Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid niet alleen de afwezigheid van kwalen en ziekten. Een volmaakte gezondheid bestaat uit lichamelijke, geestelijke en sociale componenten die in evenwicht moeten zijn. (1) Tot nu toe hebben de meeste mensen echter geprobeerd het lichaam in vorm te houden om gezond te blijven.

Enkelen maken ook gebruik van de diensten van een psychiater om hun geestelijk-emotionele problemen op te lossen. Helaas heeft men tot nu toe nauwelijks aandacht besteed aan de lichamelijke en de mentaal-emotionele sfeer in combinatie met elkaar en aan de vraag welke invloeden ze op elkaar hebben. Dit is precies waar de Health Coach in beeld komt en kan helpen. In ons artikel leer je wat een Health Coach is, wat hij doet en hoe hij verschilt van andere gezondheidsberoepen. We geven je ook een kort inzicht in welke carrièremogelijkheden je als gezondheidscoach zou kunnen hebben.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De taak van een gezondheidscoach is je te helpen met je problemen door je lichamelijke, geestelijke en sociale toestand te onderzoeken. Deze 3 gebieden beïnvloeden elkaar en moeten idealiter met elkaar in evenwicht zijn.
  • Je kunt een bekwame gezondheidscoach herkennen aan het feit dat hij goed kan luisteren, jou als persoon begrijpt met je sterke en zwakke punten, en inspeelt op je zorgen. Aan de andere kant heeft hij de nodige kennis om je te steunen bij het instellen van nieuwe gewoonten die bij je levensstijl passen.
  • Je kunt ook als gezondheidscoach werken zonder opleiding of certificaten. Dit kan echter je expertstatus negatief beïnvloeden. Er zijn veel flexibele loopbaanmogelijkheden als gezondheidscoach.

Achtergrond: Wat is een gezondheidscoach?

In het volgende informeren we je uitvoerig over het beroep van gezondheidscoach en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een gezondheidscoach?

De laatste jaren horen we steeds meer over burn-out, onevenwichtig evenwicht tussen werk en privé-leven, depressie, enz. (2) Het gevolg is een steeds sterker wordende gezondheidstrend. Voor veel mensen is het niet langer voldoende zich op hun lichamelijke conditie of mentale kracht te concentreren, maar ze zoeken naar nieuwe benaderingen die hen helpen hun gezondheid te versterken.

Want tot nu toe lag de nadruk op óf fysieke óf mentale versterking, maar niet op hoe deze gebieden elkaar beïnvloeden. Een Health Coach, ook wel gezondheidscoach genoemd, helpt je je lichamelijke conditie, geestelijke toestand en sociaal welzijn te optimaliseren.

Health Coach

Steeds meer mensen lijden aan psychisch-emotionele problemen die uiteindelijk het lichaam aantasten. (Image source: Anthony Tran/ Unsplash)

Hij bekijkt en analyseert deze 3 gebieden met je vanuit vele perspectieven om de werkelijke oorzaak van je ongemak tot op de bodem uit te zoeken. (3)

Samen proberen ze een diepgaande en holistische oplossing voor je problemen te vinden. De Gezondheidscoach ondersteunt je bij het voorkomen van ziekte, het onderhouden en versterken van je gezondheid, zodat je een meer bevredigend leven kunt leiden.

Wat doet een gezondheidscoach?

De gezondheidsberoepen, gezondheidscoach, life coach en personal trainer, worden vaak met elkaar verward omdat sommige van hun taken elkaar overlappen. In de volgende tabel hebben we daarom deze 3 beroepen vergeleken om je te helpen hun functies en taken beter te onderscheiden.

Job title Description
Health Coach brengt kennis, mogelijkheden, technieken over betreffende de wederzijdse beïnvloeding van lichaam, geest en ziel, interpersoonlijke relatiesSupport, counseling, training van mentaal-emotioneel-somatische problemen (4)
Life Coach brengt kennis over, Interpersoonlijke relaties, counseling, begeleiding van mentaal-emotionele problemen (5)
Personal Trainer geeftkennis, mogelijkheden, technieken betreffende sport, voeding, lichaam, counseling, begeleiding, training van fysieke problemen (6)

Een Health Coach biedt, onder andere, 1 op 1 coachingsessies.een gezondheidscoach biedt o.a. 1 op 1 coachingsessies, groepscoaching, workshops, retraites en online cursussen. In deze sessies analyseert hij niet alleen je huidige lichamelijke conditie, maar ook je mentale en sociale welzijn en hoe die elkaar beïnvloeden. Eerst en vooral biedt een Gezondheidscoach de hulpmiddelen en steun die je nodig hebt om jezelf te helpen. Wees je ervan bewust dat hij geen instructeur is die je precies vertelt wat je moet doen en hoe je het moet doen.

