Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Mythe of waardevolle gezondheidstip? Veel blogs en gidsen raden je aan om minstens 10.000 stappen per dag te lopen. Dit is ook de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat is de waarheid achter deze aanbeveling?

Kunnen 10.000 stappen per dag echt een dagelijkse trainingssessie vervangen? En voor wie is deze methode überhaupt geschikt? In het volgende artikel willen we deze vragen verduidelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het getal van 10.000 stappen doet overal de ronde. Men zegt dat het een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid. Sommigen zeggen zelfs dat de dagelijkse 10.000 stappen een trainingssessie kunnen vervangen.
 • Het precieze getal van 10.000 stappen is niet gebaseerd op studies, maar is het resultaat van een Japanse reclamecampagne. Niettemin beveelt de WHO nu ook een dagelijks doel van 10.000 stappen aan. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging in het algemeen kan bijdragen tot de cardiovasculaire gezondheid.
 • Gemiddeld lopen Duitsers zo’n 5000 stappen per dag. Het bereiken van de 10000 stappen kan voor sommige mensen best moeilijk zijn. Maar met een paar kleine veranderingen kan dit doel gemakkelijk in het dagelijks leven geïntegreerd worden.

10000 stappen: Wat je moet weten

Iedereen heeft het over de beroemde 10000 stappen. Maar waar komt dit getal vandaan? En op wie is de aanbeveling van toepassing? Deze en andere vragen willen we in het volgende verduidelijken.

Waarom zou je 10000 stappen per dag lopen?

In het algemeen heeft lichaamsbeweging een positieve invloed op de gezondheid. Waarom zou je 10.000 stappen per dag lopen? Het heeft te maken met een promotiecampagne van een Japanse fabrikant van stappentellers. Deze firma bracht haar product in de jaren ’60 op de markt en bracht het op de markt als een “10.000-stappen teller”.

Het getal van 10000 stappen is dus niet gebaseerd op een wetenschappelijke studie. Waarom heeft dit getal zich niettemin in het geheugen van veel mensen gebrand? Het kan iets te maken hebben met een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft oneerbiedig 10.000 stappen per dag tot de norm verklaard en een overeenkomstige aanbeveling gedaan. Ook al is het getal 10000 niet op studies gebaseerd, toch is bewezen dat voldoende lichaamsbeweging bijdraagt tot de gezondheid.

Hoe gezond zijn 10.000 stappen per dag?

Duitsers doen gemiddeld veel te weinig aan lichaamsbeweging, dit blijkt uit een studie van de Stanford Universiteit. Gebrek aan lichaamsbeweging kan talrijke ziekten bevorderen. Daartoe behoren zwaarlijvigheid en een verzwakt cardiovasculair systeem.

Of het nu gaat om 10000 stappen, joggen of fietsen. Voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid. Talrijke studies hebben dit aangetoond. (Afbeelding bron: StockSnap / pixabay)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt daarom aan om 10.000 stappen per dag te zetten. Dit komt ook overeen met een calorieverbruik van minstens 500 kilocalorieën. Voldoende lichaamsbeweging kan het uithoudingsvermogen helpen vergroten, het cardiovasculaire systeem versterken en zwaarlijvigheid voorkomen. Bovendien kan voldoende lichaamsbeweging bijdragen tot een betere levenshouding.

Hoeveel kilometer komt overeen met 10000 stappen?

Hoeveel kilometer overeenkomt met 10000 stappen hangt allereerst af van de lichaamsgrootte. Het aantal stappen varieert van persoon tot persoon. Gemiddeld kan gezegd worden dat 10.000 stappen overeenkomen met ongeveer 6 tot 8 kilometer.

Dat klinkt in het begin als veel. Maar je moet wel bedenken dat de gemiddelde Duitser ongeveer 5200 stappen per dag zet. De helft van de aanbevolen afstand wordt dus al afgelegd in het gewone dagelijkse leven. Om de aanbevolen streefwaarde te bereiken, is meestal niet veel meer nodig dan een uitgebreide wandeling.

Hoe bereik ik 10.000 stappen per dag?

Zelfs als je gemiddeld al zo’n 5.200 stappen per dag loopt, hebben veel mensen nog moeite om 10.000 stappen te halen. Hier zijn een paar kleine tips die je kunt gebruiken om je stappenrekening gemakkelijk te verbeteren

 • Beklim de trap in plaats van de lift te gebruiken: Een lift kan heel comfortabel zijn, vooral als je op een hoge verdieping woont of werkt. Maar trappen bieden ook grote mogelijkheden: je kunt je stappenrekening enorm opvoeren. Of je nu op kantoor bent of thuis: neem de trap in plaats van de lift!
 • Ga een eindje wandelen: Of het nu een digestieve wandeling is na de maaltijd, een wandeling met vrienden of een wandeling alleen met muziek of een podcast op je oren: Zo kun je echt stappen verzamelen en ook wat frisse lucht en zon krijgen.
 • Laat de auto in de garage staan: Een snelle trip naar de bakker ‘s morgens? Een snelle trip naar de supermarkt om de hoek? Vaak wint de varkenshond het en neem je de auto, zelfs voor korte afstanden. Waarom doe je het niet te voet? Zo verzamel je niet alleen stappen en draag je bij aan je gezondheid, maar doe je ook iets goeds voor het milieu.
 • Tuinieren: Je hebt niet altijd een tuinman nodig. Je kunt veel stappen winnen door te tuinieren.
 • Lopennaar je werk: Als je dicht bij je werk woont, kun je ook lopend naar je werk. Woon je verder weg van je werk? Parkeer dan je auto of fiets een paar honderd meter van je werk vandaan. Je kunt de rest van de weg lopen.
 • Gebruik een fitnesstracker: Fitnesstrackers en stappentellers helpen je om de afstand die je aflegt bij te houden. Ze kunnen je helpen je vorderingen bij te houden en het doel van 10.000 stappen te bereiken.
 • Tevoet in plaats van met bus en trein: Reis je veel in de stad? Openbaar vervoer komt meestal om de minuut. Je legt dus vaak korte afstanden af met bus of tram. Waarom loop je niet in plaats daarvan en verzamel je een paar stappen?

Wie heeft baat bij 10000 stappen per dag?

In principe wordt iedereen aangeraden voldoende aan lichaamsbeweging te doen. Overgewicht (obesitas) kan echter zwaar zijn voor de gewrichten, dus joggen is niet aan te bevelen om de gewrichten te beschermen. In het algemeen kan het geen kwaad om je individuele afslank- of beweegplan met je huisarts te bespreken.

Anders geldt het volgende: Lichaamsbeweging kan een belangrijke bijdrage leveren aan de cardiovasculaire gezondheid. Dit is uit talrijke studies gebleken. Daarom kan iedereen aangeraden worden een bepaalde dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te bereiken. Het doel van 10000 stappen kan daar zeker toe bijdragen.

Fitnesstrackers kunnen gemakkelijk om de pols gedragen worden en je gegevens verschaffen over je gezondheidstoestand en de stappen die je gelopen hebt. (Image source: stevepb / pixabay)

Voor wie een kantoorbaan heeft en toch maar de hele dag zit, kunnen de 10.000 stappen als evenwicht dienen. Anderen die een baan in de bouw of logistiek hebben, bijvoorbeeld, kunnen op hun werk al het doel van 10.000 stappen bereiken.

Welke alternatieven zijn er voor de 10000 stappen?

Het hoeven niet altijd 10.000 stappen te zijn. Ook andere lichamelijke activiteiten kunnen bijdragen tot de gezondheid van je cardiovasculaire systeem. Deze omvatten bijvoorbeeld

 • Fietsen
 • Zwem
 • Joggen
 • Fitnesstraining

In sommige gevallen kunnen de hierboven genoemde soorten lichaamsbeweging nog effectiever zijn dan 10000 stappen lopen.

Fietsen

Fietsen is niet alleen een geweldige manier om wat frisse lucht op te doen, het is ook goed voor je gezondheid. Het traint je uithoudingsvermogen en versterkt je spieren. Fietsen is bijzonder gemakkelijk voor de gewrichten. Daardoor is hij bijzonder geschikt voor oudere mensen en mensen met zwaarlijvigheid.

Zwemmen

Zwemmen is een goed alternatief. Voor mensen met zwaar overgewicht is lichaamsbeweging in het water bijzonder gemakkelijk voor de gewrichten. Toch is zwemmen zeer effectief. Het werkt veel spiergroepen en verbrandt veel calorieën.

Joggen

Joggen is bijzonder geschikt voor mensen die al sportervaring hebben. Het is niet aan te bevelen voor mensen met overgewicht, ouderen of mensen met hart- en vaatziekten, vanwege de belasting van de gewrichten en het cardiovasculaire systeem.

Fitness Workout

De fitness workout is de oefenmethode die waarschijnlijk voor de meeste mensen geschikt is. Het opleidingsprogramma kan aan je individuele behoeften aangepast worden. Een combinatie van cardio- en krachttraining is optimaal.

Conclusie

Het getal van de 10000 stappen berust niet op een studie, maar is het resultaat van een Japanse reclamecampagne. Toch heeft de WHO deze aanbeveling nu overgenomen. Studies hebben aangetoond dat voldoende lichaamsbeweging aanzienlijk kan bijdragen tot de gezondheid. Dus elke vorm van lichaamsbeweging heeft vele voordelen voor je gezondheid.

In de regel is 10.000 stappen per dag lopen niet schadelijk voor je lichaam. Maar het zijn ook geen verplichte programma’s. Als je liever zwemt, fietst, jogt of in plaats daarvan naar de sportschool gaat, kun je minstens evenveel voor je gezondheid doen.

Beeldbron: pixabay / 5598375

Referenties (10)

1. Bewegungsmangel kann bei Erwachsenen mit chronischen Erkrankungen zur Besserung beitragen
Bron

2. Regelmäßige sportliche Betätigung kann dazu beitragen den Gesundheitszustand zu erhalten oder gar zu verbessern
Bron

3. Koronare Herzerkrankung und chronische Herzinsuffizienz sind in Deutschland Volkskrankheiten. Diesen lässt sich mit Bewegung vorbeugen.
Bron

4. Auch im höheren Alter ist Bewegung wichtig. Bei Arthrose in den Gelenken kann Sport zur Linderung deer Beschwerden beitragen.
Bron

5. Für Patienten mit chronischem Asthma oder der Lungenkrankheit COPD ist ausreichend Bewegung essentiell.
Bron

6. Bewegung ist nicht immer gut. Ein Übermaß an Bewegung kann bei einigen Herzkrankheiten negative Folgen nach sich ziehen.
Bron

7. Vorliegende Studie hat in Bayern das Konzept der sogenannten "Bewegung auf Rezept" untersucht.
Bron

8. Ausreichend Bewegung kann die Nebenwirkungen einer Krebsbehandlung deutliche bessern. Dies hat die vorliegende Studie verdeutlicht
Bron

9. Ausreichend Bewegung wird in Deutschland nicht ausreichend in den Gesundheitsprozess integriert. Die vorliegende Studie hat Lösungsansätze zu dieser Problematik untersucht
Bron

10. Beim Kardio-Workout gilt es auf zahlreiche Parameter zu achten. So zum Beispiel die Herzfrequenz. Vorliegende Studie hat dies für den Bereich des Freizeit- und Gesundheitssports untersucht.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Pfeifer K, Geidl W. Bewegungsempfehlungen für Erwachsene mit einer chronischen Erkrankung – Methodisches Vorgehen, Datenbasis und Begründung [Physical Activity Recommendations for Adults with a Chronic Disease: Methods, Database and Rationale]. Gesundheitswesen. 2017 Mar;79(S 01):S29-S35. German. doi: 10.1055/s-0042-123699. Epub 2017 Apr 11. PMID: 28399583.
Bewegungsmangel kann bei Erwachsenen mit chronischen Erkrankungen zur Besserung beitragen
Ga naar bron
Miko HC, Zillmann N, Ring-Dimitriou S, Dorner TE, Titze S, Bauer R. Auswirkungen von Bewegung auf die Gesundheit [Effects of Physical Activity on Health]. Gesundheitswesen. 2020 Sep;82(S 03):S184-S195. German. doi: 10.1055/a-1217-0549. Epub 2020 Sep 22. PMID: 32984942; PMCID: PMC7521632.
Regelmäßige sportliche Betätigung kann dazu beitragen den Gesundheitszustand zu erhalten oder gar zu verbessern
Ga naar bron
Gensichen J. In Bewegung bleiben … : Editorial. MMW Fortschr Med. 2020 May;162(10):5. German. doi: 10.1007/s15006-020-0493-9. PMID: 32447707; PMCID: PMC7245164.
Koronare Herzerkrankung und chronische Herzinsuffizienz sind in Deutschland Volkskrankheiten. Diesen lässt sich mit Bewegung vorbeugen.
Ga naar bron
Springer Medizin. Sportelnde Senioren: Keine Angst vor Arthrose! : Bewegung fürs Kniegelenk. MMW Fortschr Med. 2020 May;162(9):3. German. doi: 10.1007/s15006-020-0448-1. PMID: 32405868.
Auch im höheren Alter ist Bewegung wichtig. Bei Arthrose in den Gelenken kann Sport zur Linderung deer Beschwerden beitragen.
Ga naar bron
Rohrer V, Schmidt-Trucksäss A. Impact von Bewegung, Sport und Rehabilitation bei Asthma und COPD [Impact of exercise, sport and rehabilitation therapy in asthma and COPD]. Ther Umsch. 2014 May;71(5):295-300. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000516. PMID: 24794340.
Für Patienten mit chronischem Asthma oder der Lungenkrankheit COPD ist ausreichend Bewegung essentiell.
Ga naar bron
Schlimpert V, Einecke D, Overbeck P, Grätzel P. Neue Leitlinie Herz & Sport: Wann intensives Training verboten ist : Bewegung für Herzpatienten. MMW Fortschr Med. 2020 Sep;162(16):12-21. German. doi: 10.1007/s15006-020-4357-0. PMID: 32959281.
Bewegung ist nicht immer gut. Ein Übermaß an Bewegung kann bei einigen Herzkrankheiten negative Folgen nach sich ziehen.
Ga naar bron
Curbach J, Apfelbacher C, Knoll A, Herrmann S, Szagun B, Loss J. Physicians' perspectives on implementing the prevention scheme "Physical Activity on Prescription": Results of a survey in Bavaria. Z Evid Fortbild Qual Gesundhwes. 2018 Apr;131-132:66-72. doi: 10.1016/j.zefq.2018.02.001. Epub 2018 Feb 24. PMID: 29486976.
Vorliegende Studie hat in Bayern das Konzept der sogenannten "Bewegung auf Rezept" untersucht.
Ga naar bron
Steindorf K, Schmidt ME, Zimmer P. Sport und Bewegung mit und nach Krebs – wer profitiert, was ist gesichert? [Exercise and Physical Activity During and after Cancer - Who Benefits most, What is Proven?]. Dtsch Med Wochenschr. 2018 Mar;143(5):309-315. German. doi: 10.1055/s-0043-106885. Epub 2018 Mar 5. PMID: 29506297.
Ausreichend Bewegung kann die Nebenwirkungen einer Krebsbehandlung deutliche bessern. Dies hat die vorliegende Studie verdeutlicht
Ga naar bron
Vogt L, Hoppe I, Thoma R, Gabrys L, Friedrich G, Coester E, Füzéki E, Banzer W. Wirksamkeit des Rezepts für Bewegung aus Patientensicht – die ärztliche Beratung und Handlungsabsichten/-konsequenzen nach erfolgter Rezeptverschreibung [Exercise on Prescription - Patients' Perceptions on Effectiveness and Change in Physical Activity Behavior]. Dtsch Med Wochenschr. 2019 May;144(10):e64-e69. German. doi: 10.1055/a-0820-9425. Epub 2019 May 13. PMID: 31083730.
Ausreichend Bewegung wird in Deutschland nicht ausreichend in den Gesundheitsprozess integriert. Die vorliegende Studie hat Lösungsansätze zu dieser Problematik untersucht
Ga naar bron
Gronwald T, Schulze S, Ludyga S, Hottenrott K. Evaluierung individueller Trainingsvorgaben auf Basis der Herzfrequenzvariabilität für ein Lauftraining im Freizeit- und Gesundheitssport. Praxis (Bern 1994). 2016 Sep;105(18):1065-70. German. doi: 10.1024/1661-8157/a002458. PMID: 27606913.
Beim Kardio-Workout gilt es auf zahlreiche Parameter zu achten. So zum Beispiel die Herzfrequenz. Vorliegende Studie hat dies für den Bereich des Freizeit- und Gesundheitssports untersucht.
Ga naar bron
Recensies