Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Aardbeien maken deel uit van de rozenfamilie en behoren dus tot dezelfde plantenfamilie als appels, kersen, kweeperen en vele andere soorten fruit. Bovendien bevat de delicate rode vrucht talrijke gezonde ingrediënten. Het is ook rijk aan vitaminen. Vooral het vitamine C gehalte is erg hoog. Dit is hoger dan in citroenen en sinaasappels.

En juist omdat aardbeien nauwelijks calorieën bevatten, zijn ze een zomerse lekkernij waar je zorgeloos van kunt genieten. Aardbeien zijn zeer gevoelige en snel bederfelijke vruchten. Goed bewaren is dus heel belangrijk. Hier vertellen we je hoe je ze zo lang mogelijk kunt houden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Als je aardbeien bewaart, moet je alle beschadigde en papperige vruchten eruit sorteren. Dit komt omdat zich op zulke aardbeien heel snel schimmel en rot vormen, die dan de andere vruchten aantasten.
  • Bewaar aardbeien ongewassen en bedekt met steeltje en vruchtblaadjes op een koele plaats of in de groentelade van de koelkast. De aardbeien zijn in de koelkast tot twee dagen houdbaar.
  • Gebruik platte bakken, want de vruchten zijn gevoelig voor druk.

Aardbeien goed bewaren: wat je moet weten

Direct geplukte aardbeien zijn bijzonder smakelijk en bevatten veel vitamine C, en ook foliumzuur en andere waardevolle voedingsstoffen. Jammer genoeg bederven ze ook snel en verliezen ze snel hun smaak.

(Image source: Emmy Gaddy / Unsplash) Om aardbeien zo lang mogelijk vers te houden, is het belangrijk aandacht te besteden aan hoe je ze bewaart.

Aardbeien bewaar je het best bij kamertemperatuur en eet je dezelfde dag nog. De vruchten moeten gewassen worden en de steeltjes en bladeren moeten onmiddellijk voor het eten verwijderd worden.

Slechte plekken moeten altijd onmiddellijk weggesneden worden. Slechte plekken moeten altijd onmiddellijk weggesneden worden, want schimmel verspreidt zich snel door het hoge watergehalte in aardbeien.

Hoe bewaar je aardbeien?

Omdat aardbeien erg vatbaar zijn en snel bederven, kun je ze het beste meteen na aankoop consumeren. Als je de populaire vruchten echter een paar dagen wilt bewaren, is het raadzaam ze in de groentelade van de koelkast te leggen. (4)

Aardbeien zijn in het groenten- en fruitvak van de koelkast tot twee dagen houdbaar als ze goed bewaard worden. Het is belangrijk dat je de aardbeien ongewassen in de koelkast bewaart. Extra vocht doet de vruchten sneller bederven. (1)

Moet je aardbeien in de koelkast bewaren?

Aardbeien kunnen in het groenten- en fruitvak van de koelkast tot twee dagen bewaard worden, als ze goed bewaard worden. Het is belangrijk dat je de aardbeien ongewassen in de koelkast bewaart. Extra vocht doet de vruchten sneller bederven. (3)

Hoe kun je aardbeien lang bewaren?

Neem de aardbeien uit de verpakking. Er ontstaat gemakkelijk condens, vooral in plastic verpakkingen. In een vochtige omgeving zullen de aardbeien sneller gaan schimmelen. Om ervoor te zorgen dat de aardbeien voldoende luchttoevoer krijgen, is het aan te bevelen ze uit te spreiden in een grote zeef. Pas echter op dat je ze niet te hoog stapelt.

Voordat je de aardbeien in de koelkast bewaart, is het belangrijk dat de aardbeien niet doordrenkt raken met overtollig water. Om dit te doen kun je de aardbeien op een keukenhanddoek leggen.(Image source: Corina Rainer / Unsplash)

Verder is het een goed idee om de bodem met keukenpapier te bekleden, want het papier absorbeert het overtollige vocht. Als een groot genoeg vergiet niet voorhanden is, kun je de aardbeien ook bewaren op een groot bord of dienblad, bekleed met een keukenhanddoek. (6)

Moet je aardbeien invriezen?

In sommige seizoenen zijn verse aardbeien moeilijk te krijgen. Om van de aromatische besjes in de winter te genieten, bijvoorbeeld, is het raadzaam ze in te vriezen. Wel moet opgemerkt worden dat ze tijdens het invriezen hun smaak kunnen verliezen en na het ontdooien zacht en papperig worden. (5) Na het ontdooien zijn de vruchten zachter dan vers van het veld, maar ze zijn uitstekend geschikt voor desserts zoals aardbeien tiramisu of zelfs jam.

Wat is de beste manier om aardbeien in te vriezen?

Of het nu bosbessen, aardbeien, frambozen of rode bessen zijn, alle rassen hebben individuele kenmerken. Wat alle bessen echter gemeen hebben, is dat het vrij gevoelige vruchten zijn. Ze verdragen geen grote druk en niet te veel water en zijn na de oogst maar een paar dagen houdbaar. Daarom kunnen ze het beste onmiddellijk gegeten of verwerkt worden. Daarom is invriezen ook een optie.

Bewaarwijze Blijfsduur
In de koelkast 2-3 dagen
In de vriezer tot een jaar

Om te voorkomen dat de aardbeien aan elkaar plakken, moeten de gewassen, schoongemaakte en zo droog mogelijke vruchten afzonderlijk op een plat bord of schaal gelegd worden. De vruchten kunnen dan worden ingevroren voor ze in zakjes of blikken worden gedaan. Bevroren vruchten zijn tot een jaar houdbaar. Ze behouden hun vorm het best als ze verwerkt worden terwijl ze nog licht bevroren zijn. (2)

Wat kun je doen als aardbeien papperig zijn geworden?

Als je niet per se hele vruchten nodig hebt, kun je de aardbeien ook eerst tot een puree verwerken en ze dan invriezen. Pureer hiervoor de vruchten samen met een beetje suiker en citroensap. Voor de juiste portionering doe je de vruchtenpuree in een ijsblokjesbak. Als het door en door bevroren is, kun je de blokjes voorzichtig uit het bakje persen en ze in een diepvrieszak bewaren. (5)

Conclusie

Jammer genoeg zijn aardbeien niet erg lang houdbaar en moeten ze, vanwege deze eigenschap, zo snel mogelijk na aankoop gegeten worden. Maar als je aardbeien langer wilt bewaren, is invriezen een goede manier om er ook buiten het seizoen van te genieten. Als je de aardbeien binnen de volgende twee dagen wilt eten, raden we je onze bereidingswijze aan.

Beeldbron: 35576181/ 123rf

Referenties (6)

1. utopia.de:Erdbeeren richtig lagern: So bleiben sie länger frisch, Leonie Barghorn,20.05.2020
Bron

2. bzfe.de:Vom Acker bis zum Teller, Erdbeeren, Zubereitung und Lagerung, Ruth Rösch Julia Icking, 27.07.2020
Bron

3. lecker.de:Erdbeeren lagern – so bleiben sie lange frisch
Bron

4. mein-schoener-garten.de:Erdbeeren aufbewahren und lagern: So geht’s, Eva Monning, 12.11.2020
Bron

5. www.br.de:Frische Erdbeeren das ganze Jahr, 11.05.2020
Bron

6. edeka.de:Wie lange sind Erdbeeren im Kühlschrank haltbar?, Reiner Ley
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Erdbeeren richtig lagern: So bleiben sie länger frisch
utopia.de:Erdbeeren richtig lagern: So bleiben sie länger frisch, Leonie Barghorn,20.05.2020
Ga naar bron
Vom Acker bis zum Teller, Erdbeeren: Zubereitung und Lagerung
bzfe.de:Vom Acker bis zum Teller, Erdbeeren, Zubereitung und Lagerung, Ruth Rösch Julia Icking, 27.07.2020
Ga naar bron
Erdbeeren lagern – so bleiben sie lange frisch
lecker.de:Erdbeeren lagern – so bleiben sie lange frisch
Ga naar bron
Erdbeeren aufbewahren und lagern: So geht’s
mein-schoener-garten.de:Erdbeeren aufbewahren und lagern: So geht’s, Eva Monning, 12.11.2020
Ga naar bron
Frische Erdbeeren das ganze Jahr
www.br.de:Frische Erdbeeren das ganze Jahr, 11.05.2020
Ga naar bron
Wie lange sind Erdbeeren im Kühlschrank haltbar?
edeka.de:Wie lange sind Erdbeeren im Kühlschrank haltbar?, Reiner Ley
Ga naar bron
Recensies