Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Hallo en welkom! Bij Fitforbeach geven we om je gezondheid en welzijn. Daarom recenseren en informeren we je over een breed scala aan producten die speciaal ontworpen zijn om je fit te houden. Dit is geen uitzondering: vandaag gaan we het hebben over de nekbrace.

Helaas leven we in een snelle wereld waar elke onvoorzichtigheid kan leiden tot een ongeluk dat onszelf of de mensen om ons heen kan verwonden. Gelukkig zijn er orthotische hulpmiddelen, zoals de nekbrace, die erg behulpzaam zijn bij het opvangen en herstellen van de meeste verwondingen.

Met dit in gedachten hebben we deze gids gemaakt om je kennis te laten maken met dit belangrijke en populaire hulpmiddel. Let erop dat de inhoud van deze gids alleen ter informatie dient en niet in de plaats komt van de begeleiding door een arts. Als je ongemak ondervindt, raadpleeg dan je arts.
Belangrijk om te weten

 • De nekbrace is een hulpmiddel dat de nek ondersteunt en immobiliseert als onderdeel van de behandeling van een nekblessure. Bovendien is de halsband een heel nuttig hulpmiddel in geval van nood, want bij een ongeluk voorkomt hij de voortgang van het trauma terwijl de patiënt medische hulp kan krijgen.
 • Er zijn medische halsbanden en ontspanningskragen. Het gebruik van medische kragen wordt door artsen aangegeven en wordt meestal verlengd. Er zijn verschillende ontwerpen, elk geschikt voor een bepaalde aandoening. De ontspanningskraag wordt vrijwillig en gedurende korte tijd gedragen, met als doel de pijn te verlichten.
 • Het is belangrijk rekening te houden met de steun, de immobilisatie en de pasvorm van de kraag, en met de aandoening die behandeld wordt. Het is ook sterk aan te bevelen dat de halsband hypoallergeen is. Al deze factoren zijn ter beoordeling van je arts, dus we raden je aan met je arts te overleggen voor je een aankoopbeslissing neemt.

Beste Nekbraces: Onze selectie

Koopgids

Nu je de beste nekbraces op de markt kent, laten we het over de nekbrace zelf hebben. Artsen gebruiken ze om een grote verscheidenheid van kwalen te behandelen, dankzij hun meervoudige eigenschappen en functies. Daarom is het de moeite waard ze grondig te leren kennen en te weten waar ze voor gebruikt worden. Lees verder!

Hoewel hij oncomfortabel kan zijn, is de nekbrace essentieel voor het herstel van de blessure. (Foto: Auremar/123rf.com)

Wat is een halskraag en wat zijn de voordelen?

Een halskraag, in de volksmond kortweg nekbrace genoemd, is een medisch instrument dat om de nek wordt geplaatst om hem te ondersteunen en te immobiliseren. Dit wordt gedaan om nekletsels na trauma te behandelen. Het wordt ook toegepast bij een noodgeval om verdere mogelijke schade te voorkomen.

Na een nekletsel moeten patiënten proberen onbeweeglijk te blijven, want zelfs lichte beweging kan het herstelproces belemmeren of zelfs achteruitgang veroorzaken. Dit kan moeilijk zijn, vooral bij het uitvoeren van eenvoudige handelingen zoals lopen. Hier komt een nekbrace van pas.

Afhankelijk van de behandeling en de ernst van de verwonding, kan het gebruik van een nekbrace met tussenpozen of langdurig zijn gedurende een door de arts bepaalde periode. Hij wordt ook vaak gebruikt om de bovenste wervels van de wervelkolom uit te lijnen, met pijnvermindering tot gevolg.

Voordelen
 • Helpt bij herstel na nekletsel
 • Verkrijgbaar in elk medisch centrum
 • Helpt de bovenste wervels uit te lijnen
Nadelen
 • Meestal oncomfortabel
 • Mogelijk langdurig gebruik nodig
 • Beperkte ventilatie binnenin

Medische en ontspanningskraag – Waar moet je op letten?

Hoewel de nekbrace in wezen bedoeld is om nekletsels te behandelen, zijn er ook nekbraces die voor niet-medische doeleinden gebruikt worden. Het effect is vergelijkbaar, maar de belangrijkste variabele is de mate van immobilisatie die ze geven.

Medische kraag: De meest voorkomende. Gebruikt in noodsituaties en ook in de herstelfase van nekwonden. Het wordt meestal langdurig gebruikt en geeft een middelhoge immobilisatie. Het gebruik ervan moet door een arts aangegeven worden.

Er zijn eenvoudige en ingewikkelde. Complexe braces worden gebruikt voor ernstiger verwondingen en zijn meestal samengesteld uit meerdere manipuleerbare delen, waardoor de pasvorm met grotere precisie kan worden aangepast. Ze zijn ook vaak compatibel met medische instrumenten zoals voedingsslangen. De eenvoudige bestaan uit een enkel stuk.

Ontspanningskraag: Het gebruik ervan is vrijwillig en kortstondig. Het is meestal opblaasbaar. Hij is niet ontworpen om een hoge immobilisatie te geven, dus mag in geen geval gebruikt worden ter vervanging van een medische kraag.

Zoals de naam al zegt, is hij bedoeld om de nek te helpen ontspannen, en pijn en ongemak in de bovenste wervels van de ruggengraat te verminderen. Omdat ze opblaasbaar zijn, kan de gebruiker meestal de mate van stijfheid naar smaak variëren, afhankelijk van de mate van pijn en ongemak.

Medische Kraag Ontspanningskraag
Primair doel Cervicale verwondingen behandelen Pijn verlichten
Gebruiksduur Weken – maanden Minuten
Gebruik Op indicatie van een arts Vrijwillig

Aankoopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen nekbraces kunt vergelijken en beoordelen

De nekbrace is, in de meeste gevallen, een gespecialiseerd hulpmiddel om een bepaalde aandoening of kwaal te behandelen. Daarom zullen niet alle halsbanden in alle gevallen effectief zijn. Hoewel dit door een arts bepaald zal worden, is het de moeite waard de verschillende soorten die er bestaan te kennen

 • Fit
 • Hypoallergeen en antibacterieel
 • Steun en immobilisatie
 • Behandelde toestand

Pasvorm

Niet alle nekbraces passen alle mensen even goed. Daarom is het belangrijk op de pasvorm te letten, want als de pasvorm niet ideaal is, heeft het dragen geen zin. Als algemene regel geldt dat de ruimte tussen een goed passende brace en het oppervlak van je huid niet meer dan twee centimeter mag bedragen, maar ze mag je ook niet verhinderen te ademen.

Enkelvoudige medische brace: Ook bekend als zachte/halfstijvebraces. Ze zijn er in verschillende maten, variërend van 35 x 5 tot 50 x 10 cm (lengte x breedte). Meestal zijn ze enigszins soepel en hebben ze een eenvoudig kleef/vastzetsysteem (vaak klittenband) om ze gemakkelijk aan te passen.

Complexe medische kraag: Omdat ze meer gespecialiseerd zijn en uit meerdere delen bestaan, zijn ze niet universeel verstelbaar. Ze zijn onbuigzaam. Ze zijn er meestal in maten, en de grote meerderheid heeft mechanismen om de pasvorm te variëren voor comfortdoeleinden. Het is belangrijk ze vóór de aankoop te passen om zeker te zijn van de pasvorm.

Relaxation kraag: De instelling is variabel door het handmatige opblaassysteem. Omdat ze niet ontworpen zijn als medisch/orthopedische instrumenten, maar alleen om tijdelijke pijn en ongemak te verlichten, kan de gebruiker de perfecte pasvorm naar zijn of haar zin vinden.

Een nekbrace moet comfortabel zijn om je in staat te stellen je werkactiviteiten voort te zetten (Foto: Elnur Amikishiyev/123rf.com)

Hypoallergeen en antibacterieel

Deze factor is vooral belangrijk in gevallen waarin de patiënt de brace langere tijd moet dragen. Daarom is het niet van toepassing op ontspanningskragen. Het is belangrijk dat de kraag hypoallergeen en antibacterieel is, zodat je hem langere tijd kunt dragen zonder hem af te doen.

Anders kunnen er problemen ontstaan, zoals infecties en allergische reacties, waardoor je herstel langer op zich laat wachten doordat je de kraag niet langdurig kunt dragen. Als een nekbrace deze beide kenmerken heeft, staat dat op de verpakking vermeld. Beide worden hieronder gedefinieerd en verklaard:

Hypoallergeen: Dit betekent dat het geen allergieën veroorzaakt. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen en materialen, die bij contact met de huid dermatitis of irritatie veroorzaken. Hypoallergene halsbanden worden getest om er zeker van te zijn dat ze geen allergische reacties op de huid veroorzaken.

Antibacterieel: Het is mogelijk dat na langdurig gebruik van een halsband bacteriën zich gaan ophopen tussen het oppervlak van de halsband en je huid. Dit kan leiden tot infectie, irritatie en zelfs stank. Antibacterieel behandelde kragen remmen de opeenhoping van bacteriën, zodat je ze zonder problemen kunt dragen.

Ondersteuning en immobilisatie

Voor deze factor hebben we het alleen over medische kragen, want ontspanningskragen zijn niet bedoeld om verwondingen te behandelen. De mate van ondersteuning en immobilisatie die nodig is, varieert naar gelang de ernst van de verwonding. Als algemene regel geldt dat een effectieve brace moet voorkomen dat je je nek draait en naar beneden rolt.

Hoge Steun: Gereserveerd voor ernstige verwondingen, zoals breuken of verstuikingen. Het wordt meestal over de borstkas gehouden, en biedt de nek maximale steun en immobilisatie. Het immobiliseert ook licht het bovenste deel van de romp van het lichaam.

Middelmatige steun: Wordt vanaf de bovenkant van de borstkas vastgehouden en biedt de nodige steun bij delicate verwondingen, zoals verstuikingen of torticollis, maar niet bij ernstige verwondingen zoals een breuk of een verstuiking van de hals ten gevolge van een auto-ongeluk.

Lage steun: Immobilisatie is praktisch onbestaande. Het geeft eenvoudig wat extra steun aan de nek. Lage steun braces worden gebruikt om tijdelijke pijnen en pijn te behandelen, niet verwondingen en medische aandoeningen.

Te behandelen aandoening

Zoals eerder gezegd hangt het soort brace dat nodig is af van de soort aandoening die behandeld wordt, want de mate van immobilisatie en steun die nodig is verschilt van aandoening tot aandoening. Bedenk dat het je arts is die de ideale brace voor je moet voorschrijven. Hieronder bespreken we enkele van de aandoeningen die met nekbraces behandeld worden:

Tracheostomie herstel: Tracheostomie is een operatie waarbij een incisie in de luchtpijp (trachea) gemaakt wordt, die verschillende medische doeleinden kan dienen. In de herstelfase hebben de patiënten een hoge steun- en immobilisatiekraag nodig die ook een opening heeft voor voeding via een endotracheale buis.

Whiplash: Treedt op na een zweepslag, dat is de plotselinge en snelle beweging van het hoofd bij een verkeersongeval. In deze gevallen wordt een nood-nekbrace met hoge steun en immobilisatie aangebracht om verdere schade te voorkomen, want elke beweging kan de situatie verergeren.

Eenvoudige nekpijn: Dit kan te wijten zijn aan houdingsproblemen. Een eenvoudige medische kraag wordt in deze gevallen gebruikt en die dient om de nek extra steun te geven, maar niet om hem volledig te immobiliseren.

(Gemarkeerde foto: Andrea de Martin/123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies