Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

In het artikel van vandaag behandelen we een voedingssupplement dat steeds populairder wordt, L-theanine. L-theanine is een aminozuur dat behalve een kalmerende werking ook werkt bij de bescherming van de hersenen. Daarom is het vandaag mogelijk verschillende soorten supplementen met deze stof te vinden. En we laten je zien wat je moet analyseren om de beste te kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Met een directe werking op het centrale zenuwstelsel kan L-theanine de slaap, concentratie, ontspanning verbeteren en zelfs de hersenen beschermen.
 • Het is mogelijk supplementen te vinden met L-theanine samen met andere even heilzame stoffen.
 • Maar er moet op de dosering gelet worden en idealiter moet de consumptie onder medisch toezicht gebeuren.

Beste L-Theanine: Onze selectie

Koopgids

Voordat je een voedingssupplement gaat gebruiken is het van essentieel belang dat je begrijpt hoe de stof werkt en in je lichaam zal reageren. Hetzelfde geldt voor L-theanine. Hoewel het een natuurlijke en veilige stof is, is het nodig aandacht te besteden aan de samenstelling van de verschillende supplementen met L-theanine, de manier van gebruik en de dosering. Om je te helpen alles over L-theanine te begrijpen, hebben we deze Koopgids gemaakt. Bekijk het hier.

Menina deitada na cama com as pernas para cima, na parede.

L-theanine is een natuurlijk kalmeringsmiddel. (Bron: Free-Photos / Pixabay.com)

Wat is

L-theanine?

Ontdekt in 1949, is L-theanine een aminozuur dat aanwezig is in thee afgeleid van Camellia sinensis, ook bekend als witte, groene en zwarte thee, en daarnaast ook in sommige paddestoelen. L-theanine lijkt structureel op Glutamine en andere neurotransmitters die daaruit worden aangemaakt, en staat erom bekend dat het een positieve werking heeft op ons centrale zenuwstelsel. Dit komt doordat het de productie van alfa hersengolf activiteit stimuleert, waardoor mensen zich kalm en tegelijk geconcentreerd voelen.

Mulher sentada no chão com as mãos no rosto.

Het consumeren van l-theanine helpt stress en angst te verminderen. (Bron: Priscilla Du Preez/ Unsplash.com)

Bovendien vermindert L-theanine ook de bèta-golf activiteit die geassocieerd wordt met nervositeit en hyperactiviteit. Daarom is bekend dat L-theanine effectief is tegen stress en angst. Maar de belangrijkste eigenschap van L-theanine is eigenlijk om te ontspannen, maar zonder het sederende effect.

Wist je dat L-theanine in Japan een zeer populair ingrediënt is in functionele voedingsmiddelen en drankjes? Japanse studenten consumeren vaak drankjes en tabletten verrijkt met L-theanine om stress en angst te verminderen, en hun alertheid te verhogen.

Waarvoor wordt L-theanine gebruikt en wat zijn de voordelen?

Zoals we gezien hebben, heeft L-theanine verschillende functies in ons organisme, die allemaal tot een betere levenskwaliteit leiden. Om je beter te laten begrijpen hoe L-theanine in je leven kan werken, bekijk je de belangrijkste voordelen van dit aminozuur:

Houdt angst onder controle

Omdat het direct op het zenuwstelsel inwerkt, zet het de volgende reacties in de hersenen in gang

 • Het beïnvloedt de alfa golven die geassocieerd worden met waakzaamheid en ontspanning.
 • Het verhoogt de niveaus van dopamine, de neurotransmitter die inwerkt op emoties, stemming en aandacht.
 • In sommige gevallen kan het de niveaus van serotonine verhogen, de ‘geluks’neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het verbeteren van positieve stemmingen.
 • In combinatie met cafeïne verbetert het het geheugen en de reactietijd.

