Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

59Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Vooral in de lente en de zomer is het leuk om in de frisse lucht aan sport te doen. Wie vond als kind BMX rijders met hun stunts en sprongen niet cool? Bijna allemaal hadden we zelf ook wel willen rijden.

Misschien hadden een of twee van ons een eigen BMX. Of je nu een BMX zoekt voor jezelf of voor je kind, of dat je als hobby of professioneel op een BMX wilt rijden, het is belangrijk dat je de juiste BMX vindt voor je behoeften. Afhankelijk van of je wilt racen, coole stunts of sprongen wilt doen, heb je een geschikte BMX nodig.

In onze grote BMX test 2022 laten we je zien wat belangrijk is bij het kopen van een BMX en geven we je uitgebreide achtergrondinformatie.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een BMX kun je enerzijds echt gas geven op de racebaan en anderzijds coole trucs en stunts uithalen in het skatepark.
 • In principe worden BMX fietsen onderverdeeld in Race BMX, Freestyle BMX en Jumping BMX. Je kunt de verschillende modellen van deze types ook kopen in verschillende maten en kleuren.
 • Een freestyle BMX is gebouwd om in het skatepark verschillende trucs en stunts uit te proberen. Een Race BMX, daarentegen, is ontworpen voor de racebaan. De Jumping BMX is bijzonder geschikt voor sprongen en trucs.

BMX: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een BMX koopt

Wat is een BMX fiets?

Een BMX fiets is een 20 inch fiets die vooral gebruikt wordt om verschillende trucs en stunts uit te voeren. Typische kenmerken van een BMX fiets zijn de 20 inch banden, het rechtopstaande stuur met dwarsstangen, de lange cranks en de achterrem.

Verder is het frame van een BMX licht en stabiel. Een BMX is meestal van staal of aluminium gemaakt.

BMX Sportler in der Natur

De BMX fiets wordt vooral gebruikt om stunts en trucs uit te halen en is vooral populair bij jongeren. Of het nu in de vrije natuur is of in speciaal ontworpen parken, de BMX slaat altijd een goed figuur en nodigt uit tot experimenteren. (Foto: andreas160578 / pixabay.com)

Wat is het verschil tussen een BMX en een gewone fiets?

Het voornaamste verschil tussen een BMX en een gewone fiets is het ontwerp. Terwijl een BMX gebouwd is om op korte sporen te rijden of trucjes te doen, is een gewone fiets ontworpen voor langere afstanden. Bovendien zijn BMX fietsen en gewone fietsen ontworpen voor verschillende ondergronden.

Op een BMX wordt vooral op straat en in halfpipes gereden. Een mountainbike daarentegen wordt meestal bereden op meer uitdagende ondergronden, zoals steile hellingen, rotsen of modder. Bovendien zijn de 20 inch banden van de BMX veel kleiner dan die van gewone fietsen.

Het frame van een BMX fiets is ook kleiner dan dat van een gewone fiets. Het kleinere frame geeft BMX rijders een betere controle over hun materiaal tijdens stunts en sprongen. Het 360 graden draaibare stuur van de BMX is ook een verschil met het stuur van een gewone fiets. Bovendien heeft een BMX fiets traditioneel maar één versnelling, terwijl een gewone fiets versnellingen kan hebben met tot wel 24 versnellingen.

De volgende tabel toont je in één oogopslag de zojuist beschreven verschillen:

Verschil BMX Fiets
Ontwerp Korte banen,Tricks Langere banen
Oppervlak Weg,Halfpipes Ook voor veeleisende ondergronden, b.v. steile hellingen
Banden Meestal 20 inch Tot 29 inch
Frame Relatief klein vergeleken met een gewone fiets Relatief groot vergeleken met een BMX
Stuur Tot 360 graden draaibaar Tot 180 graden draaibaar
Versnellingen 1 versnelling Tot 24 versnellingen

Hoeveel kost een BMX?

Omdat de prijs van een BMX van veel factoren afhangt, is er geen algemeen antwoord op deze vraag te geven. De prijsklassen van BMX fietsen worden eerder ingedeeld naar de leeftijd of het vermogen van de rijders.

