Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Als populaire bessenvrucht zijn bramen een gezonde snack tussen de maaltijden door, maar ze zijn ook geschikt als topping in muesli of om jam van te maken. Het gebruik van bramen is bijna onbeperkt en talloze recepten kunnen met behulp van deze vrucht verrijkt worden.

Maar wat maakt bramen eigenlijk zo gezond? Bij welke lichamelijke kwalen kan de vrucht zelfs helpen en is het ook een middel om gewicht te verliezen? We willen al deze vragen en twijfels ophelderen in het volgende artikel.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bramen bevatten veel vitamines en mineralen die een gezond effect hebben op het welzijn. Ze zijn ook een ideaal voedingsmiddel om af te vallen.
  • De kleine donkere bessen smaken bijzonder lekker in baksels en in kwark- en yoghurtgerechten. Voor wie waarde hecht aan geheel natuurlijke vruchten, is het verzamelen of plukken van wilde bramen zeker een goede optie.
  • Behalve bramen zijn er ook enkele andere gezonde alternatieven die wat afwisseling in smaak bieden en toch veel belangrijke ingrediënten bevatten. Behalve bosbessen zijn dat ook frambozen en aardbeien.

De gezonde consumptie van bramen: Wat je moet weten

Bramen zijn een gezond voedingsmiddel dat niet alleen kan helpen tegen kwalen en ziekten, maar ook een goede ondersteuning kan zijn bij het afvallen. Maar behalve de belangrijke en goede ingrediënten van bramen, leer je ook enkele tips over hoe je ze kunt consumeren.

Als je wilde bramen plukt, zorg er dan voor dat je de juiste kiest. Je moet ook niet overdrijven met de consumptie, want dan kunnen kleine bijwerkingen optreden.

Waarom zijn bramen gezond?

Het is niet voor niets dat bramen in de oudheid als geneesmiddel werden beschouwd (1). Zowel de bramen zelf als de bladeren van de struik kunnen op een gezonde manier gebruikt worden. Hoewel ze weinig suiker bevatten, zijn de donkere bessen toch zoet en daardoor super lekker.

De kleur van de vruchten is te danken aan het plantenpigment anthocyanen, dat ook een belangrijke rol speelt op het gebied van gezondheid. Enerzijds hebben zulke plantenpigmenten een remmende werking tegen bacteriën, virussen en schimmels, maar anderzijds kunnen ze ook ontstekingen verlichten. Bovendien wordt de doorstroming van het bloed verbeterd en draagt zo bij tot het gezond houden van de bloedvaten en het hart.

Welke voedingsstoffen in bramen bevorderen de gezondheid?

Bramen kunnen vitaminebommen genoemd worden omdat ze er veel van bevatten: vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine E.
Bramen bevatten veel vitamines en mineralen

Vooral het gehalte aan ProVitamine A in bramen is het hoogste van alle bessen (1). Bramen bevatten ook belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en mangaan (2). In de volgende vraag beantwoorden we waar deze ingrediënten goed voor zijn en waar ze bij kunnen helpen.

Bij welke kwalen kunnen bramen helpen?

De vitaminen in bramen zijn in de eerste plaats belangrijk voor iemands gezichtsvermogen en beschermen de cellen in het lichaam tegen mogelijke schade. Omdat de vrucht ook zeer rijk is aan vezels, wordt de darmflora ondersteund en het immuunsysteem versterkt. De vezels stimuleren de spijsvertering, vandaar dat bramen kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen (1).

Een belangrijke rol speelt ook de oplosbare voedingsvezel pectine, die er onder andere voor kan zorgen dat het cholesterolgehalte op een normaal peil wordt gehouden. Van de bladeren van de braamstruik kan een thee gemaakt worden die een heilzame werking heeft bij koorts, diarree en ontsteking van mond en keel (2).

Kunnen bramen je helpen afvallen?

Omdat de besvrucht slechts 44 calorieën per 100 gram (2) bevat, is het een voedingsmiddel dat heel zinvol is tijdens een dieet. De fruitige smaak van bramen maakt ze tot een zoete vervanger die het verlangen naar andere zoetigheden kan verminderen.

brombeeren-gesund

Bramen zijn een geschikt voedingsmiddel in een dieet, omdat ze zoet zijn en dus een gezonde snack vormen voor tussendoor. (Image source: i_yunmai / Unsplash)

Bovendien leveren de vitamines uit de B-groep een belangrijke bijdrage aan de stofwisseling (1) en een hoge concentratie polyfenolen in de vruchten heeft een positief effect op de vetverbranding.

Welke gezonde bereidingsmogelijkheden en recepten zijn er voor bramen?

Bramen zijn niet alleen een gezond tussendoortje, maar zijn ook bijzonder nuttig bij het bakken van cakes, taarten of muffins. Ze zijn ook heerlijk met kwark of yoghurt en vormen een fruitige aanvulling op muesli ’s morgens.

