Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

45Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote BMX helmen test 2023. Hier stellen we alle BMX helmen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste BMX helm voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een BMX helm wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Vanwege het grote valgevaar hoort een BMX helm standaard bij elke BMX uitrusting.
  • BMX rijden houdt in dat je met je fiets stunts en trucs uitvoert, of dat nu op straat is, in een skatepark of in dirt parkour. Een helm is op veel van deze voorzieningen toch al verplicht.
  • Als je een helm koopt, kijk dan niet alleen naar de pasvorm, maar ook naar de testafdichting. Ook de vormgeving speelt een rol.

Beste BMX helm: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een BMX helm koopt

Hoe kan de BMX helm afgesteld worden en welk gewicht moet hij hebben?

Zelfs de duurste helm biedt geen afdoende bescherming als hij niet goed op het hoofd past. Daarom is het essentieel dat je de juiste maat voor je vindt. De helm mag niet te los zitten, maar hij mag ook niet op je hoofd drukken.

De maat van een freestyle helm wordt bepaald door de omtrek van het hoofd. Sommige helmen hebben achter op het hoofd ook een stelwieltje om de omtrek aan het hoofd aan te passen. Dit is echter meestal alleen het geval met kinderhelmen.

Met behulp van de kinbandsluiting kan de helm beter op het hoofd worden afgestemd. Bovendien kunnen binnenin de helm kussentjes van verschillende dikte gebruikt worden om de helm fijn af te stellen.

Voor maximale veiligheid bij een val zorg je dat de helm de juiste maat heeft en trek je hem niet te veel of te weinig aan. (Foto: Stepan Kriz / pexels.com)

Het gewicht van een BMX helm moet voor een volwassene ongeveer 420 gram zijn. Als de helm meer weegt dan dat, zou hij de bewegingsvrijheid beperken en extra druk uitoefenen op de nekwervels. Voor kinderen moet een bijzonder lichte constructie overwogen worden.

Deze maattabel moet je helpen bij het bepalen van de maat van de helm:

Helmgröße Kopfumfang
XXS 51 cm – 52 cm
XS 53 cm – 54 cm
S 55 cm – 56 cm
M 57 cm – 58 cm
L 59 cm – 60 cm
XL 61 cm – 62 cm

Op welke testzegels moet je letten?

Omdat onze gezondheid op het spel staat, is het van essentieel belang alleen helmen met keurzegels te gebruiken. Testzegels helpen je om voor of tegen een product te beslissen.

Er zijn verschillende testzegels die verschillende richtlijnen vertegenwoordigen.

Belangrijk voor de Duitse markt zijn de TÜV keurzegels en het voldoen aan de DIN EN 1078 (CE) norm. Deze norm stelt dat de helm volgens de Europese richtlijnen op een dummy is getest!


Welke ontwerpen zijn in de mode?

De populairste helmontwerpen zijn die van de profs. Deze zijn echter moeilijk te bemachtigen, omdat ze gewoonlijk door de sponsor aan de atleet gegeven worden. De sponsorhelmen van RedBull, Monster Energy of Rockstar Energy zijn erg populair.

De helmen zijn meestal heel eenvoudig en verschillen alleen in de plaatsing van de luchtinlaten. Het ontwerp beïnvloedt de veiligheid van de helm op geen enkele manier, dus je hebt een vrije keuze van kleur of gedrukt ontwerp.

Waar moet ik mijn BMX helm kopen?

Je kunt je helm zeker bij je plaatselijke fietsenwinkel kopen. Er zijn echter talloze online winkels die reclame maken voor een enorme keuze aan helmen. Je wordt hier verwend met keuze.

Het voordeel van online kopen is de enorme keuze aan producten. Evenals de beschikbaarheid van verschillende maten. Het prijzenpalet van de aangeboden producten zal natuurlijk dat van een buurtwinkel overschrijden. Levertijden zijn niet langer een probleem. 1-3 dagen en het gewenste product ligt op je stoep.

De meeste helmen verschillen alleen in hun vormgeving of extra’s, zoals een kort vizier.

Drei Jungen auf Feldweg

Geef het goede voorbeeld – Elke tweewielerrijder moet altijd een helm dragen, hoe lang de rit ook is. (Foto: Darcy Lawrey / pexels.com)

Welke fabrikanten worden aanbevolen?

Er zijn enkele fabrikanten die al lang op de markt voor beschermende helmen zijn. Bijgevolg hebben ze veel know-how en ervaring in hun producten samengebracht. Bovendien hebben de meeste BMX fietshelmen van geïmplementeerde bedrijven al een testzegel.

Bovendien sponsoren deze fabrikanten veel evenementen op het gebied van freestyle sporten, wat bijdraagt tot hun reputatie.

De redactie kan de volgende fabrikanten aanbevelen

  • TSG
  • Bel
  • POC
  • Uvex
  • FOX
  • Giro

Besluit: Welke soorten BMX helmen zijn er en welke is geschikt voor jou?

De BMX helm verschilt van gewone fietshelmen vooral door de constructie en soms door de materiaalkeuze.

De BMX helm biedt de beste bescherming tegen harde klappen na mislukte stunts of trucs. Dit wordt geholpen door de diepe pasvorm van de harde plastic schaal. Dit wordt aan de zijkant van het hoofd en in het nekgebied naar beneden getrokken om maximale bescherming te bieden.

Normale fietshelmen zijn micro-shell helmen. Ze zijn lichter, maar ook gevoeliger voor stoten. Ze zijn dus niet ontworpen voor voortdurend gebruik.

Voordelen
  • Helm speciaal ontworpen voor BMX/skateboarden
  • Biedt uitgebreide bescherming in de nek en oren
  • Universele pasvorm
  • Veilige kinbandsluiting
  • Ademend
Nadelen
  • Geen aerodynamische vorm
  • Ontworpen voor vallen van hoogtes, maar niet voor die bij hoge snelheden

Omdat BMX rijden bedoeld is voor sprongen en trucjes, hoeft de helm niet bestand te zijn tegen stoten bij hoge snelheden. Bij het leren van nieuwe kunstjes is het risico om te vallen erg groot, dus is het concept ontworpen om van een hoogte te vallen. Dit is ook nodig omdat tijdens de botsing aanzienlijk grotere krachten op het hoofd werken.

Aangenomen mag worden dat een BMX helm een van de hoogste veiligheidsniveaus tegen stoten biedt. Verder biedt de beschermende helm voor BMX inhammen voor lucht om het hoofd koel te kunnen houden.

BMX racers zijn verplicht een integraalhelm te dragen uit de categorie mountainbike, want de snelheden zijn te hoog en er is geen kinbescherming!

Na een zware val of beschadigde buitenschaal moet de helm vervangen worden! Er kunnen onzichtbare microscheurtjes ontstaan die bij een volgende val geen bescherming meer bieden. Verder moet de helm om de 5 jaar vervangen worden, omdat het harde plastic poreus wordt.

Wetenswaardigheden over BMX helmen

Kan ik mijn BMX helm als fietshelm gebruiken?

Je moet hier onderscheid maken. In principe is de BMX helm alleen bedoeld voor gebruik in het park. Gewone fietshelmen hebben een andere constructie en zijn duidelijk anders van vorm dan een schaatshelm.

Als je je met je gewone fiets langzaam voortbeweegt, bijvoorbeeld in de stad, moet de BMX helm de nodige veiligheid bieden.

Als je van plan bent een tocht te gaan maken of off-road te gaan, moet je een speciale helm kopen. Een BMX helm is niet geschikt voor hoge snelheden of off-road rijden.

Zwei Rennfahrer im Wald

BMX helmen zijn er in verschillende uitvoeringen en stijlen. Omdat je het vaak en lang zult dragen, zorg je ervoor dat het van binnen en van buiten goed schoongemaakt wordt. (Foto: Lorenzo Cerato / unsplash.com)

Heeft het zin een tweedehands helm te kopen?

Over het algemeen moet je geen helm tweedehands kopen. Je wilt en moet niet het risico nemen om een gebruikte helm te kopen die misschien al beschadigd is. Vaak kun je de schade niet zien omdat het microscheurtjes kunnen zijn.

Als de helm in de originele verpakking zit, is een koopje natuurlijk ook mogelijk via een particuliere verkoop.

Vraag zeker hoe oud de helm is! Geen enkele helm mag ouder zijn dan 5 jaar.

Foto credits: Eerik Sandstrom / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies