Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een stof die van vitaal belang is voor onze gezondheid: vitamine D.

Hoewel het in het lichaam wordt aangemaakt door blootstelling aan de zon en, in mindere mate, door de inname van sommige voedingsmiddelen, is het niet ongebruikelijk dat je vitamine D supplementen nodig hebt.

Maar te midden van zoveel mogelijkheden laten we je in dit artikel zien wat je moet nagaan voor je de ideale vitamine D koopt.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine D is van vitaal belang voor de gezondheid van de botten, het immuunsysteem en om verschillende ziekten te voorkomen of te behandelen.
 • In overmaat echter kan deze vitamine behoorlijk schadelijk zijn voor het lichaam.
 • Daarom laten we je zien hoe, wanneer en hoeveel vitamine D je moet innemen en hoe je het beste supplement kunt kiezen.

Beste Vitamine D : Onze selectie

Koopgids

De taak om vitamine D te kopen lijkt misschien eenvoudig. Je moet echter met veel variabelen rekening houden voor je zelfs maar begint met het supplementeren van deze stof.

Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij het kopen van vitamine D.

Mulher tomando comprimido de vitamina.

Vitamine D is van vitaal belang voor de goede gezondheid van ons lichaam. (Bron: Valerii Honcharuk / 123RF)

Wat is vitamine D?

Vitamine D werd zo genoemd omdat het de vierde stof was die ontdekt werd, na vitamine A, B en C. Maar feit is dat het geen vitamine is. Het is eigenlijk een pro-hormoon.

Dat wil zeggen, vitamine D is een voorloper van hormonen die door het lichaam worden gesynthetiseerd. Niettemin wordt het een vitamine genoemd.

In het algemeen is vitamine D nodig voor het onderhoud van het botweefsel en het immuunsysteem.

Maar het is een feit dat deze vitamine 270 genen aanstuurt, waaronder cellen van het hart- en vaatstelsel. Vitamine D wordt zelfs gebruikt voor de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose.

Vooral verworven door blootstelling aan zonlicht, is het een feit dat tussen 60% en 80% van de Brazilianen vitamine D tekort of insufficiëntie heeft. Dit gebeurt omdat in de loop van de decennia de gewoonten van de mensen veranderd zijn.

Vanwege de hoge percentages huidkanker is de bevolking meer zonnebrandcrèmes gaan gebruiken, naast meer tijd binnenshuis doorbrengen.

Maar, omdat het essentieel is voor het menselijk lichaam, kan het ontbreken van vitamine D in het lichaam een reeks complicaties en ziekten veroorzaken. Daarom is in veel gevallen suppletie uit het laboratorium nodig voor de preventie en behandeling van een aantal ziekten.

Hoe krijg je vitamine D?

Vitamine D kan door het lichaam worden opgenomen door blootstelling aan de zon, voedselopname of suppletie. De zon zorgt voor 80% tot 90% van de vitamine D die het lichaam binnenkrijgt. Voedingsmiddelen op dierlijke basis bevatten ook vitamine D, maar niet genoeg om het lichaam ten goede te komen.

Dus om een tekort aan vitamine D te voorkomen, raden deskundigen aan je elke dag 15 tot 20 minuten aan de zon bloot te stellen. Als je een donkere of zwarte huid hebt, moet je 45 minuten tot 1 uur per dag aan de zon blootstellen.

Het merkwaardige is dat de beste tijd om je aan de zon bloot te stellen en voor vitamine D te zorgen dezelfde is als de periode waarin artsen meer aandacht aanbevelen om huidkanker te voorkomen.

Mulher deitada na grama tomando sol.

De zon is de beste bron van vitamine D voor je lichaam. (Bron: silviarita / Pixabay)

Om vitamine D werkelijk op te nemen, moet je zonnen tussen 10 uur ‘s morgens en 16.30 uur ‘s middags. Om bescherming tegen de schadelijke effecten van deze periode te verzekeren, waarschuwen deskundigen dat je gewoon langdurige blootstelling aan de zon tussen 12 uur ‘s middags en 3 uur ‘s middags moet vermijden.

Bovendien moet je het lichaam vrij laten van kleding en zonnebrandcrème, want de hoeveelheid vitamine D die opgenomen wordt is evenredig met de hoeveelheid huid die blootgesteld wordt.

Ondanks dat zonnebrandcrème de huid tegen kanker beschermt, is het een feit dat het de opname van vitamine D met wel 95% remt.

Om je vitamine D behoefte te onderdrukken en tegelijk je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, moet je dus alleen zonnebrandcrème dragen gedurende de aanbevolen periode om de vitamine binnen te krijgen.

Het is ook de moeite waard op te merken dat zelfs ramen de opname van vitamine D in de weg zitten. Dit komt omdat ultraviolette stralen van het type B (UVB), die de synthese van vitamine D kunnen activeren, niet door glas kunnen.

In het algemeen staat blootstelling aan de zon garant voor goede hoeveelheden van de stof. Maar dit is niet de regel. Daarom is het belangrijk dat een arts controleert of suppletie nodig is.

Verder is het goed eraan te denken dat vitamine D uit zonlicht alleen in de lente en de zomer een effectieve bron is. Daarom wordt tijdens de rest van het jaar, vooral in de winter, vitamine D suppletie aanbevolen.

Zijn voedingsmiddelen rijk aan vitamine D voldoende als suppletie?

Zoals we gezien hebben, is de hoeveelheid vitamine die in voedingsmiddelen aanwezig is gering. Daarom is voedsel alleen niet voldoende om vitamine D in het organisme te garanderen. Toch kunnen ze als supplement dienen.

Alle voedselbronnen van vitamine D zijn van dierlijke oorsprong, omdat de plantaardige bronnen de vitamine niet kunnen synthetiseren. Maar zelfs het voedsel met de hoogste hoeveelheden vitamine D, zalm, droeg slechts voor 6,85 procent bij aan de dagelijkse vitamine D behoefte.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D bevatten ook veel verzadigd vet. Dat kan, als het in grote hoeveelheden gegeten wordt, tot vaatziekten leiden.

Toch kan je arts je, afhankelijk van je voedingsbehoeften, aanraden om blootstelling aan de zon en suppletie aan te vullen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine.

Daarom is het belangrijk dat je de voedingsmiddelen kent die het meeste vitamine D bevatten. Bekijk de tabel hieronder met de belangrijkste:

Hoeveelheid vitamine D (IE) Percentage van de dagelijkse waarde van vitamine D
Zalm (100g) 685 6,85%
Tonijn (100g) 227 2,27%
Sardientjes (100g) 193 1,93%
Ei (eenheid) 43,5 0,43%
Cheddarkaas (50g) 12 0,12%
Rundvlees (100g) 15 0,15%

Wat kan een tekort aan vitamine D veroorzaken?

Een tekort aan vitamine D kan een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder 17 soorten kanker. Gebrek eraan verhoogt het risico op hartproblemen, osteoporose, griep en verkoudheid, en auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en diabetes type 1.

Bij zwangere vrouwen verhoogt een tekort aan vitamine D het risico op een miskraam, werkt pre-eclampsie in de hand en verhoogt de kans dat het kind autistisch is. Bovendien kan gebrek aan vitamine D zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte en infecties veroorzaken.

De belangrijkste factor die het tekort veroorzaakt is gebrek aan zonneschijn, omdat mensen lange tijd binnenshuis doorbrengen.

Om beter te begrijpen wat het gebrek aan vitamine D in ons lichaam veroorzaakt, volgen hier de belangrijkste gevolgen van een vitamine D tekort

 • Depressie: Lage vitamine D niveaus kunnen in verband gebracht worden met cardiovasculaire en neurologische ziekten, waaronder depressie.
 • Botproblemen: Een tekort aan deze voedingsstof kan rachitis in de kindertijd en osteoporose in de volwassenheid veroorzaken.
 • Hartziekten: Wie een tekort aan deze voedingsstof heeft, loopt twee keer zoveel kans op een hartaanval.
 • Diabetes: Het gebrek aan deze stof werkt de ziekte in de hand.
 • Verlies van spierkracht: Het ontbreken van de vitamine leidt tot verlies van kracht en verhoogt het risico op vallen en breuken.
 • Auto-immuunziekten: Vitamine D kan bijdragen tot het ontstaan van sommige ziekten en wordt nu al gebruikt om auto-immuunziekten te behandelen.
 • Kanker: Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, prostaatkanker en melanoom.
 • Autisme: Omdat vitamine D belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen, helpt het autisme tijdens de zwangerschap voorkomen.
 • Ademhalingsproblemen en verkoudheid: Kinderen met een tekort aan vitamine D hebben meer kans op infectiesvan de luchtwegen. Volwassenen worden vaker verkouden.

Het is belangrijk te benadrukken dat elke vorm van behandeling met vitamine D supplementen alleen door artsen mag worden uitgevoerd. Dit komt omdat, zoals we hieronder zullen zien, overmatige consumptie gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Wie zou vitamine D supplementen moeten nemen?

Naast natuurlijke bronnen is vitamine D ook te vinden in de vorm van supplementen. En in het algemeen wordt mensen die vitamine D tekort en insufficiëntie hebben door dokters aangeraden de supplementen in te nemen.

Bovendien kan het supplement ook gebruikt worden bij de behandeling van sommige ziekten. Om te weten of je de suppletie moet nemen, is het nodig een bloedtest te doen.

Onlangs kondigde de Braziliaanse Vereniging voor Klinische Pathologie/Laboratoriumgeneeskunde (SBPC/ML) de verandering in de referentiewaarde van Vitamine D aan. Tot dan werd de waarde als normaal beschouwd van de hoeveelheid vitamine D die met het onderzoek werd opgespoord, boven de 30 ng/mL.

Maar tegenwoordig worden waarden vanaf 20 ng/mL als normaal aanvaard. Volgens de SBPC hebben patiënten bij wie de resultaten tussen 20 en 30 ng/mL liggen dus geen vitamine D vervanging nodig.

Bekijk hieronder de referentiewaarden van vitamine D die met de bloedtest kunnen worden opgespoord:

Referentiewaarde Indicatie
Minder dan 10 ng/mL Vitaminegebrek
Tussen 10 en 20 ng/mL Vitamine-insufficiëntie
Meer dan 20 ng/mL Is wenselijk voor gezonde bevolking
Tussen 30 en 60 ng/mL Wordt aanbevolen voor risicogroepen zoals, zwangere vrouwen, patiënten met osteomalacie, rachitis, osteoporose, ontstekings- en auto-immuunziekten

Hoe belangrijk is vitamine D bij ouderen?

Oudere mensen maken minder vitamine D aan als reactie op blootstelling aan de zon, vanwege leeftijdsgebonden stofwisselingsproblemen. De hoeveelheid van de stof die bijvoorbeeld in een 70-jarige wordt aangemaakt, is gemiddeld een kwart van die welke door een 20-jarige wordt gesynthetiseerd.

Daarom is het belangrijk dat ouderen met hun arts praten over de mogelijkheid om vitamine D supplementen te nemen.

Bovendien is het aan te bevelen dat de persoon, wanneer hij supplementen neemt, gehydrateerd blijft en een evenwichtige voeding houdt. Dit helpt gezondheidsproblemen voorkomen, vooral in de nieren.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D?

Bij inname in de aanbevolen hoeveelheden heeft vitamine D geen bijwerkingen. Bij overmatige inname kan het echter de nieren schaden door een toename van de calciumopname te veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat consumptie van meer dan de aanbevolen hoeveelheden van deze vitamine alleen onder medisch toezicht gebeurt. Het is belangrijk op te merken dat een teveel aan vitamine D alleen door supplementatie kan ontstaan.

De zon en voedsel veroorzaken geen overmaat aan vitamine D in het lichaam.

Dat komt omdat, zoals we gezien hebben, voedsel geen grote hoeveelheden van de stof bevat, en het verkrijgen ervan via de zon

Een teveel aan vitamine D kan de gezondheid ernstige schade toebrengen, vooral de nieren.

De overmaat kan alleen ontstaan door inadequaat gebruik van suppletie.

Met andere woorden, onze huid stopt met de aanmaak van vitamine D als het de nodige niveaus bereikt heeft. Overdaad via supplementen zonder medisch advies kan echter zeer gevaarlijk zijn.

Er is een risico van verhoging van de calciumconcentratie in het bloed en dit kan invloed hebben op de nieren, die hun functie kunnen verliezen.

Wat is de aanbevolen dosering van vitamine D suppletie?

De hoeveelheid suppletie die genomen moet worden varieert naar gelang van de leeftijd, de dosis van het geneesmiddel en de mate van vitamine

D tekort bij de persoon. Daarom is een medische evaluatie en follow-up essentieel.

Toch is het volgens verschillende recent uitgevoerde studies voor mensen boven de 50 kg oriënterend om dagelijks tussen de 1.000 en 4.000 internationale eenheden (IE) vitamine D in te nemen.

Hetzelfde geldt voor zwangere en zogende vrouwen. Voor kinderen is de richtlijn om tot 1.000 IE vitamine D per 5 kg lichaamsgewicht in te nemen. Met andere woorden, als een kind bijvoorbeeld 30 kg weegt, kan het tot 6.000 eenheden vitamine D per dag binnenkrijgen.

Vitamina D e suco de laranja em mesa próxima à piscina.

Om de dagelijkse dosis vitamine D-suppletie te weten te komen, is medisch toezicht nodig. (Bron: Disclosure Lady Vitamin / Amazon)

Maar omdat deze waarden variëren naar gelang het profiel van de persoon en de context van zijn gezondheidstoestand, kunnen mensen met overgewicht bijvoorbeeld tot 3.000 IU per dag nemen.

Anderzijds kan aan mensen ouder dan 70 jaar aangeraden worden supplementen tot 3.500 IE per dag te nemen.

Wat is de beste tijd om vitamine D supplementen in te nemen?

Het is de moeite waard te onthouden dat vitamine D, omdat het in vet oplosbaar is, het best opgenomen wordt in aanwezigheid van een vetbron. Een studie van de Cleveland Clinic in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het innemen van vitamine D bij de hoofdmaaltijd van de dag de concentratie van de vitamine in het bloed met wel 50% kan verhogen.

Deskundigen bevelen aan dat de beste tijd om het vitamine D supplement in te nemen tijdens de lunch is. Bovendien moet de maaltijd een soort vet bevatten, of het nu van plantaardige of dierlijke oorsprong is.

Wat zijn de voor- en nadelen van vitamine D?

Zoals we gezien hebben, is de aanwezigheid van de juiste hoeveelheid vitamine D in ons lichaam essentieel voor onze gezondheid.

Het grote voordeel van vitamine D is dus dat het de opname van calcium door het lichaam vergemakkelijkt. En calcium is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van botten en tanden. Dit vermindert het risico op breuken en osteoporose.

Maar behalve dat het de gezondheid van de botten verbetert, heeft vitamine D ook het voordeel dat het ziekten als zwaarlijvigheid en diabetes voorkomt. Een ander voordeel van deze vitamine is dat ze helpt de spieren te verstevigen, grotere winst in kracht en spiermassa te bevorderen en valpartijen te voorkomen.

Homem fazendo flexão ao ar livre.

Behalve het voordeel voor botten en immuunsysteem, versterkt vitamine D ook de spieren en de massatoename. (Bron: rawpixel / Pexels)

Verder voorkomt vitamine D hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes. Vitamine D is ook een krachtige remmer van de groei van kankercellen en kan zelfs uitzaaiingen verminderen.

Het enige nadeel van vitamine D is dat het, bij overmatige inname (wat alleen via supplementatie kan gebeuren), ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen, vooral aan de nieren.

Hieronder staan de belangrijkste voor- en nadelen van vitamine D:

Voordelen
 • Verhoogt de opname van calcium en fosfor
 • Versterkt botten en tanden, verstevigt spieren en vergroot de spiermassa
 • Verbetert het evenwicht en versterkt het immuunsysteem
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering en verbetert de cardiovasculaire gezondheid
 • Voorkomt sommige vormen van kanker, zoals dikke darm-, rectale en borstkanker
 • Voorkomt ziekten als zwaarlijvigheid, diabetes, hoge bloeddruk en multiple sclerose
Nadelen
 • In overmaat, door suppletie, is het schadelijk voor de gezondheid

Aankoopcriteria: Factoren waarmee je rekening moet houden voordat je Vitamine D

koopt Zoals we gezien hebben, is de eerste stap die je moet nemen voordat je vitamine D suppletie in je routine opneemt, je bloed te laten testen en het door je arts te laten controleren.

Als dat eenmaal gebeurd is, moet je vervolgens begrijpen wat het ene product van het andere onderscheidt van de vele vitamine D mogelijkheden die vandaag op de markt zijn. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste factoren uitgezocht waarmee je rekening moet houden voordat je vitamine D koopt:

Hieronder lichten we elk van deze factoren in detail toe, zodat je de beste beslissing kunt nemen en kunt investeren in de vitamine D die inderdaad aan je behoeften zal voldoen.

Type

De eerste factor waarmee je rekening moet houden voordat je vitamine D koopt, is de soort stof die als werkzaam bestanddeel gebruikt wordt. Er zijn verschillende soorten vitamine D, maar de twee belangrijkste vormen zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).

Vitamine D3 is van dierlijke oorsprong. Het wordt in de huid gesynthetiseerd uit cholesterol na blootstelling aan een redelijke hoeveelheid zonlicht. Vitamine D2, daarentegen, is van plantaardige oorsprong en komt alleen uit voedsel.

Feit is dat vitamine D3 veel effectiever is dan vitamine D2 als het erom gaat de bloedspiegels van deze vitamine in het lichaam te verhogen. Bovendien wordt vitamine D3 veel effectiever in vetweefsel opgeslagen dan vitamine D2.

Pote com cápsulas de vitamina.

Het meest voorkomende actieve bestanddeel in supplementen is vitamine D3. (Bron: mel_gama/ Pixabay)

Je kunt vitamine D supplementen vinden met zowel het actieve bestanddeel D3 als D2. Het laatste is, in het algemeen, meer van belang voor mensen met dieetbeperkingen, zoals vegetariërs en veganisten.

Toch vind je het meest D3, omdat deze soort als vollediger en effectiever wordt beschouwd. Hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen vitamine D3 en vitamine D2:

Vitamine D3 Vitamine D2
Actief ingrediënt Colecalciferol Ergocalciferol
Herkomst Dierlijk Plantaardig
Efficiëntie Groter Minder
Opslag Groter Kleiner
Aanbeveling Mensen zonder dieetbeperkingen Veganisten en vegetariërs

Vorm

Supplementen zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm of in capsules.

Een andere factor die belangrijk is om te controleren is de vorm waarin vitamine D wordt aangeboden. Vitamine D supplementen zijn meestal verkrijgbaar in vloeibare vorm of in capsules.

Feit is dat de juiste keuze van deze factor de opname en absorptie van de vitamine al dan niet kan bevorderen. In het algemeen hebben kinderen en ouderen veel meer baat bij de vloeibare versie, omdat die gemakkelijker verteerbaar is.

Maar het is ook mogelijk vitamine D injecties te vinden, hoewel zeldzamer. Deze vorm wordt gebruikt in gevallen waarin iemand snel het tekort moet aanvullen.

Concentratie

Vervolgens raden we je aan rekening te houden met de concentratie vitamine D in elke dosis van het supplement. Deze waarde (gemeten in IU, internationale eenheid) varieert enorm, afhankelijk van het merk van de fabrikant.

Het ideale hier is dat je, samen met je arts, de aanbevolen dagelijkse dosis bepaalt die je moet innemen. Op de markt kun je producten kiezen die in elke capsule tussen 200 IU tot 500 IU vitamine D bevatten.

Maar als je voor de vloeibare versie van het supplement kiest, is deze concentratie meestal 200 IE vitamine D in elke druppel.

Frasco de Vitamina D líquida.

De vitamine D concentratie varieert per merk en formaat, of het nu capsules of druppels zijn. (Bron: Olha Kozachenko / 123RF)

Hoeveelheid

Het is ook van essentieel belang dat je rekening houdt met de hoeveelheid capsules of het totaal in milliliter Vitamine D in elk flesje. Deze keuze zal vooral afhangen van het praktische gebruik en de uiteindelijke prijs van het product.

Maar dit zal ook afhangen van het recept van je arts. Om je een idee te geven, kun je kiezen voor Vitamine D verpakkingen die tussen de 30 en 300 tabletten bevatten.

In het geval van Vitamine D in vloeibare vorm kun je kiezen uit flesjes die tussen de 20 ml en 150 ml bevatten.

(Uitgelichte foto bron: puhhha /123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies