Laatst bijgewerkt: 11-08-2021

Sinds enige tijd is wat al eeuwenlang in de Japanse en Chinese keuken gebruikt wordt ook in Duitsland verkrijgbaar. Konjac rijst. Deze rijst wordt gemaakt van konjac meel en is bijzonder geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Maar konjac rijst is niet alleen geschikt voor lijners. Zijn ongecompliceerde bereiding en neutrale smaak bieden goede redenen om konjac rijst in iemands dagelijkse eetgewoonten op te nemen.

Voor velen wordt de vezelrijke konjac rijst een spelbreker voor het dieet. Maar van konjac rijst wordt ook gezegd dat het andere positieve effecten op het lichaam heeft van het konjac meel dat erin zit. Men zegt dat het een positief effect heeft op het cardiovasculaire systeem en de spijsvertering. Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen over konjac rijst en laat je zien wat konjac rijst eigenlijk is en hoe je het kunt gebruiken. We zullen je ook laten zien welke positieve effecten konjac rijst op het lichaam heeft.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Konjacrijst is een rijstalternatief gemaakt van konjacmeel en water uit de Aziatische streek, dat zich langzaam op de Duitse markt vestigt.
  • De bereiding en het gebruik van konjac rijst verschilt niet veel van gewone rijst. Je kunt konjac rijst gemakkelijk gebruiken voor elk soort gerecht, of het nu zoet of hartig is.
  • Voor wie voorzichtig is met hoeveel koolhydraten hij per dag eet, is konjac rijst een goede aanvulling, omdat het van nature weinig koolhydraten en veel vezels bevat, waardoor je lang vol blijft. Het heeft ook andere positieve effecten op het lichaam, waardoor het heel gezond is.

Konjac rijst: wat je moet weten

In het volgende gedeelte vertellen we je enkele belangrijke dingen over konjac rijst en beantwoorden we de meest gestelde vragen erover. We willen je vooral een inzicht geven in het onderwerp konjac rijst en je vertrouwd maken met de basisdingen.

Wat is konjac rijst?

Konjac rijst is een rijstalternatief dat vaak gebruikt wordt als bijgerecht bij diverse gerechten, vooral bij een koolhydraatarm of koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatarm dieet let men erop minder koolhydraten per dag te eten. Studies maken onderscheid tussen verschillende koolhydraatarme benaderingen die je voor jezelf kunt kiezen en waarmee je verschillende resultaten bereikt (1).

Door zijn eigenschappen is konjacrijst een gezond voedingsmiddel dat kan helpen bij het afvallen en een positief effect heeft op de spijsvertering en het cardiovasculaire systeem. Je kunt konjac rijst in je dagelijks leven gebruiken net zoals je gewone rijst zou gebruiken. Het is daarom bijzonder geschikt voor mensen die voorzichtig zijn met hoeveel koolhydraten ze per dag eten om, bijvoorbeeld, af te vallen of een gezondere levensstijl te leiden.

Wat zijn de ingrediënten van konjac rijst?

Konjacrijst bevat geen smaakversterkers en is heel goed voor je lichaam dankzij de natuurlijke ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten van konjac rijst zijn konjac meel en water. Konjac meel wordt verkregen uit de konjac wortel, die voorkomt in de tropen van oostelijk Azië en Oceanië. Het is afkomstig van de konjactong, een plant die ook wel de duiveltong Amorphophallus genoemd wordt. De ronde knollen worden voor dit doel gedroogd en daarna tot een fijn poeder vermalen. Het konjacmeel heeft een sterk zwellend vermogen en kan met toevoeging van water tot rijst verwerkt worden.

Konjacrijst bevat meestal geen extra smaakversterkers of suiker. Dit maakt het een uitstekende keuze voor een gezond dieet. Konjac rijst bevat geen verborgen calorieën, zoals suiker. De rijst is volledig veganistisch en vrij van chemicaliën of kunstmatige toevoegingen.

Hoe smaakt konjac rijst?

Konjac rijst heeft van zichzelf niet echt een bijzondere smaak, maar is betrekkelijk smaakloos. Toch smaakt het niet als gewone rijst. De smaak is geschikt voor de bereiding van allerlei gerechten waarin je anders gewone rijst zou gebruiken.

Konjak Reis

Konjacrijst wordt al eeuwenlang in de Aziatische keuken gebruikt en vindt nu ook zijn weg naar Duitstalige landen. (Image source: Bilguun Bayarmagnai/ Pexels)

Konjacrijst is geschikt voor zowel zoete gerechten zoals rijstpudding als hartige gerechten zoals paella of risotto. Maar er zijn ook geen grenzen aan je eigen creaties en konjac rijst biedt dus veel ruimte om met smaken te experimenteren.

Waar kan ik konjac rijst kopen?

De markt voor konjacrijst is in de Duitstalige landen nog maar net op gang gekomen. Daarom vind je vooral online een grote keuze aan konjac rijst. Maar je kunt deze koolhydraatarme rijst ook vinden in goed gesorteerde supermarkten. Als alternatief voor konjac rijst zijn er ook konjac noedels verkrijgbaar. Deze worden ook gemaakt van konjac meel en zijn ook een heel gezond alternatief voor gewone noedels.

Hoe maak ik konjacrijst klaar?

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het bereiden van konjacrijst. Het belangrijkste is de conditie van de rijst vóór de bereiding.

Konjacrijst droog Konjacrijst in water pekel
1. Neem de gewenste hoeveelheid Konjacrijst uit de verpakking en spoel het goed met water in een zeef 1. Giet de gewenste hoeveelheid Konjac rijst uit de waterpekel in een zeef (de licht visachtige geur komt van de waterpekel, maar is volkomen normaal en heeft geen invloed op de smaak van de rijst)
2. Kook dan in een pan met licht gezouten water gedurende ongeveer 20 minuten 2. Spoel de rijst goed af onder stromend water (dit spoelt vooral de waterpekel af en verwijdert ook de geur)
3. Gietde rijst af door een zeef en doe hem terug in de pot 3. Doe het in een pan met water en laat het ongeveer 1-2 minuten sudderen. De rijst uit de waterpekel is voorgekookte rijst die maar kort gekookt hoeft te worden om heet te worden
4. Laat de rijst zo nodig nog 10 minuten in de pot trekken met gesloten deksel (belangrijk vooral voor de consistentie, maar het is geen must) 4. Laat de rijst uitlekken in een vergiet
5. Serveer naar wens 5. Serveer naar wens

Over het geheel genomen is de bereiding echter niet moeilijk en verschilt ze niet veel van de bereiding van gewone rijst. Konjac rijst is veelzijdig en biedt een goed alternatief, zodat je rijst als bijgerecht niet hoeft op te geven. De konjac, gemaakt van het konjac meel dat in rijst gebruikt wordt, kan vele malen meer water opnemen en zorgt er zo voor dat je lang vol blijft. Bij een dieet kan konjac rijst je helpen om trek en de drang om te snoepen te voorkomen.

Konjak Reis

Konjac rijst kan net als gewone rijst in de voeding gebruikt worden. Het past bij alle smaken en is heel gemakkelijk te bereiden. Bron: Balyanı Akılla/ Unsplash

Is konjac rijst gezond?

In de Aziatische cultuur vertrouwt men al lang op de positieve effecten die konjac rijst op het lichaam heeft. Konjacmeel, dat in konjacrijst zit, bevat een zeer goede voedingsvezel die glucomannanen (2) heet. Men zegt dat het positieve effecten heeft op het cardiovasculaire systeem. Men zegt ook dat het goed is voor de spijsvertering en ook voor een gezond maag-darmkanaal, zoals sommige studies hebben aangetoond (3). Konjac rijst kan je ook helpen gewicht te verliezen.

Konjac rijst is een goede aanvulling op een gezonde en evenwichtige voeding.

Omdat het veel vezels bevat, vult konjacrijst je snel en geeft vooral een langdurig gevoel van verzadiging(4). Op deze manier kan het cravings voorkomen. Het is ook geschikt als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt, want het bevat vrijwel geen koolhydraten en maar weinig calorieën.

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk te onthouden dat konjac rijst zelf je niet helpt afvallen, maar dat je in het algemeen moet zorgen voor een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging. Hier laten we je een overzicht zien van de positieve en gezonde eigenschappen van konjac rijst. Er zijn veel studies gedaan naar de invloed van glucomannanen uit konjac meel op het lichaam. We tonen je hier enkele van de resultaten

  • Effecten van glucomannanen op het maag-darmkanaal en de spijsvertering: Het hoge waterbindend vermogen van de glucomannanen in konjac meel kan een positief effect hebben op de spijsvertering. Studies bevestigen dat zelfs mensen die problemen hebben met chronische constipatie hun spijsverteringsproblemen onder controle kunnen krijgen met behulp van glucomannanen (5).
  • Effecten van glucomannanen op het cardiovasculaire systeem: De glucomannanen uit het konjacmeel in konjacrijst hebben ook indirecte effecten op het cardiovasculaire systeem. Studies bevestigen een vermindering van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in verband met glucomannanen (6).
  • Effecten van glucomannanen voor diabetespatiënten: Studies hebben ook positieve invloeden aangetoond bij mensen met diabetes type 2. Men heeft onder andere ontdekt dat de glucomannanen die in konjacmeel zitten een effect hebben op de bloedsuikerspiegel (7). Dus als je als diabeticus konjac rijst eet, zal je bloedsuikerspiegel na het eten ervan niet zo sterk stijgen als na het eten van gewone rijst.
  • Effecten van glucomannanen op gewichtsverlies: Konjac rijst kan je ook helpen gewicht te verliezen. Het konjac meel veroorzaakt een snel en langdurig verzadigd gevoel, dat, in combinatie met een gezond dieet, je helpt een paar kilo’s kwijt te raken. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk. Studies waarin verschillende supplementen voor gewichtsverlies vergeleken werden, hebben een positief resultaat gevonden bij inname van een glucomannan supplement (8). Omdat de voedingsvezel glucomannanen in konjac meel zit, kan konjac rijst ook een ondersteunend effect hebben op gewichtsverlies.

Conclusie

Konjac rijst is beslist het proberen waard. Niet alleen mensen die willen afvallen kunnen met konjac rijst dichter bij hun doel komen, maar ook mensen die gezond eten kunnen konjac rijst aan hun dieet toevoegen. De koolhydraatarme rijst is een goed alternatief voor gewone rijst. Dankzij de vele waardevolle voedingsvezels vult het je lang en bevat het geen additieven zoals suiker of kunstmatige smaakversterkers. Vooral de voedingsvezel glucomannanen speelt hier een belangrijke rol en heeft enkele positieve effecten op de menselijke gezondheid.

Konjacrijst is ook gemakkelijk te bereiden en geschikt voor alle rijstgerechten, zowel zoete als hartige. Er zijn dus geen grenzen aan je creativiteit. Op het ogenblik kan konjac rijst het best online gekocht worden, maar in de toekomst zal het ook steeds meer ingang vinden in supermarkten. Al met al zijn de positieve effecten die het konjac meel dat in konjac rijst zit op het lichaam heeft een pluspunt en nog een reden om konjac rijst in het dagelijks gebruik te nemen.

Foto bron: Macmackyky/ 123rf.com

Referenties (8)

1. Oh R, Gilani B, Uppaluri KR. Low Carbohydrate Diet. 2020 Jul 9. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30725769.
Bron

2. Behera SS, Ray RC. Konjac glucomannan, a promising polysaccharide of Amorphophallus konjac K. Koch in health care. Int J Biol Macromol. 2016 Nov;92:942-956. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2016.07.098. Epub 2016 Jul 30. PMID: 27481345.
Bron

3. Devaraj RD, Reddy CK, Xu B. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol. 2019 Apr 1;126:273-281. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.12.203. Epub 2018 Dec 23. PMID: 30586587.
Bron

4. Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2013;32(3):200-11. doi: 10.1080/07315724.2013.791194. PMID: 23885994.
Bron

5. Passaretti S, Franzoni M, Comin U, Donzelli R, Rocca F, Colombo E, Ferrara A, Dinelli M, Prada A, Curzio M, et al. Action of glucomannans on complaints in patients affected with chronic constipation: a multicentric clinical evaluation. Ital J Gastroenterol. 1991 Sep-Oct;23(7):421-5. PMID: 1742540.
Bron

6. Vuksan V, Jenkins DJ, Spadafora P, Sievenpiper JL, Owen R, Vidgen E, Brighenti F, Josse R, Leiter LA, Bruce-Thompson C. Konjac-mannan (glucomannan) improves glycemia and other associated risk factors for coronary heart disease in type 2 diabetes. A randomized controlled metabolic trial. Diabetes Care. 1999 Jun;22(6):913-9. doi: 10.2337/diacare.22.6.913. PMID: 10372241.
Bron

7. Chearskul S, Sangurai S, Nitiyanant W, Kriengsinyos W, Kooptiwut S, Harindhanavudhi T. Glycemic and lipid responses to glucomannan in Thais with type 2 diabetes mellitus. J Med Assoc Thai. 2007 Oct;90(10):2150-7. PMID: 18041436.
Bron

8. Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):PI5-8. PMID: 15614200.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Oh R, Gilani B, Uppaluri KR. Low Carbohydrate Diet. 2020 Jul 9. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30725769.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Behera SS, Ray RC. Konjac glucomannan, a promising polysaccharide of Amorphophallus konjac K. Koch in health care. Int J Biol Macromol. 2016 Nov;92:942-956. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2016.07.098. Epub 2016 Jul 30. PMID: 27481345.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Devaraj RD, Reddy CK, Xu B. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol. 2019 Apr 1;126:273-281. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.12.203. Epub 2018 Dec 23. PMID: 30586587.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2013;32(3):200-11. doi: 10.1080/07315724.2013.791194. PMID: 23885994.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Passaretti S, Franzoni M, Comin U, Donzelli R, Rocca F, Colombo E, Ferrara A, Dinelli M, Prada A, Curzio M, et al. Action of glucomannans on complaints in patients affected with chronic constipation: a multicentric clinical evaluation. Ital J Gastroenterol. 1991 Sep-Oct;23(7):421-5. PMID: 1742540.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Vuksan V, Jenkins DJ, Spadafora P, Sievenpiper JL, Owen R, Vidgen E, Brighenti F, Josse R, Leiter LA, Bruce-Thompson C. Konjac-mannan (glucomannan) improves glycemia and other associated risk factors for coronary heart disease in type 2 diabetes. A randomized controlled metabolic trial. Diabetes Care. 1999 Jun;22(6):913-9. doi: 10.2337/diacare.22.6.913. PMID: 10372241.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chearskul S, Sangurai S, Nitiyanant W, Kriengsinyos W, Kooptiwut S, Harindhanavudhi T. Glycemic and lipid responses to glucomannan in Thais with type 2 diabetes mellitus. J Med Assoc Thai. 2007 Oct;90(10):2150-7. PMID: 18041436.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):PI5-8. PMID: 15614200.
Ga naar bron
Recensies