Beschermt het Centraal Zenuwstelsel

Studies wijzen erop dat L-theanine ook de hersenen kan beschermen. De bescherming van de cellen van het centrale zenuwstelsel kan een belangrijk effect hebben op ziekten als Alzheimer.

Verbetert de slaap

Met L-theanine worden lichaam en geest tot rust gebracht, maar het symptoom van slaperigheid treedt niet op. Met andere woorden, L-theanine is niet verantwoordelijk voor het opwekken van slaap. Maar juist omdat het ontspanning veroorzaakt, is deze stof in staat in te werken op de kwaliteit van je slaap. Onderzoek wijst uit dat ontspanning vóór het slapen uiterst effectief is tegen slapeloosheid, bijvoorbeeld. Geen wonder, L-theanine wordt door artsen voorgeschreven als alternatief om de slaapuren te verbeteren.

Beschermt de lever

Van L-theanine is ook bekend dat het op de lever werkt. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van L-theanine het alcoholgehalte in het bloed kon verlagen en de door alcohol veroorzaakte schade in de lever kon omkeren.

Werkt op het cardiovasculaire systeem

Omdat het L-theanine bevat, is van groene en zwarte thee bekend dat het de productie van stikstofmonoxide stimuleert. Stikstofmonoxide verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedstroom toeneemt. Hiermee versnelt stikstofmonoxide het spierherstel en de toename van vetvrije massa, kracht en uithoudingsvermogen. L-theanine lijkt de vorming van stikstofmonoxide te bevorderen dat een gunstige beschermende werking heeft op het cardiovasculaire systeem.

Wat is het verschil tussen L-theanine en andere depressiva?

Enkele natuurlijke supplementen die een soortgelijke werking hebben als L-theanine zijn: Gaba, Glutamine en Tryptofaan. Het innemen van deze supplementen werkt echter alleen tijdens de slaap, dus je moet ze voor het slapengaan innemen. L-theanine, daarentegen, bevordert onmiddellijke ontspanning. Maar het belangrijkste verschil tussen L-theanine en andere kalmerende middelen is dat theanine geen kalmerende werking heeft, waardoor het ook gebruikt kan worden in situaties die concentratie en aandacht vereisen, zoals bij studeren en werken.

L-theanine en koffie: waarom is dit mengsel goed?

De ontspannende eigenschappen van L-theanine minimaliseren ook de stimulerende effecten van bijvoorbeeld koffie, energiedranken, frisdranken en chocola. Maar feit is dat L-theanine vaak samen met cafeïne wordt gebruikt. Dit komt omdat we door het gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld, alert worden. Maar aan het eind is het mogelijk angst- en stresseffecten te voelen, die de kwaliteit van je slaap kunnen verstoren. In sommige gevallen kan het overmatig gebruik van koffie en energiedrankjes zelfs gebrek aan aandacht, spiertrillingen en andere symptomen veroorzaken.

Pessoa escrevendo no caderno sobre mesa com notebook, celular e xícara de café.

Koffie is een stimulerend middel dat, in combinatie met L-theanine, een gunstiger effect op de gezondheid kan hebben. (Bron: Pixabay/ Pexels.com)

Het kalmerende effect aan L-Theanine vermindert dus de negatieve effecten van cafeïne, maar werkt tegelijk samen met het stimulerende middel waardoor het de concentratie en het vasthouden van informatie door de hersenen bevordert. Voordat je echter L-theanine samen met cafeïne inneemt, is het van essentieel belang dat je medisch toezicht hebt.

Wat is de aanbevolen dosis L-theanine?

L-theanine werkt snel en de effecten zijn na ongeveer 30 minuten merkbaar. Bovendien kunnen de effecten tot 12 uur aanhouden. Daarom is het niet nodig hoge doses te consumeren. Over het algemeen is L-theanine werkzaam in doses van 50 mg tot 200 mg. En hoewel L-theanine veilig is, raden deskundigen aan niet meer dan 600 mg binnen een periode van zes uur in te nemen.