Integendeel, je bepaalt samen met hem wat er gedaan kan worden om je welzijn te verbeteren en je gestelde doelen te bereiken. Samen zullen we proberen aangepast, duurzaam gedrag aan te nemen in overeenstemming met je levensstijl. Naast counseling en kennisoverdracht is mentorschap een essentieel onderdeel van het werk van de Gezondheidscoach. Merk echter op dat een Health Coach geen arts is en dus geen diagnoses kan stellen bij ziekten. Ze kunnen je geen medicijnen voorschrijven of je adviseren de dosering van je medicijnen te veranderen. (7)

Hoe kun je een goede gezondheidscoach herkennen?

Behalve aan goede referenties en certificaten kun je een goede gezondheidscoach vooral herkennen aan het feit dat hij heel goed naar je kan luisteren. Hij heeft kennis over hoe lichaam, geest en intermenselijke relaties elkaar beïnvloeden. Als een groot empathicus kan hij zich in je schoenen verplaatsen en je begrijpen.

Health Coach

Bekwame gezondheidscoaches zijn buitengewoon goede luisteraars die je de juiste hulpmiddelen kunnen geven om jezelf te helpen. (Image source: Mimi Thian/ Unsplash)

Een gezondheidscoach moet ook een idee hebben van de manieren en middelen die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. Deze keuzemogelijkheden moeten ook zoveel mogelijk op je levensstijl en persoonlijkheid afgestemd zijn.

Er moet dus ongetwijfeld een intieme relatie bestaan om een lange samenwerking als team te garanderen. Je moet hem al je problemen, zorgen en doelen kunnen toevertrouwen zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij je zal veroordelen, je problemen of jou als persoon niet serieus zal nemen.

Wie heeft een Gezondheidscoach nodig?

In principe kan iedereen een gezondheidscoach gebruiken. Maar vooral mensen die het gevoel hebben dat ze geen evenwicht vinden tussen hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn, kunnen veel baat hebben bij een Health Coach.

Mensen die zichzelf op lange termijn willen optimaliseren en nieuwe benaderingen willen verkennen om zichzelf holistisch te begrijpen, zoeken vaak een gezondheidscoach op. Cliënten van Health Coach zijn momenteel vaak managers op hoog niveau, zelfstandigen, maar ook patiënten met leefstijl-gerelateerde ziekten zoals diabetes en zwaarlijvigheid. (8)

Hoe word ik een Gezondheidscoach?

De term “Health Coach” is niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich een “Gezondheidscoach” kan noemen. Om meer erkenning en vertrouwen van cliënten te krijgen, kun je opleidingen en certificaten volgen om Gezondheidscoach te worden, ook al is dat niet verplicht.

De term “Health Coach” is niet wettelijk beschermd.

In Health Coach seminars en opleidingen leer je basisbegrippen over lichaam en voeding, intermenselijke relaties, probleemoplossende strategieën en meer. Toch is het van groot belang en cruciaal dat je een groot inlevingsvermogen, begrip en goede actieve luistervaardigheid hebt om je als gezondheidscoach te oefenen. (9)

Wat zijn mijn carrièremogelijkheden als gezondheidscoach?

De meeste Gezondheidscoaches oefenen dit beroep uit als een tweede of bijbaan voor ze er voltijds in gaan werken. Sommige Gezondheidscoaches bundelen hun krachten en runnen samen een praktijk, of werken alleen als zelfstandige.

Als gecertificeerd gezondheidscoach kun je niet alleen voor medische praktijken werken, maar ook voor hotels, kuuroorden, sportscholen, enz. Een voordeel van het uitoefenen van je beroep als gezondheidscoach is dat je gemakkelijk tot op hoge leeftijd kunt doorwerken, of dat nu full time, part time of slechts voor een paar uur is. (10)

Hoeveel kan ik verdienen als Gezondheidscoach?

Het salaris van een Health Coach hangt sterk af van zijn deskundigheid, ervaring en deels van zijn opleiding. Bovendien werken sommigen voor bedrijven en sommigen zijn zelfstandige. Dit maakt het erg moeilijk om een exact loon te geven.

Conclusie

Het beroep van gezondheidscoach wordt steeds belangrijker omdat het een holistische benadering hanteert bij het zoeken naar oplossingen voor de individuele gezondheid. Bovendien zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat ze niet alleen goed voor hun lichaam moeten zorgen, maar ook voor hun geest, ziel en emoties, want die beïnvloeden elkaar.

Als je overweegt als gezondheidscoach te gaan werken, wees je er dan van bewust dat hoewel dit beroep veel mogelijkheden biedt, het niet voor iedereen geschikt is. Gevoeligheid en empathie zijn voor dit werk van enorm belang.

(Image source: Jonathan Borba/ Unsplash)

Referenties (10)

1. Verfassung der Weltgesundheitsorganisation (Übersetzung)
Bron

2. Statista.de: Anteile der wichtigsten Krankheitsarten an den Arbeitsunfähigkeitstagen bis 2019.
Bron

3. Schulz, K.-H./A. Meyer/N. Langguth (2012): Körperliche Aktivität und psychische Gesundheit, in: Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz 1, S. 55–65, [online] doi:10.1007/s00103-011-1387-x.
Bron

4. Inhesa.de: Was macht ein HealthCoach? ► Überblick aller wichtigen Infos | INHESA®. Institut, Kara Pientka, 14.08.2020
Bron

5. landsiedel-seminare.de: Life Coaching
Bron

6. akademie-sport-gesundheit.de: Was macht ein Personal Trainer?
Bron

7. kennstdueinen.de: Rundum fit: Was genau macht ein Gesundheitscoach?
Bron

8. superprof.de: Ernährung optimieren, Fitness aufbauen, Stress & Burnout vorbeugen, Klara, 13.10.2019
Bron

9. IHK.de: Systemischer Gesundheitscoach IHK Gesundheitscoach IHK, Regina Bostelmann
Bron

10. kresserinstitute.com: Your Quick Guide to Health Coach Job Opportunities, Christ Kresser, 15.05.2019
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Weltgesundheitsorganisation
Verfassung der Weltgesundheitsorganisation (Übersetzung)
Ga naar bron
Anteile der wichtigsten Krankheitsarten an den Arbeitsunfähigkeitstagen bis 2019.
Statista.de: Anteile der wichtigsten Krankheitsarten an den Arbeitsunfähigkeitstagen bis 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schulz, K.-H./A. Meyer/N. Langguth (2012): Körperliche Aktivität und psychische Gesundheit, in: Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz 1, S. 55–65, [online] doi:10.1007/s00103-011-1387-x.
Ga naar bron
Was macht ein HealthCoach? ► Überblick aller wichtigen Infos
Inhesa.de: Was macht ein HealthCoach? ► Überblick aller wichtigen Infos | INHESA®. Institut, Kara Pientka, 14.08.2020
Ga naar bron
Life Coaching
landsiedel-seminare.de: Life Coaching
Ga naar bron
Was macht ein Personal Trainer?
akademie-sport-gesundheit.de: Was macht ein Personal Trainer?
Ga naar bron
Rundum fit: Was genau macht ein Gesundheitscoach?
kennstdueinen.de: Rundum fit: Was genau macht ein Gesundheitscoach?
Ga naar bron
Ernährung optimieren, Fitness aufbauen, Stress & Burnout vorbeugen
superprof.de: Ernährung optimieren, Fitness aufbauen, Stress & Burnout vorbeugen, Klara, 13.10.2019
Ga naar bron
Systemischer Gesundheitscoach IHK Gesundheitscoach IHK
IHK.de: Systemischer Gesundheitscoach IHK Gesundheitscoach IHK, Regina Bostelmann
Ga naar bron
Your Quick Guide to Health Coach Job Opportunities
kresserinstitute.com: Your Quick Guide to Health Coach Job Opportunities, Christ Kresser, 15.05.2019
Ga naar bron
Recensies