Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Voelen je benen zwaar en moe aan? Dan ben je niet de enige met deze klacht. Zware benen zijn een wijdverspreide ziekte die vooral vrouwen treft. Het komt vooral in de zomer veel voor. De warmte kan vaak leiden tot vaatverwijding van onze aderen.

Urenlang zitten en staan in het dagelijks leven is ook niet het beste voor vermoeide benen. Typische symptomen, behalve een zwaar gevoel in de benen, zijn gezwollen voeten, een tintelend gevoel in de benen en voeten, spataderen of pijn. (1) In dit artikel willen we je uitleggen wat vermoeide of zware benen precies zijn en wat de oorzaak van deze klacht is. We geven je ook onze beste tips en trucs om het te bestrijden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Vermoeide benen zijn een teken van een stoornis in de bloedsomloop en zijn een klacht voor veel mensen. Zwelling en het gevoel van zware benen zijn typische tekenen.
 • De oorzaken kunnen verschillend zijn. Gebrek aan beweging, een slecht dieet of overmatige belasting kunnen ervoor zorgen dat de benen moe en zwaar aanvoelen.
 • Een gezonde levensstijl met de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging kan het syndroom van vermoeide benen voorkomen.

Definitie: Wat zijn vermoeide of zware benen?

Wat zijn nu precies vermoeide of zware benen? Onze benen doen elke dag enorm veel werk. Onze en aders werken non-stop om het opgevangen bloed terug naar het hart te pompen. Het bloed wordt tegen de zwaartekracht in gepompt.

Het is dus volkomen begrijpelijk dat de benen moe worden na langdurige inspanning. Stijgende temperaturen in de zomer veroorzaken vaker klachten omdat de aderen uitzetten, waardoor het bloed moeilijker getransporteerd kan worden.

Achtergrond: Wat veroorzaakt vermoeide of zware benen?

Vermoeide benen kunnen door veel dingen veroorzaakt worden. Lang zitten en staan maakt de aderen zwakker en de spierpomp kan niet goed werken. Vermoeide of zware benen zijn dus een teken van een slechte bloedsomloop. Het is ook mogelijk dat de oorzaak een genetische aanleg is.

In het volgende gaan we meer in detail in op de meest voorkomende oorzaken.

Vermoeide benen door gebrek aan beweging

Gebrek aan beweging speelt een grote rol als het gaat om ongemakken. Elke stap die je zet verhoogt de bloedstroom. Aderen worden zwak als je niet genoeg beweegt.

Meer bewegen in je dagelijks leven helpt om een gezondere levensstijl te hebben. (Image source: Francesco Gallarotti / Unsplash)

Dertig minuten per dag wandelen versterkt de bloedsomloop al en is heel effectief. Vooral als je lang zit, is het belangrijk om je voeten om de 30 minuten of zo te bewegen. Onthoud dus één ding: lichaamsbeweging is meestal de belangrijkste oplossing voor vermoeide benen!

Vermoeide benen door tekort aan mineralen

Een tekort aan mineralen zoals ijzer, zink, calcium of magnesium kan vermoeide benen veroorzaken. Vooral mensen die veel aan sport doen moeten ervoor zorgen dat hun mineralenvoorraad gevuld is.
Als je hevige pijn hebt of onzeker bent, moet je medische hulp inroepen.

Bijvoorbeeld, magnesium draagt bij tot een normale spierfunctie. Als je naar de dokter gaat voor een bloedonderzoek, kun je ook zien of je een ijzertekort hebt, wat ook een oorzaak kan zijn van vermoeide benen. Voedingssupplementen of een gezonder en bewuster dieet zijn nuttig voor een gezondere levensstijl en bij symptomen als vermoeide en zware benen. Het wordt vaak Restless Legs Syndrome (RLS) genoemd als je ook een ongemakkelijk tintelend of krampend gevoel in je benen ervaart. In dit geval is het het beste om met je arts te praten. (2)

Vermoeide benen door overgewicht

Overgewicht kan ook tot vermoeide, zware benen leiden. Als je overgewicht hebt, heb je verschillende symptomen en kan het ontstaan van chronische ziekten bevorderd worden. Je kunt erachter komen of je overgewicht hebt door naar je Body Mass Index (BMI) te kijken.

Wees je er echter van bewust dat spier- en vetpercentage een grote rol spelen. Is je BMI groter dan of gelijk aan 30, dan is het aan te bevelen om af te vallen. Een gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn essentieel om af te vallen als je geen andere ziekten hebt. We hebben de BMI waarden in een tabel hieronder voor je geïllustreerd. (3)

Body Mass Index (BMI)
Ondergewicht onder de 18,5
Normaal 18,5 – 24,9
Overgewicht 25,0 – 29,9
Obese meer dan30,0

Vermoeide benen door inspanning

Na een te intens oefenprogramma kun je ook zware, vermoeide benen voelen. Als deze aandoening vaker voorkomt en ziekte-gerelateerde oorzaken kunnen worden uitgesloten, is de intensiteit van de sportbeoefening er verantwoordelijk voor.

Misschien is de meest voorkomende oorzaak van zware en vermoeide benen wel te hard trainen en te korte herstelperioden. De spieren zijn vermoeid en het lichaam heeft het regeneratieproces nog niet voltooid. Een gebrek aan mineralen zoals calcium, ijzer of magnesium speelt hier ook een grote rol. Rusten, je benen omhoog leggen of massages helpen.

Vermoeide benen: De beste tips & trucs ertegen

Vaak treden de klachten op na een inspannende en lange dag, die vooral zittend of staand werd doorgebracht. Wat kun je doen om je welzijn te verbeteren? Verminderen van alcoholgebruik, voldoende water drinken en strakke kleding vermijden zijn er enkele van. We willen je graag laten kennismaken met enkele andere nuttige tips en trucs.

Welke bewegingen helpen tegen vermoeide benen?

Zoals je al gelezen hebt, is lichaamsbeweging heel belangrijk om gezond te blijven. Wandelen, fietsen, zwemmen of eenvoudige oefeningen voor de beenaderen (zie hieronder) kunnen allemaal leiden tot een betere en fittere levensstijl. Zoek iets waar je plezier in hebt en maak er je hobby van, want dan doe je tegelijk iets voor je ziel en voor je gezondheid.

In plaats van de lift te nemen, neem je de trap. Neem in plaats van de auto voor korte afstanden liever een wandeling of de fiets. Kleine veranderingen maken een groot verschil. Maar pas altijd op dat je je benen niet overbelast. Als je toch merkt dat je te veel geoefend hebt of je benen gewoon moe aanvoelen, neem dan een pauze.

Welke kruidenremedies zijn er tegen vermoeide benen?

In de kruidengeneeskunde is van de volgende geneeskrachtige planten bekend dat ze natuurlijke verlichting geven bij aderklachten zoals vermoeide, zware benen(4)

 • Rode druif: Vermindert vasodilatatie en voorkomt oedeem. Beschermt ook tegen ontstekingen.
 • Zwarte bes: Verbetert de functie van de beenaderen en voorkomt trombose en spataderen.
 • Toverhazelaar: Deze plant is bekend om zijn weefselaanspannende en vaatvernauwende eigenschappen. Het ondersteunt de bloedsomloop en helpt zo het gevoel van vermoeide benen te verminderen.
 • Lavendelolie: Een paar druppels in je voetenbad doen niet alleen je huid goed, maar kalmeren en ontspannen ook vermoeide benen.
 • Slagersbezem: Stimuleert de bloedsomloop en werkt ontstekingsremmend. De geneeskrachtige plant remt de afbraak van enzymen en versterkt de aderen.

Meer tips voor vermoeide benen

Platte schoenen

Platte schoenen en lopen op blote voeten zijn goed voor de aderen. Het vaak dragen van schoenen met hoge hakken kan leiden tot aderproblemen en daardoor vermoeide benen. Probeer hoge hakken te vermijden, want die zijn erg belastend voor de benen en voeten. (5)

Platte en comfortabele schoenen zijn heel belangrijk om je benen en voeten zo goed mogelijk te beschermen. Schoenen met hoge hakken kunnen ernstige nadelen hebben voor de aderen. (Image source: Inja Pavlic / Unsplash)

Het is bijzonder gezond om blootsvoets te lopen, want dit versterkt de ligamenten en spieren. Als je tijdens je zomervakantie op het strand bent, is een wandeling over de zanderige ondergrond een geweldige voetmassage.

Compressiekousen

Zware benen kunnen ook voorkomen worden door het dragen van compressiekousen. De aderen worden samengedrukt, de kleppen in de aderen kunnen beter sluiten en er kan geen vocht meer in de weefsels lekken. Er zijn 4 verschillende compressieklassen van steunkousen. Je arts zal je de juiste kousen voorschrijven. (6)

Aderoefeningen

Door gebrek aan beweging gaat het bloed zich in de beenaderen verzamelen. We hebben 4 eenvoudige oefeningen voor je op een rijtje gezet om je doorbloeding te verbeteren. Deze oefeningen kunnen altijd en overal gedaan worden.

 1. Voetwiegen: Deze oefening kan zittend of staand gedaan worden. Til afwisselend je tenen en je hielen op.
 2. Tenenstand oefening: Ga met je voeten in een tenenstand staan. Til je hiel op en houd de ballen van je voeten op de vloer.
 3. Voetrollen: Je kunt deze oefening zittend doen. Breng je tenen omhoog en houd je hielen op de grond. Rol nu afwisselend met de klok mee en tegen de klok in.
 4. Span detenen aan: Deze oefening kan liggend of zittend gedaan worden. Houd je hielen op de grond en hef je tenen op.

Conclusie

Vermoeide, zware benen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de oorzaak echter een ongezonde levensstijl. Gebrek aan beweging, een ongezond dieet, of overbelasting door verkeerde of te intensieve sportactiviteiten zijn heel vaak de oorzaak van vermoeide benen. Voor veel mensen is dit syndroom erger in de zomermaanden. Het kan echter ook een teken zijn van een ernstige ziekte, en daarom moet je een dokter bezoeken, zelfs als je symptomen te hevig zijn.

Vermoeide, zware benen leiden tot verzwakte aderen en een slechte bloedsomloop. Je kunt verschillende methoden proberen om het probleem te voorkomen. Meer lichaamsbeweging, het juiste dieet, de juiste schoenen of zelfs steunkousen kunnen helpen. In de meeste gevallen hoef je niet meteen sterke medicijnen te nemen. Zelfs eenvoudige en kleine veranderingen in het dagelijks leven of zelfs kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen kunnen een effectief effect hebben.

Beeldbron: lightpoet/ 123rf

Referenties (6)

1. Piazza, G. (2014, August 11). Varicose veins. Circulation, 130(7), 582–587 http://circ.ahajournals.org/content/130/7/582
Bron

2. Guo, S., Huang, J., Jiang, H., Han, C., Li, J., Xu, X., Zhang, G., Lin, Z., Xiong, N., & Wang, T. (2017). Restless Legs Syndrome: From Pathophysiology to Clinical Diagnosis and Management. Frontiers in aging neuroscience, 9, 171. https://doi.org/10.3389/fnagi.2017.00171
Bron

3. U.S. Department of Health & Human Services. Assessing your weight and health risk. (n.d.)
Bron

4. Alonso MJ. Plantas medicinales útiles en los trastornos circulatorios de las piernas [Medicinal plants useful in the cure of circulatory problems in legs]. Rev Enferm. 2005 Mar;28(3):25-8. Spanish. PMID: 15871340.
Bron

5. Di Sipio, E., Piccinini, G., Pecchioli, C., Germanotta, M., Iacovelli, C., Simbolotti, C., Cruciani, A., & Padua, L. (2018). Walking variations in healthy women wearing high-heeled shoes: Shoe size and heel height effects. Gait & posture, 63, 195–201. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2018.04.048
Bron

6. Rabe E et al. Indications for medical compression stockings in venous and lymphatic disorders: An evidence-based consensus statement. Phlebology 2018;33(3):163-184.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Piazza, G. (2014, August 11). Varicose veins. Circulation, 130(7), 582–587 http://circ.ahajournals.org/content/130/7/582
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Guo, S., Huang, J., Jiang, H., Han, C., Li, J., Xu, X., Zhang, G., Lin, Z., Xiong, N., & Wang, T. (2017). Restless Legs Syndrome: From Pathophysiology to Clinical Diagnosis and Management. Frontiers in aging neuroscience, 9, 171. https://doi.org/10.3389/fnagi.2017.00171
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
U.S. Department of Health & Human Services. Assessing your weight and health risk. (n.d.)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alonso MJ. Plantas medicinales útiles en los trastornos circulatorios de las piernas [Medicinal plants useful in the cure of circulatory problems in legs]. Rev Enferm. 2005 Mar;28(3):25-8. Spanish. PMID: 15871340.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Di Sipio, E., Piccinini, G., Pecchioli, C., Germanotta, M., Iacovelli, C., Simbolotti, C., Cruciani, A., & Padua, L. (2018). Walking variations in healthy women wearing high-heeled shoes: Shoe size and heel height effects. Gait & posture, 63, 195–201. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2018.04.048
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rabe E et al. Indications for medical compression stockings in venous and lymphatic disorders: An evidence-based consensus statement. Phlebology 2018;33(3):163-184.
Ga naar bron
Recensies