Kan iedereen L-theanine gebruiken?

Hoewel er geen studies zijn die bijwerkingen of contra-indicaties bij het gebruik van L-theanine aantonen, is het gezond verstand dat dit voedingssupplement niet door iedereen lukraak geconsumeerd moet worden. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of jonger zijn dan 18 jaar mogen dit aminozuur niet zonder medisch toezicht gebruiken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van L-theanine?

Er zijn veel voordelen van L-theanine in ons organisme. De belangrijkste is dat dit aminozuur ontspanning opwekt zonder slaap te veroorzaken. Bovendien stimuleert L-theanine een betere kwaliteit van slaap, vermindert het angstgevoelens en vermindert het nervositeit. Het resultaat van al deze werkingen is dat L-theanine de dagelijkse stress bestrijdt en een verbetering van de gezondheid en de kwaliteit van het leven bevordert.

Mulher dormindo na cama.

Hoewel het geen slaap opwekt, bevordert L-theanine de ontspanning die nodig is voor een goede nachtrust. (Bron: bruce mars/ Pexels.com)

Niet te vergeten dat dit aminozuur ook helpt om de concentratie, aandacht en het geheugen te verbeteren, en het vermogen heeft om Pre Menstruele Spanning (PMS) te verminderen. Een nadeel is daarentegen dat niet alle mensen deze stof zonder medisch toezicht kunnen gebruiken. Bekijk dus, in het algemeen, de onderstaande tabel met de belangrijkste voor- en nadelen van L-theanine.

Voordelen
 • Ontspant, kalmeert, verbetert de slaapkwaliteit
 • Verhoogt de focus, concentratie en verbetert het geheugen
 • Vermindert PMS symptomen
 • Niet verslavend en onschadelijk
Nadelen
 • Niet alle mensen zouden moeten gebruiken

Aankoopcriteria: Hoe L-theanine supplementen vergelijken

Bij het kiezen van het beste L-theanine supplement moet je rekening houden met enkele factoren die niet alleen van invloed zijn op de prijs, maar ook op het effect dat je op je gezondheid wilt hebben. Daarom raden we je aan de volgende criteria te overwegen voor je L-theanine koopt.

Vanaf hier zullen we elk van deze onderwerpen in detail uitleggen.

Thee of supplement

De eerste factor die je moet overwegen voor je L-theanine gaat nemen, is hoe je dat gaat doen. Zoals we gezien hebben, komt L-theanine uit thee, vooral uit groene thee. Maar volgens deskundigen bevat een kop groene thee slechts 1% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid L-theanine. Daarom, als je een beter resultaat zoekt bij het verminderen van angst en vermoeidheid, is het ideaal om te kiezen voor L-theanine supplementen.

Prateleira de farmácia com vários potes de suplementos.

Het voedingssupplement van L-theanine is doeltreffender voor wie grotere doses nodig heeft. (Bron: moakets/ Pixabay.com)

Geïsoleerd of samengesteld

Bij de keuze van het beste L-theanine supplement moet je ook de samenstelling van het product analyseren. Dit komt omdat je supplementen met L-theanine zowel in geïsoleerde vorm als toegevoegd aan andere verbindingen kunt vinden. Niet zelden vind je supplementen met doses cafeïne, om de concentratie te verhogen en het geheugen te verbeteren. Een andere mogelijkheid is het L-theanine supplement vermengd met passiebloem, om het effect van ontspanning te versterken.

Dosering

Een ander criterium dat je moet nagaan is de dosering die de fabrikant van het supplement aanbeveelt. Je kunt L-theanine supplementen kiezen waarvan de dagelijkse dosis kan variëren van 50 tot 300 mg.

Hoeveelheid

Kijk ook naar het aantal capsules dat in de supplementfles zit. Houd rekening met de periode die je van plan bent te gebruiken om te kopen wat je nodig hebt. (Uitgelichte afbeelding bron: appledeng/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies