Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

45Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote therabands test 2021. Hier stellen we alle therabanden die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste theraband voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een theraband wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met therabands kun je je hele lichaam effectief trainen. Je kunt niet alleen trainen waar je ook bent, maar je kunt ook binnen zeer korte tijd geweldige resultaten in spieropbouw bereiken met een “7 minuten training”.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de Theraband CLX, de Theraband Tubing, de stabiliteitstrainer, de handtrainer en het deuranker. Als de hoogste kwaliteit en meest populaire theraband bij klanten is de CLX theraband duidelijk het vermelden en aanbevelen waard.
 • Deze rekbare fitnessbanden zijn verkrijgbaar in acht verschillende sterktes en weerstandsniveaus. De verschillende sterktes worden onmiskenbaar gesymboliseerd door een uniforme kleurcode. Je kunt ook kiezen uit verschillende materialen en lengtes voor je band.

Beste Theraband: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Theraband koopt

Voor wie is een Theraband geschikt?

In principe is een Theraband geschikt voor een grote verscheidenheid aan mensen: Van beginners, tot duur- en krachtsporters, tot senioren en geblesseerde beroepssporters. Zoals je ziet kan dit sporttoestel op veel verschillende gebieden gebruikt worden en is het daarom ongelooflijk populair bij een groot aantal mensen – ook zwangere vrouwen.

Bij het trainen wordt een warming up als bijzonder belangrijk beschouwd, omdat het allerlei soorten verrekkingen en spierscheuringen kan voorkomen. Deze warming-up kan perfect gedaan worden met een rekbaar fitness hulpmiddel – de theraband. Natuurlijk kun je met training met een theraband voor bodybuilders niet hetzelfde succes bereiken als met zwaargewichten. Professionele atleten op het gebied van krachttraining en spieropbouw gebruiken deze band echter ook voor opwarmingsroutines.

Theraband mit Griffen

De Theraband is geschikt voor jong en oud, getraind en ongetraind. Therabanden zijn er met en zonder handvat. Afhankelijk van de oefeningen die je doet, heb je ze wel of niet nodig. (Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Bovendien worden fitnessbanden vaak gebruikt door mensen die beginners zijn op het gebied van fitness. De reden hiervoor is dat deze sporttoestellen niet alleen in sportscholen gebruikt kunnen worden, maar ook heel nuttig zijn voor trainingen thuis. Je kunt er eenvoudige oefeningen mee doen zonder extra uitrusting en superspieren opbouwen.

Rekbare sportbanden zijn ook erg populair op het gebied van de fysiotherapie. Fysiotherapeuten werken meestal met geblesseerde sporters die een operatie hebben ondergaan met het doel weer op hun vroegere prestatieniveau te komen. Met deze therapie kunnen zeer goede resultaten bereikt worden, die wedstrijdsporters weer op de toppen van hun kunnen brengen.

Deze fitnessbanden zijn ook erg populair bij zwangere vrouwen en senioren. Omdat er verschillende sterktes zijn, moeten deze groepen de banden met de minste weerstand kiezen. Als zwangere vrouwen of oudere mensen willen oefenen, kun je het beste een theraband gebruiken. Dit beschermt de gewrichten en vermijdt schokkerige bewegingen die extreem veel spierkracht vergen. Je spieren worden echter aangespannen, wat een heel positief effect heeft op je bindweefsel.

Welke delen van het lichaam kunnen met een fitnessband getraind worden?

Bijna alle denkbare spiergroepen kunnen getraind worden door specifieke oefeningen met een theraband. Het is belangrijk om langzame en gerichte bewegingen uit te voeren. Je moet je spieren “voelen” terwijl je dit doet.

Veel mensen hebben schuine armen. Hoekarmen hebben betrekking op verslapte huid aan de achterkant van de bovenarm (triceps). Deze armen komen echter vooral bij vrouwen voor. Enerzijds kunnen de armen erfelijk zijn, anderzijds kunnen ze veroorzaakt worden door een vermindering van de stevigheid van het bindweefsel na een zwaar gewichtsverlies. In beide gevallen kun je ze bestrijden met Theraband training.

In de volgende video zie je speciale oefeningen om de spieren te versterken en de huid van de triceps aan te spannen. Je krijgt ook de precieze oefeningen te zien, zodat je geen fouten maakt.

Speciale oefeningen kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld de volgende spieren te trainen: Billen, benen, buikspieren, schouders, triceps, biceps of de latissimus. Je kunt de adductoren – de binnenkant van de dijen – trainen door de Theraband onder een deur te klemmen met een deuranker. Bevestig de band om één voet ter hoogte van de enkel en voer dan een leidende beweging uit met dit been weg van het andere. Controleer of je de oefening goed doet door spanning en druk te voelen op de binnenkant van de dij van het voorste been. Herhaal 15 keer voor elke kant.

In welke sterkte en kleur moet ik een theraband kopen?

Er bestaan fitnessbanden op de markt in acht verschillende kleuren. Elke kleur wordt geassocieerd met een andere kracht. Deze acht verschillende banden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, die je naar eigen wens kunt knippen.

Je moet zelf beslissen welke Theraband het beste voor je is, op basis van je geslacht, leeftijd en trainingsniveau (beginner, gevorderd of professioneel).

De volgende tabel toont de gestandaardiseerde differentiatie van de kleuren met hun overeenkomstige weerstanden:

kleur sterkte/weerstand van de fitnessband toepassingsgebied
beige extra licht kinderen, zwangere vrouwen, senioren, mensen na een blessure
geel licht ongetrainde vrouwen, beginners
rood medium sterk sterkere vrouwen
groen sterk sterke vrouwen, ongetrainde mannen
Blau Extra strong Sterke vrouwen, sterke mannen
Black Special strong Goed getrainde mannen
Silver Super strong Extreem sterke mannen, wedstrijdsporters
Gold Maximum strong Extreem sterke mannen, wedstrijdsporters

Wat zijn de alternatieven voor een Theraband?

De laatste jaren is, door de toegenomen vraag, het assortiment therabands en alternatieven voor fitnessbanden uitgebreid.

Type Beschrijving
Gymtoestellen Voor mensen die liever met echte gewichten trainen dan met hun eigen gewicht, is het alternatief van gymtoestellen bijzonder nuttig. Deze optie is vooral aan te bevelen voor bodybuilders, want je kunt met je eigen gewicht nooit de resultaten bereiken die je met, bijvoorbeeld, 100 kg gewichten kunt bereiken. Ik zou dit afraden voor jonge mensen die nog in de groei zijn. Trainen met meer gewicht kan de groei verhinderen, wat een effect heeft op de groeiplaat.
Gymnastikbälle Dit alternatief moet gekozen worden als je zwanger bent. Door de zachte en non-impact bewegingen op zo’n bal kunnen ook zwangere vrouwen een workout aangeboden krijgen. Bovendien kunnen ook senioren er gebruik van maken. Er worden op dit gebied in veel steden zelfs groepsgymnastieklessen aangeboden. Dit helpt houding en evenwicht te verbeteren.
Gewichtsmanchetten Gewichtsmanchetten zijn kleine gewichtjes die in zakjes zitten. Je kunt ze om je kuiten of armen wikkelen met klittenband. Dit verhoogt de intensiteit van je training en helpt spieren opbouwen.

Besluit: Welke soorten therabands zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een theraband wilt kopen, zijn er vijf verschillende soorten waar je uit kunt kiezen

 • Theraband CLX
 • Theraband Buizenstelsel
 • Theraband stabiliteitstrainer
 • Theraband Hand Trainer
 • Theraband deuranker

Afhankelijk van het gebruik en de toepassing moet je het type kiezen dat het meest zinvol is. Ik zal de voor- en nadelen van elk type op een rijtje zetten om je beslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een “Theraband CLX”?

De Theraband CLX is een latexvrije fitnessband die bestaat uit aan elkaar geregen lussen. Deze zijn verantwoordelijk voor het gemakkelijk vastgrijpen en vastmaken van de banden. Dit type sportband vertegenwoordigt de evolutie bij uitstek.

De meest populaire in deze categorie is de “Theraband CLX 11 Lussen/2.0 m”. De populariteit van dit trainingstoestel is vooral te danken aan de combinatie van vier trainingstoestellen – oefenband, lus, buis met handgrepen en buis met deuranker – tot de CLX. Dit betekent dat alle oefeningen uitgevoerd kunnen worden zonder extra accessoires te kopen.

Verder heeft dit type alleen voordelen, zoals het feit dat het latexvrij is, wat veel mensen met een allergie ten goede komt, maar ook de zeven beschikbare weerstandsniveaus, die bruikbare sterktes bieden voor elk type atleet.

Voordelen
 • Oefeningen kunnen met open en gesloten handen worden uitgevoerd
 • Latexvrij
 • Lange levensduur
 • Gratis CLX app met oefeningen
 • 7 weerstandsniveaus
Nadelen
 • Geen

Wat onderscheidt “Theraband Tubing” en wat zijn de voor- en nadelen?

De Theraband Tubing is een buisvormige Theraband met een handvat aan elk uiteinde voor een gemakkelijke en stevige greep. Dit fitnesstoestel is echter ook verkrijgbaar zonder handgrepen, en de handgrepen zijn erg handig voor allerlei oefeningen.

Tubing is ook verkrijgbaar in 7 verschillende sterktes en kleuren, wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt voor een breed scala van mensen.

Een groot voordeel is te zien in de lengte. Meestal wordt de tape gekocht in een lengte van 7,5 m, maar deze kan dan individueel op maat geknipt worden, afhankelijk van de trainingsvoortgang. Hoe korter de band, hoe groter de weerstand.

Voordelen
 • 7 weerstandsniveaus
 • handgrepen
 • aanpassing aan het huidige trainingsniveau
Nadelen
 • Natuurlijk rubber (negatief voor mensen met een allergie)

Wat onderscheidt een “Theraband stability trainer” en wat zijn de voor- en nadelen?

De stabiliteitstrainer is gevuld met schuim of lucht, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het trainingsniveau van de atleet, en heeft een gladde en een noppenkant.

De drie beschikbare moeilijkheidsgraden zijn als volgt: Twee gemakkelijke (groen en blauw) met schuim gevulde treden en één harde (zwart) met lucht gevulde trede. De noppende kant van de zwarte trede geeft een extra sensorimotorische stimulus.

Deze trainer is ontworpen om evenwicht en stabiliteit te bevorderen, zoals je gemakkelijk aan de naam kunt zien. Dit doe je door op het zogenaamde “balance pad” te gaan staan en je oefeningen in een onstabiele toestand uit te voeren. Behalve je evenwicht, belast je ook je spieren.

Voordelen
 • Coördinatie-oefening
 • Verbetert houding en evenwicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Duur
 • 3 moeilijkheidsgraden

Wat onderscheidt een “Theraband handoefenaar” en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt de Theraband handoefenaar vergelijken met een anti-stress bal. Het traint alleen de fijne en grove motoriek in je vingers. De spieren in de vingers, handen en onderarmen moeten versterkt worden.
[/cross_list]
Het feit dat de handtrainer in 5 verschillende sterktes verkrijgbaar is (geel tot zwart) geeft hem een duidelijk voordeel ten opzichte van de stabiliteitstrainer.

Voordelen
 • 5 sterktes
 • dubbele functie (stressvermindering en spieropbouw)
Nadelen

Beperking van de spieren van de vingers, handen en onderarmen

Wat onderscheidt een “Theraband deuranker” en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een van de meest populaire en praktische fitness apparaten voor thuis is het Theraband deuranker. Hij kan snel en gemakkelijk aan elke deur van je keuze bevestigd worden. Je kunt van elke deur je eigen individuele trainingshulpmiddel maken.

Vergeleken met de andere genoemde soorten is dit anker gemiddeld verreweg het goedkoopst. De flexibiliteit is ook een duidelijk voordeel, want het deuranker kan tijdens de training bevestigd en meteen na de training verwijderd worden. Dit betekent dat je geen extra ruimte voor je training hoeft te creëren, maar je oefeningen kunt doen in de kleinste ruimtes in je huis.

Voordelen
 • Plaatsonafhankelijk
 • Goedkoop
 • Veelzijdige opleiding
Nadelen
 • Geen

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fitnessbandjes te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laat ik je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke therabands.

De criteria die je kunt gebruiken om banden voor sport te vergelijken zijn o.a.

 • Kracht en kleur
 • Materiaal
 • Verscheidenheid aan toepassingen
 • Vorm/type
 • Bijgevoegd “gratis trainingsgids
 • Prijs/prestatie verhouding

In de volgende paragrafen zal ik uitleggen wat bij elk van deze criteria belangrijk is.

Sterkte en kleur

Primair is de sterkte of weerstand van een sportband van groot belang voor de aankoopbeslissing. De verschillende sterktes zijn te herkennen aan uniforme kleuren, variërend van beige tot goud.

Het is belangrijk dat je weet hoe goed je getraind bent, en afhankelijk van je niveau van training kun je dan de juiste banddikte kiezen. De extra dunne banden worden ook gebruikt bij fysiotherapie. Ook zwangere vrouwen en senioren hebben baat bij deze kracht.

Therabandsoorten zoals de “Theraband CLX” zijn populair omdat ze acht verschillende bandsterktes bieden. In tegenstelling tot andere wordt dit bestempeld als de meest verkochte theraband. De reden hiervoor is dat de CLX door de vele weerstandstypen een grote verscheidenheid van mensen aanspreekt.

Verder kun je ook de lengte en breedte van de band kiezen. Er zijn twee verschillende bandlengtes op de markt waar zeer veel vraag naar is: 45,5 m en 2,5 tot 5,5 m. De eerste blijkt bijzonder populair te zijn. Het eerste blijkt bijzonder populair te zijn in de praktijk van fysiotherapeuten en andere beroepsbeoefenaren in de openbare sector.

De 45,5 m lengte wordt vooral gebruikt door grotere bedrijven en zelden of nooit door particulieren. De laatsten zullen eerder hun toevlucht nemen tot het laatste. Met een lengte van 2,5 tot 5,5 m kunnen thuis superresultaten in spieropbouw bereikt worden voor persoonlijk gebruik.

Materiaal

In principe kun je je Theraband in verschillende materiaalvormen kopen. Er zijn drie verschillende soorten

 • Natuurlijke latex (rubber)
 • Latex
 • Zonder latex

Natuurlatex – ook rubber genoemd – is het hoofdbestanddeel van de hoogwaardige Deuser banden. Het bevat geen extra kleurstoffen of andere additieven. Het kleine snelheidsvoordeel kan hier mogelijk aan toegeschreven worden. Het voordeel van natuurlatex is dat het ook verkrijgbaar is in 1.1 mm dikte, wat de perfecte dikte is voor enkellaags plakband.

Latex, dat in Thera-bands zit, is nauwelijks vrij van kleurstof-additieven. Dit soort tape met latex materiaal zal waarschijnlijk niet gebruikt worden door mensen met een allergie.

De derde en laatste soort materiaal wordt beschreven door een latexvrije tape. Deze werd door de fabrikanten qua weerstandseigenschappen 1:1 gemodelleerd naar de oorspronkelijke latex oefenband. Maar in tegenstelling tot de latex bevattende band is hij zeer geschikt voor mensen met een allergie. Het heeft ook de volgende eigenschappen: poedervrij, reukloos, verkrijgbaar in 5 weerstandsniveaus, lineair kracht-rek gedrag.

Verscheidenheid aan toepassingen

Met de juiste oefenbanden kun je verschillende spiergroepen trainen met talloze oefeningen.

Het is belangrijk de juiste soort band te kiezen om een verscheidenheid aan toepassingen te verzekeren. Bijvoorbeeld, een Theraband handtrainer zal niet het doel dienen van een volledige lichaamsworkout. In dit geval kun je beter gaan voor het Theraband CLX of het Theraband deuranker.

Vorm/type

Behalve de hierboven al genoemde typen is er nog een onderscheid tussen twee banden

 • Deuser-Band
 • Thera-Band

Zowel de Deuser band als de Thera band zijn sterk op de markt doorgedrongen. Kleine maar subtiele verschillen zoals materiaal, sterktes en kleuren kunnen gebruikt worden om uitspraken te doen over verschillen.

Primair heeft de Deuser band verschillende voordelen boven de Thera band. De Deuser band is gemaakt van natuurlijk rubber en is niet plat maar rond. De ringvormige band is veel dikker dan een gewone Thera-Band.

Daardoor is het geschikter voor krachttraining, want door zijn dikte scheurt het minder gemakkelijk. Ook heb je bij dit type band de mogelijkheid om handgrepen aan het uiteinde te bevestigen, die handig zijn voor allerlei oefeningen. De band wordt ook gebruikt om te rekken, bij revalidatiegymnastiek of bij duurtraining.

De Deuser band is verkrijgbaar in vijf weerstandsniveaus. Deze worden gekenmerkt door lichte (lichte sterkte) tot donkere (zware sterkte) kleuren.

Daarentegen is de Thera-Band gemaakt van latex. Deze banden zijn verkrijgbaar in acht verschillende kleuren en sterktes.

Bijgevoegd “gratis trainingsgids”

Wie wil voor iets betalen als je het gratis kunt krijgen? Heel veel Thera of Deuser banden die je bijvoorbeeld op Amazon bestelt, bieden een gratis trainingsgids voor je e-book.

Vooral voor beginners is dit selectiecriterium van hoge prioriteit. Als je nog niet goed vertrouwd bent met fitnessoefeningen en de juiste uitvoering ervan, of als je er nog niet veel mee te maken hebt gehad, kan een trainingsgids met aanwijzingen heel nuttig zijn. Vooral bij training met de Theraband worden veel oefeningen verkeerd en te snel uitgevoerd.

Bij training met dit apparaat moet je meer aandacht besteden aan langzame, gerichte en precieze uitvoering, anders is de training zinloos of trek je spieren op.

Prijs-prestatie verhouding

Zoals bij alle andere produkten is de prijs-prestatie verhouding voor elke consument een doorslaggevend aankoopcriterium.

Münzen in Glas

Voordat je een fitnessband koopt, moet je goed kijken naar de prijs-prestatie verhouding. Dit vertelt je meestal veel over de kwaliteit. (Image source: unsplash.com / Michael Longmire)

Je kunt de volgende vuistregel als leidraad gebruiken: Hoe duurder het product, hoe hoger de kwaliteit van de fabrikant. Deze regel geldt in ongeveer 90% van de gevallen, maar kan voor de overige 10% anders zijn.

Houd rekening met het volgende: Extreem duur betekent niet altijd uitstekende kwaliteit.

Afbeelding: pexels.com / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies