Onze selectiecriteria
Kom je tijdens het zwemmen vaak buiten adem, maar wil je toch geen uitgebreide zwemrondjes in het meer of zwembad missen? Je kind leert net zwemmen en je wilt het de veiligheid en steun geven die het nodig heeft?
De zwemgordel biedt de ideale oplossing voor jou of je kind en is perfect als extra zwemhulp voor groot en klein. De zwemgordel helpt je de veiligheid te bereiken die je nodig hebt bij het zwemmen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat jij of je kind tijdens het zwemmen kracht tekort komen.
Met onze zwemgordel test 2022 willen we je laten zien op welke criteria je moet letten bij het kopen van een zwemgordel en hoe je de juiste voor jou of je kind vindt.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Zwembanden zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Ze dienen als een veilige hulp bij het leren zwemmen, maar bieden ook geschikte steun aan onervaren of onzekere zwemmers.
- Omdat zwemgordels over het algemeen heel betaalbaar zijn, moet in de eerste plaats op de kwaliteit, de pasvorm en de maat gelet worden. Het is raadzaam voor de duurdere optie te gaan als die een beter draagcomfort garandeert.
- Andere alternatieven voor de zwemgordel zijn watervleugels, zwemschijven, zwemkussens, zwemvesten of zwemnoedels.
Beste Zwemband: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor zwemgordels
Bij de aanschaf van een zwemgordel zijn er bepaalde eigenschappen en kenmerken waarmee je rekening moet houden.
Omdat de zwemgordel in de eerste plaats bedoeld is voor niet-zwemmers of slechte zwemmers als extra steun, is het bijzonder belangrijk op te merken dat alle aankoopfactoren individueel aan de persoon in kwestie worden aangepast.
De zwemband kan niet bij volmacht gekocht worden, want juist dit product moet altijd eerst gepast worden om de ideale pasvorm te garanderen. In het volgende deel willen we je laten zien welke criteria essentieel zijn bij het kopen van een zwemband en waar je echt op moet letten.
Maat
De alfa en omega van de juiste zwemband is de juiste maat. De gordel moet goed passen, maar niet te strak, want dat kan tot pijn leiden als hij langere tijd gebruikt wordt. Wel is het belangrijk dat de zwemband echt past, zodat hij niet gemakkelijk kan afglijden.
Sprongen in het water of zelfs sterke stromingen zouden de pasvorm van de zwemgordel niet moeten kunnen beïnvloeden. De juiste maat is daarom een elementair aankoopcriterium, want dit garandeert de veiligheid en stabiliteit van de zwemgordel.
Aantal drijflichamen
De zwemgordel is uitgerust met verschillende drijflichamen. Het aantal drijflichamen varieert naar gelang het doel en de soort drijfriem. Het is belangrijk uit te zoeken of de zwemband gekocht wordt voor niet-zwemmers of slechte zwemmers.
Hoe onveiliger de zwemmer, hoe meer drijflichamen aan te bevelen zijn.
Hoeveel drijflichamen nodig zijn hangt ook sterk af van de lengte en het gewicht van de persoon, maar ook van het beoogde gebruik.
Bijgevolg zijn meer drijflichamen nodig voor uitgebreide en langdurige zwemafstanden. Bij veel zwemgordels kunnen de drijflichamen toegevoegd en verwijderd worden, zodat de gordel ideaal aangepast kan worden aan de externe omstandigheden en de zwemcapaciteiten van de persoon.
Deze zwemgordels zijn in de eerste plaats geschikt voor kinderen die net leren zwemmen, want de drijflichamen kunnen verwijderd worden als ze niet meer nodig zijn naarmate het leren vordert. Voor niet-zwemmers worden vijf dobbers aanbevolen.
Materiaal
Ook het materiaal van de zwemband is een doorslaggevend aankoopcriterium. Hier is het belangrijk dat de gordel versteld kan worden, zodat hij individueel aan de persoon aangepast kan worden.
Omdat de zwemgordel hoofdzakelijk bestaat uit de drijflichamen die aan de gordel bevestigd zijn, is het belangrijk dat deze niet tegen de huid schuren en comfortabel zitten. Daarom zijn ze meestal gemaakt van piepschuim of een ander synthetisch materiaal dat zacht en licht aanvoelt.
Pasvorm
Net als de maat is de pasvorm een doorslaggevend criterium om je goed te voelen tijdens het zwemmen.
Zo’n zwemband is ideaal voor kleine kinderen in het bijzonder, want ze groeien snel in korte tijd en hun lichaamsbouw verandert over het algemeen sterk.
Als de gordel daaraan aangepast kan worden, dan hoeft niet zo vaak een nieuwe zwemband gekocht te worden, want de ideale pasvorm en ook het perfecte draagcomfort zijn op de lange duur gegarandeerd.
Besluit: Welke soorten zwembanden zijn er en welke is de juiste voor jou?
Er is niet slechts één toepassingsgebied waarvoor de zwemband gebruikt wordt. Zwemgordels kunnen gebruikt worden om te leren zwemmen, maar ook om onervaren of onzekere zwemmers te helpen. Er worden dus twee gebieden voor de toepassing van zwemgordels onderscheiden.
Type | Toepassingsgebied |
---|---|
Zwemgordels voor kinderen | Zwemgordels zijn geschikt voor baby’s en peuters die net leren zwemmen. |
Zwemgordels voor volwassenen | De zwemgordel kan ook een ideale ondersteuning zijn voor onervaren of onzekere zwemmers. Vooral voor oudere mensen kan het preventief worden meegenomen voor het geval zij onderweg kracht tekort komen. |
Afhankelijk van of je een zwemband voor jezelf of voor je kind wilt kopen, moet je specifiek op zoek gaan naar een zwemband voor kinderen of voor volwassenen.
Als je naar een speciaalzaak gaat voor advies, moet je dit ook vermelden, want grootte en gewicht zijn belangrijke factoren waarmee rekening gehouden moet worden voor je een aankoop doet.
Zwembanden voor kinderen
Zwembanden zijn in de eerste plaats geschikt als hulpmiddel en steun bij het beleven van het zwemmen. Daarom zijn baby’s en kinderen de doelgroep.
Vooral voor deze leeftijdsgroep moet er speciaal op gelet worden dat er tijdens het zwemmen voldoende veiligheid is, zodat er echt niets kan gebeuren.
Ook als je kind al kan zwemmen, is het toch belangrijk dat het een zwemband draagt, vooral in de beginperiode, omdat vooral beginners niet precies kunnen inschatten hoe ver ze met hun zwemkracht kunnen zwemmen.
Daarom is het heel goed mogelijk dat je kind tijdens het zwemmen geen kracht meer heeft en dat de zwemband als redder in nood gebruikt moet worden.
Zwembanden voor volwassenen
Hoewel zwemgordels vooral voor kinderen en baby’s gekocht worden, is dat niet het enige toepassingsgebied waarin zwemgordels gebruikt worden. Want de zwemgordel kan ook gebruikt worden als extra steun voor onervaren en onzekere zwemmers.
Als je al wat ouder bent en bang bent om tijdens een langere zwempartij buiten adem te raken, of als je maar heel zelden zwemt en je daarom gewoon niet 100% zelfverzekerd voelt, raden we je aan een zwemband bij je te dragen. De volgende stelregel geldt altijd: better safe than sorry!
Gids: Veelgestelde vragen over zwembanden in detail beantwoord
We hebben al gezegd dat er enkele criteria zijn waarmee je rekening moet houden voor je een zwemband koopt. Maar we zijn er zeker van dat je nog een paar vragen hebt, die we in het volgende gedeelte willen beantwoorden.
Daarom hebben we de meest gestelde vragen verzameld en zullen we ze specifiek behandelen om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Voor wie is een zwemgordel geschikt?
Daarmee kunnen zelfs oudere generaties lange, uitgebreide baantjes zwemmen zonder zich zorgen te maken dat ze halverwege buiten adem raken.
(Image source: unsplash NeONBRAND)
Toch zijn kinderen de belangrijkste doelgroep voor zwembandjes. De zwemgordel is ideaal om te leren zwemmen, want de drijflichamen kunnen verwijderd en toegevoegd worden.
Op deze manier wordt snelle vooruitgang ook sneller duidelijk en wordt het kind extra gemotiveerd door het leerproces. Als je kind begint met de eerste 5 dobbers, zal het zeker erg trots op zichzelf zijn als het binnen korte tijd nog maar één dobber nodig heeft.
Van welke materialen zijn zwemgordels gemaakt?
Als alternatief worden soms andere kunststoffen gebruikt, maar piepschuim is ideaal omdat het ook prettig aanvoelt op de huid en geen huidirritatie of onaangenaam wrijven veroorzaakt.
Bovendien heeft dit materiaal niet veel gewicht, zodat de zwemband ook heel gemakkelijk mee naar het zwembad genomen kan worden.
Is een zwemband alleen geschikt voor niet-zwemmers?
(Image source: unsplash Alejandra Ezquerro)
Voor wie geen langere baantjes durft te zwemmen, kan de zwemband de juiste oplossing zijn. Zelfs ervaren zwemmers hebben tijdens meer tijdrovende duikexpedities altijd zwemsteunen bij zich, want het is vaak moeilijk van tevoren te weten wanneer iemand zijn krachten zal verliezen.
Daarom is het altijd aan te raden een zwemband bij je te hebben als preventieve maatregel bij langere zwemervaringen.
Welke maat zwemband moet ik kopen?
Online bestellen kan je niet de juiste maat of optimaal draagcomfort garanderen. Natuurlijk kun je de zwemband ook eerst passen in een speciaalzaak en dan een gelijkwaardige versie via internet bestellen, maar online kopen houdt altijd een zeker risico in.
Daarom raden we aan om bij een speciaalzaak of sportwinkel te kopen, vooral als je voor de eerste keer koopt.
Hoeveel kost een zwemband?
Type | Kosten |
---|---|
Zwembaden voor volwassenen | 14 tot 60€ |
Zwembaden voor kinderen | 6 tot 26€ |
Wat zijn de alternatieven voor een zwemband?
Om je te helpen het beste zwemhulpmiddel voor jou of je kind te vinden, hebben we de meest populaire alternatieven voor de zwemband op een rijtje gezet.
Type | Beschrijving |
---|---|
Drijfhulpmiddelen | Zijn twee met lucht gevulde drijfhulpmiddelen van kunststof of rubber die elk aan de bovenarmen zijn bevestigd. Ze zijn geschikt voor baby’s. |
Floaties | Zijn bevestigd aan de bovenarmen zoals watervleugels, maar verschillen daarvan in vorm en materiaal. In de regel zijn ze gemaakt van huidvriendelijk PE-schuim en hebben ze ook een rekbaar en comfortabel binnenmateriaal. |
Drijfhulpmiddel | Dit drijfhulpmiddel wordt vooral gebruikt door waterreddingsteams voor noodgevallen, maar ook voor duikexpedities. Ze zijn niet in de eerste plaats bedoeld om te leren zwemmen, maar voor het redden en ondersteunen van zwemmers. |
Drijfkussen | Dit drijfhulpmiddel is geschikt voor zwemmers die langere afstanden willen afleggen en preventief een hulpmiddel bij zich moeten hebben voor het geval ze onderweg kracht tekort komen. |
Zwemnoedel | Dit alternatief is niet geschikt voor baby’s, maar wel voor peuters die al een beetje kunnen zwemmen, of ook voor onzekere zwemmers. Deze steun kan ook zonder problemen worden meegenomen op een langere zwempartij. |
Nu we in het kort enkele alternatieven voor de zwemband geschetst hebben, zou je een overzicht moeten hebben van welke zwemhulpmiddelen er momenteel op de markt zijn.
Maar als je niet helemaal zeker weet welke zwemsteun geschikt is voor jou, kun je toch naar een speciaalzaak gaan voor advies.
Beeldbron: Tatevosian/ 123rf.com