Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

33Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Wist je dat ons lichaam essentiële voedingsstoffen nodig heeft om zich te ontwikkelen en goed te functioneren? Op dezelfde manier heeft het ze nodig om het ontstaan van bepaalde ziekten te voorkomen. Daarom is de dagelijkse inname van vitamines uiterst belangrijk.

Via een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, vlees, en andere, kunnen we de nodige hoeveelheden binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. Het is echter vaak niet genoeg, zodat het nodig is ze via supplementen op te nemen.

Ze werken verschillend in het lichaam vanaf het moment dat ze ingenomen worden. Sommige kunnen door ons systeem niet vastgehouden worden en andere wel. Elk van hen heeft een essentiële functie, dus willen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de vitamines te kiezen die je lichaam echt nodig heeft. We hopen dat je het nuttig vindt!
Belangrijk om te weten

 • Vitaminen zijn onmisbare stoffen voor de goede werking van het lichaam. Deze micronutriënten zijn verantwoordelijk voor de regulering van vele functies van het lichaam, en helpen ook bij de aanmaak van cellen, weefsels en chemische stoffen, om er maar een paar te noemen.
 • Er zijn twee manieren om vitamines te onderscheiden. Ze kunnen in water oplosbaar zijn, d.w.z. in water oplosbaar, of in vet of olie oplosbaar, d.w.z. in vet oplosbaar. Deze verschillen betekenen dat ze op verschillende manieren in het lichaam werken en ook anders verwerkt worden.
 • Ondanks dat het een heilzaam product voor je gezondheid is, is het belangrijk enkele factoren te kennen die je helpen de vitamines te kiezen die je lichaam echt nodig heeft en waar je het meeste profijt van zult hebben. Hier is wat ze zijn en waarom.

Beste Vitaminen: Onze selectie

Shopgids Vitaminen: Alles wat je moet weten

Je hebt geen recept nodig om vitamines of multivitamines te nemen. Het zijn echter producten die verantwoord en met kennis van zaken gebruikt moeten worden. Daarom willen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor het product dat je lichaam nodig heeft om op zijn best te functioneren.

Krijg alle voordelen van vitamines en voel je als nieuw (Foto: patrickhastings/ 123rf.com)

Wat zijn vitamines en wat zijn hun voordelen?

Vitamines zijn micronutriënten die essentieel zijn voor de goede werking en ontwikkeling van het lichaam. Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de regulering van veel van de lichaamsfuncties. Het lichaam is alleen in staat vitamine D te produceren, dus alle andere vitamines moeten via voedsel of supplementen worden ingenomen.

Enkele van de functies die vitamines in het lichaam hebben, zijn dat ze helpen bij de vorming van bloedcellen, weefsels, hormonen, genetisch materiaal en chemicaliën voor het zenuwstelsel. Ze fungeren ook als katalysator of co-enzym.

Voordelen
 • Ze helpen de werking van het lichaam te reguleren
 • ze geven meer energie
 • ze helpen bij concentratie en geestelijke uitputting
 • ze zijn gemakkelijk in te nemen
 • ze zijn betaalbaar
 • ze zijn beschikbaar voor alle leeftijden
Nadelen
 • Overmatig gebruik kan gezondheidsproblemen veroorzaken
 • Consumptie zonder toezicht kan tot vergiftiging leiden
 • Hoge doses kunnen op lange termijn andere voedingsstoffen aantasten en bloedarmoede veroorzaken
 • Een evenwichtige inname is nodig om ze door het lichaam te laten assimileren en absorberen
 • Het zijn geen vervangers voor voeding

Vitaminen, olie- of wateroplosbaar: Waar moet je op letten?

Vitamine inname is een erg populair onderwerp. Het lijkt erop dat, omdat ze natuurlijke en noodzakelijke bestanddelen van het lichaam zijn, er niet veel informatie nodig is om ze te verwerven en te consumeren. Het is echter heel belangrijk te weten hoe ze werken en hoe ze in het lichaam werken. Er zijn twee manieren om vitamines te identificeren.

In water oplosbaar: Tot de in water oplosbare vitamines behoren C en de B-vitamines, d.w.z. B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cyanocobalamine).

Deze vitamines worden niet in het lichaam opgeslagen, want ze worden gemakkelijk uitgescheiden in de urine. Daarom is het nodig ze dagelijks te consumeren om in de behoeften van het organisme te voorzien en van geen van hen een tekort te vertonen.

In vet of olie oplosbare vitaminen: De in vet oplosbare vitaminen zijn die, welke in het darmkanaal, meer bepaald in de dunne darm, met het vet van het voedsel worden opgenomen. Ze komen in de bloedbaan terecht en worden bij overmaat opgeslagen in het vetweefsel van het lichaam en ook A en D worden in de lever opgeslagen.

Omdat ze moeilijker oplossen is het niet nodig ze dagelijks te consumeren. Dit zijn de vitamines A, D, E en K en ze komen voor in voedingsmiddelen afkomstig van planten en dierlijke voedingsmiddelen.

In water oplosbaar In vet of olie oplosbaar
Absorptie Niet door het lichaam opgenomen om op te slaan Door het lichaam opgenomen en opgeslagen
Consumptie Dagelijkse inname is nodig Dagelijkse inname is niet nodig
Wijze van eliminatie Via de urine Via de ontlasting

Aankoopcriteria

Om te weten welk supplement geschikt is voor jou en vooral voor de behoeften van je lichaam, moet je een paar factoren kennen die je helpen de juiste keuze te maken. Hieronder stellen we ze elk voor.

Gebruik

Elk stadium van de mens heeft verschillende hoeveelheden vitamines in het lichaam nodig, als gevolg van de verschillende ontwikkelingsstadia en fysiologische behoeften. Daarom zijn er vitamines op de markt die op de behoeften van elk individu zijn afgestemd. Dat kunnen zijn:

Vitamines voor kinderen: De kindertijd is een tijd waarin de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het grootste belang is. Daarom bevatten vitamines voor kinderen ook mineralen zoals ijzer en calcium, en lysine om de eetlust te verhogen.

Vitamines voor mannen: Het is wetenschappelijk bewezen dat mannen andere behoeften hebben dan vrouwen. Vitaminen voor mannen worden daarom versterkt met iets meer van sommige B-complex vitaminen. Dit bevordert de energieproductie voor betere prestaties.

Vitaminen voor vrouwen: Multivitaminen voor vrouwen bevatten een hogere concentratie foliumzuur, calcium en ijzer, het laatste vooral voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die last hebben van bloedverlies door de menstruatie. Hun formules zijn ontwikkeld om vermoeidheid en moeheid tegen te gaan.

Vitaminen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: Vrouwen in een van deze twee staten hebben een flinke dosis vitamines nodig, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de baby. Deze supplementen bevatten ook mineralen, zoals ijzer en calcium, die essentieel zijn voor beiden.

Hun ingrediënten bevatten een hogere dosis foliumzuur en jodium, onder andere, die vroeggeboorte, hersenproblemen, ruggenmerggebreken of misvormingen voorkomen.

Bestanddelen

Elk van de noodzakelijke vitamines heeft andere vitamines of mineralen nodig om te kunnen functioneren en door het lichaam correct geassimileerd te worden. Daarom raden we je aan erop te letten dat het supplement dat je kiest de bestanddelen en hoeveelheden bevat die je lichaam nodig heeft.

Vitamine A: Ook wel retinol genoemd, heeft het in het lichaam onder meer de volgende functies: het immuunsysteem helpen, infecties bestrijden door witte bloedlichaampjes te produceren en het gezichtsvermogen in het donker verbeteren.
Het helpt ook de huid intact te houden, evenals de urinewegen, de longen en het spijsverteringsstelsel.

B1 of thiamine: Deze vitamine heeft de functie voedsel om te zetten in energie en helpt het zenuwstelsel goed te functioneren.

B2 of riboflavine: Zijn taak is de cellen van het lichaam te helpen groeien, ontwikkelen en functioneren.

B3 of niacine: De functie van deze vitamine is het omzetten van vetten, eiwitten en koolhydraten in brandstof die de cellen kunnen gebruiken.

B5 of pantotheenzuur: Deze vitamine is essentieel voor veel reacties in het lichaam. Daartoe behoren de vorming van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten, de productie van hormonen en cholesterol.

B6 of pyridoxine: Essentieel voor de werking van enzymen. Het beïnvloedt ook de hersenontwikkeling tijdens de vorming van de foetus (zwangerschap) en tijdens de kindertijd.

B8 of biotine: Biotine is nodig voor de functie van de stofwisseling van vetten, koolhydraten en aminozuren. Het helpt ook om de huid, het haar, de stofwisseling en het zenuwstelsel gezond te houden.

B9 of foliumzuur: Ook folaat genoemd als het in zijn natuurlijke toestand is. Het is verantwoordelijk voor de voortplanting van de cellen en is nodig voor de aanmaak van DNA en RNA. Het is onmisbaar tijdens de zwangerschap omdat het ook werkt op het zenuwstelsel en de hersenen. Daarom helpt het geboorteafwijkingen voorkomen.

Vitamine B12: Deze vitamine is aanwezig in de cellen van het zenuwstelsel en helpt bij de aanmaak van het genetisch materiaal van het lichaam, d.w.z. DNA en RNA. Het is ook aanwezig in het proces van de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine C: Deze in water oplosbare vitamine is een antioxidant en helpt bij de aanmaak van collageen, dat behulpzaam is bij wondgenezing. Het beschermt het lichaam ook tegen ziekten via het immuunsysteem.

Vitamine D: De gemakkelijkste manier om deze vitamine te verkrijgen is door blootstelling aan de zon. Het stelt het lichaam in staat calcium en fosfor op de juiste manier op te nemen voor een goede botmassa.

Vitamine E: Vitamine E werkt als een antioxidant in het lichaam en beschermt het tegen vrije radicalen. Een van de belangrijkste functies ervan is de huid gezond te houden.

Vitamine K: Het is ook bekend als fytonadion en is belangrijk voor de bloedstolling en voor de regeneratie van littekens, blauwe plekken, zwangerschapsstriemen en brandwonden.

Helpt je lichaam zich beter te voelen. (Foto: stevepb / pixabay.com)

Voordelen voor het lichaam

Er zijn veel voordelen te behalen uit het innemen van vitamines. Ze werken verschillend in het lichaam en kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Hier zijn enkele voorbeelden.

Haar: Ze verbeteren de doorbloeding, zorgen voor een grotere hydratatie en versterken de haarfollikels, waardoor haaruitval voorkomen of verminderd wordt.

Nagels: Ze helpen de nagels sterk en bestendig te maken. Ze versnellen ook de nagelgroei.

Huid: Ze bevorderen de celvernieuwing en vertragen zo de tekenen van veroudering. Ze helpen niet alleen hydrateren, maar geven het ook elasticiteit, glans en frisheid.

Botten, kraakbeen, gewrichten: Als je wilt voorkomen dat je osteoporose ontwikkelt en sterke botten hebt, moet je lichaam een flinke hoeveelheid vitamines binnenkrijgen. Collageen ondersteunt ook gezonde gewrichten en kraakbeen.

Hersenen: vitaminen verbeteren niet alleen de mentale prestaties, maar helpen ook de zenuwverbindingen in de hersenen goed te functioneren.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van vitaminen zijn niet altijd lichamelijk zichtbaar zoals in het vorige punt. Het wonder van vitamines is dat ze ook helpen bij de emotionele en psychologische toestand van het lichaam. Hier volgen enkele voorbeelden.

Geheugen: De consumptie van vitamines helpt het geheugen en vertraagt het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Vermoeidheid: Vitamines helpen bij de aanmaak van energie via de voeding. Ze zijn daarom een goede ondersteuning om vermoeidheid en lichamelijke slijtage te bestrijden.

Stress: Stress kan veroorzaakt worden door een chemisch onevenwicht in de hersenen. Vitaminen kunnen helpen dit onevenwicht te reguleren en zo stress te verminderen.

Angst: Serotonine is een stof die door vitaminen wordt aangemaakt en angst helpt kalmeren.

Presentatie

De vorm waarin vitaminesupplementen kunnen worden geconsumeerd is zeer gevarieerd en past zich aan aan in principe ieders levensstijl. Je vindt ook presentaties voor de jongste leden van het huishouden, zodat het veel gemakkelijker is ze op te eten.

De presentatie beïnvloedt de werkzaamheid niet, want het organisme neemt ze op dezelfde manier op. Het verschil zit soms in de snelheid waarmee ze door het lichaam worden opgenomen. Je kunt ze vinden op

 • Tabletten
 • Capsules
 • Siroop
 • Poeder
 • Gummies
 • Druppels

(Featured Image Photo: Valentina Gabdrakipova / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies