Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Fietsspiegels helpen je om een beter overzicht te krijgen van het verkeer achter je, zonder dat je tijdens het fietsen steeds je hoofd naar achteren moet draaien. Fietsspiegels zijn er in veel verschillende maten, vormen en materialen. Het belangrijkste bij je keuze is echter dat ze geschikt zijn voor je stuur.

Door de grote keuze kan het zoeken naar een geschikte fietsspiegel al snel een uitdaging worden. We willen je graag helpen de juiste fietsspiegel voor je smaak en stuur te vinden met onze grote fietsspiegel test 2023. We hebben schroef-, clip- en zwanenhalsspiegels voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen ervan tegen elkaar afgewogen. Samen met de belangrijkste aankoopcriteria moet dit je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Fietsspiegels helpen je om het verkeer in de gaten te houden zonder dat je tijdens het fietsen steeds je hoofd naar achteren moet draaien. Je kunt kiezen uit verschillende soorten spiegels.
  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen schroef-, clip-on en zwanenhalsspiegels. In tegenstelling tot schroefspiegels zijn clip-on spiegels geschikt voor alle soorten sturen en in de meeste gevallen is er geen gereedschap nodig voor de montage.
  • Het gebruik van fietsspiegels is niet verplicht, behalve voor e-bikes tot 45 km/u. Toch is het gebruik ervan heel verstandig, vooral op drukke stads- en landwegen bij inhaalmanoeuvres, want ze vergroten je veiligheid in het verkeer.

Fietsspiegel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietsspiegels

Het aanbod van fietsspiegels is groter dan je denkt en kan erg verwarrend zijn, vooral in het begin. Bij je keuze moet je niet alleen onderscheid maken tussen een groot aantal fabrikanten, maar vooral ook tussen verschillende vormen, maten en soorten. Met behulp van de volgende criteria kun je gemakkelijker fietsspiegels vergelijken en de juiste vinden voor je gebruik en je fietsmodel:

Materiaal

Bij het kiezen van de juiste fietsspiegel is het materiaal waarvan de fietsspiegel gemaakt is een belangrijk criterium. Het materiaal is onder andere bepalend voor de breuk- of krasvastheid.

Glas werd in het verleden vooral voor de fabricage gebruikt.

In principe kun je kiezen tussen chroom, glas en kunststof. Chroom is echter nogal ongeschikt voor fietsspiegels en je kunt beter kiezen voor een spiegel van glas of kunststof. Glas biedt vaak een bredere kijkhoek door een bolle kromming.

Maar glazen fietsspiegels zijn niet zo bestand tegen krassen en kunnen bij een val sneller breken dan kunststof spiegels. Deze zijn meestal meer breukvast, maar soms wat waziger dan de glazen spiegel.

Stabiliteit

De stabiliteit van de fietsspiegel is een heel belangrijke factor. Dit betekent dat zowel de houder als de stang waaraan de fietsspiegel bevestigd is, niet onstabiel mogen zijn. De fietsspiegel moet ook op een oneffen ondergrond zijn positie behouden en niet wegglijden.

Anders ben je tijdens het rijden meer bezig met het bijstellen van de spiegel dan met je aandacht voor het verkeer. Daardoor ondersteunt de spiegel de veiligheid tijdens het rijden niet, maar leidt hij de rijder onnodig af.

Geschiktheid van het stuur en uiteinde

Ook moet opgemerkt worden dat niet alle fietsspiegelmodellen aan beide kanten van het stuur gemonteerd kunnen worden. Daarom is het belangrijk vóór de aankoop te overwegen of de fietsspiegel aan de linker- of rechterkant gemonteerd moet worden.

Voor bezitters van een e-bike is het vooral belangrijk dat de fietsspiegel specifiek geschikt is voor e-bikes of elektrische fietsen, want dat is niet bij alle het geval. Dit staat meestal onder de specificaties van de fabrikant.

Bij je aankoop moet je ook letten op het type stuur van je fiets, want niet elk model fietsspiegel past op elk stuur. Zo zijn inschroefspiegels niet geschikt voor gebogen sturen, maar clip-on spiegels wel.

Mogelijkheid om in te klappen en te draaien

Sommige fietsspiegelmodellen hebben de mogelijkheid om helemaal inklapbaar te zijn. Vergelijkbaar met autospiegels kan de fietsspiegel helemaal worden ingeklapt, wat vooral in smalle straten en steegjes handig is. In de meeste gevallen kan een willekeurige stand worden ingesteld waarin de spiegel telkens als hij wordt ingeklapt weer vergrendelt.

Deze functie is bijzonder handig als de fiets zou omvallen. Een ingeklapte fietsspiegel breekt niet zo snel af als een uitgetrokken spiegel. Dit is vooral belangrijk bij modellen die aan het uiteinde van het stuur bevestigd zijn.

Als je een opvouwbare fietsspiegel kiest, moet je hem altijd opvouwen als je hem parkeert, zodat hij niet beschadigd wordt als de fiets omvalt.

Een andere functie van sommige modellen is 360 graden rotatie. Dit betekent dat sommige modellen zonder problemen helemaal om zichzelf heen gedraaid kunnen worden. Dit betekent dat de fietsspiegel steeds opnieuw kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de persoon en het verkeer, en in elke situatie meer veiligheid biedt.

Convexe kromming

Convexe krommingen creëren een vergrotend effect, waardoor de rijder voertuigen van achteren groter kan zien. Zo kun je naderend verkeer beter zien.

Een convexe convexiteit is een spiegeloppervlak dat naar buiten gebogen is.

Het nadeel van convexe krommingen is echter dat afstanden vaak verkeerd worden ingeschat en waargenomen. Daarom zijn convexe krommingen niet geschikt, vooral niet voor onervaren weggebruikers en voor kinderen.

Montage

Let er bij de keuze van de juiste fietsspiegel eerst op dat hij compatibel is met het stuur, want sommige modellen zijn alleen geschikt voor rechte of gebogen fietssturen. Clip-on spiegels zijn geschikt voor vrijwel alle soorten sturen. Ten tweede zijn er verschillende manieren om een fietsspiegel te monteren.

Hoewel voor inschroefspiegels altijd gereedschap nodig is, zijn er ook versies van clip-on spiegels waarvoor geen schroevendraaier nodig is. De spiegel wordt dan betrekkelijk eenvoudig aan het stuur bevestigd, hetzij door een klikmechanisme, een inwendige klem of een klemmechanisme. Je bent dus vrij om te beslissen of je liever met of zonder gereedschap monteert.

Besluit: Welke soorten fietsspiegels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een fietsspiegel wilt kopen, is de eerste stap te kiezen uit drie soorten. Deze hebben verschillende voordelen en nadelen:

Type Voordelen Nadelen
Inschroefspiegel Stevig vastgeschroefd, Gemakkelijk om de fietsspiegel aan het uiteinde van het stuur te bevestigen Niet elke spiegel kan links en rechts gemonteerd worden, Meestal kan hij niet aan een gebogen stuur bevestigd worden
Clip-on spiegel Gemakkelijk te bevestigen, Gemakkelijk te verwijderen Kan gemakkelijk gestolen worden
Zwanenhalsspiegel Gemakkelijk te bevestigen, Nog meer overzicht dan andere achteruitkijkspiegels Kan wat hinderlijk zijn en verder in het verkeer uitsteken

Afhankelijk van wat voor fiets of stuur je hebt, past een ander type bij je. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten fietsspiegels, kun je meer lezen in de volgende drie hoofdstukken.

Inschroefspiegel

Inschroefspiegel

Inschroefspiegels worden, zoals de naam al zegt, gewoon in het stuur geschroefd. Dit kan zowel aan de linker als aan de rechter kant, maar voordat je koopt, moet je zeker weten dat het model geschikt is voor beide kanten. Voor de montage is meestal gereedschap nodig.