Van bramen kun je echter gelei of jam maken en de bessen kunnen ook tot likeur of schnaps gemaakt worden (1). Populaire gezonde recepten met bramen zijn een gezonde bramen-yoghurt cake, een bramen-bosbessenshake of een yoghurt in laagjes met bramen.

Zijn wilde bramen nog gez onder?

Bramen uit de supermarkt bederven betrekkelijk snel. Ze zijn in de koelkast vaak maar een of twee dagen houdbaar en beginnen dan te schimmelen. Omdat de piek van de oogst in Duitsland in augustus ligt, worden bramen gedurende de resterende maanden van het jaar uit andere landen ingevoerd en daarom vaak kunstmatig behandeld. Als je de voorkeur geeft aan verse bramen die vrij zijn van schadelijke of kunstmatige invloeden (3) en onbewerkt, moet je de wilde bessen zelf plukken tijdens de oogsttijd in Duitsland.

brombeeren-gesund

Wilde bramen vind je vaak langs de kant van de weg en kunnen met zorg verzameld worden. (Image source: S. Hermann & F. Richter / Pixabay)

Om het risico van vossenlintworm te vermijden, moet je echter voorzichtig zijn met plukken en voor de zekerheid kun je beter bessen plukken die ongeveer een meter boven de grond gegroeid zijn. Met struiken die uit de buurt van wegen groeien, vermijd je het gevaar van uitlaatgassen die de bessen gemakkelijk kunnen opnemen.

Kan ik te veel bramen eten?

Bramen gaan heel snel schimmelen en de schimmels die ontstaan kunnen ziekte veroorzaken omdat ze giftige stoffen afscheiden. Ze zijn kankerverwekkend, bijvoorbeeld, of kunnen het immuunsysteem verzwakken.

Daarom moet je bramen altijd goed bekijken en wassen voor je ze eet. Bovendien, hoewel het hoge vezelgehalte in de eerste plaats goed is, kan het ook een averechts effect op de spijsvertering hebben als het in overmaat gegeten wordt. Hetzelfde geldt voor een overdosis magnesium, dat in bramen zit. Dit gaat vaak gepaard met diarree of buikpijn.

Welke gezonde alternatieven zijn er voor bramen?

Omdat smaken verschillen, zijn bramen niet ieders kopje thee. Trouwens, een beetje afwisseling kan je goed doen. Daarom hebben we hier andere bessensoorten op een rijtje gezet die ook gezond zijn en dus goede alternatieven voor bramen zijn.

Beere Eigenschappen
Aardbeien Favoriete vrucht van veel mensen, maakt je lang vol en stimuleert tegelijk je stofwisseling, doet buikvet wegsmelten .
Frambozen Gelijkend op aardbeien, bijna identieke ingrediënten als bramen, lekker alternatief
Bosbessen Ook gezond en lekker, staan vooral bekend om het verlagen van de bloeddruk (4).

Conclusie

Bramen zijn geschikt voor een gezonde voeding vanwege hun vele goede voedingsstoffen en vertonen enkele positieve effecten op het lichaam en de algemene gezondheid. Tegelijk ondersteunen ze gewichtsverlies. De zoete en hapklare vrucht kan in veel gerechten gebruikt worden en is vooral populair bij het bakken.

Om mogelijke bewerking met kunstmatige of chemische stoffen te vermijden, kun je beter voor de nog gezondere optie gaan – namelijk wilde bramen die je zelf geplukt hebt. Bij het verzamelen en plukken in de natuur is het echter belangrijk om bijzonder voorzichtig te zijn en een paar dingen in acht te nemen. Eén ding is zeker: of je ze nu zelf plukt of in de supermarkt koopt, je moet ze altijd goed wassen voor je ze eet.

Omslagfoto bron: 5368532/ 123rf

Referenties (4)

1. apotheken-umschau.de: Brombeere: Beerenstarker Genuss
Bron

2. ndr.de: Warum Brombeeren so gesund sind
Bron

3. t-online.de: Wilde Pflanzen: Was darf ich essen?
Bron

4. ndr.de: Heidelbeeren: lecker, kalorienarm und gesund
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Brombeere: Beerenstarker Genuss
apotheken-umschau.de: Brombeere: Beerenstarker Genuss
Ga naar bron
Warum Brombeeren so gesund sind
ndr.de: Warum Brombeeren so gesund sind
Ga naar bron
Wilde Pflanzen: Was darf ich essen?
t-online.de: Wilde Pflanzen: Was darf ich essen?
Ga naar bron
Heidelbeeren: Lecker, kalorienarm und gesund
ndr.de: Heidelbeeren: lecker, kalorienarm und gesund
Ga naar bron
Recensies