Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Wist je dat zink betrokken is bij talrijke stofwisselingsprocessen in ons lichaam? Maar je weet niet wat dit betekent en of zinktabletten geschikt zijn voor jou? Als je meer wilt weten over zinktabletten en hun werking, dan ben je hier op de juiste plaats.

Voor onze grote zinktabletten test 2022 hebben we de belangrijkste informatie over zinktabletten voor je verzameld. Je leert welke functies zink in je lichaam heeft en of je ze kunt ondersteunen door zinktabletten in te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Zink is betrokken bij talrijke stofwisselingsprocessen in het lichaam, maar toch is het lichaam niet in staat het spoorelement zink zelf aan te maken. Een tekort aan zink uit zich bijvoorbeeld in haaruitval, broze nagels of huidproblemen. Daarom moeten we zink via ons voedsel binnenkrijgen.
 • Zink is een bestanddeel van veel voedingsmiddelen. Ons lichaam kan zink uit dierlijke producten echter beter benutten dan uit plantaardig voedsel. Daarom kunnen zinktabletten een goed supplement zijn voor vegetariërs en veganisten.
 • Zinktabletten moeten echter niet in overmaat geconsumeerd worden. Dit kan leiden tot onaangename bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid of braken. Vooral kinderen en adolescenten hebben nog niet zoveel zink nodig als volwassenen.

Beste Zink Tabletten test: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor zinktabletten

We hebben een aantal aspecten verzameld waar je op kunt letten bij het kopen van zinktabletten om je beslissingsproces te vergemakkelijken. Dit zijn:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Dosering

Zink tabletten kunnen ook negatieve effecten hebben als ze in een te hoge dosering worden ingenomen. Het is daarom belangrijk vooraf de aanbevolen zinkdosering te controleren.

Voor vrouwen beveelt de Duitse Voedingsvereniging (DGE) een maximum van 7 milligram per dag aan, voor mannen is het maximum 10 milligram per dag.

Voor zwangere vrouwen stijgt de behoefte van 7 tot 10 milligram. Mensen die veel zweten hebben een hoger zinkverbruik. De waarden van de Duitse Voedingsvereniging zijn slechts richtlijnen.

Kwaliteitscontroles

De kwaliteitsnormen van de leveranciers van zinktabletten zijn meestal te vinden op de website van de fabrikant. Deze worden openlijk meegedeeld als de fabrikanten serieus te werk gaan en kunnen een aanwijzing zijn voor de kwaliteit van het product.

Biobeschikbaarheid

Biobeschikbaarheid geeft de hoeveelheden aan waarin een werkzaam bestanddeel in de bloedbaan kan doordringen en hoe snel dit werkzame bestanddeel aan ons lichaam ter beschikking wordt gesteld. Dit betekent dat de hoeveelheid zink die in de bloedbaan komt, verschilt naar gelang het preparaat.

Zinktabletten met zinkbisglycinaat hebben de hoogste biobeschikbaarheid. Deze zinksupplementen zijn nuttig als het lichaam een zinktekort moet compenseren. In de volgende paragrafen laten we je meer ingrediënten zien die de biologische beschikbaarheid van zinktabletten verhogen.

Ingrediënten

Goede fabrikanten communiceren openlijk over de ingrediënten van hun zinktabletten. Deze openheid naar klanten is ook belangrijk als je andere intoleranties hebt die je keuze kunnen beïnvloeden. Als zinktabletten ook histidine bevatten, is dit een ander teken van een goede biologische beschikbaarheid van het preparaat.

Andere zinktabletten worden gemaakt in combinatie met vitamines om het immuunsysteem te stimuleren, of ze bevatten magnesium om spieren te helpen opbouwen.

Omdat verschillende zinktabletten in verschillende behoeften voorzien, moet je bij het kopen letten op de ingrediënten. Je vindt er ook expliciete combinatieproducten die inspelen op de behoeften van je huid, haar of immuunsysteem.

Gids: Veelgestelde vragen over zinktabletten uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van zinktabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat zijn zinktabletten en hoe werken ze?

Zinktabletten bevatten zink in poedervorm dat geperst is. Je kunt zinktabletten met wat vloeistof innemen. Zink vervult verschillende functies in het lichaam en is ook belangrijk voor onze stofwisseling. (1)

Ons lichaam is niet in staat zelf zink aan te maken, dus nemen we zink uit ons voedsel. Zinktabletten kunnen helpen om een tekort aan zink in het lichaam te compenseren.

Er zijn verschillende bevindingen over de vraag of en hoe zinktabletten in je lichaam kunnen werken. We hebben de belangrijkste effecten van zinktabletten voor je samengesteld en er enkele wetenschappelijke studies over verzameld.

Effect op verkoudheid Van het innemen van zinktabletten wordt gezegd dat het de duur van een verkoudheid aanzienlijk verkort. Daartoe moet het binnen 24 uur na het begin van de eerste verkoudheidssymptomen worden ingenomen. Je kunt zinktabletten krijgen bij de apotheek. (2)

zink-tabletten-test

Als je zinktabletten inneemt binnen de eerste 24 uur na het begin van de verkoudheidssymptomen, zou de verkoudheid met een dag verkort moeten worden, omdat het zink ook je immuunsysteem ondersteunt. (Image source: Spencer Backman / unsplash.com)

Dit effect is verschillende malen in klinische studies bewezen. In combinatie met hoge doses vitamine C kunnen ook de symptomen van een verkoudheid goed bestreden worden, omdat de vitamine C je immuunsysteem een extra duwtje in de rug geeft. (3) Er zijn echter geen precieze gegevens over hoe hoog de zinktabletten gedoseerd moeten worden om een effect te bereiken. Dit komt omdat er een risico op bijwerkingen bestaat als je een overdosis zinktabletten neemt.

(4) Effect op onzuivere huid en puistjes In een klinische studie op konijnen konden wetenschappers aantonen dat zink de wondgenezing kan versnellen als het uitwendig als wondzalf wordt aangebracht. De bevindingen van de studie kunnen ook op mensen worden overgebracht.

(5) Bewijskrachtige gegevens voor de behandeling van acne met zinktabletten ontbreken nog, maar zinktabletten zijn in klinische proeven al werkzaam gebleken. Het is echter niet duidelijk of een verbeterend effect bij alle mensen optreedt. (6)

zink-tabletten-test

Als je vatbaar bent voor een onzuivere huid, kun je proberen die te bestrijden met zinktabletten als voedingssupplement. Als alternatief kun je zinktabletten innemen in combinatie met vitamine C, wat ook je immuunsysteem versterkt. (Image source: Noah Buscher / unsplash.com)

Zink kan de talgproductie van de huid reguleren en schijnt een positief effect te hebben op een onzuivere huid. Een verhoogde talgproductie leidt tot huidoneffenheden en mee-eters. Je moet het gewoon uitproberen om te zien of zink een positief effect heeft op je huid.

(6) Effect op haaruitval Wetenschappers twisten nog steeds over het verband tussen zinktekort en haaruitval. Er zijn studies die melden dat zinktekort haaruitval kan veroorzaken, maar andere studies tonen aan dat er geen significant verband is tussen de zinkbalans van het lichaam en haaruitval.

(7) Zink is echter betrokken bij de vorming van lichaamseigen keratine en collageen, dus kan er wel degelijk haaruitval optreden bij een zinktekort. Dit kan tegengegaan worden door zinktabletten in te nemen. (8) Effect op depressie De concentratie van zink in het lichaam is lager bij depressieve mensen. Hoe meer mensen aan depressies lijden, hoe lager hun zinkgehalte is. Verschillende studies hebben het verband aangetoond tussen een laag zinkgehalte en depressie.

(9, 10) Een zinktekort kan dus invloed hebben op depressieve stemmingen of neerslachtigheid, dus lijkt het zinvol depressie tegen te gaan met een verhoogde zinkinname. Nog geen enkele studie heeft onderzocht of er een verbetering op lange termijn is.

Wanneer en voor wie zijn zinktabletten geschikt?

In principe krijgen we voldoende zink binnen via ons voedsel. Er zijn echter factoren die een zinktekort in het lichaam uitlokken, zoals wedstrijdsport, diëten of infecties. Als je veel zweet, verbruikt je lichaam ook meer zink en neemt je zinkbehoefte toe.

Zwangere vrouwen hebben ook meer zink nodig. In elk geval moet je een arts raadplegen over de vraag of je extra zinktabletten kunt nemen. Vaak is het lichaam zelf in staat grotere hoeveelheden zink uit voedsel te filteren. (11)

Hoe kun je je eigen zinkbehoefte bepalen?

Er is nog steeds geen nauwkeurig onderzoek over hoe hoog de dagelijkse behoefte van het lichaam aan zink is. De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) geeft echter aanbevelingen over de dagelijkse zinkbehoefte voor alle leeftijdsgroepen. Dit verschilt naar leeftijd en geslacht. Voor baby’s is het tussen 1,5 en 2,5 milligram per dag, voor volwassen vrouwen wordt een dagelijkse dosis van 7 milligram aanbevolen, voor mannen is het ongeveer 11 milligram. (12)

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van zinktabletten?

Als je te veel zink inneemt, kun je last krijgen van enkele bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van zinktabletten zijn diarree en braken of maagbranden en misselijkheid. In zeldzamere gevallen kunnen ook huidreacties optreden.

zink-tabletten-test

Kinderen en tieners hebben minder zink nodig dan volwassenen. Voordat je supplementen inneemt, moet je je arts of apotheker raadplegen. (Image source: Matteo Badini / unsplash.com)

Als je over een langere periode zink inneemt, kan dit ook je koperniveau beïnvloeden. Het is daarom raadzaam je koperniveau af en toe door je arts te laten controleren om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Om bijwerkingen te voorkomen, moet je je zinktabletten op een lege maag innemen. Neem ofwel zinktabletten een uur voor of twee uur na een maaltijd. Anders vermindert het vermogen van je lichaam om het zink volledig op te nemen.

Welke soorten zinktabletten zijn er?

Zink tabletten zijn meestal niet in hun zuivere vorm verkrijgbaar, maar in combinatie met andere werkzame stoffen. Deze worden verondersteld de biobeschikbaarheid van de zinktabletten te verhogen. Daarom hebben we besloten zinktabletten in drie soorten onder te verdelen:

Type omschrijving
Zinkbisglycinaat verbinding van zink en aminozuur, hoogste biologische beschikbaarheid
Zinkhistide verbinding van zink en histidine, natuurlijke vorm in het lichaam
Zinkgluconaat verbinding van zink met gluconaatmolecuul, tot nu toe minder onderzocht

In het volgende deel laten we je meer in detail zien wat de voor- en nadelen van de drie soorten zinktabletten zijn.

Zink bisglycinaat tabletten Deze zinkverbinding wordt beschouwd als een van de soorten zink met de hoogste biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat het het beste door je lichaam in de bloedstroom kan worden opgenomen en verwerkt. Bovendien wordt zinkbisglycinaat goed verdragen.

 • Voordelen
  • Biobeschikbaarheid zeer hoog
  • goede verdraagbaarheid bevestigd
  Nadelen

  Bijwerkingen van overdosering

Zinkbisglycinaat zit in de meeste zinktabletten. Je vindt deze informatie vaak op de buitenkant van de verpakking, want die wordt beschouwd als een teken van kwaliteit.

Zink histidine tabletten Histidine is een aminozuur dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt en als een natuurlijke drager voor zink dient. Dit heeft een positief effect op de biologische beschikbaarheid en je kunt het ook bij de maaltijd innemen. Dit is ook geschikt voor mensen die een onregelmatig levensritme hebben.

Voordelen
 • Zink in natuurlijke vorm
 • Kan ook met een maaltijd ingenomen worden
Nadelen
 • Bijwerkingen van overdosering

Histidine is ook een populair bestanddeel van zinktabletten. Omdat histidine een aminozuur is dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt, wordt het ook door iedereen verdragen.

Zinkgluconaattabletten De werking van zinkgluconaat wordt nog getest, maar wetenschappers nemen aan dat de biologische beschikbaarheid ook goed is. Zinkgluconaat tabletten zijn momenteel echter niet zo vaak verkrijgbaar.

Voordelen
 • De biologische beschikbaarheid is hoger dan bij anorganische zinksoorten
Nadelen
 • Bijwerkingen bij overdosering
 • Nog niet volledig onderzocht

Niettemin zou zinkgluconaat een iets beter effect hebben dan zinksulfaten. Bovendien is zinkgluconaat iets goedkoper dan de andere soorten zinktabletten.

Hoe herken ik een zinktekort?

Als je een zinktekort hebt, kan je lichaam je dat vertellen. Mogelijke symptomen van een zinktekort zijn

 • Gebrek aan concentratie
 • Listeloosheid
 • Ongewoon veel infecties
 • Huidziekten
 • Haaruitval
 • Broze nagels

Het is echter moeilijk om een zinktekort door een arts te laten vaststellen, omdat er geen methode is die de zinkbalans van het lichaam kan bepalen. De zinkbalans wordt nog steeds bepaald door een bloedtest, dus de variantie is wat groter. (13)

Welke alternatieven zijn er voor zinktabletten?

Zink is een bestanddeel van veel voedingsmiddelen en het lichaam is normaal in staat om zoveel zink als het nodig heeft uit voedsel op te nemen. Daarom hebben we een lijst verzameld van voedingsmiddelen die veel zink bevatten:

Alternatief zinkgehalte
Oesters 7,0 – 160,0 milligram
Cacao 8,9 milligram
Maanzaad 8,1 milligram
Rundvlees, kalfsvlees, varkenslever 6,3 milligram
Pompoenpitten 6,1 milligram
Sojameel 5,7 milligram
Emmentaler (30 – 45 procent vet) 4,6 milligram
Tarwezemelen, haver 4,3 milligram

Als je evenwichtig eet, is het misschien niet nodig om zinktabletten in te nemen. Ze zouden een optie moeten zijn als je ondanks een goed dieet last hebt van symptomen van zinktekort.

Cover image source: 102930353/ 123rf.com

Referenties (12)

1. Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi: 10.1016/j.jtemb.2006.01.006. Epub 2006 Feb 21. PMID: 16632171.
Bron

2. Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003). 2004 Sep-Oct;44(5):594-603. doi: 10.1331/1544-3191.44.5.594.hulisz. PMID: 15496046; PMCID: PMC7185598.
Bron

3. Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res. 2012;40(1):28-42. doi: 10.1177/147323001204000104. PMID: 22429343.
Bron

4. Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;(6):CD001364. doi: 10.1002/14651858.CD001364.pub4. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2015;(4):CD001364. PMID: 23775705.
Bron

5. Barham Jalal Abdullah, Nazmi Atasoy, Abdullah Khalid Omer, Evaluate the effects of platelet rich plasma (PRP) and zinc oxide ointment on skin wound healing, Annals of Medicine and Surgery, Volume 37, 2019, Pages 30-37, ISSN 2049-0801, https://doi.org/10.1016/j.amsu.2018.11.009.
Bron

6. Bojar RA, Eady EA, Jones CE, Cunliffe WJ, Holland KT. Inhibition of erythromycin-resistant propionibacteria on the skin of acne patients by topical erythromycin with and without zinc. Br J Dermatol. 1994 Mar;130(3):329-36. doi: 10.1111/j.1365-2133.1994.tb02929.x. PMID: 8148274.
Bron

7. Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404. doi: 10.1046/j.1365-2230.2002.01076.x. PMID: 12190640.
Bron

8. Yunus Yilmaz, Haydar Ali Tasdemir, Muhammet Sukru Paksu, The influence of valproic acid treatment on hair and serum zinc levels and serum biotinidase activity, European Journal of Paediatric Neurology, Volume 13, Issue 5, 2009, Pages 439-443, ISSN 1090-3798, https://doi.org/10.1016/j.ejpn.2008.08.007.
Bron

9. Swardfager W, Herrmann N, Mazereeuw G, Goldberger K, Harimoto T, Lanctôt KL. Zinc in depression: a meta-analysis. Biol Psychiatry. 2013 Dec 15;74(12):872-8. doi: 10.1016/j.biopsych.2013.05.008. Epub 2013 Jun 24. PMID: 23806573.
Bron

10. Jung A, Spira D, Steinhagen-Thiessen E, Demuth I, Norman K. Zinc Deficiency Is associated With Depressive Symptoms-Results From the Berlin Aging Study II. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017 Aug 1;72(8):1149-1154. doi: 10.1093/gerona/glw218. PMID: 27789618.
Bron

11. Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi: 10.1016/j.jtemb.2006.01.006. Epub 2006 Feb 21. PMID: 16632171.
Bron

12. Hajo Haase, Sabine Ellinger, Jakob Linseisen, Monika Neuhäuser-Berthold, Margrit Richter, Revised D-A-CH-reference values for the intake of zinc, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Volume 61, 2020, 126536, ISSN 0946-672X,
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?