 • BMXvoor kinderen: Omdat een BMX voor kinderen meestal meer een stuk speelgoed is dan een sportuitrusting, zijn kinder BMX fietsen te koop voor tussen 140 en 200€. De prijs voor een kinder BMX die gebruikt wordt bij actief BMX racen kan echter hoger zijn.
 • BMX voor beginners: Omdat beginners vaak niet zeker weten aan welke discipline ze uiteindelijk de voorkeur geven, zoeken ze meestal een BMX die zo veelzijdig mogelijk is. Omdat de fiets nog redelijk robuust moet zijn, ligt de prijsklasse hier rond de €200 tot €400.
 • BMX voor gevorderden: Een gevorderde rijder heeft al wat BMX ervaring opgedaan en is meestal op zoek naar een specifieke BMX voor zijn of haar favoriete discipline. Omdat gevorderde rijders meestal op zoek zijn naar sterker en lichter materiaal, kan de prijs van zo’n fiets oplopen tot 600€.
 • BMX voor professionals: Omdat professionals meestal veel ervaring hebben op het gebied van BMX en meestal met materiaal van hoge kwaliteit werken, is een professionele fiets een high-tech stuk sportuitrusting. De prijs voor een professionele BMX varieert in principe tussen 600 en 1.500€, al is er nog veel ruimte voor verbetering.

Stunt eines BMX Sportlers

Vooral als je met je BMX trucs en stunts wilt uithalen, is het de moeite waard een cursus of workshop te volgen om meer vertrouwd te raken met de fiets en de technieken. (Foto: jklugewicz / pixabay.com)

Waar kan ik BMX leren rijden?

Om BMX te leren rijden zijn er een aantal verschillende mogelijkheden, van cursussen tot workshops tot op eigen houtje leren. Veel skatehallen bieden nu BMX cursussen en workshops aan met ervaren instructeurs. Het voordeel van zo’n cursus is dat een getrainde rijder je precies uitlegt wat belangrijk is in BMX en je direct trucjes laat zien en ze met je oefent.

Als je niet in de gelegenheid bent om een cursus of workshop te volgen, kun je jezelf ook BMX leren rijden op straat of in het dichtstbijzijnde skatepark. Het internet staat vol met YouTube video’s en instructies over alles van de grondbeginselen van BMX leren tot trucs en stunts.

Wist je dat een typische BMX race 25 tot 40 seconden duurt en uit 8 deelnemers bestaat? De wedstrijden vinden plaats op geprepareerde sporen in het terrein, die 300-400 meter lang zijn en waarop de renners een topsnelheid van tot 50 km/u kunnen halen.

Welke BMX merken zijn er?

De volgende BMX merken zijn internationaal gevestigd en behoren wereldwijd tot de beste fabrikanten van BMX fietsen

 • WeThePeople
 • Fit
 • Haro
 • Zondag
 • Odyssee
 • Knik
 • Verenigd

Welke BMX maat past bij mij?

BMX fietsen worden meestal in vier verschillende maten gemaakt: Mini voor de leeftijden 4 tot 6, Junior voor de leeftijden 6 tot 9, Expert voor de leeftijden 9 tot 13 en Pro voor de leeftijden 12 en ouder. Om uit te zoeken welke BMX maat het beste bij je past, moet je zowel je lengte als je leeftijd in aanmerking nemen.

De volgende tabel van Skate Pro kan je helpen.

Lichaamslengte in cm Bovenbuis Wielmaat Stuurhoogte Crank in mm
Tot 90 12 “ 12 “ 4-5 “ 90-100
90-120 15-16 “ 16 “ 6-7 “ 130-140
120-150 17-18 “ 18 “ 7-8 “ 140-170
145-165 20-20.25 “ 20 “ 7.5-8 “ 165-175
150-175 20.5 “ 20 “ 7.75-8.5 “ 170-180
170-185 20.75 “ 20 “ 8-9 “ 175-185
180 21-21.5 “ 20 “ 8-10 “ 175-190

Waar moet ik op letten als ik een BMX koop?

Voor je een BMX koopt moet je een paar dingen overwegen. BMX fietsen verschillen niet alleen in framemaat, maar ook in banden en remmen. Bedenk daarom goed wat je met je BMX wilt doen voordat je hem koopt. Zoals aan het begin van deze bladzijde vermeld, zijn er drie verschillende soorten BMX’en, die voor verschillende doeleinden ontworpen zijn.

Je moet ook rekening houden met je BMX ervaring en lengte als je beslist wat je gaat kopen. Een beginner doet er bijvoorbeeld goed aan een lichte BMX te kopen, want trucjes en stunts zijn gemakkelijker met een lichte fiets.

Je moet er ook op letten dat het frame van een gebruikte BMX fiets niet kromgetrokken of gebarsten is en dat de BMX ook na gebruik nog helemaal functioneert. De volgende checklist geeft een kort overzicht van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een BMX koopt

 • Het juiste type BMX kiezen
 • BMX Ervaring
 • Lichaamsgrootte
 • Controleren van de functionaliteit van gebruikte BMX’s

Welke alternatieven zijn er voor BMX fietsen?

Als je niet per se op een BMX wilt rijden, maar toch een fietssport wilt beoefenen, kun je kiezen uit verschillende alternatieven. Het klassieke alternatief voor de BMX is de gewone mountainbike, waarmee je langere tochten over verschillende ondergronden kunt rijden. Andere alternatieven zijn crossmotoren en downhill bikes.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om BMX

fietsen te vergelijken en te evalueren

In dit gedeelte van onze website willen we je laten zien hoe je BMX fietsen kunt vergelijken en evalueren. Dit moet je helpen om de BMX te kiezen die het beste bij je past. Bij het kiezen van een BMX kun je de volgende criteria als leidraad gebruiken

 • BMX type
 • Wielmaat & bovenbuislengte
 • Materiaal van het frame
 • Item gewicht
 • Remsysteem
 • 360 graden rotor
 • Knijpers
 • Kopen bij een dealer vs. online kopen

Hieronder hebben we de afzonderlijke aankoopcriteria meer in detail beschreven, zodat je een beter idee krijgt van waar je op moet letten als je een BMX koopt. BMX

type

Zoals al gezegd zijn er drie BMX types, Race BMX, Freestyle BMX en Jumping BMX. Elk van de drie BMX types heeft zijn eigen gebruiksdoel en verschilt daarom van fietsen van de andere twee BMX types. Bedenk daarom hoe je je BMX wilt gebruiken voor je hem koopt.

Als de BMX racebaan een van je favoriete plaatsen is en je bijvoorbeeld graag snel op je BMX rijdt, is een Race BMX het juiste BMX type voor jou. Ga je daarentegen vaak naar het skatepark of de halfpipe om de nieuwste trucs en stunts uit te proberen, dan is een freestyle BMX de ideale fiets voor jou.

Als je nog steeds niet beslist bent over het gebruik van je BMX, zijn er ook zogenaamde all-round BMX fietsen, die een soort combinatie zijn tussen de drie BMX types. Deze fietsen zijn bijzonder geschikt voor beginners die willen proeven van de sport.

Wielmaat en bovenbuislengte

Twee belangrijke punten om rekening mee te houden als je een BMX koopt zijn de wielmaat en de bovenbuislengte. Traditioneel worden BMX fietsen gemaakt in de maten 12, 16, 18 en 20 inch. Er worden ook 20 inch fietsen gemaakt met verschillende bovenbuis lengtes.

De 12 inch fietsen worden in principe gebruikt door kinderen die leren fietsen. Een 16 inch BMX, daarentegen, wordt bereden door beginners tot 1,30 m lang. Voor BMX rijders tot 1,50 m wordt een 18 inch fiets aanbevolen. Afhankelijk van je lengte kun je kiezen uit verschillende framematen voor een 20 inch BMX.

Voor een lichaamslengte van 1,50 m wordt een BMX met een wielmaat van 20 inch en een bovenbuislengte van 20 inch aanbevolen. Als je minstens 1,60 m lang bent, moet je een BMX overwegen met een wielmaat van 20 inch en een bovenbuislengte van 20,5 inch. Rijders langer dan 1,70 m moeten daarom op zoek naar een BMX met een wielmaat van 20 inch en een bovenbuislengte van 21 inch.

BMX Bike

Wielmaat en bovenbuislengte zijn twee criteria waarmee je zeker rekening moet houden als je een nieuwe BMX fiets koopt.

Framemateriaal

Bij de productie van de verschillende BMX modellen kiezen de fabrikanten meestal ofwel HiTen ofwel CrMo als framemateriaal. In het volgende zullen we je meer in detail met deze materialen laten kennismaken. HiTen is de afkorting voor High Tension.

Het hier gebruikte staal is ongelegeerd, niet hardbaar en heeft een hoge maximum treksterkte. De treksterkte geeft de maximale belasting aan die een staal kan weerstaan. Omdat HiTen staal niet als erg stabiel beschouwd wordt, moet bij de produktie meer staal gebruikt worden om de gewenste stabiliteit te bereiken.

Daardoor zijn fietsen met HiTen frames zwaarder. Omdat HiTen staal niet erg hoogwaardig is en daarom goedkoper, wordt het meestal gebruikt voor beginnersfietsen. Je moet echter weten dat HiTen staal beslist geen staal van slechte kwaliteit is. HiTen BMX zijn alleen zwaarder dan CrMo fietsen, dus je kunt op het materiaal vertrouwen.

CrMo is een gehard staal dat gelegeerd is met chroom en molybdeen en dat door harden een hogere treksterkte bereikt dan HiTen staal. Omdat het materiaal aanmerkelijk sterker is, kunnen fabrikanten dunnere buizenstellen bouwen.

Dit vermindert merkbaar het gewicht van een BMX. Omdat de verwerking van CrMo materiaal, d.w.z. het aan elkaar lassen van de afzonderlijke buizen, duurder en ingewikkelder is, zijn fietsen met CrMo frames ook aanzienlijk duurder.

BMX fietsen met een CrMo frame zijn meestal lichter dan fietsen met een HiTen frame

.

Artikelgewicht

Het gewicht van een BMX fiets varieert meestal tussen 10 en 15 kilo. Dat BMX fietsen in gewicht variëren komt deels door de framemaat en deels door het framemateriaal. Zoals in het vorige punt vermeld, zijn fietsen met HiTen frames zwaarder dan fietsen met CrMo frames. De trend gaat echter duidelijk in de richting van lichtere fietsen, omdat die beter geschikt zijn voor trucs en stunts.

Remsysteem

Er zijn twee remsystemen op BMX fietsen, U en V remmen. U-brakes zijn remmen die in een U-vorm rond het wiel grijpen. Deze remmen bieden geen optimale remwerking, maar ze steken niet zo ver uit het frame. Dit is de reden waarom U-brakes niet zo gemakkelijk breken bij vallen of vastraken aan voorwerpen.

V-brakes zijn zogenaamde cantilever remmen met een kabel die aan de zijkant naar buiten komt en in een buishoek geleid wordt. Met andere woorden, een V-brake is een klassieke fietsrem zoals je die misschien kent van je mountainbike. Schijfremmen, die populair geworden zijn op gewone fietsen, worden niet gebruikt in de BMX sport.

360 graden rotor

Met een 360 graden rotor kun je het stuur van je BMX om zijn eigen as draaien. De 360 graden rotor werd om een heel specifieke reden ontwikkeld. Vooral in de freestyle werd de remkabel vaak als hinderlijk ervaren, omdat hij de rijders hinderde bij allerlei trucs. De 360 graden rotor werd ontwikkeld om dit probleem op te lossen. Dankzij de rotor kan het stuur van de BMX fiets vele malen gedraaid worden zonder dat de remkabel in de weg zit of zelfs opwindt.

BMX Bike

Vooral voor stunts en trucs met je BMX fiets is het belangrijk dat het stuur een keer om zijn eigen as gedraaid kan worden.

Pegs

Pegs zijn asverlengende stangen die op het voor- en achterwiel van de BMX gemonteerd worden. Pegs op BMX fietsen zijn vooral bedoeld om grinds uit te voeren. Je vraagt je waarschijnlijk af wat slijpen is? De uitleg is heel eenvoudig: Grinds zijn trucs die je op de pinnen van je BMX uitvoert.

Een voorbeeld van een knar zou de zogenaamde slappeling zijn. Je rijdt met het voorwiel en de achterste pin op de richel (muur). De flauwe wordt beschouwd als de gemakkelijkste maling omdat je voorwiel veilig over de richel rolt en je geen risico loopt vast te lopen.

Kopen bij een dealer vs. online kopen

Als je een BMX wilt kopen, heb je in principe de keuze tussen kopen bij een dealer of online kopen. Welke van de twee koopopties je ook verkiest, beide hebben bepaalde voor- en nadelen. Als je besluit je BMX direct bij een dealer te kopen, heeft dat het voordeel dat je ter plekke verschillende BMX modellen kunt bekijken en ze misschien zelfs kort uitproberen.

Je moet echter eerst naar de dealer, wat tijdrovend kan zijn als je geen BMX winkel in de buurt hebt. Een ander voordeel van direct bij een dealer kopen is dat je ter plekke gedetailleerde informatie over de verschillende fietsen kunt krijgen en dat een verkoper je dienovereenkomstig zal adviseren. Kopen bij een dealer brengt meestal ook allerlei diensten met zich mee, zoals de montage of reparatie van je fiets.

Het grote voordeel van online kopen is natuurlijk dat je je BMX vanuit het comfort van je eigen huis kunt kopen. Op het internet kun je ook vrij gedetailleerde produktbeschrijvingen vinden en de bijbehorende foto’s van de BMX die je wilt hebben. Je kunt ook een overzicht krijgen van de eigenschappen van verschillende modellen op diverse vergelijkingssites.

Maar als je online koopt, kun je het product bij aankoop alleen op foto’s zien en moet je erop vertrouwen dat het er echt zo uitziet als het wordt voorgesteld. Ook diensten als montage, reparatie en onderhoud zijn bij online kopen niet nodig.

Elk van de twee aankoopmogelijkheden heeft zijn voor- en nadelen. We raden je aan ze te bekijken voor je koopt.

Wetenswaardigheden over BMX

Waar staat BMX voor?

BMX staat voor Bicycle Moto Cross, waarbij X enerzijds staat voor het Engelse woord cross en anderzijds voor de uitdrukking “to cross”.

Wie

vond BMX uit? BMX is een sport die in de jaren ’60 in de VS werd uitgevonden en waarbij atleten op een 20 inch fiets allerlei trucs en stunts uithaalden. Oorspronkelijk waren BMX fietsen bedoeld als goedkoop alternatief voor motorfietsen, die jongeren zich in die tijd niet konden veroorloven.

In de jaren 1970 kwamen de fietsen, die toen nog vrij onstabiel waren en zelden bestand waren tegen extreme belasting tijdens sprongen, voor het eerst naar Europa. In de jaren ’80 werden de BMX fietsen ontwikkeld die nu nog in gebruik zijn.

Deze fietsen waren en zijn nog steeds erg populair, vooral onder jongeren.

Wist je dat BMX racen een Olympische discipline is? Het debuteerde in 2008 op de Olympische Spelen in China.

Waarom heet BMX?

In de begintijd van BMX heette de sport Pedal Cross. Na een paar jaar werd de sport omgedoopt tot BMX, omdat deze naam korter is. Met deze hernoeming kwam de BMX sport bovendien meer op één lijn te liggen met motorcross, waaruit deze sport eigenlijk voortkomt.

Hoe wordt een BMX gebouwd?

Een BMX bestaat uit de volgende onderdelen: wielen, velgen, spaken, naven en assen, frame, crank, vork, pedalen en remmen. Afhankelijk van het type BMX kunnen de afzonderlijke onderdelen in grootte en gewicht verschillen. Vaak is er toch geen drinkhouder voor sportflessen.

Welke BMX trucs zijn

er? Over het algemeen zijn er BMX trucs voor elke leeftijd en vaardigheid. Je kunt de verschillende trucs echter onderscheiden in de manier waarop ze worden uitgevoerd. In BMX zijn er zogenaamde hop tricks, die je gewoon op straat of in het skatepark kunt uitproberen, ramp tricks, waarvoor je een schans nodig hebt, en air tricks, die je in de lucht moet uitvoeren.

Zo is de eenvoudigste hoptruc, de zogenaamde bunny hop, een fundamentele BMX sprong. Omdat deze sprong een belangrijk onderdeel is van veel trucs, moet je hem vanaf het begin oefenen. Een voorbeeld van een schans-truc zou de handplant zijn, waarbij je met je BMX een schans oprijdt, eraf springt en met je hand een muur raakt. Een klassieke luchttruc is een backflip met je BMX.

Beeldbron: Pixabay.com / stefanalen

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies