Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Het juiste schoeisel is ook een must in het water. Als je ooit op blote voeten op een scherpe steen hebt gestapt of bent uitgegleden, ken je de belangrijkste redenen voor waterschoenen al.

Om je voeten tijdens strandvakanties of watersportactiviteiten te beschermen, zijn de juiste waterschoenen van essentieel belang. Ze bieden comfort en bescherming.

Met onze grote waterschoenen test 2023 willen we je helpen de voor jou meest geschikte waterschoenen te vinden. We hebben verschillende waterschoenen met elkaar vergeleken.

De lijst van voor- en nadelen moet het je gemakkelijker maken te kiezen tussen de grote keuze aan water-, bad- en zwemschoenen.
Belangrijk om te weten

 • Waterschoenen kunnen je voeten beschermen tegen verwondingen. Aan zee beschermen ze je tegen zee-egels, zee-apen, scherpe stenen en gebroken glas.
 • Waterschoenen zijn ook geschikt voor watersporten zoals surfen, SUP of zeilen, of om niet uit te glijden in het zwembad.
 • Afhankelijk van het doel is een ander soort waterschoen geschikt. We laten je zien welke schoen geschikt is voor strandvakanties, watersportactiviteiten of in het zwembad.

Beste Waterschoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor waterschoenen

In het volgende leggen we de belangrijkste criteria uit die je kunt gebruiken om uit te zoeken welke waterschoenen het beste aan je behoeften voldoen. De criteria die je kunt gebruiken om waterschoenen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen laten we je zien waar je bij elk van de criteria op moet letten.

Doel

Alvorens te kopen moet je weten waar je de waterschoenen voor wilt gebruiken. Afhankelijk van het doel is een andere waterschoen geschikt.

Afhankelijk van het doel is een andere waterschoen geschikt.

Waterschoenen kun je gebruiken om je te beschermen tegen dieren zoals zee-egels en zee-apen. Maar je kunt ze ook dragen voor watersport. Watersokken zijn geschikt voor diverse watersporten. Ze geven je goede steun en beschermen je voeten.

Als je ook korte wandelingen wilt maken, is het comfortabeler om actieve waterschoenen te dragen. Deze hebben een dikkere zool. Waterschoenen op blote voeten zijn een ander alternatief.

Type Beoogd gebruik
Watersokken Zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, duiken, SUP, kanoën en kajakken, canyoning en raften, wateraerobics
Actieve of blote voeten waterschoenen Strandwandelingen, wandeltochten door kliffen, klimtochten door water

De juiste keuze hangt dus af van het beoogde gebruik.

Materiaal

Het materiaal van waterschoenen moet licht en sneldrogend zijn. Waterschoenen zijn gemaakt van de volgende materialen:

 • Neopreen is licht en droogt snel. Het isoleert goed en houdt je voeten warm. Neopreen is vooral geschikt voor watersport.
 • Mesh droogt snel en is ademend.
 • Synthetisch is vergelijkbaar met gaas, maar sterker. Dit maakt de schoen robuuster.
 • Rubber is antislip. Vaak is de zool van rubber.

Afhankelijk van het beoogde gebruik is een ander materiaal geschikt. Neopreen is geschikt voor watersport omdat het isoleert. Voor strandwandelingen raden we een steviger schoen aan.

Er is niet één materiaal dat algemeen aanbevolen wordt. Het hangt veel meer af van waar je de schoenen voor gebruikt.

Sluiting

Waterschoenen hebben verschillende sluitingen. Er zijn waterschoenen:

 • zonder sluiting.
 • met klittenbandsluiting.
 • met veters.

Waterschoenen zonder sluiting sluiten goed aan, zodat je ze niet verliest. Ze worden watersokken genoemd. Door het elastische materiaal sluiten ze goed aan op de voet.

Er zijn ook waterschoenen met klittenbandsluiting en waterschoenen met veters. Een klittenbandsluiting is vooral geschikt voor kinderen.

Zool

In de regel is de zool van waterschoenen van rubber, zodat hij antislip is. Afhankelijk van het beoogde gebruik is een verschillende hardheid en dikte van de zool geschikt.

Als je je wilt beschermen tegen zee-egels of stormvogels, of als je over kliffen wilt wandelen, heb je een stevige zool nodig. Dit beschermt je ook tegen gebroken glas of scherpe stenen op het strand. Je bent dan veilig voor verwondingen.

Als je de waterschoenen gebruikt voor watersportactiviteiten, zoals surfen of SUP, is een soepel materiaal beter. Dit geeft je een goede houvast en maakt het gemakkelijker om jezelf op de plank in evenwicht te houden.

Gewicht

Als je je waterschoenen mee op vakantie wilt nemen, moeten ze niet te zwaar zijn. Watersokken zijn lichter dan waterschoenen met een dikke zool. Watersokken kunnen opgerold worden en gemakkelijk gedragen. De meeste modellen waterschoenen zijn niet zwaar en passen in elke koffer.

Besluit: Welke soorten waterschoenen zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je waterschoenen wilt kopen, zijn er drie soorten waaruit je kunt kiezen:

Type Omschrijving
Watersokken Flexibel als sokken, zonder sluiting
Actieve waterschoenen Ook geschikt voor wandelen, stevige zool
Barefoot waterschoenen Aparte tenen en stevige zool

Je kunt meer te weten komen over de verschillende soorten waterschoenen in de volgende hoofdstukken.

Wassersocken

Watersokken

Watersokken passen dicht bij de voet. Ze zijn licht en soepel. Watersokken zijn bijzonder geschikt voor watersport. Ze geven je steun en beschermen je voeten. Ze zijn echter niet geschikt om te wandelen, want de zool is niet dik genoeg.

Voordelen
 • Antislip
 • Lichtgewicht
 • Flexibel
Nadelen
 • Niet geschikt om te wandelen
Aktiv-Wasserschuhe

Actieve waterschoenen

Actieve waterschoenen lijken op gewone schoenen. Het materiaal is echter veel lichter en droogt sneller. Ze hebben een stevige zool. Daardoor zijn ze geschikt voor watersport, maar ook voor hardlopen, wandelen of trektochten.

Dit betekent dat ze op allerlei manieren gebruikt kunnen worden. Actieve waterschoenen bieden bescherming en stabiliteit. Zorg dat ze goed passen om blaren te voorkomen.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • bescherming
 • stabiliteit
Nadelen
 • Er kunnen blaren ontstaan
Barfuß-Wasserschuhe

Blote voeten waterschoenen

Blote voeten waterschoenen worden ook wel vijfvingerige waterschoenen genoemd, omdat de tenen van elkaar gescheiden zijn. Dit geeft je een bijzonder draaggevoel.

Ze kunnen op vele manieren gebruikt worden. Ze zijn zowel geschikt voor watersport als voor korte wandelingen. De stevige zool biedt optimale bescherming voor je voeten.

Voordelen
 • Comfort
 • Veelzijdig
 • Stabiliteit
Nadelen
 • Duur
 • Er kunnen blaren ontstaan
 • Pasvorm

Gids: Veelgestelde vragen over waterschoenen in detail beantwoord

In deze gids beantwoorden we de belangrijkste vragen over waterschoenen.

Wat zijn waterschoenen?

Waterschoenen zijn speciaal gemaakt voor gebruik in of rond water. Ze beschermen je voeten tegen verwondingen en voorkomen dat je uitglijdt. Je kunt ze dragen op het strand, bij het meer of in het zwembad.

Wasserschuhe-01

Waterschoenen kun je op het strand dragen om je voeten te beschermen.
(Image source: Willfried Wende / Pixabay)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen watersokken, actieve waterschoenen en waterschoenen op blote voeten. Afhankelijk van het doel is een ander type geschikt. Je kunt meer lezen over de verschillende soorten in dit artikel. We helpen je de juiste schoenen voor je te vinden.

Waar heb ik waterschoenen voor nodig?

Waterschoenen draag je in of bij water. Op zee beschermen ze je tegen dieren als zee-egels of stormvogels. Op rotsachtige stranden beschermen ze je ook tegen scherpe stenen en gebroken glas.

Als je aan watersport doet, geven ze je een betere grip. Je zult niet uitglijden in het zwembad. Afhankelijk van waar je de waterschoenen voor wilt gebruiken, is een ander model geschikt. Meer informatie hierover vind je in de koop- en beoordelingscriteria.

Hoeveel kosten waterschoenen?

Waterschoenen zijn goedkoop. Ze kosten meestal tussen 8 en 25 euro.

Voor een strandvakantie zijn goedkope waterschoenen van 10 euro voldoende. Ze bieden je voeten voldoende bescherming.

Afhankelijk van het merk en materiaal zijn er ook veel duurdere modellen. In speciaalzaken kun je modellen kopen voor tot 100 euro. Deze zijn van hogere kwaliteit. Vooral blote-voeten waterschoenen met aparte tenen hebben vaak een hogere prijs.

Welke maat waterschoenen moet ik kopen?

Waterschoenen zijn er in alle maten. Probeer de waterschoenen vóór de aankoop zeker uit. Kies je normale schoenmaat en kijk of hij past.

Wasserschuhe-02

Waterschoenen zijn een must voor je strandvakantie. Ze beschermen je voeten.
(Foto bron: Hans Braxmeier / Paxabay)

De schoenen mogen niet knellen of afglijden. Ze moeten strak genoeg passen, zodat je ze niet verliest.

Helpen waterschoenen tegen zee-egels, steenvissen en stormvogels?

Ja, waterschoenen met een stevige zool beschermen je heel goed tegen deze dieren. Om je tegen verwondingen te beschermen zijn actieve waterschoenen of blote-voeten waterschoenen geschikt.

Deze hebben een stevige zool. Behalve tegen dieren beschermen ze je ook tegen andere ongemakken, zoals gebroken glas of scherpe stenen. Ze zullen je beslist beschermen tegen zulke verwondingen.

Voor welke vakantiegebieden heb ik waterschoenen nodig?

Je hebt waterschoenen nodig vooral op rotsachtige stranden. Je moet ook waterschoenen dragen in gebieden met dieren die je voeten kunnen verwonden. Zorg dat je je goed informeert over je vakantiebestemming.

Wasserschuhe-03

Waterschoenen zijn geschikt voor watersportactiviteiten zoals windsurfen of stand-up paddling (SUP). Ze geven je een betere grip.
(Image source: ivabalk / Pixabay)

Als een strand niet gemakkelijk bereikbaar is of als je een wandeling door kliffen wilt maken, zijn waterschoenen ook erg handig. Daarvoor moeten ze een stevige zool hebben. Lees dit artikel om meer te weten te komen over de verschillende soorten waterschoenen.

Zijn waterschoenen toegestaan in zwembaden?

Dit hangt af van de regels van het betreffende zwembad. In de meeste zwembaden zijn waterschoenen toegestaan. Ze hebben een antislip rubberen zool zodat je niet uitglijdt. Ze beschermen je ook tegen voetschimmel (athlete’s foot).

Kan ik ook waterschoenen aan land dragen?

Ja, je kunt ze ook op het land dragen. Voor langere wandelingen of trektochten moeten de schoenen een stevige zool hebben. Actieve waterschoenen of waterschoenen op blote voeten zijn hiervoor geschikt. Meer informatie over de verschillende soorten vind je hierboven.

Kan ik dezelfde waterschoenen gebruiken voor de zee, de rivier, het meer en het zwembad?

Ja, het materiaal van de waterschoenen is geschikt voor zowel zoet als zout water. Sommige modellen hebben echter een dikkere zool dan andere en zijn daardoor beter geschikt om over stenen te lopen.

Wasserschuhe-04

Je kunt in het zwembad ook waterschoenen dragen om uitglijden te voorkomen.
(Image source: Henning Westerkamp / Pixabay)

Je kunt eerder in dit artikel zien welk model geschikt is voor welk doel.

Welke alternatieven zijn er voor waterschoenen?

Je kunt op het strand ook slippers of open sandalen dragen. Deze beschermen ook je voeten. Maar teenslippers gaan snel verloren in het water. Ze zijn daarom niet geschikt voor watersport.

Straatschoenen zijn ook verboden in zwembaden. Daarom raden we waterschoenen aan voor op het strand en in het zwembad. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten waterschoenen.

Zijn waterschoenen geschikt voor kinderen en baby’s?

Ja, waterschoenen zijn geschikt voor zowel kinderen als baby’s. Ze beschermen hun voeten tegen verwondingen. Er zijn veel verschillende modellen, vooral voor kinderen en baby’s. Je vindt een aanbeveling in dit artikel onder de favorieten van de reactie.

Hoe maak ik waterschoenen schoon?

We raden aan ze na elke draagbeurt schoon te maken om zand, zout en vuil te verwijderen.
Waterschoenen kunnen gemakkelijk met de hand gewassen worden.

Soms is het voldoende om de schoenen met warm water af te spoelen.

Als ze erg vuil zijn, kun je ze in warm water met zeep weken. Het is belangrijk dat je ze goed laat drogen voor je ze weer opdoet of opbergt. Lucht ze goed uit en gebruik een desinfecterende spray om onaangename geurtjes te voorkomen.

Kan ik waterschoenen in de wasmachine wassen?

Er zijn modellen die in de wasmachine gewassen kunnen worden. Als dit het geval is, staat het direct op de waterschoenen of op de verpakking.

Je mag de waterschoenen echter niet in de droger doen, want dat beschadigt het rubber!

Alle modellen kunnen ook gemakkelijk met de hand gereinigd worden. Spoel ze af met water en dompel ze, indien nodig, in warm water met zeep. Laat ze daarna goed drogen.

Foto bron: Garmash/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies