Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Bietenpoeder wordt gemaakt van de biet. Rode biet bevat niet alleen veel ijzer, maar ook een heleboel vitaminen en mineralen, waardoor het een meer dan gezonde groente is.

Behalve om gegeten te worden, kan het poeder ook gebruikt worden als natuurlijke kleurstof. Om toe te voegen aan pastadeeg of taartglazuur. Omdat het poeder zelf bijna smaakloos is, is het toepassingsgebied zeer breed. Ondanks zijn naam is de kleur van rode biet soms paars. In ons artikel laten we je kennismaken met verschillende bietenpoeders, laten we zien waar je op moet letten als je ze koopt en beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.
Belangrijk om te weten

  • Rode bietenpoeder is de perfecte oplossing voor wie een alternatief zoekt voor rode voedingskleurstof. Met bietenpoeder kun je op natuurlijke wijze rode kleur toevoegen aan je kook- of bakrecept.
  • Bietenpoeder is een echte vitaminebom. Het voorziet je lichaam ook van belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, natrium en nog veel meer.
  • Bietenpoeder kan niet alleen bij koken en bakken gebruikt worden. Het poeder is in water oplosbaar en daarom perfect in een smoothie. Gebruik gewoon bietenpoeder of meng het met andere gezonde ingrediënten.

Beste Bietenpoeder: Onze selectie

Als je op zoek gaat naar bietenpoeder, zie je door de bomen het bos niet meer. We hebben hieronder de beste bietenpoeders op een rijtje gezet om je keuze gemakkelijker te maken.

Criteria voor het kopen en beoordelen van

bietenpoeder
Wat is belangrijk aan alle verschillende soorten bietenpoeder? We laten je zien waar je op moet letten om het poeder te vinden dat je de grootste voordelen biedt.

Om de verschillende criteria te kunnen beoordelen, hebben we hieronder alle criteria voor het kopen van bietenpoeder op een rijtje gezet en uitgelegd.

Ingrediënten

Het meeste rode bietenpoeder bestaat uit 100% rode biet. Als je bieten puur uit gezondheidsoogpunt wilt consumeren, moet je op zoek gaan naar zo’n versie. Dit komt omdat er geen additieven in zulke producten zitten. Bovendien zijn er veel producten die biologisch gecertificeerd zijn.

Voordelen

Als je bieten puur om hun gezondheidsvoordelen wilt consumeren, moet je op zoek gaan naar een versie die gemaakt is van 100% bieten en geen toevoegingen bevat. Er zijn ook veel producten die biologisch gecertificeerd zijn. Als je het meeste uit een poeder wilt halen, kun je beter gaan voor een bietenpoeder in rauwkostkwaliteit, want dat bevat alle waardevolle ingrediënten van bieten.

Als je bietenpoeder in een smoothie wilt drinken, kun je beter voor een gemengd product gaan. Bietenpoeder alleen smaakt voor de meeste mensen een beetje aards en irritant. Hier wordt bijvoorbeeld een smoothiepoeder met rode biet samen met mangopoeder aanbevolen, dat de hele smoothie een beetje zoetheid geeft.

Als je echter bietenpoeder wilt gebruiken om te kleuren, hoef je niet zo kieskeurig te zijn bij het kiezen van een geschikt poeder. Zelfs bietenpoeders die niet voor 100% uit bieten bestaan zijn meestal veilig voor de gezondheid en doen hun werk net zo goed als andere.

Kleur

Bietenpoeder geeft brood, pasta of eieren een mooie wijnrode kleur. Wil je echter een iets lichtere, donkerdere of andere kleur bereiken, dan is zuiver bietenpoeder niet voldoende. Hier zijn mengvormen mogelijk, zoals met mango, maar die hoeven niet per se ongezonder te zijn. Ook hier zijn er veel gemengde versies die het zonder toevoegingen doen, het biologische label dragen en andere kleuren bieden.

Gids: Veelgestelde vragen over rode bietenpoeder in detail beantwoord

We hebben de meest gestelde vragen over rode bietenpoeder in het volgende gedeelte beantwoord. Je moet klaar zijn om het juiste rode bietenpoeder voor je te kiezen.

Waar is bietenpoeder goed voor?

Bietenpoeder kan voor veel dingen gebruikt worden. In principe is elk poeder geschikt om aan de hieronder genoemde punten te voldoen.

  • Kleurstof: Rode bietenpoeder wordt vooral gebruikt om voedsel te kleuren. Het poeder geeft meestal een wijnrode tot paarse kleur en is niet alleen verdraaglijk voor het lichaam maar ook gezond.
  • Gezondheid: Rode bietenpoeder bevat veel vitaminen en mineralen. Rode biet is ook een zeer goede bron van ijzer.
  • Koken: Bietenpoeder kan gekookt en verwerkt worden in bijna alles. Of het nu in een cake, hamburgerbroodjes of pasta is. Bietenpoeder geeft elk gerecht dat zekere iets.
  • Smoothies: Bietenpoeder is een goede keuze voor een cocktail, niet in de laatste plaats vanwege de gezonde vitaminen en mineralen. Het poeder lost snel op en geeft een aantrekkelijke kleur, naast zijn gezonde eigenschappen.

Hoewel elk rode bietenpoeder universeel gebruikt kan worden, is niet elk optimaal geschikt. Sommige bietenpoeders specialiseren zich meer op het kleuren en smaken daardoor minder goed, en sommige concentreren zich op smaak en dekken niet perfect.

Hoeveel rode bietenpoeder heb ik nodig?

Hoeveel rode bietenpoeder je nodig hebt hangt af van wat je ermee wilt maken. Als je het deeg voor vier hamburgerbroodjes rood wilt kleuren, is een pakje van 100 g voldoende. Wil je echter een beetje experimenteren of heb je een grotere hoeveelheid voedsel om te kleuren, ga dan voor een pak van 250 g.

Rote Beete Pulver

Bietensmoothies zitten boordevol essentiële mineralen en bevatten een heleboel ijzer. Ze zijn ook mooi om te zien. (Image source: K15 Photos/ Unsplash)

Als je elke dag een smoothie wilt drinken en nog niet weet hoe een bietensmoothie smaakt, moet je toch minstens een pak van 250 g nemen. Het zal snel leeg zijn, want je hebt een bepaalde hoeveelheid poeder nodig om een bruikbare hoeveelheid vitaminen en mineralen op te nemen.

Is bietenpoeder gezond of zelfs schadelijk?

Bietenpoeder is in principe absoluut ongevaarlijk en, zoals hierboven beschreven, zelfs gezond. Maar zoals met bijna elk voedingsmiddel is ook hier het devies: consumeer alleen in huishoudelijke hoeveelheden. Dit komt omdat de nitrieten die het bevat kankerverwekkende stoffen kunnen vormen als ze in overmaat worden geconsumeerd.

Welke alternatieven zijn er voor bietenpoeder?

Natuurlijk zijn er veel andere manieren om voedsel te kleuren. Voedingskleurstof is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om te kleuren en te doseren. Het verkoopargument hier is de mogelijkheid om bijna elke kleur te produceren. Hoewel voedselkleurstof meestal veilig is, is bietenpoeder altijd gezonder en, vooral, goedkoper.

Als je andere kleuren wilt mengen, maar liever uit de buurt van voedselkleurstof blijft, heb je toegang tot een heleboel andere poeders. Bijvoorbeeld spinaziepoeder voor groen of rozenbottelpoeder voor geel.

Rote Beete Pulver

Rode bietenpoeder is niet alleen mooi rood gekleurd, maar ook heel gezond. (Image source: FOODISM 360/ Unsplash)

Als je een alternatief wilt voor bietenpoeder op het gebied van gezondheid, kun je je wenden tot vele vormen van smoothiepoeder, die meestal bestaan uit veel verschillende bessen, wortels of groenten. Deze bevatten gelijksoortige mineralen en bieden een gevarieerde smaak.

Conclusie

Rode bietenpoeder is veelzijdig en geeft een mooie en aantrekkelijke rode kleur aan voedsel. Rode biet zit ook boordevol veel vitaminen en mineralen, die je in een smoothie of rechtstreeks in je eten kunt opnemen.

Welk bietenpoeder je kiest hangt vooral af van de hoeveelheid en het beoogde gebruik. Maar als je vooral kleuren in gedachten hebt, kun je over het algemeen niet fout gaan. Alle poeders kunnen dat.

Beeldbron: FOODISM 360/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies