Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Fietshelmen geven geen garantie, maar ze kunnen wel beschermen, zowel als bij ongelukken als bij valpartijen. Het is aan elke fietser om te beslissen of hij al dan niet een fietshelm draagt. Tenzij hij of zij natuurlijk deelneemt aan een wielerwedstrijd zoals de Vattenfall Cyclassics.

Evenementen van dit soort vereisen hoofdbescherming. Zonder dat is deelname uitgesloten. Mensen die in het wegverkeer rijden, hoeven echter geen helm te dragen. In Duitsland zijn helmen voor fietsers niet verplicht. In andere landen is dat echter wel het geval.

Toch zijn er goede redenen om een helm te dragen. Het dragen van een helm maakt een fietser niet onkwetsbaar, maar het kan wel het risico of de intensiteit van een verwonding verminderen. Dit artikel helpt je uit te zoeken welke fietshelm geschikt is voor jouw individuele gebruik.

In onze Abus fietshelm test 2023 beantwoorden we je vragen over het kopen van een helm. We geven je gedetailleerde informatie over het onderwerp Abus fietshelmen, en ook over de verschillende soorten helmen en enkele criteria die je kunt gebruiken om de juiste helm te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Abus fietshelmen moeten aan twee voorwaarden voldoen om je hoofd tegen ernstige verwondingen te beschermen: De helm moet goed op je hoofd passen en hij moet goed gemaakt zijn.
 • Abus biedt helmen met goede ventilatie, groot comfort en individuele aanpassing aan je hoofd. Bovendien biedt een geïntegreerd achterlicht extra veiligheid voor kinderen.
 • De prijsklasse voor Abus fietshelmen kan van 25 euro tot meer dan 250 euro zijn. Een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf is veiligheid, maar helmen verschillen ook sterk in hun eigenschappen.

Abus fietshelm: Onze selectie

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Abus fietshelmen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit het ruime aanbod Abus fietshelmen. De criteria die je kunt gebruiken om fietshelmen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit welke afzonderlijke criteria belangrijk zijn.

Veiligheid

Of je nu in de stad rijdt, op een stoffige onverharde weg of in een fietspark, de constructie van de helm biedt een doeltreffende bescherming tegen hoofdletsel. De meeste Abus helmen vallen in een van deze categorieën, EPS schuimhelmen, in-mould helmen, micro shell en hard shell helmen, en helmen met MIPS.

 • EPS helmen gebruiken schuim van verschillende dikte om de botskrachten te absorberen en te verdelen. Deze helmen zijn licht van gewicht en relatief goedkoop. Het EPS schuim van Abus is met de buitenste schaal versmolten, met een dubbele in-mold constructie en een ingebouwd achterlicht.
 • In-mould helmen van Abus hebben een buitenschaal die met het schuim versmolten is en betere bescherming biedt dan een goedkope helm met een vastgelijmde buitenschaal.
 • Micro-shell helmen veroorzaken minder wrijving op de grond, dankzij hun gladde buitenkant. Dit vermindert het risico op secundaire verwondingen zoals whiplash.
 • Hardshell helmen van Abus hebben een vergelijkbare structuur als microshell helmen, maar zijn iets harder. Hun harde, gladde plastic oppervlak is ook aangebracht op schokabsorberend schuim.
 • Helmen met MIPS gaan nog een stap verder. Ze hebben een onafhankelijk draaiende binnenschaal die de rotatiekrachten veroorzaakt door schuine botsingen minimaliseert en de hersenen binnenin de schedel beter beschermt.

Het enige doel van de hoogwaardige fietshelmen van Abus is hoofdletsels zo doeltreffend mogelijk te voorkomen en de drager optimale bescherming te bieden. Het is belangrijk dat je de juiste helm vindt voor het beoogde gebruik en de juiste maat.

Helmmaat

Abus fietshelmen zijn in verschillende maten verkrijgbaar in veel sportwinkels, maar ook in discounters en andere winkels. Wat in principe goed is, kan echter ook tot verwarring leiden – als je niet weet welke helmmaat je nodig hebt.

Abus helmmaten worden gegeven in twee verschillende specificaties: de gebruikelijke verdelingen van XS tot XL en centimeters. Dit laatste is een hoofdomtrek die gemakkelijk met een meetlint bepaald kan worden.

Type helm Helmmaat Hoofdomtrek (in cm)
Fietshelm voor kinderen vanaf 1 jaar XS 44 – 49 cm
Fietshelm voor kinderen vanaf 2 jaar S 46 – 51 cm
Fietshelm voor kinderen vanaf 3 jaar S/M 49 – 53 cm
Fietshelm voor kinderen vanaf 4 jaar M 52 – 59 cm
Fietshelm voor tieners en volwassenen XXS – XXL 51 – 64 cm

Pasvorm

Of je de helm nu in een winkel of online koopt, je kunt niet zeggen of de pasvorm goed is zonder hem te passen. Een fietshelm mag je niet insnoeren, en mag ook niet op plaatsen knellen of zelfs te los zitten.

Als je Abus helm beweegt en wiebelt als je je hoofd heen en weer draait, is hij te groot. De kinband moet tijdens het testen gesloten zijn.

De meeste Abus helmen hebben een magnetische kinband, die helpt om de helm op je hoofd vast te zetten. Er moet ongeveer een vinger ruimte zijn tussen de kin en de band, zodat je je mond comfortabel kunt openen.

De opgegeven maten voor fietshelmen hebben meestal betrekking op de omtrek van het hoofd. Hoe meer verstelmogelijkheden een fietshelm biedt, hoe beter. Dit komt omdat elk hoofd een individuele vorm heeft, dus er is niet één helm voor alle fietsers. Fijn afstellen kan via de kinriem. Let er bij aankoop op dat de riem niet hindert of schuurt.

Type gebruik

Abus fietshelmen worden verkocht in een groot aantal vormen en varianten. Naast eenvoudige modellen voor alledaagse fietsers worden ook bijzonder gestroomlijnde racefietshelmen en sportieve BMX en MTB versies aangeboden.

Als je een van degenen bent die aan wedstrijden meedoen, speelt de aerodynamica van de helm een belangrijke rol. De afkorting MTB verwijst naar helmen voor mountainbikers. Ze worden gekenmerkt door een zeer goede ventilatie en een sportief ontwerp.

Bovendien hebben Abus MTB helmen maximale padding voor de beste schokabsorptie. Ze kunnen versteld worden via een draaiwiel achterop de kop. MTB helmen zijn ook ideaal voor trektochten. BMX rijders doen er goed aan een BMX helm te gebruiken.

Deze bieden maximale veiligheid bij het springen, maar zijn slecht geventileerd en laten nauwelijks verstelmogelijkheden toe. BMX helmen zijn eerder ongeschikt voor trektochten.

Ventilatiespleten

Niet alleen mooi-weer rijders, maar ook gepassioneerde tweewielersporters trekken er in de zomer graag op uit op hun fiets. Maar als de temperaturen stijgen, bestaat ook het gevaar dat het onder je fietshelm behoorlijk warm wordt. Om hitte-uitputting te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je fietshelm voorzien is van ventilatiesleuven.

Deze voorzien je hoofd van voldoende frisse lucht. Extra horren zorgen ervoor dat je geen onaangename ontmoeting hebt met kleine insecten, ondanks de frisse bries. De ventilatieopeningen hebben een speciale plaats in het wegwielrennen, en dat is waar Abus in gespecialiseerd is.

Ze hebben de luchtweerstand met 23 procent verminderd in vergelijking met andere high-end helmen. Omdat Abus gewoonlijk veel ventilatiegaten op hun helmen heeft.

Gids: vragen die je moet behandelen voor je een Abus fietshelm koopt

Voor je een fietshelm van Abus koopt, moet je eerst wat algemene informatie inwinnen. We hebben deze informatie duidelijk samengevat in de volgende hoofdstukken.

Wat onderscheidt Abus fietshelmen van andere fabrikanten?

De firma Abus is bekend om de productie van hun hoogwaardige en stijlvolle fietshelmen. De Duitse ontwikkelings- en produktie-vestigingen in Wetter, Rehe, Hege, Pfaffenhain en Affing vormen de ABUS denktank.

Hier ontstaan de inspiraties, intelligente veiligheidsoplossingen en vernieuwende producten, voordat ze hun kwaliteit moeten bewijzen in extreme materiaalproeven en inbraaksimulaties in moderne testlaboratoria. Om het toenemende aantal ongelukken tegen te gaan, worden produkten voortdurend uit de lopende produktie gehaald en aan de zwaarste belastingen blootgesteld.

Naast de klassieke materiaal- en botsproeven omvat dit ook extreme mechanische materiaaltesten, handmatige inbraaksimulaties en lage-temperatuur-testen. ABUS onderscheidt zich vooral door goede ventilatie, groot comfort en individuele aanpassing aan je hoofd. Bovendien biedt een geïntegreerd achterlicht extra veiligheid voor de vele helmen van je kinderen en steden.

Abus Fahrradhelm-1

Mountainbiken is een van de populairste recreatieve sporten en wordt niet alleen door professionele mountainbikers beoefend, maar ook door talloze amateursporters. Net als bij de profs is het ook voor recreatieve sporters bijzonder belangrijk om een geschikte en veilige MTB helm te dragen.
(Image source: pixabay.com / Lingarto)

Wat is de prijsklasse van Abus fietshelmen?

Het belangrijkste waar je bij het kopen van een helm op moet letten is de prijs en het gebruik van de helm. Je moet weten wat je behoeften zijn. De Abus helm moet passen bij het beoogde gebruik, zodat je het volledige potentieel van je fietshelm kunt benutten.
Fietshelmen met speciale kenmerken of meer professionele eisen, zoals helmen met MIPS, kunnen iets duurder zijn.

Ondanks de professionele oriëntatie van Abus fietshelmen, kun je ze bij Abus tegen relatief lagere prijzen kopen. Al voor een aankoopprijs in de buurt van 40 € kun je een gewone fietshelm je eigen helm noemen. Als je een helm met MIPS wilt, moet je ook drie-cijferige bedragen uitrekenen voor de juiste helm van Abus.

Je zou echter zelfs de meest uitgebreide helm niet voor meer dan 250 € moeten kunnen kopen. Maar voor de veiligheid die je krijgt, is zelfs deze aankoopprijs de moeite waard.

Welke soorten Abus fietshelmen zijn er?

Als je een fietshelm van Abus wilt kopen, kun je kiezen uit 4 verschillende productgroepen. Dit zijn de volgende types:
Type helm Functie
Kinderhelm Voor dagelijkse bescherming als kinderen actief fietsen.
Racehelm Geschikt voor sportieve, ambitieuze racefietsers.
MTB helm Geschikt voor lange tochten en actieve mountainbikers.
Road helm Voor dagelijks gebruik voor korte ritten en woon-werkverkeer.

Kinderhelm

Helmen voor jeugdige fietsers zijn over het algemeen kleiner en lichter. Ze zijn ontworpen voor kleinere hoofden en vallen ook in de smaak bij kinderen die van felle kleuren, motieven en patronen van Abus houden.

Abus eenvoudige maatverstelling met fijnregeling zorgt ervoor dat de kinderhelm perfect op het hoofd past. Meervoudige luchtinlaten zorgen voor een effectieve luchtcirculatie en houden het hoofd koel. Een geïntegreerd vliegennet beschermt ook tegen insecten.

De racefietshelm

Een racefietshelm hoort het accessoire van elke racefietser te zijn en mag bij geen enkele rit op de fiets ontbreken, hoe kort ook. De racefietshelmen van Abus zijn zo ontworpen dat ze zowel het beste draagcomfort als meer veiligheid voor het hoofd bieden.

Vergeleken met andere merken hebben de racefietshelmen van Abus een uitstekende ventilatie, een zeer laag gewicht en een vernieuwende aerodynamische vorm, waardoor ze de perfecte helm zijn voor heuvelachtige wedstrijden.

De MTB

helm Bij het off-road rijden met een mountainbike is het van essentieel belang een MTB helm te dragen om het risico op hoofdletsel te verminderen. Ook al is bewezen dat de meeste ongelukken in het wegverkeer gebeuren, toch kunnen er tijdens een MTB tocht nog talrijke verwondingen ontstaan.

De Abus mountainbike helmen hebben een ingebouwde Q-sensor die om hulp roept als je in moeilijkheden bent, wat tijdens MTB tochten kan gebeuren. De Q-sensor gebruikt een complex algoritme dat factoren meet als impact, snelheidsveranderingen, hersenschuddingsdrempel, rotatie- en lineaire traagheidsveranderingen en meer.

Weghelm

Het belangrijkste van een helm is veiligheid. En veiligheid is alleen gegeven als de fietshelm goed past. Als er geen comfort is, is zelfs de duurste helm nutteloos. Daarom moet je altijd letten op de pasvorm (omtrek) van de helm.

De Abus weghelmen zijn vooral bekend om hun stijl, de goede ventilatie eigenschappen die ze comfortabel maken om te dragen en vooral om de veiligheid die ze de rijder bieden. De grote hoofdreflectoren van Abus zorgen, samen met het geïntegreerde LED achterlicht, voor een goede zichtbaarheid voor de fietser – overdag en vooral ’s nachts.

Wetenswaardigheden

over Abus fietshelmen

Hieronder vind je precies wat je nog meer over Abus fietshelmen moet weten.

Hoe wordt een Abus fietshelm getest?

De belangrijkste taak van een fietshelm is je hoofd te beschermen. Om dit te bereiken gebruiken de fabrikanten van Abus een breed scala van technologieën, doen ze onderzoek en onderwerpen ze hun helmen aan verschillende tests.

Om de veiligheid van hun fietshelmen te garanderen worden alle fietshelmen die in de EU en Zwitserland verkocht worden, verplicht getest volgens de Europese norm DIN EN 1078 (CE).

 • 1.Test: Bij de eerste test wordt de helm op een testhoofd van 3 tot 6 kg gezet en van een hoogte van 1,5 meter op een vlakke ondergrond laten vallen. De helm en het testhoofd versnellen tot een botssnelheid van 19,5 km/u.
 • 2.Test: Bij de tweede test worden de helm en het testhoofd van een hoogte van 1,1 meter met een botssnelheid van 16,5 km/u op een hoekig oppervlak laten vallen dat vergelijkbaar is met een stoeprand
 • 3.Test: Helmen worden warm, nat, koud en bij kamertemperatuur getest. Vier monsters worden verwarmd. Nog vier monsters worden gekoeld. Dan worden nog vier monsters in water geweekt. En tenslotte worden nog eens vier monsters droog en bij kamertemperatuur getest.

Fietshelmen van Abus moeten voldoen aan de DIN EN1080 (CE) norm. Veel helmen worden ook door TÜV getest of dragen het GS merk voor “geteste” veiligheid. Voor jou betekent dit dat alleen helmen die aan de CE norm voldoen voldoende bescherming bieden. Alle Abus helmen voldoen aan deze norm.

Wat is er speciaal aan helmen voor kinderen?

Abus heeft speciale kinderfietshelmen in hun collectie voor de jongste fietsers. Deze helmen hebben een veel kleinere pasvorm. Natuurlijk bieden ze veel leuke kleuren en prints, zodat kinderen hun helm graag dragen.

Kinderen zijn extra vatbaar voor botsingen met hun fiets, en hun hoofd is ook kwetsbaarder

. Als je een fietshelm voor een kind koopt, is de juiste pasvorm absoluut essentieel. Het is verleidelijk om een iets grotere helm te kopen omdat hij er toch wel in zal groeien, maar dit doet de beschermende eigenschappen teniet die een helm normaal biedt.

Abus Fahrradhelm-3

Koop nooit een helm waar een kind in kan groeien. Het moet perfect passen. Een fietshelm die te los past zal maar een fractie van de bescherming bieden die je anders zou verwachten.
(Image source: 123rf.com / Grigorjeva)

Als een fietshelm te los zit, schuift hij bij een ongeluk naar voren of naar achteren, waardoor de beschermende eigenschappen teniet gedaan worden. Gelukkig zijn kinderfietshelmen verkrijgbaar tegen scherpe prijzen, zodat je geschikte helmen kunt kopen naarmate je kind opgroeit.

Wanneer moet je een Abus fietshelm vervangen?

Het is vaak aan te bevelen een Abus helm die vaak gedragen wordt ongeveer om de 3 jaar te vervangen. Dit komt doordat het schuim verslechtert door zon, hitte, zout zweet en andere omgevingsfactoren, die bijdragen tot de veel voorkomende klappen van regelmatige fietsactiviteit.

Door deze omstandigheden kan het schuim bij een botsing met het hoofd niet de volledige bescherming bieden waarvoor het ontworpen is. De Abus helm moet beslist vervangen worden nadat hij bij een ongeluk beschadigd is geraakt of zelfs zwaar gevallen is.

Het valt echter niet te ontkennen dat als je om de 3 jaar een nieuwe helm koopt, je op de hoogte blijft van zowel comfort- en veiligheidskenmerken als stijl.

Abus Fahrradhelm-4

De fietshelm vervult zijn doel alleen als hij perfect past en volgens een hoge kwaliteitsstandaard vervaardigd is.
(Image source: pixabay.com / jonasmtbxdk)

Het is opmerkelijk wat voor verbeteringen er in de lichtheid, ventilatie en pasvorm van de helm zijn gekomen. En nu zijn er natuurlijk MIPS en andere helmtechnologieën. Veel nieuwere modellen van Abus hebben een “wieg” voor het onderrug van het hoofd.

Daardoor zijn ze stabieler op hobbels en oneffen wegen. En sommige hebben een volledig halo passysteem dat om het hoofd gewikkeld is, in plaats van de helm alleen maar van achteren naar voren te trekken om hem tegen je voorhoofd te drukken.

Wat is de veiligheidsgarantie op Abus fietshelmen?

De 2-jarige garantie op Abus fietshelmen garandeert de oorspronkelijke koper dat een defect product gratis vervangen of gerepareerd wordt, voor zover dit geen problemen dekt waarop de fabrikant geen invloed heeft, zoals normale slijtage of schade aan de helm als gevolg van een ongeluk, val of verkeerd gebruik.

Met het oog op goed onderhoud en je veiligheid raadt Abus je ten sterkste aan de gebruiksaanwijzing altijd zorgvuldig te lezen voordat je de helm gebruikt, en de helm altijd op een veilige plaats op te bergen.

Welke andere producten biedt Abus

aan? Aanvankelijk beperkte Abus zich tot de productie van hangsloten. In de loop der jaren is het assortiment aanzienlijk uitgebreid en omvat nu ook: Rookmelders, videobewakingssystemen, beveiligingsproducten voor fietsen en boten, alarmsystemen en vergrendelingssystemen.

ABUS exploiteert de laatste twee productsegmenten via zijn dochterondernemingen. Security-Center (alarm- en videobewakingssystemen) werd opgericht in juni 1999 en door ABUS gekocht in juni 2001. Schliessanlagen GmbH in Pfaffenhain werd in januari 2003 aangekocht. SECCOR High Security GmbH (elektronische sluitsystemen en schakelapparatuur) werd in september 2010 aangekocht.

In november 2012 kreeg ABUS de “Brand of the Century” prijs in de categorie beveiligingstechnologie

. In oktober 2003 werd het produktgebied van rozetplaten overgenomen van de fabrikant van deurscharnieren Dr. Hahn in Mönchengladbach.

Wegens de nauwe relatie met de moedermaatschappij ABUS werden de namen van de dochterondernemingen veranderd in ABUS Security-Center GmbH & Co KG (gevestigd in Affing), ABUS Pfaffenhain GmbH (gevestigd in Pfaffenhain) en ABUS Seccor GmbH (gevestigd in Ottobrunn ).

Behalve verschillende productievestigingen in Duitsland heeft de ABUS Groep ongeveer 20 buitenlandse filialen in Europa, de VS en China. ABUS is de wereldmarktleider op het gebied van hangsloten en fietssloten.

Beeldbron: soloway/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies