Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

59Verzamelde opmerkingen

Beslissen om een baby te krijgen is een heel belangrijke beslissing die vooruit plannen vereist om tot een zwangerschap te komen. Een van de meest gebruikte producten zijn ovulatietesten, en in dit artikel zullen we ze bespreken.

Er zijn verschillende soorten ovulatietesten op de markt, in verschillende presentaties en materialen. De hormonen die deze tests opsporen, hoe je de test moet gebruiken en hoe je de resultaten moet interpreteren zijn enkele van de meest voorkomende vragen. Hieronder beantwoorden we je vragen en vertellen je over hun belangrijkste kenmerken.
Belangrijk om te weten

  • De ovulatietest is een test om te zien of er een toename van luteïniserend hormoon in de urine is, wat aangeeft of er een eisprong op komst is of niet. Het is een effectieve methode, want zwanger worden op het moment van de eisprong verhoogt de kans op zwangerschap.
  • Er zijn twee soorten tests, analoge en digitale. Digitale tests zijn, door hun technologie, meestal duurder en de resultaten zijn gemakkelijker te interpreteren. Analoge tests komen in wegwerp teststrips.
  • Door de verschillende presentaties van de tests op de markt, kun je ze in verschillende hoeveelheden vinden, want ze variëren van losse formaten tot 100 strips, of van verschillende materialen, die ook biologisch afbreekbaar kunnen zijn.

Beste Ovulatietesten: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over ovulatietesten

Wil je tevreden zijn met je aankoopbeslissing, dan moet je de belangrijkste kenmerken van ovulatietesten kennen en het model kiezen dat aan je verwachtingen en behoeften kan voldoen. Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen over dit product.

De ovulatietest vertelt je wanneer je op je vruchtbaarst bent. (Foto: Antonio Guillem / 123rf.com)

Welk hormoon spoort de ovulatietest op?

Ovulatietesten meten de productie van luteïniserend hormoon (LH) in urine. Dit hormoon speelt een sleutelrol in het vrouwelijk voortplantingssysteem. Als de productie van dit hormoon toeneemt, betekent dat dat de eisprong op handen is, een of twee dagen nadat de test positief is.

Analoge of digitale test – waar moet je op letten?

De belangrijkste variabele bij ovulatietesten is of ze analoog of digitaal zijn. In het volgende zullen we de belangrijkste kenmerken van beide soorten tests uitleggen, zodat je de test kunt kiezen die je het beste lijkt.

Analoge test. Dit type test werkt met wegwerpstrips. Als de urine in een bakje is gedaan, moet je het stripje tot een bepaalde diepte onderdompelen en wachten tot de teststreep aan de hand van de intensiteit van de kleur aangeeft of hij positief is of niet. Het is een voordelige optie door het aantal meegeleverde stroken.

Digitale test. Digitale tests werken door urine op een peilstokapparaatje te deponeren. Als er na een paar minuten een smiley verschijnt, betekent dit dat de eisprong nabij is. Ze zijn duurder en worden alleen verkocht in eenmalige verpakkingen of tot 10 stuks.

Hoe gebruik en interpreteer je een ovulatietest?

In beide gevallen, of het nu een digitale of een analoge test is, is een urinemonster nodig. Bij de digitale test wordt urine op een peilstok gedeponeerd, die dan in het apparaat wordt gestoken. Na een paar minuten verschijnt er een smiley of een cirkel.

Een toename van het luteïniserend hormoon geeft een positief resultaat

Het interpreteren van het resultaat met dit type test is gemakkelijker, want als er een toename van het LH hormoon is, verschijnt er een smiley op het scherm van de test. Als het resultaat negatief is, verschijnt er een cirkel.

Bij de analoge test moet de strip enkele seconden in het urinemonster ondergedompeld worden zonder de markeringsstreep te overschrijden. Leg het dan op een vlakke ondergrond en wacht vijf minuten.

De strips hebben twee niveaus: de controlelijn en de testlijn. Om te weten of het resultaat positief is, moeten beide stroken zichtbaar zijn.

Ovulatietesten zijn klein en handig om mee te nemen, waar je ook naartoe moet. (Foto: Ekaterina Pokrovsky / 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen ovulatietests kunt vergelijken en beoordelen

Alvorens tot aankoop over te gaan, kun je je beter in het product verdiepen, naarmate je beter geïnformeerd bent. Hier is een lijst van factoren waarmee je rekening kunt houden, zodat je ovulatietesten kunt vergelijken en beoordelen

  • Hoeveelheid tests
  • Duurzaamheid

Aantal tests

Het aantal tests dat je moet kopen hangt af van hoe vaak je de tests gebruikt. We kunnen ze in drie hoofdgroepen verdelen: die van een enkele presentatie tot 10, van meer dan 10 tot 50, en van meer dan 50 tot 100.

Klein. We beschouwen een klein aantal tests als de presentatie individueel is of er maximaal 10 heeft. Dit is een goede optie als je menstruatiecyclus regelmatig is, want je weet dan gemakkelijker op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. De meeste proeven die in deze presentatie aan bod komen zijn digitaal.

Medium. Dit is de meest voorkomende presentatie, want ze varieert van 10 tot 50 testen. Het is een ideale presentatie als je cycli niet erg regelmatig zijn of als je een voordelige optie zoekt, want de prijs voor het aantal inbegrepen tests is niet hoog.

Large. Als je al lang vaak ovulatietesten gebruikt, is dit een optie voor je, want de prijs wordt nog aantrekkelijker omdat de verpakkingen tot 100 testen bevatten. De testen die in deze presentatie beschikbaar zijn, zijn de analogen.

Duurzaamheid

Behalve dat er ovulatietesten in verschillende presentaties beschikbaar zijn, zijn er ook verschillende materialen om ze te vervaardigen. Er zijn steeds meer milieuvriendelijke producten en dit is geen uitzondering.

Milieuvriendelijke test. Het meest gangbare product is het merk SolCraft. Het is een prima optie als je een voorkeur hebt voor duurzame producten, want meer dan 90% van de materialen is biologisch afbreekbaar en de wikkel is 100% recycleerbaar. Het is voor 99% werkzaam.

Regelmatige test. Conventionele ovulatietesten hebben geen biologisch afbreekbaar materiaal, maar ze zijn wel veel gemakkelijker in winkels te koop. Ze zijn ook verkrijgbaar in analoge en digitale formaten.

(Zichtbare foto: Elnur Amikishiyev / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies