Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

27Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Fiets montagestandaards maken het werken aan je fiets niet alleen aangenamer, maar ook effectiever. Met verschillende hoogte-instellingen en anti-slip klemmen om je fiets op zijn plaats te houden, kun je lastiger reparatieklussen zelf aanpakken. Een fiets montagestandaard maakt van zweterig werk een aangenaam montageproces.

Met onze grote fiets montagestandaard test 2023 willen we je helpen de ideale montagestandaard voor je fiets te vinden. Er zijn veel verschillende modellen statieven, met een statiefvoet, wandbevestiging of elektrische heffunctie. Om je te helpen beslissen wat je moet kopen, hebben we verschillende modellen vergeleken en de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Montagestandaards voor fietsen maken al het werk aan je fiets gemakkelijker. Een standaard maakt het mogelijk gemakkelijk bij alle delen van je fiets te komen en houdt hem tegelijk stevig in één stand.
  • Er zijn verschillende soorten fietsenrekken, die verschillen in eigenschappen als stabiliteit, prijs en ruimtebesparing.
  • Niet elke fietssteun is geschikt voor elke fiets. Zorg ervoor dat de framemaat en het gewicht van je fiets compatibel zijn met de montagestandaard.

Fiets montagestandaard: Onze selectie

Montagestandaard voor fietsen: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende gedeelte laten we je in het kort zien wat de belangrijkste criteria van een goede fiets montagestandaard zijn, waarmee je rekening moet houden vóór je tot aankoop overgaat.

Deze criteria zijn de volgende:

In de volgende paragrafen zullen we deze criteria nader bekijken en uitleggen wat ze betekenen. Afhankelijk van je voorkeur kun je sommige criteria belangrijker vinden dan andere.

Draagvermogen

Het draagvermogen bepaalt het maximale gewicht dat aan de montagestandaard bevestigd kan worden. Een hoog maximum gewicht van je standaard is vooral belangrijk als je een zwaardere fiets hebt.

Niet elke montagestandaard kan zware fietsen houden!

Mountainbikes en e-bikes zijn meestal vrij zwaar. Vooral bij een e-bike zou het vervelend zijn de elektronica te beschadigen door veelvuldige valpartijen bij montagewerk.

Een zwaar uitgevoerde standaard is een must voor deze twee soorten fietsen. Als draagvermogen voor jou een belangrijk criterium is, zal een montagestandaard met muurbeugel niet je voorkeur hebben, want deze modellen zijn ontworpen voor lichtere fietsen.

Kantelweerstand

Een goede montagestandaard moet stabiel genoeg zijn om te voorkomen dat hij tijdens het gebruik uit zijn beoogde positie schuift of zelfs omvalt. Zelfs als je intensief aan de fiets werkt of per ongeluk tegen de standaard stoot, moet de montagestandaard stabiel zijn.

Fietsenrekken met een bodemplaat bieden een bijzonder hoge mate van bescherming tegen deze problemen. Statieven met voetplaten zijn echter minder geschikt voor transport dan andere types.

Klemfunctie

De montagestandaard moet de fiets stevig kunnen vastklemmen, zodat hij niet kan wegglijden. Sommige fietsenrekken bieden ook de mogelijkheid om het voorwiel vast te klemmen om te voorkomen dat het onbedoeld verdraait.

De klemkracht van de standaard moet instelbaar zijn. Zo voorkom je beschadiging van kwetsbare onderdelen van de fiets. Een goede klem heeft een beschermende coating, zodat hij geen krassen maakt op je fiets.

Ga vóór de aankoop na of je fiets in de klem past. Meet hiervoor de framemaat van je fiets. Vooral mountainbikes hebben meestal een grotere framemaat, wat kan betekenen dat ze niet in alle montagestandaarden passen.

Hoogte-instelling

Hiermee kun je de hoogte instellen waarop je de fiets wilt monteren. Goede montagestandaards met een in hoogte verstelbaar bereik scoren punten voor de mogelijkheid om op een comfortabele hoogte aan alle onderdelen van de fiets te kunnen werken.

Als je de maximale hoogte van de montagestandaard overschrijdt, wordt hij instabiel.

Bij het instellen van de optimale hoogte moet echter voorzichtig te werk gegaan worden. Niet alle modellen markeren de bovengrens van de hoogte-instelling. In het ergste geval kan de montagestandaard hierdoor onstabiel worden en omvallen.

Bovendien beïnvloedt de hoogte-instelling ook hoe compact je de montagestandaard kunt inpakken. Een statief dat gemakkelijk opgeborgen kan worden is handig voor wie niet de grootste werkruimte ter beschikking heeft.

Fiets montagestandaard: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste vragen over fiets montagestandaards beantwoord. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over fietsenrekken.

Wat is een fietsenrek?

Een fietsenrek is een hulpmiddel voor fietsonderhoud en -reparatie. Als je je fiets op een fietsstandaard bevestigt, kun je gemakkelijk aan alle onderdelen van de fiets prutsen zonder dat de fiets steeds wegglijdt. Het maakt het werken op de fiets ook comfortabeler omdat je niet hoeft te hurken.

Een fiets montagestandaard is natuurlijk ideaal voor fietsliefhebbers. Als fietsen je passie is en je tientallen kilometers per week op je fiets aflegt, dan zullen er na verloop van tijd zeker wat gebruikssporen optreden. Als je vaak kleine dingen moet repareren na intensief gebruik, maakt een montagestandaard je het leven gemakkelijker.

montageständer-fahrrad-test

Fietsen repareren kan veel werk zijn. Een fiets montagestandaard kan je werk echter een stuk gemakkelijker maken. (Image source: Marek Piwnicki / Unsplash)

Ook als je graag de nieuwste onderdelen op je fiets monteert en je fiets liever zelf onderhoudt en aanpast, komt een montagestandaard goed van pas. Ook als je “maar” elke dag naar school of werk fietst, kan een montagestandaard voor je fiets handig zijn. Vooral kleinere onderhoudstaken, zoals pedalen vervangen, de ketting oliën of het licht repareren, kunnen gemakkelijk met een fietsstandaard gedaan worden.

Een montagestandaard voor fietsen is niet alleen geschikt voor veeleisende fietskenners. Hobbyfietsers en mensen die naar hun werk fietsen kunnen ook baat hebben bij een montagestandaard.

Bovendien kunnen andere omstandigheden in het voordeel spreken van het kopen van een fietsenrek. Als je al last hebt van rugpijn of het is pijnlijk voor je om te hurken, zal een fietskickstandaard het werken op je fiets veel minder kwellend maken.

Welke soorten fietsenrekken zijn er?

Als je een fietsenrek wilt kopen, moet je even de tijd nemen om de verschillende soorten te bekijken en hun voor- en nadelen te bekijken. We hebben deze informatie hieronder voor je op een rijtje gezet.

Type Voordelen Nadelen
Statiefmodel 360 graden draaibaar, In hoogte verstelbaar, Mobiel gebruik mogelijk Kan moeilijk op te zetten zijn, Kan omvallen bij overbelasting
Muurbevestiging Ruimtebesparend, Kan niet omvallen, Kan gebruikt worden om de fiets op te bergen Niet draagbaar, Lager draagvermogen dan andere modellen
Fietslift Ruimtebesparend, Kan niet omvallen, Hoog draagvermogen Niet transporteerbaar, Minder stabiel dan andere modellen

De eerste variant zijn de statiefmodellen die op maximaal vier statiefvoeten staan. Soms zijn deze statieven ook voorzien van een grondplaat. Driepootmodellen kunnen meestal 360 graden gedraaid worden, zodat je je fiets van alle kanten kunt bereiken. Je kunt de hoogte ook naar behoefte instellen.

De tweede optie is de wandbevestiging. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hij aan de muur bevestigd. Met deze beugel kun je de fiets niet draaien, maar hij is wel heel ruimtebesparend. Bovendien kan de beugel niet omvallen en je kunt de muurbeugel ook gebruiken om je fiets op te bergen. Het derde model is een elektrische montagestandaard die werkt als een lift. Met een druk op de knop beweegt de fiets naar de door jou gewenste hoogte. Je kunt er ook je fiets onder het plafond in opbergen.

Hoeveel kost een fietsenrek?

De prijsklasse van fiets montagestandaarden varieert enorm. Afhankelijk van de kwaliteit kun je bijna alles vinden tussen 20 en 400 euro. Afhankelijk van hoe je je fiets gebruikt, kun je een goedkoper of duurder model geschikt vinden.

Type Prijsklasse
Instapmodel circa 20 tot 40 euro
Middenklasse circa 40 tot 120 euro
Topklasse circa 120 tot 400 euro

De goedkoopste modellen beginnen bij 20 tot 40 euro, met de meeste in het 40 tot 120 euro bereik. Ze zijn ideaal voor wie een paar keer per jaar kleine aanpassingen aan zijn fiets doet. Meestal hebben deze fietsenrekken tekortkomingen op bepaalde gebieden, zoals laadvermogen of stabiliteit.

Duurdere modellen scoren op verschillende vlakken, wat ook in de prijs tot uiting komt. Bijzonder hoogwaardige montagestandaards zijn te krijgen voor iets minder dan 120 tot 400 euro. Ze maken indruk met een hoog draagvermogen, wat een belangrijk punt is voor alle bezitters van zware fietsen. Bovendien is de uiterst stevige houvast van deze standaards bijzonder waardevol voor allen die zwaarder werk aan de fiets verrichten.

Wat zijn de alternatieven voor een fiets montagestandaard?

Montagestandaards zijn waardevolle hulpmiddelen bij alle werkzaamheden aan je motorfiets. Als je geïnteresseerd bent in andere mogelijkheden, zijn er ook andere mogelijkheden die je kunt overwegen.

montageständer-fahrrad-test

Geen fietsenrek gebruiken is misschien goedkoop, maar het kan je fiets ook gemakkelijk beschadigen. (Image source: Egor Myznik / Unsplash)

In de volgende tabel nemen we kort de mogelijke alternatieven voor een fietsenrek door. We presenteren ook de sterke en zwakke punten van elk alternatief.

  • Doe-het-zelf: Doe-het-zelf bouw van een fiets montagestandaard is alleen mogelijk met het nodige vakmanschap, want anders kunnen er constructiefouten ontstaan, die weer tot veiligheidsproblemen en schade kunnen leiden. Dit alternatief is geschikt voor ervaren handwerkslieden.
  • Repareren zonder montagestandaard: Repareren zonder montagestandaard is het meest kosteneffectieve alternatief om je fiets te repareren. Het is echter moeilijk om op deze manier groot werk aan je fiets te doen. Het is ook gemakkelijker om je fiets per ongeluk te beschadigen.
  • Fietsenmakerij: Als je niet in staat bent je fiets zelf te repareren of er gewoon geen moeite voor wilt doen, kun je je fiets altijd naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker brengen. Een frequent bezoek aan de fietsenmaker is natuurlijk iets duurder dan zelf je fiets repareren.

Elk alternatief heeft verschillende voordelen. Een fietsenrek lijkt echter in veel opzichten de gulden middenweg te zijn in vergelijking met alle alternatieven. Een fietsstandaard is goedkoper dan een gewone trip naar de fietsenmaker, en veiliger dan proberen aan je fiets te werken zonder standaard.

Hoe maak ik mijn fiets goed vast aan een montagestandaard?

De beste manier om de fiets aan de montagestandaard te bevestigen is aan de zadelpen. Om dit te doen maak je de fiets eenvoudig vast aan de daarvoor bestemde klem op de montagestandaard onder het zadel. Dit is de veiligste manier om je fiets vast te zetten zonder per ongeluk schade te veroorzaken.

montageständer-fahrrad-test

Je kunt je fiets het beste aan de zadelpen vastmaken. Zo voorkom je beschadiging van je fiets. (Image source: Pexels / Pixabay)

Als alternatief kun je je fiets ook aan de bovenbuis vastmaken. Merk echter op dat niet elke fiets geschikt is voor montage op de bovenbuis. Het materiaal is een belangrijke factor om te bepalen of je je fiets op de bovenbuis kunt monteren.

Als je er toch de voorkeur aan geeft de fiets op de bovenbuis te monteren, zorg er dan voor dat op de bovenbuis van je fiets geen kabels beschadigd kunnen worden.

Gevoelig materiaal, zoals koolstof, kan beschadigd worden door de strakke klemming. Kabels die langs de bovenbuis lopen kunnen ook beschadigd raken.

Wat zijn de voordelen van een fiets montagestandaard?

Het grootste voordeel van een fiets montagestandaard is de mogelijkheid om effectief en comfortabel aan de fiets te werken. Kleinere klusjes zoals het verwisselen van een band zijn veel comfortabeler met een fietsstandaard. De versnellingen van de fiets kunnen ook zonder hulp van buitenaf met behulp van een standaard ingesteld worden.

Een tweede voordeel is dat een montagestandaard ook goed geschikt is om de fiets op te bergen. Vooral wandbeugels of fietsliften bieden de mogelijkheid om een fiets efficiënt te stallen. Met een mobiele montagestandaard kun je bovendien ook buiten je eigen garage reparaties uitvoeren, of je nu op vakantie bent of in het weekend op een fietstocht.

Het effect op de gezondheid mag niet onderschat worden. Rugpijn en voortdurend bukken behoren tot het verleden met een montagestandaard voor je fiets. Je kunt al je werk op een comfortabele hoogte doen.

Conclusie

Een fiets montagestandaard maakt het je gemakkelijker om aan je eigen fiets te werken. Vergeleken met zijn alternatieven is de montagestandaard een goede en veilige manier om je fiets te repareren. Als je er een koopt, kun je kiezen uit verschillende modellen. Statiefmodellen zijn perfect voor onderweg en laten je toe van alle kanten aan je fiets te werken.

Modellen met muurbevestiging hebben een lager draagvermogen dan andere montagestatieven, maar ze zijn bijzonder plaatsbesparend. Fietsliften, daarentegen, zijn geweldig voor e-bikes. Als je eenmaal een van de modellen gekozen hebt, staat niets een veilige en gemakkelijke reparatie meer in de weg.

Beeldbron: 38435932 / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies