Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Veel mensen zijn ongelukkig met hun gewicht. Dit kan hun psyche en zelfvertrouwen snel aantasten. De getroffenen zouden willen dat de kilo’s als bij toverslag verdwenen. Talrijke diëten beloven precies dat: in korte tijd veel kilo’s verliezen. Ook het eierdieet adverteert met deze belofte. Het werd beroemd gemaakt door de voormalige Britse premier Margaret Thatcher.

Ze zou tot 9 kilo gewicht verloren hebben in slechts 2 weken met behulp van het eierdieet. In het volgende willen we je wat belangrijke achtergrondkennis over het eierdieet geven, zodat eventuele twijfels die je hebt kunnen worden weggenomen of gerechtvaardigd. Bovendien hebben we enkele tips en trucs op een rijtje gezet over hoe je maximaal succes kunt boeken in de strijd tegen de kilo’s met het eierdieet, en met eieren als onderdeel van je dieet in het algemeen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Bij een eierdieet van twee weken worden dagelijks minstens 5 tot 6 eieren gegeten, wat je op ongeveer 30 eieren per week brengt.
 • Eieren bevatten veel eiwitten en ook vitamines, essentiële aminozuren en mineralen. Daarom zijn ze, ondanks hun lage aantal calorieën, een gezond alternatief voor koolhydraatrijke producten.
 • De aanbevolen dieetduur van 2 weken mag niet overschreden worden. Anders kunnen er op den duur gebreksverschijnselen optreden.

Definitie: Wat is een eierdieet?

Het eierdieet is een van de zogenaamde mono diëten. Dit zijn afslankdiëten die zich vooral op één bepaald voedingsmiddel richten. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt het eierdieet vooral het eten van eieren in. Gemiddeld belanden er in deze fase tussen de 6 en 10 eieren per dag op het bord.

Diverse dieetplannen voor het twee weken durende eierdieet zijn gratis te vinden op verschillende Internet websites. Margaret Thatcher, de Iron Lady van Groot-Brittannië, was degene die het eierdieet beroemd maakte. Kort voordat ze in 1979 aantrad als premier van het Verenigd Koninkrijk, zou ze met behulp van dit dieet een hele 9 kilo in slechts 2 weken zijn afgevallen.

Achtergrond: Wat je moet weten over het eierdieet

Het eierdieet is een van de crashdiëten die massaal bestaan. Veel mensen beginnen aan deze diëten omdat ze beloven dat ze in korte tijd veel gewicht zullen verliezen. Maar voor je zelf met het eierdieet begint, is het de moeite waard je op de hoogte te stellen van de belangrijkste achtergrondinformatie en feiten over dit dieet.

Hoe werkt het eierdieet?

Het eierdieet maakt gebruik van het koolhydraatarme principe. Dit betekent dat bij dit mono-dieet zo weinig mogelijk koolhydraten worden geconsumeerd, maar veel eiwitten. Behalve eieren als hoofdbestanddeel worden de maaltijden aangevuld met salade, fruit, mager vlees, vis en groenten. Bovendien moet erop gelet worden dat je onderweg voldoende vloeistoffen drinkt. Calorievrije drankjes zoals ongezoete thee of water zijn het beste.

Het eierdieet werkt volgens het koolhydraatarme principe en bevat daarom heel weinig koolhydraten.

Omdat bij het ei-dieet heel weinig koolhydraten worden geconsumeerd en het lichaam geen suiker meer als energiebron heeft, begint het zogenaamde ketonen te produceren. Ketonen zijn een soort vervangende koolhydraten die ervoor zorgen dat bepaalde organen bevoorraad kunnen blijven worden.

Om ketonen te kunnen produceren moet het lichaam zijn eigen vetafzettingen gebruiken, wat gewichtsverlies veroorzaakt. Bovendien wordt verondersteld dat het eiwit helpt bij verzadiging. Het hoge eiwitgehalte van dit dieet voorkomt spierverlies. Om meer te weten te komen over het eierdieet, hebben we je naar de volgende video gelinkt:

Wat is wel en niet toegestaan op het eierdieet?

Bij het eierdieet eet je ongeveer 28 eieren per week. Dit komt overeen met ongeveer 4 eieren per dag. Behalve eieren kun je ook groenten en fruit eten. Ook mager vlees en vis, sommige vetten (o.a. olijf- en kokosolie), sommige zuivelproducten (bijv. magere yoghurt) en kruiden.

Je moet ervoor zorgen dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt. Dit moeten calorievrije drankjes zijn, zoals water, ongezoete thee of ongezoete koffie.

Suiker, koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst of aardappelen, en boter en margarine zijn niet toegestaan op het eierdieet. Er wordt ook gesproken over onthouding van alcohol. Margaret Thatcher zelf zou echter een glas whisky gedronken hebben toen er vlees bij haar maaltijd werd geserveerd.

Waarom zijn eieren goed om af te vallen?

Eieren zijn heel goed om af te vallen. Eieren bevatten maar ongeveer 150 calorieën per 100 gram. Daarentegen bevatten ze wel belangrijke aminozuren en hoogwaardige eiwitten. Omdat eieren je langer vol houden, beschermen ze je ook tegen hunkeren naar (1).

Je eet ook minder calorieën. Eieren stimuleren ook je stofwisseling (2). Vergeleken met de omzetting van vetten en koolhydraten gebruikt het lichaam meer energie om voedingseiwitten, die in eieren zitten, om te zetten in lichaamseigen eiwitten. Meer energie betekent meer verbrande calorieën. Eieren zijn ook gemakkelijk te bereiden en niet duur.

Hoe lang moet je het eierdieet doen?

De aanbevolen duur van het dieet is 2 weken. Langer dan dat moet je het dieet niet doen, want je eet maar heel weinig calorieën per dag. Het is dus eigenlijk alleen bedoeld om snel een paar kilo af te vallen.

Eier Diät-1

Eieren zijn een gezonde alleskunner. Niet alleen in samenhang met het eierdieet dragen ze bij tot een gezonde voeding.
(Image source: pixabay / FoodieFactor)

Als je het dieet langer dan twee weken volgt, kun je gebreksverschijnselen krijgen. Deze kunnen een negatief effect hebben op het lichaam en op de gezondheid. Na het dieet moet je beslist een gezonde voeding en een gezonde levensstijl in het algemeen aanhouden. Het is dan ook belangrijk om weer een hoger aantal calorieën te eten.

Hoeveel eieren moet men per dag / week eten?

Het eierdieet schrijft het eten van ongeveer 28 eieren per week voor. Dit komt overeen met 4 eieren per dag. Lange tijd was er een theorie dat eieren een slecht effect zouden hebben op het cholesterolgehalte (3).

Een gemiddeld kippenei (ongeveer 53 gram) bevat ongeveer 200 – 230 milligram cholesterol. De Duitse Voedingsvereniging (DGE) beveelt ongeveer 300 milligram cholesterol per dag aan. De DGE pleit ook voor het eten van 2-3 eieren per week. De voedingsdeskundige en diabetoloog Dr. Matthias Riedl ziet het anders. Op het portaal Fitbook merkte hij op dat de consumptie van eieren niet belangrijk is voor het cholesterolgehalte (4).

Hij is van mening dat de consumptie van eieren een verschillend effect heeft op elk individueel cholesterolgehalte en dat men dus niet kan uitgaan van een algemeen risico.

Het beste is om je cholesterolgehalte door een arts te laten controleren en te kijken of er risicofactoren zijn. Maar 28 eieren per week eten is op de lange duur beslist niet gezond.

Hoe gezond is het eierdieet?

Eieren werden vroeger beschouwd als tamelijk ongezond en een gevaar voor het cholesterolgehalte in het lichaam. Deze theorie is nu echter door verschillende studies weerlegd (5). Eieren zitten vol vitamines, essentiële aminozuren, mineralen en krijgen natuurlijk veel eiwitten binnen. Eieren bevatten ook gezonde onverzadigde vetzuren, die zelfs kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten (6).

Toch wordt het sterk afgeraden om het eierdieet langer dan twee weken te volgen. Tijdens het dieet eet je maar ongeveer 800 – 1.000 calorieën, wat ver onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Bovendien wordt ons metabolisme door dit dieet vertraagd: ons lichaam went aan het energietekort, waardoor we onze energie-inname nog verder moeten beperken om niet weer aan te komen. Zo’n grote hoeveelheid eieren per week kan ook heel uitdagend zijn voor het spijsverteringsstelsel. Zoals een studie al heeft aangetoond, zijn eieren in principe nuttig om af te vallen (7).

Het eierdieet zelf is goed op korte termijn als je snel een paar kilo wilt afvallen. Meestal neemt het echter snel wraak met het jojo-effect als je weer in je oude eetpatronen terugvalt.

Welke neveneffecten kan het eierdieet hebben?

Het eierdieet kan zowel positieve als negatieve bijwerkingen hebben. Tot de positieve bijwerkingen behoort natuurlijk het grote gewichtsverlies in zeer korte tijd. Bovendien houdt het hoge eiwitgehalte de spiermassa op peil, wat de spieropbouw kan bevorderen.
Het eierdieet kan een negatief effect hebben op de nieren en de stofwisseling.

Toch is het eierdieet niet helemaal onschadelijk voor de gezondheid. De hoge inname van eiwitten kan een negatief effect hebben op de nieren en de stofwisseling (8). Een lage vezelinname kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen en winderigheid. Het calorietekort kan tot uiting komen in stemmingswisselingen (9).

Als je langer dan twee weken het eierdieet volgt, kun je ook tekorten ontwikkelen. Zoals reeds gezegd is het neveneffect van dit crashdieet dat, als je eenmaal weer in je normale patronen bent teruggekeerd, een jojo-effect niet geheel onwaarschijnlijk is.

Kunnen vegetariërs ook het eierdieet doen?

Het eierdieet is niet geschikt voor veganisten. Eieren zijn een dierlijk product, dat in een veganistisch dieet niet gegeten wordt. Op het eerste gezicht lijkt het eierdieet ook ongeschikt voor vegetariërs, omdat er naast eieren ook veel vlees en vis op het menu staat. Mensen met een vegetarisch dieet kunnen deze twee producten echter naar behoefte gewoon weglaten. Hierdoor ontstaat echter een nog groter calorietekort.

Eier Diät-2

Eieren en groenten horen bij elk gezond dieet. Ook vegetariërs kunnen baat hebben bij het eierdieet.
(Image source: pixabay / StockSnap)

Eieren in een vegetarisch dieet hebben ook hun voordelen, vooral als je wilt afvallen. Zowel vegetariërs als veganisten kunnen in het algemeen nog steeds alternatieve diëten volgen die lijken op het ei-dieetpatroon. Het eierdieet is gebaseerd op het koolhydraatarme principe, dat veganisten en vegetariërs ook met hun eigen middelen kunnen proberen.

Wat zijn de verschillen tussen diëten: Mannen en vrouwen?

Niet alleen bij het eierdieet, maar bij diëten in het algemeen, zijn er verschillen in het vrouwelijke en mannelijke lichaam (10). Terwijl vrouwen tot het stress-eter type behoren, zijn mannen eerder gulzigaards. Al van nature hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Ze verbranden ook meer energie in rust alleen dan hun vrouwelijke tegenhangers. De samenstelling van vet en vetcellen is ook anders bij mannen. Vet wordt aanvankelijk visceraal rond de organen afgezet, daarom is het van buitenaf visueel onopvallend.

Door een andere stofwisseling kunnen mannen over het algemeen sneller en ook aanzienlijk meer afvallen dan vrouwen. Ze zijn meestal ook beter in staat hun nieuwe gewicht te behouden. Vrouwen, daarentegen, ervaren vaak het jojo-effect. Vooral kort voor de maandelijkse cyclus krijgen vrouwen vaak trek in eten dat het dieetplan onderbreekt.

Samengevat betekent dit:

Sex Gedrag van het lichaam
Mann Veel spiermassa, verbrandt meer energie in rust, vet wordt viscentraal afgezet, betere stofwisseling
Frau Zoveel mogelijk vet wordt afgezet, vetafzettingen van buitenaf zichtbaar, vaker jojo-effect, hunkeren tijdens de cyclus

Is het ei-dieet goed voor bodybuilders?

Het eierdieet is ook geschikt voor bodybuilders. Eieren zijn een zeer goede bron van eiwitten en bevatten behalve eiwitten ook waardevolle zwavelhoudende aminozuren, en vitaminen en mineralen. Een eierdieet is heel goed voor de vetverbranding, en daarom horen eieren al thuis in het normale dieet van een bodybuilder. Eieren bevorderen ook de spieropbouw (11).

Er bestaat al een soortgelijk dieet in de bodybuilding: het biefstuk-en-ei-dieet. Hier eet je twee keer per dag een bepaalde hoeveelheid biefstuk en eieren. Eenmaal per week is er ook een cheat day, waarop je mag eten wat je maar wilt. Ook bij dit dieet moet erop gelet worden dat alleen calorievrije dranken genuttigd worden.

Het Ei-dieet: De beste tips & trucs voor maximaal succes

Om maximaal succes met het Ei-dieet te bereiken, kun je andere gedragspatronen volgen. In het volgende hebben we enkele tips en trucs voor het eierdieet op een rijtje gezet, die je kunnen helpen om het dieet soepel te laten verlopen.

Het beste moment van de dag om eieren te eten

Eieren zijn in principe op elk moment van de dag lekker. Het eierdieet bevat ook eieren in elk van de drie hoofdmaaltijden. Om ook na het eierdieet, of zelfs zonder het eierdieet, eieren in je dieet op te nemen, hebben we de voordelen van het voedsel voor de respectieve tijd van de dag samengevat.

Tijdstip van de dag Voordelen
Ochtend Eieren in de ochtend zijn bijzonder goed om de energievoorraden van het lichaam aan te vullen. Eieren in het ontbijt kunnen je ook beschermen tegen trek in de ochtend. Eieren bevatten veel onverzadigde vetzuren, die je lang vol houden. Als je geen zin hebt in een gekookt ei, roerei of gebakken ei, kun je je ontbijtei gemakkelijk verwerken in bijvoorbeeld pannenkoeken.
Lunchtime Omdat eieren met mate licht verteerbaar zijn, kunnen ze ook heerlijk in de lunch verwerkt worden en zo een latere inzinking tussen de middag voorkomen. Bovendien geven eieren ons voldoende energie en kracht voor de middag.
Avondeten Eieren als avondeten zijn een prima alternatief voor koolhydraatrijke maaltijden zoals pasta. Eiwit in de avond stimuleert ook de vetverbranding tijdens de nachtrust. Eieren helpen je ook beter en langer te slapen. Eiwitten stimuleren de melatonine-aanmaak in het lichaam en bereiden je zo voor op de slaap.

Zoals te zien is, hebben eieren op elk moment van de dag hun voordelen. In het algemeen zijn eieren echter bijzonder effectief na een training. Ze voorzien de spieren van belangrijke aminozuren en helpen zo bij de opbouw van spieren zonder aan te komen (12).

Wist je dat eigeel meer eiwitten bevat dan eiwit? De dooier van een kippenei bestaat uit ongeveer 50 % water, 30 % vet en 15 % eiwit. Het eiwit, daarentegen, bestaat al voor 90 % uit water. Dit betekent dat slechts 10 % eiwitten zijn. Maar omdat een ei uit meer eiwit dan dooier bestaat, zijn de eiwitwaarden uiteindelijk toch weer in evenwicht.

Soorten eierbereiding en hun voordelen/nadelen

Eieren kunnen in veel verschillende gerechten verwerkt worden. Maar je kunt ze ook in hun oorspronkelijke vorm bereiden. Hieronder hebben we de drie meest gebruikelijke manieren om eieren te bereiden samengevat, met hun voor- en nadelen.

Gekookt ei

Bij een gekookt ei is de bereiding cruciaal voor de verteerbaarheid. Zachtgekookte eieren zijn lichter verteerbaar dan hardgekookte eieren. De reden hiervoor is dat in hardgekookte eieren door de blootstelling aan hitte een stevige structuur ontstaat in zowel het eiwit als het eigeel. Hier volgt een kort overzicht van de meest gebruikelijke kooktijden voor eieren

 • 4 minuten: Eiwit is gestold, eigeel is nog vrij vloeibaar
 • 5 minuten: Het eiwit is vast, de dooier heeft nog een zachte kern
 • 7 minuten: Het eiwit is stevig, de dooier is stevig maar nog romig in het midden
 • 10 minuten: Eigeel en eiwit zijn hard en stevig bij het aanraken

Als je een ei langer dan 10 minuten kookt, komt er ijzer vrij in de dooier, dat zich met de in het eiwit aanwezige waterstofsulfide verbindt tot ijzersulfide. Hoewel het blauw-groen gekleurde ei niet schadelijk is, is het evenzeer onsmakelijk.

Voordelen
 • Hoog vitamine A-gehalte
 • Weinig calorieën
 • Kan naar wens bereid worden
Nadelen
 • Door te lang koken komt ijzer vrij
 • Laag vitamine E-gehalte

Het vitamine A-gehalte van een gekookt ei is met 275 microgram per 100 gram relatief hoog. Het gehalte aan vitamine E is echter lager. Met ongeveer 140 calorieën is een gekookt ei het beste voor dieetdoeleinden en houdt het je lang vol.

Roereieren

In tegenstelling tot een gekookt ei kan het vitamine A gehalte van een roerei wat laag zijn met ongeveer 229 microgram per 100 gram. Het vitamine E gehalte is echter beduidend hoger dan dat van een gekookt ei.

Voordelen
 • Hoog vitamine E-gehalte
 • Laag in calorieën
 • Houdt je lang vol
Nadelen
 • Laag vitamine A-gehalte
 • Vaak geserveerd met spek, waardoor het ongezond is

Gemiddeld heeft een roerei ongeveer 150 calorieën. Het is dus nog steeds heel gezond en dient als een goed alternatief voor koolhydraatrijke maaltijden. Roereieren houden je net zo lang vol. Maar dat komt meestal omdat het vaak met spek geserveerd wordt. Een gezonder alternatief zou roerei zijn, Fösterin stijl. Hier worden champignons gebruikt in plaats van spek.

Gebakken ei

Met gemiddeld ongeveer 170 calorieën per 100 gram heeft een gebakken ei ook minder calorieën dan een tarwebroodje. De toename in calorieën komt echter vooral doordat het ei in deze soort gebakken wordt in zonnebloemolie, andere bakoliën of boter. Een gebakken ei heeft ook een hoger vitamine E gehalte dan een gekookt ei.

De reden hiervoor is echter ook de olie waarin het gebakken wordt. Het vitamine A gehalte van een gebakken ei is iets lager dan dat van een gekookt ei, met ongeveer 260 micogram per 100 gram.

Voordelen
 • Verhoudingsgewijs weinig calorieën
 • Hoog vitamine E-gehalte
 • Kan ook in water gebakken worden als alternatief om calorieën te besparen
 • Alternatieve bereidingswijzen
Nadelen
 • Meer calorieën door bakken in vet
 • Laag vitamine A-gehalte

Als alternatief kun je je gebakken ei ook gewoon in water bakken, wat je al snel een paar calorieën bespaart. Als je geen koekenpan hebt, kun je een gebakken ei ook in de oven bakken, bijvoorbeeld in een muffinblik, of in de magnetron.

Ei-dieet in combinatie met sport

Zoals bij elk ander dieet, of zelfs bij een gewone, gezonde voeding, draagt sport bij tot maximaal succes en gewichtsverlies. De algemene regel is dat als je meer calorieën wilt verbruiken, je veel moet bewegen.

Door de hoge eiwitopname van eieren voorkomt het eierdieet het verlies van spiermassa.

Tijdens het dieet is het zinvol om korte, maar intense trainingen te doen. Krachttraining, bijvoorbeeld, is gunstig voor de opbouw van spiermassa. Maar intervaltraining kan ook als alternatief geprobeerd worden. Het is echter algemeen bekend dat voeding meer effect heeft op het lichaam dan lichaamsbeweging (13). Een gezonde voeding is dus in de eerste plaats belangrijk. Dagelijkse lichaamsbeweging draagt echter wonderwel bij tot gewichtsverlies.

Gezonde recepten met ei

Bij het eierdieet eet je elke morgen 1-2 eieren, een grapefruit en of zwarte koffie of thee. De andere maaltijden op een dag kunnen er als volgt uitzien:

Lunch: 2 eieren, een grapefruit

Diner: 2 eieren, grapefruit, salade, 1 stuk toast, koffie Om ook na het dieet gezonde maaltijden te kunnen bereiden, kun je nu op het Internet en in talloze kookboeken heel wat gezonde recepten vinden die eieren bevatten.

Eieren kunnen als hoofdingrediënt van een gerecht gebruikt worden, bijvoorbeeld als omelet, eierbraadpan, frittata, gepocheerd ei of in een eiersalade. Eieren kunnen echter ook gebruikt worden als gezond bij-ingrediënt in een gerecht. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk eiermuffins klaarmaken, die ook het koolhydraatarme principe volgen en ook populair zijn bij kinderen. Eieren kunnen ook gemakkelijk aan gezonde pannenkoeken toegevoegd worden. Als je gezond met eieren wilt koken, is het belangrijk dat de andere ingrediënten ook niet helemaal ongezond zijn.

Conclusie

Bij het lezen van dit artikel is je vast opgevallen hoeveel positieve eigenschappen eieren hebben. Hun hoge eiwitgehalte, vitaminen, onverzadigde vetzuren en mineralen maken ze tot een echte alleskunner. Vooral als je ze meerdere keren per week in gezonde gerechten verwerkt en ook aan lichaamsbeweging doet, kunnen eieren een enorme bijdrage leveren aan gewichtsverlies. In principe is het eierdieet grotendeels onschadelijk voor de gezondheid, zolang je de aanbevolen hoeveelheid gedurende 2 weken niet overschrijdt.

Anders kunnen zich snel gebreksverschijnselen ontwikkelen. Maar omdat het eierdieet een van de vele beschikbare diëten is, is het alleen geschikt om op korte termijn een paar kilo af te vallen. Zodra je weer in je normale eetpatroon vervalt, kan het jojo-effect intreden. Om af te vallen en op lange termijn gezond te leven, is het daarom zinvoller je dieet helemaal om te gooien en eieren op te nemen als een van de vele voedzame ingrediënten en producten.

Beeldbron: Suria/ 123rf.com

Referenties (13)

1. Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV. Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J Am Coll Nutr. 2005;24(6):510-515. doi:10.1080/07315724.2005.10719497
Bron

2. Park SJ, Jung JH, Choi SW, Lee HJ. Association between Egg Consumption and Metabolic Disease. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(2):209-223. doi:10.5851/kosfa.2018.38.2.209
Bron

3. Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019;321(11):1081–1095. doi:10.1001/jama.2019.1572
Bron

4. Lewicki, Martin. "Wie viele Eier pro Woche sind gesund." 16. April 2020.
Bron

5. DiMarco, D.M., Missimer, A., Murillo, A.G. et al. Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids 52, 255–263 (2017). https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
Bron

6. Susanna C Larsson, Agneta Åkesson, Alicja Wolk, Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, November 2015, Pages 1007–1013, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119263
Bron

7. Rains TM, Leidy HJ, Sanoshy KD, Lawless AL, Maki KC. A randomized, controlled, crossover trial to assess the acute appetitive and metabolic effects of sausage and egg-based convenience breakfast meals in overweight premenopausal women. Nutr J. 2015;14:17. Published 2015 Feb 10. doi:10.1186/s12937-015-0002-7
Bron

8. Tallman DA, Sahathevan S, Karupaiah T, Khosla P. Egg Intake in Chronic Kidney Disease. Nutrients. 2018;10(12):1945. Published 2018 Dec 7. doi:10.3390/nu10121945
Bron

9. Martin CK, Bhapkar M, Pittas AG, et al. Effect of Calorie Restriction on Mood, Quality of Life, Sleep, and Sexual Function in Healthy Nonobese Adults: The CALERIE 2 Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2016;176(6):743-752. doi:10.1001/jamainternmed.2016.1189
Bron

10. Crane MM, Jeffery RW, Sherwood NE. Exploring Gender Differences in a Randomized Trial of Weight Loss Maintenance. Am J Mens Health. 2017;11(2):369-375. doi:10.1177/1557988316681221
Bron

11. van Vliet S, Shy EL, Abou Sawan S, et al. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men. Am J Clin Nutr. 2017;106(6):1401-1412. doi:10.3945/ajcn.117.159855
Bron

12. Miranda JM, Anton X, Redondo-Valbuena C, et al. Egg and egg-derived foods: effects on human health and use as functional foods. Nutrients. 2015;7(1):706-729. Published 2015 Jan 20. doi:10.3390/nu7010706
Bron

13. Spriet LL. Performance Nutrition for Athletes. Sports Med. 2019;49(Suppl 1):1-2. doi:10.1007/s40279-018-1027-9
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV. Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. J Am Coll Nutr. 2005;24(6):510-515. doi:10.1080/07315724.2005.10719497
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Park SJ, Jung JH, Choi SW, Lee HJ. Association between Egg Consumption and Metabolic Disease. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(2):209-223. doi:10.5851/kosfa.2018.38.2.209
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019;321(11):1081–1095. doi:10.1001/jama.2019.1572
Ga naar bron
Interview in Artikel
Lewicki, Martin. "Wie viele Eier pro Woche sind gesund." 16. April 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
DiMarco, D.M., Missimer, A., Murillo, A.G. et al. Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids 52, 255–263 (2017). https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Susanna C Larsson, Agneta Åkesson, Alicja Wolk, Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, November 2015, Pages 1007–1013, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119263
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rains TM, Leidy HJ, Sanoshy KD, Lawless AL, Maki KC. A randomized, controlled, crossover trial to assess the acute appetitive and metabolic effects of sausage and egg-based convenience breakfast meals in overweight premenopausal women. Nutr J. 2015;14:17. Published 2015 Feb 10. doi:10.1186/s12937-015-0002-7
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tallman DA, Sahathevan S, Karupaiah T, Khosla P. Egg Intake in Chronic Kidney Disease. Nutrients. 2018;10(12):1945. Published 2018 Dec 7. doi:10.3390/nu10121945
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Martin CK, Bhapkar M, Pittas AG, et al. Effect of Calorie Restriction on Mood, Quality of Life, Sleep, and Sexual Function in Healthy Nonobese Adults: The CALERIE 2 Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2016;176(6):743-752. doi:10.1001/jamainternmed.2016.1189
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Crane MM, Jeffery RW, Sherwood NE. Exploring Gender Differences in a Randomized Trial of Weight Loss Maintenance. Am J Mens Health. 2017;11(2):369-375. doi:10.1177/1557988316681221
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
van Vliet S, Shy EL, Abou Sawan S, et al. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men. Am J Clin Nutr. 2017;106(6):1401-1412. doi:10.3945/ajcn.117.159855
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Miranda JM, Anton X, Redondo-Valbuena C, et al. Egg and egg-derived foods: effects on human health and use as functional foods. Nutrients. 2015;7(1):706-729. Published 2015 Jan 20. doi:10.3390/nu7010706
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Spriet LL. Performance Nutrition for Athletes. Sports Med. 2019;49(Suppl 1):1-2. doi:10.1007/s40279-018-1027-9
Ga naar bron
Recensies