de aandacht van Braziliaanse voetballiefhebbers.

Behalve de T-shirts en materialen van de teams van hun hart, is ook de officiële bal van de competities een begeerlijk voorwerp. Dit wetende bieden fabrikanten steeds twee mogelijkheden voor wie thuis een officieel model in de boekenkast wil zetten of met vrienden en familie wil spelen.

Je kunt een bal krijgen die precies lijkt op de bal die rond de wereld rolt, of een visueel identiek model, maar met enkele aanpassingen. Dit zijn de zogenaamde replica’s, legitieme kopieën van de spelmodellen, maar met minder verbeterde materialen en technologieën.

Als je je afvraagt wat het verschil is, of wat de voor- en nadelen zijn van het kopen van een officiële wedstrijdreplica, zetten we ze in de tabel hieronder op een rijtje. Volg mee:

Voordelen
 • Prijs veel betaalbaarder
 • Gemakkelijker op de markt te vinden
 • Identiek ontwerp aan het officiële model, zelfde fabrikant
Nadelen
 • Hebben niet dezelfde eigenschappen en kwaliteit
 • Alleen bedoeld voor ontspanning of training
 • Op het ballichaam staat &#8216
 • Replica” geschreven

Als we het zouden kunnen samenvatten, zouden we zeggen dat een replica meestal dezelfde visuele eigenschappen heeft van de officiële en professionele bal, maar misschien niet dezelfde prestaties levert. Dat komt omdat hij de FIFA kwaliteitstesten niet heeft doorstaan.

Wat is de ideale voetbalmaat?

De ideale maat van je voetbal hangt af van de leeftijd en het doel van de spelers. Volgens de normen van de nationale en internationale voetbalbonden zijn de officiële voetballen als volgt verdeeld

 • Ballen 1 en 2: Ballen van maat 1 en 2 worden als miniaturen beschouwd. De 1 bal (Mini) is tussen 40 – 41,5 cm, de 2 (Midi) is tussen 50 – 51,5 cm.
 • 3 en 4 ballen: Deze zijn het meest geschikt voor kinderen en jongeren onder de 13 jaar. De 3 bal is 59 – 60,5 cm en de door de FIFA gekeurde maat 4 bal varieert van 63,5 – 66 cm.
 • 5-Ball: Bal 5 is de standaard maat voor wedstrijden in de categorie amateur en professioneel. Deze maat, geïnspecteerd en goedgekeurd door de FIFA, varieert van 68 – 70 cm.

Jovem jogador de uniforme verde prepara-se para chutar uma bola, em tamanho menor, ideal para a sua idade.

Er zijn verschillende voetbalmaten, en maat 3 of 4 zijn het meest geschikt voor kinderen en jongeren onder de 13 jaar. (Bron: bottomlayercz0 / Pixabay)

Wat is de ideale ijking voor een voetbal?

Volgens het Ministerie van Sport is de ideale ijking in de volwassen categorieën een druk van 8 tot 10 lbs. Bijgevolg moet de bal tussen 410 en 450 gram wegen en 68 tot 70 centimeter in doorsnee zijn, zoals te zien is in de maatindeling hierboven.

Deze druk voorkomt dat de bal vervormt. En het is de moeite waard te vermelden dat je bij het kalibreren heel voorzichtig moet zijn om de kamer niet te breken. Een waardevolle tip is om de pompnaald langzaam te plaatsen, in cirkelvormige bewegingen en zonder te forceren. Je kunt er ook wat glycerine of zelfs je speeksel aan toevoegen, zodat de naald gesmeerd wordt.

Het bijhouden van de juiste ideale ijking verlengt de levensduur van de voetbal. Als het verdord bewaard wordt, kunnen de kamer en de toppen uitdrogen.

Jovem jogador de uniforme amarelo dribla adversário em uma partida de futebol entre crianças.

Voetballen zijn verkrijgbaar in veel fysieke winkels en online. (Bron: rdelarosa0 / Pixabay)

Koopcriteria: Factoren om de verschillende voetbalmodellen te vergelijken

Je hebt hier al gelezen dat inzicht in het doel en de manier waarop je je voetbal denkt te gebruiken heel belangrijke factoren zijn.
Je weet ook hoe belangrijk het is dat je het juiste materiaal hebt om goede resultaten of zelfs plezier en voldoening te krijgen bij het sporten.
Of je nu traint voor een belangrijke wedstrijd, een kampioenschap op je club organiseert, of in het weekend speelt, je moet weten wat je moet analyseren bij het kopen van een voetbal.

Als je de eigenschappen van voetbalballen beter wilt leren begrijpen, en een definitieve beslissing wilt nemen, helpt Fitforbeach je bij het kiezen van de ideale voetbalbal

 • Productiemateriaal
 • Omslagmodel
 • Binnenlaag (kamer)
 • FIFA getest

Hieronder detailleren we ze stuk voor stuk, zodat je de beste optie kunt vinden en aan de slag kunt gaan.

Imagem mostra uma bola de futebol em destaque em meio a um gramado.

Materiaal, model van de hoes en de binnenlaag zijn factoren die we in acht kunnen nemen bij het kopen van een voetbalbal. (Bron: AnnRos / Pixabay)

Productiemateriaal

Je vindt voetballen voornamelijk gemaakt van synthetisch leer, polyurethaan en PVC.

Synthetisch leer is meestal het meest voorkomende materiaal, en het heeft een waterdicht oppervlak. De meest resistente modellen zijn de PVC voetballen, ideaal voor wie vaker speelt.

Voor wie niet vaak speelt, zijn voetballen van polyurethaan het meest geschikt. Polyurethaan is trouwens het materiaal dat het meest door technologische veranderingen en vooruitgang wordt benut.

Onder die vorderingen maken de nieuwste technologieën het mogelijk de panelen van de bal door thermische verlijming in plaats van naden aan elkaar te verbinden.

Wist je dat de eerste voetbal die de Engelsman Charles Miller in Brazilië liet aankomen van dierlijke oorsprong was? Het was gemaakt van gelooid leer, bekend als capotão, en de luchtkamer was een ossenblaas. Bovendien had de bal een dikke naad in het midden, en als het tijd was om te koppen deed de bal de spelers pijn aan het voorhoofd.

Bekledingsmodel

Wat de bekleding van een voetbalbal betreft, zijn er verschillende modellen die vooral de balcontrole en de manier waarop het rondje zich na het trappen gedraagt beïnvloeden. De bekleding van de bal kan zijn

 • Gestikt: ballen van hoge kwaliteit zijn met de hand gestikt voor een betere duurzaamheid. Sommige modellen zijn machinaal gestikt, maar de duurzaamheid is iets minder;
 • Gelijmd: minder gebruikt model, het komt meer voor op ballen van lage kwaliteit
 • Thermisch gegoten: Innovatief, deze techniek heeft bewezen een uitstekende duurzaamheid te bieden. Het is de technologie die kwam om dezelfde kwaliteit te bieden als gestikte ballen, maar met veel meer snelheid en wendbaarheid.

Binnenlaag (kamer)

De kamer, of blaas, is de eerste laag van een bal. Het is het deel dat de lucht bevat en verantwoordelijk zal zijn voor de vorm en beweging van de bal. Het kan van twee soorten zijn

 • Latex / Rubber: Het wordt gebruikt in ballen van hoge kwaliteit, want het geeft de bal een betere baan. Dit type blaas houdt echter niet lang lucht vast.
 • Butyl: Deze soort houdt de lucht beter vast, maar wordt door velen beschouwd als minder goed bespeelbaar en minder goed balgedrag dan latex.

FIFA Tested

Als je een officiële bal wilt, is het de moeite waard te investeren in de FIFA geteste exemplaren. Hoewel ze duurder zijn, is dat een garantie voor onbetwiste kwaliteit. Je herkent zo’n voetbal aan het kwaliteitslabel op de bal.

De officiële afmetingen zijn 68 tot 70 centimeter en hij moet tussen 410 en 450 gram wegen, geclassificeerd als een 5 bal, zoals we hierboven zagen. De FIFA kijkt ook naar omtrek, waterabsorptie, drukverlies en andere kenmerken.

(Zichtbare afbeelding bron: sasint / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies