Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Vandaag bekijken we welke stethoscopen de beste stethoscopen zijn die vandaag op de markt zijn. De stethoscoop is een medisch instrument dat door dokters en dierenartsen gebruikt wordt om naar de inwendige geluiden van een dier of mens te luisteren.

Stethoscopen worden gebruikt om hart-, long-, maag- en andere geluiden op te sporen en te bestuderen bij volwassenen, kinderen, foetussen en dieren. Met behulp van deze apparatuur kan iemand normale en abnormale ademhalings-, hart-, pleura-, arteriële, veneuze, baarmoeder-, foetale en darmgeluiden horen en zo ziekten opsporen.

Bij FitforBeach willen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de beste stethoscoop voor je werk te kopen, die bij je budget past. We behandelen van de technische elementen tot alle noodzakelijke details, zodat je alles wat je over dit medische hulpmiddel moet weten bij de hand hebt.
Belangrijk om te weten

 • Stethoscopen zijn medische instrumenten waarmee de gebruiker naar de verschillende inwendige geluiden van een mens of een dier kan luisteren om mogelijke ziekten op te sporen. Dit hulpmiddel helpt bij het bestuderen van organen zoals het hart, de longen, de maag, en andere.
 • De huidige stethoscopen zijn een evolutie van de stethoscopen van 1816 en verschenen in 1852. Deze vooruitgang maakte van dit medische instrument een betrouwbaarder apparaat, doordat het geluid met meer kwaliteit en helderheid te horen was. Tegenwoordig zijn er stethoscopen in verschillende modellen, afhankelijk van de behoefte van de arts of de patiënt.
 • Weten waarvoor hij gebruikt gaat worden en uit welke onderdelen hij bestaat is fundamenteel om de beste stethoscoop te kiezen die je kunt kopen. Deze informatie maakt het mogelijk duidelijk te weten welk model te kiezen naar gelang van de behoeften en het medisch gebied waarin gewerkt moet worden, om een betere diagnose aan de patiënten te kunnen geven.

Beste Stethoscoop: Onze selectie

Shopgids Stethoscoop: Alles wat je moet weten

Stethoscopen staan erom bekend dat ze de eerste uitrusting zijn die artsen en dierenartsen gebruiken bij de opname van een patiënt in een ziekenhuis of dierenkliniek. Deze apparaten hebben een evolutie doorgemaakt, en deze evolutie heeft het mogelijk gemaakt stethoscopen voor meer specifieke toepassingen te vervaardigen. Tegenwoordig zijn het zelfs digitale apparaten met geavanceerde functies.

Stethoscopen zijn het eerste medische instrument dat gebruikt wordt om een eerste benadering en analyse van de patiënt te maken.
(Foto: Serezniy /123rf.com)

Wat zijn stethoscopen en wat zijn hun voordelen?

Stethoscopen zijn een medisch instrument dat door dokters en dierenartsen gebruikt wordt om een eerste onderzoek van de patiënt te maken. Dit akoestische instrument wordt gebruikt om een test uit te voeren die auscultatie heet, op de borstkas of de buik van een patiënt, om na te gaan of er binnenin afwijkingen zijn en ze op tijd te behandelen.

Met een stethoscoop kunnen luisteren is iets dat veel kinderen graag doen als ze de dokter bezoeken. (Foto: Lenetsnikolai Ленец / 123rf.com)

Stethoscopen bestaan meestal uit een holle, buigzame buis die vorkt en waarvan de uiteinden in de oren van de arts worden geplaatst. Het andere uiteinde, dat niet uit elkaar gaat, heeft een klokvormig stuk dat op de borst van de te onderzoeken persoon rust en geluiden kan uitvergroten en beter horen mogelijk maakt.

Sinds zijn ontstaan in 1816 door René Laënnec heeft de stethoscoop verschillende evoluties ondergaan. Het ontwerp dat we nu kennen werd in 1852 gemaakt en gepatenteerd door de Amerikaanse arts George P. Cammann en tegen 1960 patenteerde Dr. David Littmann, MD, een revolutionaire nieuwe stethoscoop met veel betere akoestische prestaties.

Voordelen
 • Ze maken het mogelijk naar de inwendige geluiden van het lichaam te luisteren
 • Ze zijn licht en buigzaam
 • Er zijn modellen die zo gevoelig zijn dat ze met kleren aan kunnen werken
 • Ze zijn er in verschillende modellen, afhankelijk van de medische specialiteit
 • Ze kunnen de bloeddruk meten
Nadelen
 • Ze kunnen de oren na verloop van tijd beschadigen
 • Ze moeten voortdurend schoongemaakt worden
 • Ze zijn duur

Stethoscopen en hun soorten: Waar moet je op letten?

Er zijn tegenwoordig in totaal 4 modellen stethoscopen op de markt, die in verschillende takken van de geneeskunde gebruikt worden. Deze modellen zijn: Verloskundige, Flexibele, Elektronische en Littmann stethoscopen. Elk van deze apparaten biedt een belangrijk voordeel bij de poging om ziekten en hun oorzaken te ontdekken

 • Verloskundige stethoscoop: Dit model, ook wel Pinard stethoscoop genoemd, bestaat uit een enkel stuk in de vorm van een bel en is gemaakt van hout of metaal. Dit model stethoscoop is ideaal voor het beluisteren van de hartgeluiden van embryo’s na 20 weken zwangerschap.
 • Flexibele stethoscoop: Dit is het model dat we gewend zijn bij een dokter, verpleegster of dierenarts. Ze hebben deze naam omdat ze flexibel genoeg zijn om naar elk deel van het lichaam te luisteren zonder ongemak voor de patiënt. Ze zijn van verschillende materialen gemaakt en afhankelijk van de bel zijn er neonatale, pediatrische en volwassen stethoscopen.
 • Elektrische stethoscopen: Dit model stethoscoop, dat in 2013 op de markt kwam, is de meest actuele op de markt. Met dit model kan het geluid versterkt en opgenomen worden om een meer gedetailleerde studie te maken van de inwendige geluiden van een lichaam.
Verloskundige Stethoscopen Flexibele Stethoscopen Elektrische Stethoscopen
Gebruik Verloskunde Algemeen gebruik Algemeen gebruik
Ontwerp Starre klokvorm Met ogieven, y-vormige flexibele buis, olijven, bel en membraan Varieert in vormgeving
Voordelen Luister naar embryogeluiden Luister naar meervoudige geluiden Luister naar geluiden en neem ze op

Littmann stethoscopen: wat zijn je modellen?

Zoals gezegd hebben stethoscopen in de loop der eeuwen verschillende revisies ondergaan. Een van de belangrijkste werd gemaakt door Dr. David Littmann die in 1960 zijn model stethoscoop patenteerde.

Littmann verbeterde het ontwerp uit 1852 door verbeteringen aan te brengen in de stand van de olijven, het membraan en het diafragma om de akoestische prestaties te verbeteren en zo de geluiden van een lichaam gemakkelijker te kunnen ophouden. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een totaal van 6 modellen van deze stethoscoop, afhankelijk van de medische specialisatie.

 • Littmann stethoscoop voor cardiologen: Deze zijn voor specialisten in hart- en vaatziekten. Dit type Littmann stethoscoop is ontworpen om beter te kunnen luisteren en zo een veilige en nauwkeurige diagnose te kunnen stellen
 • Littmann stethoscoop voor pneumonologen: dit is het specialisme dat longziekten behandelt, maar ook cystische fibrose, longembolie, astma, enz. Littmann stethoscopen voor pneumonologie helpen om bij een eerste onderzoek te voelen hoe de longen werken, om een diagnose te kunnen stellen.
 • Littmann stethoscoop voor algemene geneeskunde: De taak van de huisarts is ziekten te diagnosticeren en te behandelen door langdurige controle. Men ziet hem vaak op spoedeisende hulp; daarom heeft hij een stethoscoop nodig die een breed spectrum kan bestrijken voor doorverwijzing naar een specialist.
 • Littmann stethoscoop voor fysiotherapeuten: De Littman stethoscoop is een van de meest gebruikte instrumenten in deze tak, omdat daarmee de longen auscultatie kunnen ondergaan om fysiotherapeutische sessies op maat te maken. Voor deze tak wordt een toestel met een enkelvoudig membraan aanbevolen, met een borststuk met één blok en aanpasbare oortips.
 • Littmann stethoscoop voor pediaters: Het werk van een kinderarts begint al voordat een baby geboren wordt. Hij of zij moet ervoor zorgen dat alles goed verloopt tijdens de dracht en de eerste levensjaren. Om dit te doen hebben artsen een Littmann stethoscoop die ontworpen is om tijdens de zwangerschap duidelijk de geluiden van de organen van een baby te horen.
 • Littmann stethoscoop voor anesthesiologen: De anesthesioloog moet de hartslag en de longen van een patiënt onder narcose kunnen volgen, zelfs in een lawaaierige omgeving zoals een operatiekamer. Daarvoor heeft hij een Littmann stethoscoop nodig die een hoge akoestische gevoeligheid heeft om dit te bereiken.
Cardiologen Pneumonologen Algemene geneeskunde Fysiotherapeuten Kinderartsen Anesthesisten
Usage Cardiovasculair systeem Pulmonaal systeem Breed spectrum Behandelingen aanpassen Baby lichaamsgeluiden Cardiovasculair en pulmonaal systeem
Kenmerken Akoestische gevoeligheid Nauwkeurige akoestiek Breed bereik van het gehoor Nauwkeurige akoestiek Akoestische gevoeligheid Akoestische gevoeligheid
Modellen 3M Littmann Master cardiologie, 3M Littmann Cardiologie IV, 3M Littmann Cardiologie Dual III 3M Littmann Electronic 3200, 3M Littmann Electronic 3100, 3M Littmann Cardiologie IV 3M Littmann Electronic 3200, 3M Littmann Electronic 3100, 3M Littmann Cardiologie IV 3M Littmann Electronic 3200, 3M Littmann Electronic 3100, Master Cardiologie, Cardiologie IV, Cardiologie III, 3M Littmann Classic III 3M Littmann Classic III, 3M Littmann Classic II Paediatric, Classic II Newborn. 3M Littmann Electronic 3200, 3M Littmann Master Cardiologie, Cardiologie IV, Cardiologie III

Koopcriteria: Factoren waarmee je verschillende stethoscoop modellen kunt vergelijken

Luisteren naar de inwendige geluiden van een lichaam vereist precisie om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen om een patiënt te genezen en, in veel gevallen, te redden. Of je nu arts, verpleegster of medisch student bent, een stethoscoop gebruiken is de beste optie, want dit model is een van de beste op de markt.

De juiste stethoscoop voor je behoeften kiezen lijkt misschien een moeilijke opgave, maar het kan eigenlijk gemakkelijker zijn dan je denkt als je eenmaal weet waar je op moet letten. Daarom laten we je op ReviewBox.com zien waar je op moet letten bij het kopen van een stethoscoop.

Elk van deze punten wordt diepgaand behandeld, zodat je weet welke stethoscoop het beste is voor het medische gebied waarin je hem zult gebruiken. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare en hoogwaardige uitrusting hebt om je beroep uit te oefenen.

Hoofdtelefoon

Een stethoscoop hebben waarmee je optimaal kunt luisteren is essentieel. Daarom moet het een oortje hebben dat in staat is geluid duidelijk en nauwkeurig door te geven. Hiervoor is het aan te bevelen dat dit stuk gemaakt is van hetzelfde materiaal met hoge dichtheid als het borststuk en dat het een hoek van 15 graden maakt zodat het goed op het oor aansluit.

Omdat beide stukken van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, is men er zeker van dat de akoestiek gelijk zal zijn aan die van de bel. Bij het kopen van een stethoscoop is het belangrijk je ervan te vergewissen dat de beschrijving van de stethoscoop aangeeft van welk materiaal het oorstukje gemaakt is, want soms wordt deze informatie niet gegeven.

Hoewel een stethoscoop een instrument is om ziekte op te sporen, kan langdurig gebruik in de toekomst gehoorproblemen veroorzaken. (Foto: Alexander Korzh / 123rf.com)

Bel

De bel is degene waarmee je de lage geluiden kunt waarnemen die afkomstig zijn van de bloedstroom. Dit wordt mogelijk gemaakt door de komvorm die bedekt is met een rubberen ring die direct contact met de onbedekte huid verhindert. Eventuele vasculaire en cardiale geluiden worden waargenomen met de bel.

Ook dit is dus een belangrijk punt bij de keuze van een stethoscoop. Het is aan te bevelen een borststuk te zoeken dat helemaal gemaakt is van materiaal met hoge dichtheid, zoals roestvrij staal of titanium, om zijn prestaties en duurzaamheid.

Bovendien is het belangrijk te controleren of het borststuk zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant met de hand gepolijst is. Als dit niet het geval is, bestaat namelijk het risico dat het stukje perforaties vertoont en geluid absorbeert, wat niet aan te bevelen is omdat het zo moeilijk wordt een nauwkeurige diagnose te stellen.

Oorbuisjes

Oorbuisjes zijn van flexibel materiaal en kunnen een lengte hebben van 30 tot 40 centimeter. Deze maat is ideaal, want als de gehoorbuis langer is dan dit, bestaat het gevaar dat de geluidsgolven hun bestemming niet bereiken. De wanden zijn dik en stijf om te voorkomen dat het geluid zich met het omgevingsgeluid vermengt.

Daarom moet je bij de aanschaf van een stethoscoop erop letten dat hij dikke, duurzame oorbuizen heeft om de akoestiek te isoleren van lawaai van buitenaf en het geluid te isoleren. Kies je een model met dunne buisjes dan loop je het risico dat ze breken waardoor je geluid verliest.

Je moet er ook op letten dat de gegroefde uiteinden van de oorbuisjes voor de veiligheid stevig vastzitten met oordopjes, want sommige buisjes zijn langer dan andere om een veiliger afstand tussen de patiënt en de dokter te bewaren.

Iedereen die ervan droomt dokter te worden, denkt het eerst aan het gebruik van een stethoscoop. (Foto: Jozef Polc / 123rf.com)

Stem

Een ander element om te overwegen is waarvan de steel van de stethoscoop gemaakt is, want dit is het deel dat de oorbuis met de bel en het membraan verbindt. Net als bij oortjes is het het beste als de stethoscoop een steel heeft die van hetzelfde materiaal is als de bel. Dit zorgt voor een nauwkeurig en goed hoorbaar geluid.

Een steel van hetzelfde materiaal als de bel hebben geeft een bijkomend voordeel: hij sluit goed aan, wat helpt om geluidslekkage te voorkomen en te verminderen. Zoals eerder gezegd is het verstandig de verpakking te controleren om te zien of hij gemaakt is als de bel, zodat je zeker bent van de best mogelijke uitrusting.

Accessoires

Zoals bij de meeste uitrusting kunnen stethoscopen door het dagelijks gebruik aan slijtage onderhevig zijn. Daarom moet je, als je een van deze stethoscopen wilt kopen, er zeker van zijn dat je de verschillende onderdelen die je nodig kunt hebben apart kunt kopen.

Onder de toebehoren die de markt biedt, vinden we etuis, olijven, diafragma’s en belring. Dat komt omdat dit de onderdelen zijn die het meest aan slijtage door dagelijks gebruik blootstaan. Weten dat je deze onderdelen voor de toekomst hebt is belangrijk als je beslist welk model stethoscoop je wilt kopen.

(Uitgelichte foto: Lenetsnikolai Ленец / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies