
Onze selectiecriteria
Als handballer heb je veel concentratie en uithoudingsvermogen nodig om goed te spelen. Maar een goede bal is net zo belangrijk. Maar welke soorten handballen zijn er en wat is het verschil tussen een trainingsbal en een wedstrijdbal? We beantwoorden deze en vele andere vragen in onze handbaltest 2023.
Ons redactieteam heeft verschillende handballen vergeleken en zeven favorieten uitgekozen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om de juiste bal voor je te vinden en je geld goed te investeren.
Je kunt ook nagaan aan welke kenmerken een goed gemaakte handbal gemakkelijk te herkennen is en welke maat voor jou het beste is.
Belangrijk om te weten
- Het belangrijkste criterium bij het kopen van een handbal is de grip van de bal. Je moet de bal stevig in je hand kunnen houden, zelfs met bezwete handen.
- Handballen worden onderverdeeld in trainingsballen en wedstrijdballen, waarbij wedstrijdballen onderworpen zijn aan nauwkeurige voorschriften betreffende grootte, gewicht, rondheid en stuit.
- Handballen zijn er in de maten 0, 1, 2 en 3. De maat van de bal hangt af van de leeftijdsgroep en het geslacht.
Handbal: Onze selectie
Shopgids Handbal: ALles wat je moet weten
Welke soorten handballen zijn er?
- Handbal wordt meestal binnenshuis gespeeld. Daarom zijn de meeste ballen ontworpen om op binnenvloeren te spelen. Voor andere ondergronden (zoals zand) zijn er speciaal aangepaste handballen. (Image source: rovin / pixabay.com)
Handballen zijn in de eerste plaats ontwikkeld voor gebruik binnenshuis, wat merkbaar is aan het materiaal en het oppervlak. Ze moeten kunnen stuiteren op de binnenvloer, daarom zijn ze elastisch.
Je kunt kiezen uit leren, plastic en zachte handballen, waarbij de laatste alleen zijn toegestaan voor de jongste handballers in het spel en verder alleen worden gebruikt voor precisietraining, omdat ze erg zacht zijn.
Als je je handbal buiten wilt gebruiken, moet je beslist geen leren bal kopen, want die absorbeert vocht en wordt hard en breekt als hij droogt. Een handbal van kunststof daarentegen behoudt zijn vorm en grip in alle weersomstandigheden, zodat hij geschikt is voor binnen en buiten.
Het is onmogelijk een algemene uitspraak te doen over welk materiaal beter is. Sommige spelers spelen liever met leren ballen, andere geven de voorkeur aan de plastic handbal. Probeer maar eens met beide soorten te gooien, te vangen en te stuiteren, je zult merken welke bal beter in je hand past.
Behalve gewone kaatsen zijn er ook beachkaatsen. Deze zijn niet geschikt voor gebruik binnenshuis en binnenballen zijn niet geschikt voor gebruik op het strandveld in het zand. Een beachhandbal is kleiner en lichter dan een gewone handbal en is heel moeilijk te kaatsen op de binnenbaan. Omdat beachhandbal sterk afwijkt van de zaalnormen, wordt het niet goedgekeurd voor officiële zaalwedstrijden.
Welke handbalmaat is bedoeld voor welke leeftijd?
Handballen zijn er in de maten 0, 1, 2 en 3:
Handbalmaat | Leeftijdsklasse | Balomtrek | Balgewicht |
---|---|---|---|
0 | Onder de 8 jaar | 46-48 cm | Geen specificatie |
1 | 8-12 jaar (jongens) | 50-52 cm | 290-330 g |
1 | 8-14 jaar (meisjes) | 50-52 cm | 290-330 g |
2 | Vanaf 12 jaar (jongens) | 54-56 cm | 325-400 g |
2 | Vanaf 14 jaar (meisjes) | 54-56 cm | 325-400 g |
3 | Vanaf 16 jaar (jongens, Mannen) | 58-60 cm | 425-475 g |
De maten van de ballen zijn gebaseerd op de kracht en de handgrootte van de spelers, waardoor meisjes van dezelfde leeftijd vaak met kleinere en lichtere handballen spelen dan jongens.
Opmerking: De maten en gewichten zijn vastgesteld door de IHF (International Handball Federation) en komen overeen met een internationale standaard, behalve voor balmaat 0.
Wat is het verschil tussen een trainingsbal en een wedstrijdbal?
Een wedstrijdbal moet voldoen aan precieze specificaties van gewicht en afmetingen, en ook een zekere rondheid en een goede stuit hebben. Pas dan krijgt hij het goedkeuringszegel van de IHF (Internationale Handbal Federatie) en mag hij officieel als wedstrijdbal gebruikt worden.
Afhankelijk van het merk en model heeft een trainingsbal ook hoogwaardige eigenschappen. Ze zijn ontworpen voor dagelijks trainingsgebruik en hebben vaak robuuste, slijtvaste materialen die een extreme duurzaamheid garanderen.
Opmerking: In theorie moeten wedstrijden met een wedstrijdbal gespeeld worden, maar in de praktijk gebeurt dat niet zo, en daarom is het ook mogelijk om zonder problemen met goede trainingsballen te spelen.
Wanneer moet je je eigen handbal kopen?
Het moet echter gezegd worden dat het nooit verkeerd is om je eigen handbal te kopen. Want dan kun je je werppatroon ook zelfstandig thuis of in het weekend in de zaal tussen de wedstrijden door oefenen en verbeteren, bijvoorbeeld. Bovendien heeft elke speler andere voorkeuren wat betreft materiaal, maat, gewicht en vaak ook merk. Het belangrijkste is dat de bal goed aanvoelt in je hand en dat je hem goed kunt vastpakken.
Wanneer heb ik een nieuwe handbal nodig?
Het kan ook gebeuren dat een bal vervormd raakt en niet meer goed rond is, of dat een naad barst. Dan kan de bal gemakkelijk wegstuiteren of snel plat worden. Zelfs dan moet een handsbal onmiddellijk vervangen worden.
Veel handballers gebruiken het begin van het seizoen om een nieuwe bal te kopen. Anders is het aan te raden een bal om de twee jaar te vervangen, want het materiaal en de grip verliezen na verloop van tijd aanzienlijk aan kwaliteit.
Is elke bal geschikt voor hars?
Het gebeurt vaak, vooral met goedkope plastic handballen, dat de lijm het oppervlak van de bal vernielt. Het resultaat is een gescheurd oppervlak en een glibberige bal.
Wist je dat het merk Select de eerste “zelfklevende” handbal ontwikkelde?
De aanleiding voor de ontwikkeling was het verbod op hars voor bepaalde spelers of in veel sportzalen. De Select Maxi Grip met zijn kleverige oppervlak geeft de ballen een goede grip zonder hars, zodat zaalvloeren en truien niet bevuild worden. Clubs maken vaak hoge kosten voor het schoonmaken van zaalvloeren als ze hars gebruiken, wat met deze innovatie vermeden kan worden.
Om zeker te weten of een model geschikt is voor hars, kun je het beste beoordelingen van klanten lezen. Bij veel ballen staat in de beschrijving ook of de bal geschikt is om met lijm te gebruiken.
- Een met hars behandelde handbal blijft vrijwel aan de hand plakken. Maar wees voorzichtig: niet elke handbal is geschikt voor hars. (Beeldbron: ooscario / pixabay.com)
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om handballen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.
Samengevat zijn dat:
- Grip
- Maat
- Gewicht
- Bounce
- Verwerking
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Grip
Wil je een bal goed kunnen vastpakken zonder plakhulpmiddelen, dan moet hij een goede grip hebben. De oppervlakte textuur is hiervoor verantwoordelijk.
Een handbal mag niet glad worden, ook niet als hij nat is, zodat je de bal altijd stevig in je hand kunt houden, zelfs in de laatste minuut van de wedstrijd. Als je een handbal koopt, let er dan op dat je hem stevig kunt vasthouden en dat hij niet uit je hand valt. Alleen dan kun je je bal perfect controleren.
Wist je dat de top handbalcompetities alleen hars gebruiken?
In de beroepssport en bij intensieve training is handbalhars een belangrijke begeleider. Het voorkomt dat de bal uit de hand glijdt door het oppervlak en versterkt zowel de greep als de hanteerbaarheid bij het werpen en vangen. Handbalhars is er in verschillende soorten, natuurlijk en synthetisch, om te spuiten en om met de hand aan te brengen.
Lijmstoffen zoals was en hars kunnen de grip van een bal verbeteren. Het gebruik van plakhulpmiddelen moet echter geleerd worden, want de bal zit veel vast er in de hand en blijft hangen als de werptechniek verkeerd is. In veel zalen is het verboden een plakhulpmiddel te gebruiken omdat het residu achterlaat op de zaalvloer.
Maat
Je moet er bij de aanschaf op letten dat je een handbal kiest die geschikt is voor je geslacht en leeftijdsgroep, zoals hierboven vermeld.
Niet alle trainingsballen hebben de juiste maat, dus zorg ervoor dat de maat niet afwijkt van de IHF specificatie, anders zul je moeite hebben met werpen.
Gewicht
Het gewicht van de bal is van cruciaal belang voor de vluchteigenschappen. Hoe zwaarder een bal is, hoe hoger de snelheid is die hij kan bereiken. Met lichte ballen is preciezer werpen mogelijk.
In het algemeen moet het gewicht echter passen bij het geslacht en de leeftijdsgroep. Voor veel vrouwen is bijvoorbeeld een bal van 450 g (gelijk aan balmaat 3) gewoon te zwaar, met onnauwkeurige en krachteloze worpen tot gevolg.
Stuiteren
Omdat je bij handbal vaak met je bal rondloopt, maar hem niet de hele tijd in je hand mag houden, moet je de bal veel laten stuiteren. Een goede stuit is erg belangrijk, vooral als je snel loopt, want een bal die te zwak stuitert, vertraagt je.
Natuurlijk moet er voldoende lucht op de bal zitten, zodat hij optimaal van de vloer stuitert.
Vakmanschap
Kijk eens goed naar de naden van de bal. Zo kun je zien of een kaats goed gemaakt is. Het stiksel moet strak gebonden zijn, zodat de bal een ronde vorm heeft en bestand is tegen harde schokken. Vooral een handgenaaide bal heeft deze eigenschappen, omdat bij het naaien een dikkere draad gebruikt kan worden.
Goed vakmanschap is essentieel voor de levensduur van je bal. Om er zeker van te zijn dat je bal aan deze eisen voldoet, zoek je naar het IHF keurmerk. Ze testen handballen op het juiste gewicht, de juiste grootte, de juiste rondheid en de juiste stuit.
Wetenswaardigheden over handbal
Wat heb ik behalve een geschikte bal nog meer nodig?
Als je eenmaal de juiste bal voor je hebt gevonden en goed kunt mikken en gooien, ben je klaar om voor punten te spelen. In het begin zul je je kunnen redden met schone sportschoenen of zaalschoenen, maar naarmate de tijd verstrijkt zul je handbalschoenen nodig hebben. Omdat je voeten bij deze loopsport zwaar gebruikt worden, raden we ook handbalsokken aan.
Welke zijn de meest succesvolle handbalclubs in de Handbal Bundesliga?
Team | Bundesliga Title | Halle |
---|---|---|
THW Kiel | 20 | Sparkassen Arena |
VFL Gummersbach | 12 | Schwalbe Arena |
Frisch auf Göppingen | 9 | EWS Arena |
TV Großwallstadt | 6 | Untermainhalle |
SV Polizei Hamburg | 4 | Schanzenpark |
Beeldbron: pixabay.com / rovin