Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

64Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote havermouttest 2023. Hier presenteren we alle havermout die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste havermout voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je havermout wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Je kunt gemakkelijk je eigen havermout maken. Alles wat je nodig hebt is gerolde haver en een goede blender.
  • Haver is een van de gezondste graansoorten en bevat veel vitaminen en mineralen. Het helpt ook tegen cholesterol en hoge bloedsuiker.
  • Er zijn ongelooflijk veel recepten die je met havermout kunt maken. Enkele van de meest populaire zijn havermout, havermoutkoekjes en pannenkoeken

Beste havermout: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je havermout koopt

Wat is havermout?

Havermeel wordt meestal uitsluitend van haver of havervlokken gemaakt. Daarom kun je gemakkelijk je eigen havermout maken. Je vindt de instructies hieronder.

Hafermehl

Havermout is een gezond alternatief voor andere meelsoorten en zeer rijk aan eiwitten. (Image source: pexels.com/Juan Pablo Arenas)

In sommige gevallen worden zoetstoffen en smaakstoffen aan havermout toegevoegd. Dit heeft als voordeel dat het meer smaak geeft aan je gerechten, zoals pap.

Havermout haalt zijn vele gezonde ingrediënten uitsluitend uit haver.

Wat zijn de eigenschappen van havermout en wat maakt het zo gezond?

Veel dokters en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat havermout een van de gezondste granen is.

Daardoor is havermout ook een gezond alternatief voor ander meel. Maar wat maakt het zo gezond?

””
Voedingsstof Hoeveelheid per 100g Dagelijkse behoefte*
Calorische waarde 375kcal/ 1.569kJ 18%*
Eiwit 13g 23%*
Koolhydraten 64g 24%*
Waarvan suikers 0,5g N.v.t.
Vet 7g 10%*
Waarvan verzadigde vetzuren 1,2g n.v.t.
Voedingsvezels 5g 16,7%*
Fosfor 405mg 57,9%*
Magnesium 131mg 37,4%*
IJzer 4.200 µg 33,6%*
Zink 3.300 µg 38,8%*
Vitamine B1 560 µg 50,9%*
Vitamine K 63 µg 90%*

*= Gemiddelde behoefte voor een volwassene van 2000kcal per dag

Een gedetailleerde vergelijking van de verschillende meelsoorten vind je hieronder in het gedeelte over havermeel alternatieven.

Haver kan helpen tegen maagproblemen

Havermout is zeer goed verteerbaar omdat het veel voedingsvezels bevat. De vezels helpen tegen een hoge concentratie zuur in de maag. Dit is wat meestal de maagpijn veroorzaakt.

Haver verlaagt het cholesterol

Haver bevat een stof die bèta-glucaan heet. Deze stof bindt galzuur en scheidt het uit het lichaam. Cholesterol wordt omgezet, zodat het lichaam nieuw galzuur kan ontwikkelen. Dit verlaagt het cholesterolgehalte.

Een hoog cholesterolgehalte kan o.a. veroorzaakt worden door een vetrijk dieet, en verhoogt het risico op beroerte.

Haver kan de bloedsuikerspiegel reguleren

Beta-glucan helpt hier ook. Het voorkomt een buitensporige stijging van de insuline- of bloedsuikerspiegel. Haver is vooral geschikt voor mensen met diabetes type II om de ziekte te beteugelen.

Bij een haverdieet eten diabetici van type II gedurende twee dagen per maand bijna uitsluitend haver. Dit vermindert hun insulinebehoefte met een derde.

De glykemische index, die beschrijft hoeveel de bloedsuiker stijgt als een voedingsmiddel gegeten wordt, is laag in havervlokken en havermout vergeleken met andere voedingsmiddelen. Dit betekent dat haver nauwelijks de bloedsuiker verhoogt.

Haver zorgt voor een gezonde huid

Veel vitamines en sporenelementen zitten in haver. Hiervan zorgen de B vitamines en ook zink, mangaan en koper voor een gezondere huid en mooie nagels.

Haver bevat weinig tot geen gluten

Haver bevat geen gluten, tenzij het in direct of indirect contact komt met andere granen. Dit kan zelfs gebeuren als een jaar eerder op hetzelfde veld tarwe werd verbouwd.

Dit is een voordeel voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie, omdat ze ander meel door havermeel kunnen vervangen.

Gluten maken meel echter kleverig. Daarom is het minder kleverig dan andere meelsoorten, wat voor bepaalde recepten belangrijk kan zijn.

Wat kan ik met havermeel maken?

Havermeel kan gebruikt worden om allerlei gerechten te maken. Of het nu als dessert is, bij het ontbijt of als hoofdgerecht, je kunt veel dingen zelf maken met havermeel.

We hebben een lijst samengesteld van gerechten die je met havermout kunt maken om je wat ideeën te geven

  • Cookies
  • Crêpes
  • Flatbread
  • Havermout/pap
  • Haverbrood/haverbroodjes
  • Haverzemelen
  • Haverkoekjes
  • Cake (basis)
  • Milkshakes/Smoothies
  • Muffins
  • Shortbread
  • Pannenkoeken
  • Pizza
  • Koekjes
  • Soep
  • Wafels
  • Wikkels

Brood of broodjes maken van havermout kan een beetje moeilijk zijn omdat het weinig tot geen gluten bevat.

Waar kan havermeel nog meer voor gebruikt worden?

Zoals we je al verteld hebben, is haver heel gezond voor huid en haar. Daarom kun je ook haver gebruiken tegen jeuk of een gezichtsmasker van havermout maken.

Het havermout gezichtsmasker verwijdert onzuiverheden uit je huid en reguleert de pH-waarde. Dit vermindert de talgproductie en maakt je huid schoner. Je vindt een recept voor een havermout gezichtsmasker hieronder in onze .

Als je haver als badtoevoeging gebruikt, kan het jeuk verlichten door het kiezelzuur dat het bevat. Zo’n bad is vooral aan te bevelen bij huidziekten zoals neurodermatitis, allergieën of zonnebrand.

Mehl

Als je grote hoeveelheden havermout zoekt, kun je op internet zakken havermout van 5-25 kg vinden. (Image source: unsplash.com/Mae Mu)

Wat zijn de alternatieven voor havermout?

Over het algemeen kan ander meel, zoals tarwemeel of volkorenmeel, gebruikt worden als alternatief voor havermeel.

Als je echter een eiwitrijk meel zoekt, is speltmeel de beste keuze.

Speltmeel bevat echter gluten en is daarom niet geschikt voor mensen met coeliakie.

Mehlsorten auf Holzlöffel

Er zijn meer dan 50 verschillende soorten meel. (Image source: pixabay.com/ulleo)

Een kleine vergelijking van meelsoorten moet je helpen om de eigenschappen van sommige meelsoorten te leren kennen.

Er zijn echter veel meer meelsoorten en ze hebben allemaal heel verschillende eigenschappen.

Meel met gluten

Dit meel is geschikt om brood mee te bakken, dus je kunt het mengen met glutenvrij meel. Zo kun je het glutengehalte in je brood verminderen.

Speltmeel

Speltmeel bevat veel mineralen en eiwitten en wordt ook goed verdragen. Brood bakken met speltmeel is ook minder gemakkelijk en duurder dan met tarwemeel.

Tarwebloem

Tarwemeel bevat veel zetmeel en gluten en is daarom geschikt voor het bakken van brood. Het bevat veel koolhydraten en is ook bijna overal verkrijgbaar.

Roggemeel

Roggemeel heeft een hoger gehalte aan mineralen dan tarwe. Het heeft een laag eiwitgehalte en broodbakken is daarom moeilijker dan met tarwebloem.
Moeilijker om brood mee te bakken dan tarwe

Glutenvrij meel

Helaas kun je meestal geen brood bakken met glutenvrij meel alleen, want gluten is een lijm. Dit is nodig voor de produktie van brood.

Maïsmeel

Maïsmeel is lekker voor soepen, wraps en maïspap. Het bevat veel vitaminen en mineralen en heeft een laag eiwitgehalte.

Rijstmeel

Rijstmeel wordt goed verdragen. Het wordt vaak gebruikt in Thaise gerechten.

Boekweitmeel

Boekweitmeel bevat veel mineralen en eiwitten. Hoewel het niet geschikt is voor brood, kun je er wafels of pannenkoeken mee maken.

Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel is geschikt voor diabetici. Het verlaagt het cholesterolgehalte en heeft een laag eiwitgehalte.

Maniok meel

Cassavemeel wordt gebruikt voor een broodsoort, soepen en dranken. Het heeft een laag eiwitgehalte en bevat veel vitaminen en mineralen.

Sojabloem

Sojameel heeft een zeer hoog eiwitgehalte, maar weinig koolhydraten. Het bevat ook veel vet. Sojameel bederft echter heel snel.

Besluit: Welke soorten havermout zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je havermeel wilt kopen, kun je onderscheid maken tussen de volgende drie soorten

  • Gewoon havermeel
  • Glutenvrij havermeel
  • Colloïdaal havermeel

In dit deel leggen we uit wat de verschillende meelsoorten onderscheidt en wat hun voor- en nadelen zijn.

Wat onderscheidt gewoon havermeel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij de productie van gewoon havermeel worden haverkorrels gewoon tot meel gemalen.

Er wordt echter niet altijd op gelet of de bij de produktie gebruikte machines eerder met andere granen in aanraking zijn geweest.

Zelfs als het jaar ervoor een ander graan op het haverveld geoogst werd, kan de haver nog gluten opnemen.

In het geval van glutenintolerantie kan dit tot een allergische reactie leiden.

Voordelen
  • Goedkoper dan glutenvrije en colloïdale havermout
  • Meer algemeen verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen
  • Gemakkelijk zelf te maken
Nadelen
  • Oorsprong soms onbekend
  • Kwaliteit kan variëren

Wat zijn de kenmerken van glutenvrije havermout en wat zijn de voor- en nadelen?

Als glutenvrij havermeel op de verpakking van het product vermeld staat, kun je er zeker van zijn dat de haver niet in aanraking gekomen is met andere graansoorten.

Bij de productie van glutenvrije havermout worden alle machines grondig gereinigd voordat de haver verwerkt wordt.

Als je zelf glutenvrije havermout wilt maken, heb je ook glutenvrije gerolde haver nodig.

Die kun je meestal alleen op internet vinden, waardoor je ook meteen glutenvrije havermout kunt bestellen.

Voordelen
  • Is meestal biologisch
  • Kwaliteit is meestal zeer goed
  • Meer compatibel dan gewone havermout
Nadelen
  • Duurder dan gewone havermout
  • Niet overal verkrijgbaar
  • Kan alleen met glutenvrije havermout gemaakt worden

Wat zijn de kenmerken van colloïdale havermout en wat zijn de voor- en nadelen?

Colloïdaal havermout verwijst naar een soort havermout die ultra-fijn gemalen is.

Door de ingewikkelde productie is het product erg duur. Daarom wordt het alleen gebruikt voor de produktie van cosmetica voor huid en haar.

Vanwege het positieve effect van haver op huid en haar is dit meel bijzonder geschikt.

Je kunt ook colloïdaal havermeel kopen en er zelf een gezichtsmasker mee maken. Het fijne poeder reinigt de huid tot diep in de poriën.

Voordelen
  • Door sommige deskundigen beschouwd als een wondermiddel tegen een onzuivere huid
  • Beter geschikt voor zelfgemaakte maskers
  • Reinigt de poriën beter dan gewone havermout
Nadelen
  • 70 maal duurder dan gewone havermout
  • Alleen online verkrijgbaar
  • Een masker kan ook met gewone havermout gemaakt worden

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om energierepen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om havermout te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde havermout geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

  • Beoogd gebruik
  • Allergenen
  • Voedingswaarden
  • Oorsprong
  • Kwaliteit

Doel

Uit de verschillende soorten havermout heb je misschien al afgeleid welk meel geschikt is voor je doel.

Kekse

Haverkoekjes of haverkoekjes zijn een van de populairste recepten die met havermeel gemaakt worden. Ze smaken heerlijk en zijn vullend. (Image source: unsplash.com/Jessica Castro)

Gewoon havermeel kan kleine hoeveelheden gluten bevatten, zodat het iets beter plakt dan glutenvrij meel. Daarom zijn er enkele recepten waarmee je zelf brood kunt maken met havermeel.

Glutenvrij havermeel is zeer geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

Het is echter moeilijk om er brood mee te bakken. Niettemin kun je het meel gebruiken voor koekjes, muffins, cakes, havermout en ander voedsel.

Colloïdaal havermeel kost veel, zodat het alleen geschikt is voor zelfgemaakte haver gezichtsmaskers. Deze zijn echter geweldig om de huid te reinigen en van talg te ontdoen.

Allergenen

Met glutenvrije havermout heb je de mogelijkheid om glutenintolerantie te vermijden.

Gewone havermout bevat ook weinig of geen gluten. Maar voor de zekerheid moet je echt glutenvrije havermout kopen.

Het kan zelden gebeuren dat je een haverallergie hebt. In dit geval moet je alle haverproducten vermijden. Anders kun je buikpijn of jeuk krijgen.

Voedingswaarden

De voedingswaarden van havermout kunnen van fabrikant tot fabrikant enigszins verschillen. Dit komt omdat sommige merken andere soorten haver gebruiken of havermout malen in plaats van de haverkorrel.

Daarom bevatten sommige merken iets meer eiwit en andere merken meer koolhydraten en calorieën. Als je haver gebruikt om af te vallen, let er dan op dat het veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat.

Een hoge eiwitwaarde is ongeveer 14 g per 100 g havermout. Een laag koolhydraatgehalte in havermout is ongeveer 59 g per 100 g.

Herkomst

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de herkomst van de havermout. Producten uit Duitsland of de EU worden vaker gecontroleerd en hebben daarom een hogere standaard.

Bovendien is het gebruik van havermout uit Duitsland klimaatvriendelijker. Omdat haver ook in Duitsland wordt verbouwd, zijn er geen lange aanvoerroutes uit het buitenland nodig.

Kwaliteit

De kwaliteit van havermout kan sterk variëren, vooral in het geval van gewone havermout. Sommige producenten gebruiken voor de productie genetisch gemodificeerde haver.

Bij genetisch gemodificeerde producten kun je er echter nooit zeker van zijn of de gezondheidseffecten volledig onderzocht zijn. Daarom is het beter producten te kiezen die niet genetisch gemodificeerd zijn.

Sommige havermout is ook erg grof of bevat sporen van tarwe of andere ingrediënten. Sommige fabrikanten hebben daarom zegels die de kwaliteit aangeven.

Haferbrei

Snel klaargemaakte pap is een geweldig, voedzaam ontbijt. (Image source: pixabay.com/RitaE)

Image source: pixabay.com / Hans

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies