
Onze selectiecriteria
Dankzij het balansbord hoeven fitness en sport niet eenzijdig te zijn en veel tijd in beslag te nemen. Dankzij de verschillende trainingsmogelijkheden blijft je training altijd gevarieerd en train je niet alleen je evenwicht, maar ook de diepe spieren van je benen, bekken, romp, voeten, buik en rug, en ook je lenigheid. Trainingen van 15 tot 30 minuten zijn vaak voldoende om een training voor het hele lichaam te voltooien. Zowel beginners als sportievelingen komen aan hun trekken en het is ook nog eens ongelooflijk leuk.
In onze balansbord test 2023 kun je zien welke eigenschappen je balansbord moet hebben om geschikt voor je te zijn en hoe ze je trainingsmogelijkheden beïnvloeden. We hebben verschillende balansborden met elkaar vergeleken en tonen je hun voor- en nadelen om je te helpen een beslissing te nemen, zodat je snel plezier kunt gaan beleven aan het trainen met je nieuwe balansbord.
Belangrijk om te weten
- Balanceerplanken zijn een universeel stuk sportgereedschap voor jong en oud, beginner of professional, zowel voor fitness-liefhebber als sport-slappeling. Behalve dat het het evenwicht en de spieren versterkt, brengt het één ding in het bijzonder: veel plezier.
- De nadruk ligt vooral op evenwichtstraining, maar speciale oefeningen geven gerichte training van afzonderlijke spiergroepen om de been-, bekken-, romp-, voet-, buik- en rugspieren te versterken.
- Het gebruik en de verschillende toepassingen van het balansbord zijn bepalend voor de voordelen ervan. Behalve fitness en sport is vooral veel plezier gegarandeerd bij het gebruik ervan en het mooiste is dat het evenwichtsbord mobiel is en overal mee naar toe genomen kan worden.
Beste Balansbord: Onze selectie
Balance boards zijn er in verschillende uitvoeringen, op een halve bol en dus in alle richtingen beweegbaar, beperkt tot alleen links en rechts of vast op een beweegbaar onderstel, afhankelijk van ervaring en vaardigheid is er voor iedereen het juiste product.
Balansbord: Koop- en beoordelingscriteria
Bij je keuze uit verschillende balansborden moet je een aantal criteria in overweging nemen om het voor jou meest geschikte fitnessapparaat te vinden.
Behalve naar kwaliteit kijken we in de volgende hoofdstukken ook naar gebruik en uiterlijk.
Materiaal
Balanceerborden worden meestal van twee materialen gemaakt: Hout of plastic. Beide soorten materiaal bieden je enkele voordelen en nadelen.
Waarschijnlijk zijn de meeste planken van hout gemaakt. Daardoor is hij enerzijds robuuster en harder, en anderzijds duurzamer en milieuvriendelijker in de productie.
Niettemin zijn er ook evenwichtsborden die van plastic zijn gemaakt. Vooral als je veel buiten traint met je evenwichtsplank, heb je het voordeel dat je een weerbestendige en meer buigzame plank kunt gebruiken.
Kunststof is minder gevoelig voor vocht en vuil en is ook gemakkelijker te buigen. Dit biedt ook een voordeel bij gebruik binnenshuis op gevoelige vloeren.
Maat
Een belangrijk criterium bij de aanschaf van een balansplank is de maat. Dit zal later de moeilijkheidsgraad bepalen waarmee je je evenwichtsbord gebruikt.
De lengte van het balansbord beïnvloedt zowel de moeilijkheidsgraad als de soort oefeningen die je op het balansbord kunt doen.
De balansplank moet minstens breed genoeg zijn om er met je voeten op te kunnen staan. Smalle versies zijn 29 cm breed en kunnen tot 40 cm breed worden voor grotere voeten.
Kleine planken zijn geschikt voor gevorderde sporters, terwijl grotere en langere planken meer ruimte bieden voor beenspreiding en zittende oefeningen.
Belastbaarheid
De belastbaarheid van je nieuwe evenwichtsbord is ook belangrijk. Er zijn geen grote verschillen of correlaties tussen groot en klein of lang en kort.
De meeste balansplanken, zowel van hout als van kunststof, hebben een maximale belastbaarheid van tussen de 100 en 150 kilo.
Dit betekent dat je bij het kopen van een evenwichtsplank alleen hoeft te letten op het maximaal toegestane gewicht, zodat gezamenlijk plezier, bijvoorbeeld bij het trainen met kinderen op de plank, ook onder bepaalde omstandigheden mogelijk is.
Gewicht
Met gewicht wordt niet bedoeld dat van de gebruiker, maar hoe zwaar een balansplank is en waarom soms lichtere of zwaardere producten voordelig blijken te zijn.
- Balansplanken van hout: Door hun materiaal zijn het de zwaardere varianten in de selectie. Het totale gewicht van de plank en het wiel is meestal tussen de 3 en 5 kilo.
- Balansplanken van kunststof: Balansplanken van kunststof zijn veel lichter, ze wegen tussen 1 en 1,5 kilo.
Dus als je een evenwichtsplank zoekt die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, moet je bij je keuze zeker rekening houden met het gewicht.
Slipweerstand
De slipweerstand van je balansbord hangt af van twee factoren. Ten eerste de coating op de boven- en onderkant van de plank en ten tweede de rol waarop de plank glijdt.
Balansplanken met meer slipweerstand zijn bekleed met griptape op het oppervlak voor extra vaste voet en grip. Dit kan ook het geval zijn met de wals. Hier worden rubber ringen of elementen op de rol gebruikt om meer stabiliteit te geven.
Sommige planken hebben houten randen aan de onderkant van de vlonders om plotseling uitglijden te voorkomen. Dit is bijzonder geschikt voor beginners, maar wordt door al ervaren boarders ervaren als een beperking in de variatie van de oefeningen.
Wie al langer met het evenwichtsbord traint en meer ervaren is, kan kiezen voor een dek zonder coating of een volledig natuurlijke roller.
Moeilijkheidsgraad
Zoals reeds gezegd bestaat de moeilijkheidsgraad uit grootte en slipweerstand.
- kleine en ongecoate balansborden: Deze zijn zwaarder te hanteren en vereisen meer evenwicht en evenwicht
- grote evenwichtsborden met coating: Je vindt sneller je evenwicht dankzij meer ruimte voor je benen, die dankzij de coating niet wegglijden.
De grootte van de rol, d.w.z. de diameter, is ook van invloed op de moeilijkheidsgraad. Hoe groter de rol, hoe groter de afstand tot de vloer. Dit betekent dat er meer evenwicht nodig is om het evenwichtsbord in evenwicht te brengen.
Als je op veilig wilt spelen en alleen je evenwicht wilt versterken op het bord en een beweegbaar voetstuk of hemisfeer, kun je een balansbord kiezen waar een ronde pen op een hemisfeer gemonteerd is of een voetstuk dat in alle richtingen bewogen kan worden maar het bord op één punt in het midden centreert.
Sommige planken zijn daarom veel moeilijker in evenwicht te houden dan andere. Maar beginners kunnen ook met grotere balansplanken aan de slag en hun evenwicht verbeteren.
Het praktische is dat evenwichtsborden gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Na de eerste pogingen kan eventueel een plank zonder bekleding of met een kleinere vorm gebruikt worden, samen met de kleine roller. Zo kan het evenwichtsbord zich in de loop van de tijd aan de moeilijkheidsgraad aanpassen of door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden.
Kleur
Behalve in hun textuur en gebruik verschillen balansplanken vooral in hun uiterlijk.
Er zijn rechthoekige, ronde tot ovale, natuurlijke of beschilderde modellen. Sommige bieden ook dekken aan met motieven of tekeningen, afhankelijk van het feit of er al dan niet een coating op aangebracht is voor slipweerstand.
Uiterlijk heeft geen invloed op gebruik of bekwaamheid, maar het kan wel een doorslaggevende factor zijn bij de keuze van je nieuwe evenwichtsplank.
Balance
Board: Veelgestelde vragen en antwoorden
In het volgende vind je vragen over balance boards die zeker bij je opgekomen zijn. We beantwoorden alle belangrijke vragen, zodat je precies weet waar je op moet letten en niets je plezier op het Balance Board in de weg staat.
Voor wie is een evenwichtsbord geschikt?
Ze zijn daarom geschikt voor iedereen die plezier wil hebben en zijn sport wil diversifiëren en ook zijn evenwicht en diepe spieren wil verbeteren. Afhankelijk van het gebruik en de oefeningen variëren de functies en doeleinden en kunnen ze dus individueel aan elk mens aangepast worden.
Welke soorten balansborden zijn er?
Type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Balansplanken van hout | robuust, natuurlijk materiaal | zwaar, niet vervormbaar op gevoelige vloeren |
Balansplanken van kunststof | weerbestendig, licht, vervormbaar | meer wiebelig door weinig eigen gewicht |
Balansplank met zwenkwiel | training aangepast aan niveau, veel bewegingsruimte | zwaarder niveau bij evenwichtsproblemen |
Balance Board met voet/hemisfeer | fixatie op één punt, 360° draaihoek, hellingshoek tot 20° | kleinere bewegingsruimte, minder oppervlak voor training |
Balansplanken van hout zijn bijzonder geschikt voor beginners, vanwege hun robuuste materiaal en gewicht. Bovendien kun je bij de houten versies kiezen of je op een rolletje wilt beginnen of op veilig spelen en op een halve bol beginnen. Als je echter een waterbestendige plank voor buiten zoekt, raden we een balansplank van kunststof aan.
Behalve uit het materiaal kun je ook kiezen uit veel verschillende kleuren, vormen en ontwerpen, of je bord gewoon zelf ontwerpen en zo een uniek unicum maken.
Waar kan ik een balance board kopen?
Als je al precies weet welk product je wilt kopen of ervaring hebt met evenwichtsborden, kun je op het Internet zeker een goede keuze vinden.
Als je een plank eerst wilt uitproberen en op basis daarvan een beslissing wilt nemen, is dat natuurlijk het gemakkelijkst in de winkel zelf.
Welke alternatieven zijn er voor een evenwichtsbord?
Type | Beschrijving |
---|---|
Balanskussen | trainingsmogelijkheid op balansmat voor preventie en therapie van blessures. Bijzonder geschikt voor fysiotherapie, revalidatie en holistische fitnesstraining. |
Balance Dome | halfvormige gymnastiekbal bevestigd op een voetstuk voor balansoefeningen en revalidatie en voor lichaamsgewichtsoefeningen om de conditie te verhogen. |
Balance Board zonder voetstuk | gebogen balanceerplank zonder rol of halve bol als voetstuk. Bijzonder geschikt voor kleine kinderen die hun eerste ervaring met evenwichtsoefeningen opdoen. |
Als je langzaam met evenwichtstraining wilt beginnen, of als je om andere redenen niet in staat bent direct op een evenwichtsbord met een roller of bal te stappen, dan bieden deze alternatieven je een mooie kans.
Welke trainingsmogelijkheden heb ik met een balansbord?
Met speciale oefeningen kun je echter specifieke spiergroepen en hun diepe spieren trainen. Behalve liggende, zittende of staande oefeningen kun je ook yoga beoefenen op de evenwichtsplank. Vooral voor surfers en skaters biedt de balansplank de mogelijkheid om thuis te oefenen met sturen en trucjes.
De oefeningen zijn meestal niet erg ingewikkeld en kunnen intuïtief gedaan worden. Samengevat kunnen vele delen van het lichaam versterkt en getraind worden.
- Verbeter de motoriek en het evenwicht
- Training van been-, bekken-, romp-, voet-, buik- en rugspieren
- Preventie van knie-, enkel- en andere verwondingen
- Verhoging van de reactietijd
Er zijn nu veel video’s die je hulp en suggesties geven over welke oefeningen en trainingseenheden je op je evenwichtsbord kunt doen.
Kan ik een evenwichtsplank gebruiken, ook al heb ik eerder blessures gehad?
Training op het Balance Board in het bijzonder voorkomt blessures en kan ook gebruikt worden als trainingsmogelijkheid na blessures.
Maar omdat elke genezen verwonding en elk lichaamstype anders is, moet je dit met je arts bespreken als je je zorgen maakt. Hij of zij zal je zeker meer in detail kunnen uitleggen waar op gelet moet worden en ook welke oefeningen voor jou meer geschikt kunnen zijn dan andere.
Kan ik zelf een evenwichtsbord bouwen?
Als je je balance board meteen vanaf het begin op je behoeften wilt afstemmen of precies wilt weten welke materialen in je board gebruikt worden, dan vind je hier zeker een geschikt handboek. Je moet een beetje handigheid en creativiteit hebben, anders staat niets je zelfontworpen balansbord in de weg.
Kan ik een balance board ook op het werk gebruiken?
Balansplanken voor de werkplek bewegen niet over je rol of bal op de vloer, maar rusten veel meer op de vloer. Door hun gebogen vorm zweven de beide uiteinden, waarop de voeten staan, ongeveer 2 cm in de lucht. Als je nu rechtop gaat staan, kun je lichte evenwichtsbewegingen maken en zo je knieën, heupen en rug ontlasten.
Balansplanken op de werkplek zijn dus niet zozeer fitnesstoestellen om spieren te trainen, maar zijn meer geschikt om gewrichten en spieren op de werkplek te ontlasten.
Conclusie
Het hele lichaam trainen van de spieren en tegelijk van het evenwicht is heel goed te combineren met een evenwichtsplank. Verschillende basisuitrustingen en accessoires stellen je in staat op je eigen niveau te trainen. Behalve natuurlijke versies kun je ook creatief zijn op je bord en je eigen balansbord maken met kleur en vorm.
Als je de eerste wiebelige pogingen waagt, zul je al gauw merken dat naast conditietraining ook plezier niet verwaarloosd wordt. Verschillende trainingsmogelijkheden zorgen voor afwisseling en vooral surfers en skaters hoeven het thuis niet zonder hun board te stellen. Het balansbord is veelzijdig, want of je nu thuis, op het werk of buiten bent, je kunt het overal mee naartoe nemen waar je niet zonder wilt.
Beeldbron: Torres/ 123rf