Voordelen
  • Stevig vastgeschroefd
  • Gemakkelijk om de fietsspiegel aan het uiteinde van het stuur te bevestigen
Nadelen
  • Niet elke spiegel kan links en rechts bevestigd worden
  • Meestal kan hij niet aan een gebogen stuur bevestigd worden

Een voordeel van de inschroefspiegel is dat hij heel gemakkelijk te bevestigen is. Bovendien zijn ze meestal erg stevig en robuust. Een nadeel is dat niet alle modellen schroefspiegels zowel aan het linker als het rechter uiteinde van het stuur gemonteerd kunnen worden. Bovendien is dit type niet geschikt voor fietsen met gebogen stuur of voor multifunctionele sturen.

Clip-on spiegel

Clip-on spiegel

Clip-on spiegels worden, net als batterij-aangedreven clip-on lampen, eenvoudig op het stuur geschroefd. Als alternatief kan ook een clip-on spiegel onder het stuur gemonteerd worden. Ze kunnen vaak zonder gereedschap gemonteerd worden.

Voordelen
  • Gemakkelijk te bevestigen
  • Fietsspiegels zijn gemakkelijk te verwijderen
  • Geschikt voor vele soorten sturen
Nadelen
  • Kan gemakkelijk gestolen worden

Een groot voordeel van een clip-on spiegel is dat hij gemakkelijk en snel op de fiets te bevestigen is. Dit betekent dat ze ook gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Bovendien zijn clip-on spiegels meestal geschikt voor alle soorten sturen. Een groot nadeel is echter het installatiegemak. Als je een clip-on spiegel op je fiets vergeet, kan die gemakkelijk gestolen worden.

Zwanenhalsspiegel

Zwanenhalsspiegel

Zogenaamde zwanenhalsspiegels zijn een speciale vorm van clip-on spiegels. Dit betekent dat ze meestal zonder gereedschap gemonteerd kunnen worden.

Voordelen
  • Gemakkelijk te monteren
  • Nog meer overzicht dan andere achteruitkijkspiegels
Nadelen
  • Kan wat hinderlijk zijn en verder in het verkeer uitsteken

Omdat zwanenhalsspiegels een soort clip-on spiegels zijn, zijn ze ook heel gemakkelijk te monteren. Maar door hun speciale vormgeving geven ze een nog beter overzicht dan gewone clip-on spiegels. Behalve een “extra lange” hals hebben veel zwanenhalsspiegels ook een bolle kromming die een extra vergroot gezichtsveld oplevert. Maar door die lange “hals” kan een zwanenhalsspiegel ook wat hinderlijk zijn, omdat hij verder in het verkeer uitsteekt en je voorzichtiger moet zijn met de afstanden tot andere weggebruikers.

Gids: Veelgestelde vragen over fietsspiegels uitvoerig beantwoord

Bij de aanschaf van een fietsspiegel zijn er vaak veel vragen die beantwoord moeten worden voor je een willekeurige aankoop doet. In onze gids met grote fietsspiegels hebben we de belangrijkste vragen die klanten het vaakst stellen uitgekozen en duidelijk beantwoord.

Wat is een fietsspiegel en waar wordt hij voor gebruikt?

Of je nu met een racefiets, e-bike of een andere fiets aan het verkeer deelneemt, veiligheid moet voor jou altijd een prioriteit zijn. Naast veel andere fietsaccessoires, zoals helmen, bieden ook fietsspiegels je meer veiligheid in het verkeer. Het geeft je een beter overzicht van wat er gebeurt zonder dat je achteruit hoeft te draaien.

Fahrradspiegel-1

Sommige fietsspiegels zijn echte alleskunners. Ze kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten fietssturen, maar ook voor motorfietsen of e-bikes.
(Beeldbron: unsplash / Kumpan Electric)

Fietsspiegels mogen je schouderzicht niet vervangen, maar ze helpen je wel om sneller te zien of iemand je probeert in te halen. Bij de keuze van het juiste model heb je niet alleen de keuze tussen verschillende soorten montage, maar ook tussen verschillende maten, vormen en functies, zoals een vouwfunctie of een geïntegreerde indicator. Een heel belangrijk beslissingscriterium is echter ook het materiaal, want dat bepaalt hoe breuk- of krasbestendig de fietsspiegel is.

Is het verplicht een fietsspiegel te gebruiken?

Het gebruik van een spiegel is niet wettelijk verplicht om met een fiets aan het Duitse wegverkeer deel te nemen. Je bent dus niet verplicht er een aan te brengen. De situatie is echter anders voor elektrische fietsen. Voor speciale e-bikes die snelheden tot 45 km/u halen, is een spiegel verplicht.

Het is niet verplicht een fietsspiegel te monteren, behalve op speciale e-bikes. Hoe verstandig het is er een te plaatsen is echter een andere vraag.

Het gebruik van een fietsspiegel kan heel zinvol zijn, vooral op drukke stads- en landwegen. Met een fietsspiegel kun je immers zien of een andere fietser, een motor, een auto of zelfs een vrachtauto op het punt staat je in te halen. Een inhaalmanoeuvre van jouw kant zou daarom alleen verstandig en veilig zijn als je vooruit kunt kijken zonder gestoord te worden.

Een klein moment van onoplettendheid en je kunt een aanrijding uitlokken. Als je ook met een kind of huisdier in een aanhangwagen door de stad reist, moet je heel andere veiligheidsnormen stellen, om je passagiers niet in gevaar te brengen. Als er hindernissen zijn, kun je een fietsspiegel gebruiken om sneller te beoordelen of de fietskar er langs kan. Fietsspiegels blijken ook een handig hulpmiddel bij groepsritten, zodat je je medepassagiers nooit uit het oog verliest.

Aan welke kant moet je een fietsspiegel monteren?

In principe is er geen voorgeschreven kant voor de montage van een fietsspiegel. Aan welke kant je hem monteert hangt uiteindelijk af van welk deel van het verkeer achter je je wilt waarnemen. Een fietsspiegel voor de linkerkant, bijvoorbeeld, is bijzonder handig als je linksaf wilt slaan. Hetzelfde geldt voor de rechterkant.

Fahrradspiegel-2

Bij het kiezen van de juiste fietsspiegel is het belangrijk dat je zeker weet dat hij bij je stuur past en aan welke kant hij gemonteerd kan worden.
(Beeldbron: unsplash / Anton Shakirov)

Wel moet je er bij aankoop op letten dat het model geschikt is voor welke kant, want niet alle fietsspiegels kunnen aan beide kanten gemonteerd worden. Als je geen zin hebt om een spiegel op het stuur of onder het stuur te monteren, zijn er ook alternatieve vormen, zoals de polsspiegel.

Moet een fietsspiegel onder of boven het stuur geplaatst worden?

Ook hiervoor bestaat geen voorgeschreven aanbeveling. Afhankelijk van de vorm, afmetingen en lengte van de fietsspiegel moet je nagaan in welke stand hij een onbelemmerd en optimaal zicht naar achteren biedt.

Alvorens op een drukke weg te rijden, moet de stand van de spiegel in elk geval getest worden en precies op je lichamelijke conditie worden afgesteld. Dit is de enige manier waarop de spiegel extra veiligheid in het wegverkeer kan bieden.

Als de spiegel boven het stuur gemonteerd is, kunnen de arm of delen van het lichaam van de berijder zich vaak in het gezichtsveld bevinden. Bij montage onder het stuur kan het gezichtsveld mogelijk beperkt worden door het been.

Wat kost een fietsspiegel?

Inschroef-, clip-on en zwanenhalsspiegels hebben alle een erg hoge prijsklasse. Dit varieert van € 2 tot € 100. Hoogwaardige fietsspiegels zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €15. In sets, d.w.z. voor de linker en de rechter kant, vanaf 35 €. Ongeacht de prijs moet je er zeker van zijn dat de spiegel alle gewenste functies heeft.

Zo kan een bolle kromming heel nuttig zijn om een ruimer zicht mogelijk te maken, maar ze is niet aan te bevelen voor kinderen en beginnende verkeersdeelnemers, omdat afstanden verkeerd ingeschat kunnen worden. Er zijn ook fietsspiegels die 360 graden gedraaid kunnen worden of die automatisch inklappen bij aanraking.

Als je niet zeker bent van de compatibiliteit met sturen en fietsspiegels, kun je beter je toevlucht nemen tot een clip-on spiegel. Deze zijn geschikt voor de meeste soorten sturen en kunnen ook gebruikt worden voor motorfietsen of e-bikes. Deze allrounders zijn ook verkrijgbaar voor ongeveer 15 €. Je vindt de favorieten van onze redacteuren bovenaan deze pagina.

Welke alternatieven zijn er voor een fietsspiegel?

Behalve de klassieke fietsspiegels om op het stuur te bevestigen, zijn er ook andere alternatieven om je veiligheid in het verkeer te vergroten. Het grote voordeel hier is dat ze gebruikt kunnen worden ongeacht het type fiets en het type stuur. De volgende alternatieven zijn beschikbaar

  • Fietsspiegel voor de pols: Bij dit type fietsspiegel is de spiegel, zoals de naam al zegt, niet aan het stuur maar aan de pols bevestigd. Omdat het spiegeloppervlak vrij klein is in vergelijking met gewone fietsspiegels, zijn dit groothoekspiegels. Deze zijn meestal bevestigd aan een ademend materiaal dat over de pols wordt geschoven en dan met een klittenbandje aan de grootte van de pols wordt aangepast.
  • Fietsspiegel voor de helm: Hier wordt de spiegel eenvoudig met een klemmechanisme op een fietshelm gemonteerd. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de spiegel en de schouder om het verkeer achter je te kunnen zien. Deze variant vergt enige gewenning, want de spiegel legt meer gewicht op één kant van de helm en je kunt hem aanvankelijk ervaren als een hinderlijke plek voor je ogen.
  • Fietsspiegel voor bril: Dit alternatief lijkt erg op de spiegel voor de helm, behalve dat de spiegel aan de bril bevestigd is. Je moet vooral op het gewicht letten, want als de spiegel te zwaar is, is de kans groot dat de bril tijdens het rijden wegglijdt. Bij andere modellen is de spiegel al in de bril geïntegreerd. Dit betekent dat het probleem met het gewicht zich niet voordoet en dat de spiegel voor buitenstaanders niet opvalt.

Hoe monteer ik een fietsspiegel op de juiste manier?

Afhankelijk van het type fietsspiegel zijn er verschillende manieren van bevestigen. Bij de montage van inschroefspiegels komt bijvoorbeeld altijd gereedschap kijken, want deze fietsspiegels worden aan het uiteinde van het stuur bevestigd.

Fahrradspiegel-3

Clip-on spiegels met een intern klem-, klik- of spanmechanisme kunnen vrij gemakkelijk zonder gereedschap gemonteerd worden. Deze typen lijken op een fietslamp op batterijen als ze bevestigd zijn.
(Beeldbron: unsplash / Sydney Rae)

Het is echter altijd belangrijk om je ervan te vergewissen dat de fietsspiegel compatibel is met je stuur, want sommige modellen zijn alleen geschikt voor gebogen of rechte sturen. Je bent meestal aan de veiligere kant met een clip-on spiegel, want die zijn compatibel met bijna alle soorten sturen. E-bike rijders moeten er bij de aanschaf vooral op letten dat het model speciaal voor e-bikes geschikt is. Fabrikanten geven meestal een speciale aanduiding als dit het geval is.

Beeldbron: Nesek/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies