Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Diëten zijn een belangrijk onderwerp in onze samenleving en zijn vaak de sleutel tot een groter welzijn van ons lichaam. Vaak worden diëten door dokters aanbevolen en gebruikt als therapie tegen ziekten. Bovendien dringen veel mensen diëten op voor een beter uiterlijk en atletisch succes. Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet en door de verhoogde vetstofwisseling wordt met dit soort dieet vaak meer gewicht verloren dan met andere diëten.

Bovendien zijn er bepaalde argumenten dat dit dieet diverse ziekten zou helpen bestrijden. Hoewel dit dieet meestal een aanzienlijke vermindering van het lichaamsvet belooft, moet dit dieet slechts gedurende een beperkte periode worden toegepast. Door de verhoogde vetopname kunnen zich afzettingen op de bloedvaten vormen, wat tot beroertes of hartaanvallen kan leiden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het keto-dieet is een koolhydraatarm dieet. Dit dieet bestaat voor 60 procent uit verzadigde en onverzadigde vetten van hoge kwaliteit en het doel is de vetstofwisseling te stimuleren.
 • Bij een koolhydraatarm dieet moet het lichaam de nodige energie opwekken door vetten en eiwitten. Daarom worden uit de vetzuren zogenaamde ketonlichamen gevormd, die de stofwisseling veranderen en het lichaamsvet verminderen.
 • Het keto dieet kan helpen bij de behandeling van verschillende ziekten, mits onder begeleiding van een arts. Volgens studies kan dit dieet gebruikt worden, bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes type 2 en zwaarlijvigheid. Dit dieet wordt echter niet beschouwd als een effectief therapeutisch middel tegen kanker.

Wat is een keto-dieet?

Koolhydraten worden bij dit dieet tot een minimum beperkt om de vetstofwisseling te stimuleren. Een ketogeen dieet valt in de categorie van koolhydraatarme diëten.

Een ketogeen dieet bestaat hoofdzakelijk uit hoogwaardige vetten en eiwitten.

In tegenstelling tot veel dieetplannen van actieve mensen wordt in het keto dieet zowel een koolhydraatarm als een suikerarm dieet afgedwongen. Het doel van dit dieet is om vetrijk voedsel te eten en koolhydraten te vermijden om zo de stofwisseling te veranderen. Door het vetrijke dieet en de verandering in de stofwisseling moet het lichaam zijn energie anders produceren.

Koolhydraten worden in dit dieet tot een minimum beperkt.

Normaal zet het lichaam koolhydraten om in glucose, en dit wordt op zijn beurt gebruikt als energie. Omdat er bij dit dieet niet genoeg koolhydraten voor het lichaam beschikbaar zijn, breekt het lichaam vet af, zodat de organismen in het lichaam kunnen blijven werken. Dit houdt de bloedsuikerspiegel en de energievoorziening stabiel en maakt het mogelijk meer vet af te breken.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt voor een keto-dieet?

Het keto-dieet bestaat vooral uit voedingsmiddelen met hoogwaardige vetten en eiwitten. Bovendien is er een variatie aan verse groenten, en ook enkele soorten fruit, die bijzonder weinig koolhydraten bevatten. Als het om vetbronnen gaat, is het belangrijk op te merken dat voedingsmiddelen zowel verzadigde als enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt als vetrijk voedsel voor een keto-dieet

 • Avocado
 • Vis
 • Walnoten
 • Amandelen
 • Olijfolie

Hoewel eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van een keto-dieet, worden ze bij dit soort dieet slechts in beperkte mate ingenomen. Vis, vlees en eieren van hoge kwaliteit zijn geschikte eiwitbronnen. Daarnaast zijn er vetrijke zuivelproducten en hoogwaardige eiwitshakes, die echter vooral als eiwitvervangers beschouwd worden en niet als aanvulling genomen moeten worden. De volgende eiwitrijke voedingsmiddelen zijn geschikt voor het keto dieet

 • Vlees en gevogelte
 • Vis
 • Eieren
 • Griekse yoghurt

Groenten en fruit moeten weinig koolhydraten bevatten, waarbij groenten vaak meer vitaminen en antioxidanten bevatten. De volgende groenten en vruchten zijn geschikt voor een keto-dieet

 • groene groenten
 • Ui
 • Avocado
 • Tomaten
 • Bessen

Welke voedingsmiddelen zijn verboden op een keto-dieet?

Er is één vuistregel voor een keto-dieet: vermijd koolhydraten zo veel mogelijk. Het doel van het keto dieet is het lichaam naar ketose te leiden en dat kan alleen als er niet genoeg koolhydraten voorhanden zijn. De volgende voedingsmiddelen zijn verboden in een ketogeen dieet

 • Koolhydraatrijk fruit (bananen, appels, peren)
 • Granen (pasta, rijst, muesli)
 • Zoetigheden (gebak, lichte chocolade, mueslirepen)
 • Koolhydraatrijke groenten (aardappelen, wortelen)
 • Ongezonde vetten (mayonaise, transvetten)
 • vetarme dieetproducten
 • Alcohol

Wat is de dagelijkse routine van een keto dieet?

Bij een ketogeen dieet is het niet nodig calorieën te tellen of zich van een maaltijd te onthouden. Het doel is om tijdens de drie hoofdmaaltijden vetrijk voedsel van hoge kwaliteit te eten en tussendoor koolhydraatrijke tussendoortjes te vermijden. In de volgende twee tabellen hebben we een mogelijke dagindeling voor een ketogeen dieet voor je samengevat:

Maaltijd Recepten Dag 1 Recepten Dag 2
Ontbijt Avocadobot met eieren en spek Porridge met bessenmix
Lunch Wilde zalm met groenten in roomsaus Groentecurry met bloemkoolrijst
Diner Ceasar Salade met kip en ei Tonijnsalade met avocado

Wat zijn de voor- en nadelen van een keto dieet?

Een keto-dieet kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het zwaartepunt van dit dieet ligt, net als bij veel andere diëten, bij gewichtsverlies, maar ook andere gezondheidsdoelen kunnen nagestreefd worden.

Het keto dieet is een van de strengste vormen van koolhydraatarme diëten en vereist veel discipline. Omdat bij dit soort dieet nauwelijks koolhydraten worden geconsumeerd en de eiwitinname vrij hoog is, is afvallen vaak gemakkelijker dan bij vetarme diëten.

Het is echter belangrijk op te merken dat het dieet niet abrupt veranderd moet worden, maar dat het lichaam langzaam moet wennen aan een koolhydraatarm dieet. Dit maakt je minder vatbaar voor bloedsuikerschommelingen en andere mogelijke bijwerkingen.

Keto Diät-1

Zalm wordt beschouwd als het optimale voedsel voor een keto-dieet. Behalve veel hoogwaardige vetten heeft de vis ook een hoog eiwitgehalte en houdt je dus langer vol.
(Image source: David B. Townsend / unsplash)

Een ander positief aspect van het keto dieet is dat het vaak gebruikt kan worden om ziekten als diabetes of epilepsie te bestrijden. Door minder suiker in te nemen, wordt de insulinehuishouding beter gereguleerd en kan de conditie van de patiënten beslist verbeteren. Hoewel het keto-dieet wel voordelen heeft, kunnen er ook nadelen aan kleven. Vooral in het begin van het dieet moet het lichaam zich aan deze vorm van voeding aanpassen en kunnen vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en een verhoogd hongergevoel optreden.

Bovendien kan een zeer vetrijk dieet over langere tijd tot vetafzettingen in de bloedvaten leiden. Dit verhoogt het risico op hartaanvallen of beroertes. Daarom moet een keto-dieet eerst met een arts besproken worden en tijdens de loop van het dieet steeds opnieuw gecontroleerd worden.

Voordelen
 • Gewichtsverlies
 • Geschikt voor diabetespatiënten
Nadelen
 • Bijwerkingen zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of hongerklop
 • Risico door vetafzetting in de vaten

Kan een keto-dieet helpen ziekten te behandelen?

De laatste jaren wordt het keto-dieet vaak beschreven als een veelbelovende optie voor de bestrijding van verschillende ziekten. Door de inname van hoogwaardige vetten te verhogen en de inname van koolhydraten te minimaliseren, wordt de stofwisseling in het lichaam op gang gebracht en ontstaat de zogenaamde ketose.

De veranderingen in het metabolisch evenwicht en de bloedsuikerspiegel kunnen gebruikt worden om bepaalde ziekten aan te pakken. In het VK werd een studie uitgevoerd met patiënten met type 2 diabetes die gedurende langere tijd een ketogeen dieet volgden. De resultaten toonden aan dat bijna de helft van de proefpersonen een aanzienlijke verbetering van hun ziekte vertoonden of zelfs diabetes-vrij waren. (1)

Met medisch toezicht kan het keto dieet gebruikt worden als therapeutisch middel tegen ziekten.

Verdere studies onderzochten de effectiviteit van het keto-dieet bij de bestrijding van refractaire epilepsie bij kinderen. Het keto-dieet wordt al heel lang gebruikt om deze ziekte te bestrijden. Hoewel deze vorm van behandeling als effectief wordt beschouwd, is dit dieet uiterst veeleisend voor ouders en kinderen en mag het alleen onder medisch toezicht gevolgd worden. (2) S

tudies wijzen echter uit dat het dieet niet kan worden aanbevolen om kankercellen te bestrijden. Door het metabolisme om te vormen lijkt het keto dieet een effectievere manier om af te vallen dan veel andere diëten. Als resultaat werd een studie uitgevoerd bij proefpersonen die aan zwaarlijvigheid leden. De resultaten tonen aan dat een 12 weken durend keto-dieet het gewicht aanzienlijk verminderde en minimale bijwerkingen had. (3)

Het keto-dieet wordt ook al lang beschouwd als een mogelijk therapeutisch middel om kankercellen te bestrijden. In verschillende studies werd verwacht dat een koolhydraatarm dieet zou voorkomen dat kankercellen zich vormen en zo uitsterven.

Studies hebben echter aangetoond dat een keto-dieet of een koolhydraatarm dieet niet kan worden aanbevolen als aanvullende behandeling voor kanker. (4)

Wat is ketose?

Ketose is een verandering in de menselijke stofwisseling en treedt op als het menselijk lichaam niet genoeg voedsel krijgt of slechts een minimale hoeveelheid koolhydraten (minder dan 50g/dag). Normaal worden koolhydraten in het lichaam omgezet in glucose, dat dan gebruikt wordt als energie voor het hele lichaam. Als de koolhydraatinname echter tot een minimum beperkt wordt en het lichaam de resterende glucose-opslag in het lichaam heeft opgebruikt, moet het lichaam op een andere manier genereren.

Het lichaam kan echter ook energie opwekken uit vetten en eiwitten. Na een paar dagen op een koolhydraatarm dieet te zijn geweest, schakelt het lichaam over op de vetstofwisseling en genereert dan energie uit de aangevoerde vetten en vetreserves in het lichaam. In het vetmetabolisme worden vetzuren omgezet in zogenaamde ketonlichamen, die dan de hersenen en de rest van het lichaam van energie voorzien. Om je een beter inzicht in dit proces te geven, legt de volgende video ketose stap voor stap uit:

Hoe zijn de verhoudingen van de drie macronutriënten in een keto dieet verdeeld?

In het keto dieet zijn vetten de belangrijkste bron van voedingsstoffen en moeten koolhydraten bijna helemaal vermeden worden. Eiwitten zijn ook een belangrijk bestanddeel van dit dieet, maar het is niet nodig om daarnaast talloze eiwitshakes te vervormen.

Macronutriënten Percentage
Koolhydraten 10 %
Eiwitten 30 %
Vetten 60 %

Het percentage macronutriënten is een richtsnoer en kan vaak individueel aangepast worden. Als vuistregel geldt echter dat bij een keto-dieet niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag verstoord mag worden.

Keto Diät-2

De avocado is een populair voedingsmiddel en bevat veel gezonde vetten. De bes wordt meestal geserveerd bij het ontbijt of in combinatie met salades.
(Image source: K8 / unsplash)

Gezonde vetten zijn ook een prioriteit. Zowel verzadigde als mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen vervormd zijn.

Wat zijn voorbeeldrecepten voor een keto-dieet?

Omdat je bij een keto-dieet geen calorieën hoeft te tellen, maar je vooral van koolhydraten moet onthouden, is het betrekkelijk eenvoudig recepten te vinden. In de volgende video staan 5 voorbeeldrecepten die je gemakkelijk zelf thuis kunt klaarmaken:

Wat zijn de alternatieven voor een keto dieet?

Een keto dieet is een vorm van koolhydraatarm dieet met als doel koolhydraatarm te eten en de vetstofwisseling te stimuleren. Er zijn echter alternatieven voor het keto dieet die ook het principe van een koolhydraatarm dieet volgen, maar iets anders gestructureerd zijn. In het volgende gedeelte vatten we enkele alternatieven en de belangrijkste informatie samen:

Atkins

dieet Net als het keto dieet behoort het Atkins dieet tot de categorie koolhydraatarme diëten en moeten koolhydraten zo veel mogelijk vermeden worden. De Amerikaan Dr. Atkins bedacht dit dieet met de overtuiging dat mensen zoveel eiwitten en vetten kunnen eten als ze willen en toch gewicht verliezen, zolang de koolhydraten tot een minimum beperkt blijven.

Macronutriënten Percentage
Koolhydraten 10 %
Eiwitten 45 %
Vetten 45 %

Vergelijkbaar met het keto-dieet is dit dieet gebaseerd op de vetstofwisseling, maar het is omstreden omdat het als te eenzijdig wordt beschouwd en bijwerkingen kan geven. De volgende tabel toont de verdeling van de drie macronutriënten in het Atkins dieet:

Mayo

dieet Het Mayo dieet werd ontwikkeld in de Amerikaanse Mayo Kliniek en is een twee weken durend dieet. In tegenstelling tot de eerder genoemde diëten worden bij dit dieet de calorieën strikt geteld. Gedurende de twee weken mag maximaal 1000 calorieën per dag verstoord worden en het voedsel moet extreem arm aan koolhydraten zijn.

Er moet op gelet worden dat de meeste maaltijden eiwitrijk zijn. Tot zes eieren per dag worden voor dit dieet aanbevolen, omdat ze de nodige voedingsstoffen bevatten. Dit dieet mag niet langer dan twee weken gevolgd worden en moet alleen onder medisch toezicht gevolgd worden.

Paleo dieet

Het komt van het woord Paleolithicum en betekent Oude Steentijd. Dit dieet is gebaseerd op de voedselgewoonten van onze voorouders uit die tijd. Omdat onze genen sinds die tijd niet veel veranderd zijn en ons lichaam nog steeds dezelfde voedingsstoffen nodig heeft, wordt dit dieet geschikter geacht voor ons lichaam.

Het is niet precies gespecificeerd welke verhoudingen de drie macronutriënten in dit dieet moeten hebben. In het volgende gedeelte hebben we voor jou de voedingsmiddelen samengevat die in een Paleo dieet zijn toegestaan en die verboden zijn: Voedingsmiddelen die toegestaan zijn op een Paleo dieet:

 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Salade
 • Noten
 • Fruit (bessen)
 • Groenten

Voedingsmiddelen die verboden zijn op een Paleo dieet:

 • Granen
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Knollen (aardappelen)
 • Peulvruchten
 • Zuivelproducten

Conclusie

Het keto-dieet is zeer omstreden en moet niet zonder medisch toezicht gevolgd worden. Hoewel dit dieet veelbelovend kan zijn in termen van gewichtsverlies, mogen bijwerkingen niet genegeerd worden. Bepaalde studies tonen aan dat het keto dieet mogelijk gebruikt kan worden als therapeutisch middel tegen ziekten als zwaarlijvigheid of epilepsie. Sommige studies weerleggen echter de hypothese dat het keto dieet ook gebruikt kan worden om kankercellen te bestrijden.

Ondanks de mogelijke verbetering van de vetstofwisseling door dit dieet, is dit dieet erg eenzijdig. Door het grote aandeel vet in de voeding en de afwezigheid van koolhydraten, moet het lichaam grote aanpassingen doen. Bovendien kan de hoge vetopname over een langere periode ook leiden tot afzettingen in de bloedvaten. Dit kan op zijn beurt het risico op beroertes en hartaanvallen verhogen. Zonder medische controle is het risico van dit dieet daarom naar onze mening te groot.

Beeldbron: thitarees/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies