Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Thee is al duizenden jaren een populaire drank vanwege het positieve effect op ons lichaam en onze emotionele toestand. Brandnetelthee wordt ook al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen vele kwalen.

Tegenwoordig heeft brandnetel nogal negatieve connotaties, en daarom wordt het velen afgeraden de geneeskrachtige plant als thee te drinken. De gezondheidsvoordelen worden vaak vergeten. In dit artikel leer je over de voordelen van brandnetelthee en wanneer je er voorzichtig mee moet zijn.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Brandnetels zijn een wijdverbreid plantengeslacht waarmee wij mensen gewoonlijk een negatieve herinnering associëren. Want zodra we de brandharen van de plant aanraken, verschijnen er pijnlijke zwellingen op ons lichaam.
  • Niettemin wordt de plant ook al geruime tijd als geneeskrachtige en nuttige plant gebruikt. Dit komt omdat het een zeer hoog gehalte aan vitaminen en mineralen heeft. Daarom wordt brandnetelthee ook gebruikt tegen talloze gezondheidsklachten.
  • Brandnetelthee heeft veel voordelen en kan in principe door iedereen genomen worden. Voorzichtigheid is echter geboden in zeldzame gevallen: Vrouwen tijdens zwangerschap en borstvoeding kunnen de thee beter vermijden.

Brandnetelthee als remedie: Wat je moet weten

Brandnetelthee is vooral goed als je natuurlijke remedies wilt nemen. We vergeten vaak dat natuurlijke middelen soms meer helpen dan bewerkte middelen. Zelfs in de Middeleeuwen werden brandnetels gebruikt om ziektes en kwalen te bestrijden(1).

Maar de heilzame werking van thee wordt tegenwoordig door veel mensen onderschat. Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid en inname van brandnetelthee, hebben we alle belangrijke vragen en informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Waarom is brandnetelthee gezond?

De ingrediënten van de brandnetelplant maken de thee zo gezond: Brandnetelthee wordt hoofdzakelijk gemaakt van de bladeren van de plant. Deze bevatten talrijke vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft(2). Anders kunnen in ons lichaam tekortverschijnselen optreden.

Tot de belangrijkste mineralen behoren (zelfs zesmaal zoveel als in melk), ijzer, magnesium, natrium en kalium.

Voor veel vegetariërs is brandnetel zelfs een belangrijke bron van eiwitten. De brandnetelplant bevat ook vitamine A, vitamine C en B vitamines. Het vitamine C gehalte van de plant is verrassend veel hoger dan in de meeste citrusvruchten en is daarom bijzonder nuttig voor mensen die aan een vitamine C tekort lijden. De wisselwerking van al deze natuurlijke ingrediënten draagt ertoe bij dat brandnetelthee zo veel voordelen voor ons lichaam brengt.

De belangrijkste eigenschappen zijn als volgt(3)

  • urinezuur verdrijvend
  • het drogen van
  • metabolisme-stimulerend
  • spijsvertering
  • bloedvormend

Waar is brandnetelthee goed voor?

Alle genoemde vitaminen en mineralen dragen bij tot de gezondheid van het menselijk lichaam in het algemeen, dus kan brandnetelthee ook een alleskunner genoemd worden. Maar de thee wordt ook gebruikt voor de behandeling van specifieke ziekten.

De belangrijkste werking van brandnetel is dat ze antibacterieel en diuretisch is: het hoge kaliumgehalte heeft een diuretisch effect zodat bacteriën uit de urinebuis worden afgevoerd. Bovendien wordt de spijsvertering aanzienlijk gestimuleerd. Dit betekent dat brandnetelthee bijzonder behulpzaam is bij de behandeling of preventie van eventuele infecties van de urinewegen (bv. blaasontstekingen) en darmziekten(4).

Brandnetelthee heeft een diuretische werking en is populair bij blaasontstekingen. (Image source: pixabay / Myriams Fotos)

Een andere belangrijke eigenschap van de thee is de ontstekingsremmende en bloedzuiverende werking. Reumatische aandoeningen die de gewrichten, botten en pezen aantasten kunnen behandeld worden met brandnetelthee(5). Verder wordt brandnetel hoog geprezen om zijn helende werking bij prostaatproblemen(6).

Het positieve effect is in talrijke studies bewezen. Brandnetel schijnt bijzonder behulpzaam te zijn bij goedaardige prostaathyperplasie (BPH): In een onderzoek met 100 BPH lijders werd een aanzienlijke verbetering van de symptomen van de ziekte waargenomen (waaronder een afname van de grootte van de prostaat) na inname van brandnetel.(7).

Andere positieve effecten van brandnetelthee zijn:

  • versterkt het immuunsysteem
  • verlaagt bloeddruk en bloedsuiker
  • verlicht maag- en menstruatiekrampen
  • helpt bij uitputting tijdens de menopauze
  • Verzacht slapeloosheid

Heeft brandnetel ook een positief effect op haar en huid?

Behalve de helende werking op onze inwendige organen, wordt brandnetelthee ook aanbevolen door schoonheidsgoeroes. Brandnetelthee wordt inderdaad gebruikt als huismiddeltje tegen schilferige en jeukende hoofdhuid, vanwege het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen.

Het stimuleert ook de bloedsomloop en kan haaruitval voorkomen en haargroei bevorderen(8). Je vindt brandnetel daarom in veel shampoos en haartonics, maar je kunt ook gewoon brandnetelthee zetten, die laten afkoelen en dan zachtjes in je haar masseren.

brennesseltee

Brandnetelthee is een verzachtende drank die niet alleen gebruikt wordt om inwendige organen te behandelen, maar ook wonderen kan doen voor haar en huid. (Image source: Pexels / Tim Mossholder)

Brandnetelthee is niet alleen goed voor ons haar, maar ook voor onze huid. Brandnetel is een aloude huismiddeltjes tegen oneffenheden in het gezicht, omdat de plant een drainerende werking heeft(9). Samen met het water worden ook gifstoffen, dode huidschilfers en overtollig talg verwijderd.

Kun je afvallen met brandnetelthee?

De lijst van voordelen houdt daar niet op: Van brandnetelthee wordt ook gezegd dat het je kan helpen gewicht te verliezen. Door de zuiverende (ontgiftende) werking worden gifstoffen uit het lichaam verwijderd en wordt de stofwisseling gestimuleerd. Een zuiveringskuur helpt ook om overtollig water uit de weefsels te krijgen.

Deze aspecten zorgen ervoor dat brandnetelthee een van de bekende theesoorten is die kunnen helpen bij gewichtsverlies (in samenhang met een gezond dieet). Wel moet vermeld worden dat het concept van zuiverings- en ontgiftingsdiëten zeer omstreden is en niet goed genoeg staat aangeschreven in de wetenschap(10).

Hoe maak ik brandnetelthee goed klaar?

Als je verzamelde brandnetelbladeren voor je thee wilt gebruiken, moet je ze eerst laten drogen. De beste manier om dit te doen is de bladeren ondersteboven op een droge plaats te hangen. Nadat ze al hun vocht verloren hebben, kun je de bladeren fijnmalen in een vijzel of met de hand, zodat de ingrediënten zich nog beter kunnen ontwikkelen.

Nu moet je 1-2 eetlepels van de gedroogde brandnetelbladeren met ongeveer een kwart liter water koken en 10 minuten laten trekken. Als je wilt, kun je de thee zoeten met suiker of honing. Als je kant-en-klare brandnetelthee koopt (los of in een zakje), let dan op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Waar moet ik op letten bij het innemen van brandnetelthee?

Als je je lichaam om gezondheidsredenen wilt uitdrogen of, bijvoorbeeld, het ontstaan van blaas- en prostaatinfecties wilt voorkomen, dan is een brandnetelkuur geschikt, waarbij je dagelijks 3 koppen brandnetelthee drinkt. Maar er zijn enkele aspecten waarmee je rekening moet houden: De brandnetelthee moet niet over een langere periode gedronken worden.

De maximale duur van de inname is 6-8 weken. Sommigen spreken zelfs van maximaal 3-4 weken(3). Anders kunnen deficiëntieverschijnselen (b.v. verlies van mineralen) optreden.

Je moet tijdens een brandnetelkuur ook voldoende water drinken om het verlies van water in het lichaam te compenseren. In principe is brandnetelthee een remedie en moet niet dagelijks over een lange periode gedronken worden. Als je een brandnetelkuur wilt nemen om een bepaalde ziekte te bestrijden, kun je dat het beste van tevoren met je huisarts overleggen.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van brandnetelthee?

Ondanks de talrijke voordelen van brandnetelthee zijn er, zoals bij (bijna) elk middel, enkele bijwerkingen die in zeldzame gevallen kunnen optreden: Door de uitdrogende werking van de thee kan het lichaam uitdrogen, daarom is voldoende waterinname essentieel bij het innemen van brandnetelthee. Het is niet aan te raden brandnetelthee te drinken als je een zwak hart of zwakke nieren hebt. De reden is dat brandnetels deze organen te veel kunnen belasten(11).

In zeldzame gevallen hebben sommigen milde gastro-intestinale verschijnselen gemeld, zoals misselijkheid, winderigheid, brandend maagzuur, of diarree. Dit kan vooral optreden bij een overdosis. Bovendien kunnen mensen een allergische reactie krijgen op de ingrediënten van de thee, maar dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor.

Kan ik brandnetelthee drinken tijdens de zwangerschap?

Voorzichtigheid is ook geboden tijdens de zwangerschap: Zwangere vrouwen moeten in het algemeen uitdrogende thee vermijden, wat betekent dat brandnetelthee ook in deze categorie valt. Men vermoedt dat te veel uitdroging betekent dat het ongeboren kind niet meer voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (12).

brennesseltee

Er zijn tal van thee-alternatieven voor zwangere vrouwen: frambozenbladthee, pepermuntthee of saliethee zijn er maar een paar. (Image source: Pexels / Negative Space)

Bovendien melden zwangere vrouwen slapeloosheid en hartkloppingen. Omdat geen negatieve effecten op de zwangerschap kunnen worden uitgesloten, wordt de consumptie van brandnetelthee tijdens de zwangerschap dus ontraden.

Welke alternatieve allrounder theeën zijn er?

We kunnen stellen dat brandnetelthee talrijke positieve eigenschappen heeft die bij juist gebruik en als de aanbevelingen worden opgevolgd zeer nuttig kunnen zijn. Als je echter alternatieven zoekt, zijn er ook andere soorten thee die je kunt drinken voor bepaalde ziekten of doelen.

In het volgende tonen we je een tabel met alternatieve allrounder theeën en hun belangrijkste eigenschappen:

Teesorte Wirkung
Kamillentee Kamille heeft een krampstillende en ontstekingsremmende werking. Het kalmeert ook de maag en de zenuwen, dus kamillethee kan helpen bij stress en angst.
Pepermunttheee Pepermuntthee heeft pijnstillende, kiemdodende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het wordt daarom vooral gedronken bij gastro-intestinale klachten, winderigheid en diarree.
Ingwertee Gemberthee heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het helpt bij verkoudheid en ook bij reumatische klachten (gewrichtspijn).
Thymiantee Tijm heeft ook een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het heeft ook een krampstillend effect op de bronchiën en is slijmoplossend, zodat het bijzonder nuttig kan zijn bij verkoudheid. Het wordt ook gebruikt bij spier- en ledematenpijn
Wilgenkruid theee Als je een theesoort zoekt die kan helpen bij prostaatproblemen, is wilgenkruid thee een goed alternatief voor brandnetelthee. Omdat wilgenkruid een diuretische werking heeft, verlicht het infecties van de urinewegen en prostaatproblemen.
Gierschtee Jichtkruid is een bekende geneeskrachtige plant die gebruikt wordt als middel tegen klachten als reuma en jicht. Maar jichtkruid thee kan ook nuttig zijn bij blaasontstekingen, omdat het een ontstekingsremmend effect heeft.

Zoals je ziet zijn er allerlei soorten thee die bij bepaalde kwalen kunnen helpen. Bedenk echter dat thee drinken geen vervanging is van naar de dokter gaan. Als je symptomen aanhouden, moet je niet op thee vertrouwen.

Conclusie

Terug naar brandnetelthee: Voor tuiniers is het een onkruid, maar voor alternatieve beoefenaars en artsen is brandnetel een aloude remedie met vele voordelen. Brandnetelthee is goed voor organen, huid, haar, en voor veel andere ziekten. Dit is precies waarom het een van de populairste geneeskrachtige planten is in de hierboven genoemde gebieden. Tijdens de zwangerschap en/of bij hart- en nierproblemen is het raadzaam geen brandnetelthee te drinken.

Ieder ander kan de thee met een gerust geweten drinken en van de voordelen genieten. Zolang je de innameduur niet overschrijdt (max. 1-2 maanden), hoef je je geen zorgen te maken. Hoewel brandnetels in het dagelijks leven een negatieve reputatie hebben, bevatten ze waardevolle en nuttige voedingsstoffen.

Beeldbron: 111028376 / 123rf

Referenties (13)

1. Mittelalter-Lexikon (2014). Brennnessel.
Bron

2. Dr. Melzer M. & Dr. Allwang M. (2020). Brennnessel: Entwässerndes Wildkraut.
Bron

3. Vogel A. (2001). Heilpflanze Brennnessel.
Bron

4. Pflanzliche Hilfe bei Harnwegsinfekten. (2017).
Bron

5. Red. Mit Pflanzenheilkraft gegen Rheuma. Fortschritte der Medizin (2014).
Bron

6. Dr. Hubert J. (2018). Moderne Urologie im Spannungsfeld zwischen Robotik und Phytotherapie.
Bron

7. Ghorbanibirgani, A., Khalili, A., & Zamani, L. (2013). The efficacy of stinging nettle (urtica dioica) in patients with benign prostatic hyperplasia: a randomized double-blind study in 100 patients. Iranian Red Crescent medical journal.
Bron

8. Ellsässer S. (2008). Haare und Nägel. In: Körperpflegekunde und Kosmetik.
Bron

9. Schuhmacher M. (2018): So bekämpft ihr unreine Haut. In: Vital
Bron

10. J. Wipplinger. Detox: Der Mythos vom Entgiften. In: Medizin Transparent.
Bron

11. Bombastus-Werke AG. (2019). Brennnesseltee - Anwendung, Nebenwirkungen, Wechselwirkungen.
Bron

12. Hain, K. (2018). Genieße Deine Schwangerschaft.
Bron

13.

Waarom kun je me vertrouwen?

Online-Lexikon
Mittelalter-Lexikon (2014). Brennnessel.
Ga naar bron
Artikel
Dr. Melzer M. & Dr. Allwang M. (2020). Brennnessel: Entwässerndes Wildkraut.
Ga naar bron
Zeitschrift: Gesundheitsnachrichten
Vogel A. (2001). Heilpflanze Brennnessel.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pflanzliche Hilfe bei Harnwegsinfekten. (2017).
Ga naar bron
Zeitschrift
Red. Mit Pflanzenheilkraft gegen Rheuma. Fortschritte der Medizin (2014).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dr. Hubert J. (2018). Moderne Urologie im Spannungsfeld zwischen Robotik und Phytotherapie.
Ga naar bron
Klinische Studie
Ghorbanibirgani, A., Khalili, A., & Zamani, L. (2013). The efficacy of stinging nettle (urtica dioica) in patients with benign prostatic hyperplasia: a randomized double-blind study in 100 patients. Iranian Red Crescent medical journal.
Ga naar bron
Lehrbuch
Ellsässer S. (2008). Haare und Nägel. In: Körperpflegekunde und Kosmetik.
Ga naar bron
Zeitschrift
Schuhmacher M. (2018): So bekämpft ihr unreine Haut. In: Vital
Ga naar bron
Online-Artikel
J. Wipplinger. Detox: Der Mythos vom Entgiften. In: Medizin Transparent.
Ga naar bron
Packungsbeilage Tee
Bombastus-Werke AG. (2019). Brennnesseltee - Anwendung, Nebenwirkungen, Wechselwirkungen.
Ga naar bron
Buch/Ratgeber
Hain, K. (2018). Genieße Deine Schwangerschaft.
Ga naar bron
Recensies