Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

De zomer staat voor de deur en het barbecueseizoen kan beginnen. Koop je over het algemeen te veel vlees en/of ben je een heel spontaan type dat graag vrienden uitnodigt voor een barbecue? Dan zijn hier de tips en trucs die je beslist moet kennen en voortaan zult volgen bij het ontdooien van vlees.

We hebben verschillende methoden voor je getest en de belangrijkste feiten op een rijtje gezet. Er zijn veel verschillende manieren om vlees goed te ontdooien, maar we zullen ons vooral richten op een snelle procedure. We leggen ook uit welke soorten vlees ingevroren kunnen worden en hoe je dat het beste kunt doen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vlees moet altijd vers ingevroren worden en, afhankelijk van het vetgehalte, binnen een jaar opgebruikt of geconsumeerd worden.
  • Bij het ontdooien van vlees zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, ten eerste de manier waarop het ontdooid wordt en ten tweede moet het vlees altijd op dezelfde dag verwerkt worden.
  • De kwaliteit van het vlees lijdt eronder, vooral bij de snelle methoden. Neem dus altijd voldoende tijd om je vlees te ontdooien, want alleen zo kun je de sappigheid ervan garanderen.

Waarop moet gelet worden bij het invriezen van vlees

Het is al lang bekend dat vriestemperaturen een conserverende werking hebben op vleeswaren. Vroeger werd dit gebruikt, vooral in de winter in koude streken. Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een diepvries thuis en kunnen we ons vlees handig invriezen wanneer we maar willen. Er zijn echter twee dingen waar je op moet letten (9).

Varkensvlees kan bij ongeveer -18 graden Celsius tot 8 maanden ingevroren worden, rundvlees zelfs tot 12 maanden. In de regel kan vlees langer in de diepvries bewaard worden; je kunt “ranzig” vlees bij het ontdooien toch al opmerken aan de geur of aan een verandering van kleur (10).

Let er bij het invriezen op dat je het vlees in kleine porties invriest en dat ze zo plat mogelijk zijn. Zo vriezen ze sneller door en zijn ze langer houdbaar. Gehakt kan ook zonder problemen ingevroren worden. Doe je verse gehakt in een diepvrieszak, sluit hem af en druk hem dan plat (9).

Welk vlees is geschikt om in te vriezen en voor hoe lang?

Het is een misvatting dat voedsel voor altijd houdbaar is in de diepvries. Daarom hebben we hier op een rijtje gezet welke vleeswaren hoe lang in de vriezer bewaard kunnen worden.

Vleessoort Diepvries houdbaarheid bij – 18° Celsius
Rundvlees 10 tot 12 maanden
Kalfsvlees 9 tot 12 maanden
Kip 8 tot 10 maanden
Varkensvlees 4 tot 8 maanden
Gehakt vlees 1 tot 3 maanden

Opgemerkt moet echter worden dat het vetgehalte van het vlees een grote rol speelt bij de houdbaarheid in de diepvries. Dus als het vlees dat je wilt invriezen veel vet bevat, blijft het meestal korter vers in de vriezer. Maar zoals altijd moet het vlees vóór de bereiding streng op uiterlijk en geur gecontroleerd worden, zodat eventueel bedorven vlees weggegooid kan worden (2, 8).

Waar je op moet letten bij het snel ontdooien van vlees

Je hebt je waarschijnlijk vaak afgevraagd wat de gemakkelijkste manier is om je vlees uit de diepvries zo snel mogelijk te ontdooien. Gelukkig zijn we je een stap voor en hebben we het volgende voor je uitgezocht.

Wat zijn de methoden om vlees te ontdooien?

Er zijn veel verschillende manieren om vlees efficiënt te ontdooien. Je kunt het in warm of koud water doen, maar het koude water is minder schadelijk voor het vlees. Er is ook de mogelijkheid om het in de magnetron op te warmen of de sandwichmethode te gebruiken.

Het zachtste alternatief voor de verschillende methoden is echter om het vlees een nacht in de koelkast te laten ontdooien. Met deze methode voorkom je ook dat er bacteriën op het vlees ontstaan door de hitte (2, 3). Plan in elk geval altijd voldoende tijd, zodat je er tijdens de voorbereiding geen last van hebt.

Hoe ontdooi je vlees met warm water?

Je kunt je vlees ook ontdooien in warm water. Doe het in een diepvrieszak en sluit hem waterdicht af. Verwarm het water tot niet meer dan 60° Celsius. Zodra het water de juiste temperatuur bereikt heeft, kun je je vlees in het waterbad leggen. Na ongeveer 10 minuten moet het vlees helemaal ontdooid zijn (2).

Waarom kun je vlees het beste in koud water ontdooien?

De beste manier om vlees te ontdooien is in koud water. Ontdooien in koud water duurt natuurlijk langer dan andere methoden, maar het heeft andere voordelen. Ten eerste garandeert het dat het vlees lekker sappig blijft. Ten tweede kan het voorkomen dat ziektekiemen zich vermenigvuldigen, als dat nodig is (4, 5).

Wat is de sandwichmethode om vlees te ontdooien?

De sandwichmethode is een van de snelste. Met behulp van de sandwichmethode kunnen bevroren levensmiddelen sneller ontdooid worden. Bij deze methode moet het vlees in een zak zitten. De gevulde zak wordt dan op de bodem van een omgekeerde pot gelegd. Een andere pan moet met lauw water gevuld worden en boven op het vlees (3, 5) gezet worden.

Fleisch schnell auftauen

Bij de keuze van vlees moet je altijd letten op versheid en kwaliteit. (Image source: Ktryna / Unsplash)

Zo krijgt het vlees de kans de kou af te geven aan het metaal van de pan en het water. Zo ontdooit het sneller en kan het sneller voor verdere verwerking gebruikt worden.

Hoe moet vlees in de magnetron ontdooid worden?

Ja, vlees kan ook in de magnetron ontdooid worden. Kijk eerst of je magnetron een functie voor opnieuw opwarmen heeft. Met deze functie kun je het vlees eenvoudig op een bord leggen en het binnen een paar minuten langzaam opwarmen. Als je magnetron niet zo’n instelling heeft, kun je je vlees gewoon langzaam verwarmen op minimaal 180 watt, maar niet meer dan 240 watt (5, 8).

Wat is de beste manier om vlees zachtjes te ontdooien?

Helaas is de beste methode ook de langzaamste. Je moet het vlees uit de vriezer halen, het op een bord leggen en het een nacht langzaam in de koelkast laten ontdooien. Het is belangrijk dat tijdens het ontdooien zo weinig mogelijk vocht verloren gaat, zodat het vlees aan het eind niet droog is. Daarom kun je het vlees het beste een nacht laten ontdooien, want op die manier gaat de minste hoeveelheid water verloren (2).

Ontdooi vlees snel: De beste tips & trucs

Tot slot hebben we de verschillende methoden voor je op een rijtje gezet en kort samengevat. Enerzijds is er de mogelijkheid om het vlees te ontdooien met keukenhulpjes en anderzijds zonder.

Vlees ontdooien met keukenhulpjes

Als je besluit keukenhulpjes te gebruiken, kun je of potten of de magnetron gebruiken. Het voordeel van het gebruik van keukenhulpjes is dat het vaak veel sneller gaat om vlees te ontdooien.

Twee potten gebruiken

De sandwichmethode. Je hebt een pan nodig waarin je het vlees op de bodem van het omgekeerde deksel legt en een tweede pan waarin je lauw water doet en dat boven op het vlees zet (2, 6).

Gebruik van de magnetron

Neem je vlees uit de folie of zak en leg het op een bord. Met de functie opnieuw opwarmen of op 180 tot 240 watt kun je je vlees in een paar minuten ontdooien. Zo snel is het en je kunt van je verse biefstuk genieten met een koud biertje (3).

Als je vlees in de magnetron ontdooit, moet je het meteen daarna verwerken. Dit voorkomt de vorming van ziektekiemen. (Image source: 123rf / Andriy Popov)

Vlees ontdooien zonder keukenhulp

Maar als je geen keukenhulp bij de hand hebt, raden we je aan het vlees met water te ontdooien. Hier kun je kiezen of je het supersnel wilt doen, met warm water, of dat je je vlees zachtjes wilt ontdooien in koud water.

Koud water gebruiken

Het koude water zorgt ervoor dat het koude uit het vlees wordt gehaald en dat het vlees lekker sappig blijft (7).

Warm water gebruiken

Als je warm water in plaats van koud water wilt gebruiken, is dat waarschijnlijk omdat je krap in de tijd zit. Zorg er alleen voor dat het water niet warmer is dan 60° Celsius en je bent klaar om te gaan (7).

Conclusie

Nu je alle methoden kent om vlees goed opnieuw te verwarmen, is het aan jou. Als je haast hebt, kun je je vlees in warm water leggen, het in de magnetron doen of de sandwichmethode gebruiken. Maar als je meer tijd hebt, is de beste methode waarschijnlijk om het een nacht in de koelkast te zetten.

Dit is de beste manier om ze sappig te houden. Natuurlijk kun je het ook in koud water ontdooien, wat ook helpt om het vlees sappig te houden. Ps: Als je van plan bent een koolhydraatarm dieet te volgen, is het altijd een goed idee om wat vlees ingevroren of in voorraad te hebben.

Beeldbron: Krtyna/ Unsplash.

Referenties (10)

1. Zhu, S, Ramaswamy, H.S, and Simpson, B.K. "Effect of High-pressure versus Conventional Thawing on Color, Drip Loss and Texture of Atlantic Salmon Frozen by Different Methods." Food Science & Technology 37.3 (2004): 291-99. Web.
Bron

2. Anderson, Brent A, Sun, Spring, Erdogdu, Ferruh, and Singh, R.Paul. "Thawing and Freezing of Selected Meat Products in Household Refrigerators." International Journal of Refrigeration 27.1 (2004): 63-72. Web.
Bron

3. Tomaz. Fleisch schnell auftauen: Das muss Mann beachten. In: Männersache.de
Bron

4. Arneth W, tiefgefrorenes Fleisch, RD-20-01757 (2004) in Böckler F., Dill B., Dingerdissen U., Eisenbrand G., Faupel F., Fugmann B., Gamse T., Matissek R., Pohnert G., Sprenger G., RÖMPP [Online], Stuttgart, Georg Thieme Verlag, [März 2021] https://roempp.thieme.de/lexicon/RD-20-01757
Bron

5. Rimbach, Gerald, Nagursky, Jennifer, and Erbersdobler, Helmut F. "Fleisch Und Wurstwaren." Lebensmittel-Warenkunde Für Einsteiger. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2015. 65-96. Springer-Lehrbuch. Web.
Bron

6. Gourmetfleisch.de. 2019. Fleisch richtig auftauen.
Bron

7. SRF. Fünfmalklug. 2013. Taut man Fleisch am besten im warmen oder kaltem Wasser auf.
Bron

8. Wikimeat.de. 2018. Vorbereitung von Fleisch.
Bron

9. Kallert E. (1939) Die Konservierung von Fleisch durch Einfrieren. In: Weichardt W. (eds) Ergebnisse der Hygiene Bakteriologie Immunitätsforschung und experimentellen Therapie. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-92389-0_6
Bron

10. Heiss R. (1945) Fleisch. In: Anleitung zum Frischhalten der Lebensmittel. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-90889-7_10
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Zhu, S, Ramaswamy, H.S, and Simpson, B.K. "Effect of High-pressure versus Conventional Thawing on Color, Drip Loss and Texture of Atlantic Salmon Frozen by Different Methods." Food Science & Technology 37.3 (2004): 291-99. Web.
Ga naar bron
Wissenschatflicher Artikel
Anderson, Brent A, Sun, Spring, Erdogdu, Ferruh, and Singh, R.Paul. "Thawing and Freezing of Selected Meat Products in Household Refrigerators." International Journal of Refrigeration 27.1 (2004): 63-72. Web.
Ga naar bron
Artikel
Tomaz. Fleisch schnell auftauen: Das muss Mann beachten. In: Männersache.de
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Arneth W, tiefgefrorenes Fleisch, RD-20-01757 (2004) in Böckler F., Dill B., Dingerdissen U., Eisenbrand G., Faupel F., Fugmann B., Gamse T., Matissek R., Pohnert G., Sprenger G., RÖMPP [Online], Stuttgart, Georg Thieme Verlag, [März 2021] https://roempp.thieme.de/lexicon/RD-20-01757
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rimbach, Gerald, Nagursky, Jennifer, and Erbersdobler, Helmut F. "Fleisch Und Wurstwaren." Lebensmittel-Warenkunde Für Einsteiger. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2015. 65-96. Springer-Lehrbuch. Web.
Ga naar bron
Artikel
Gourmetfleisch.de. 2019. Fleisch richtig auftauen.
Ga naar bron
Artikel
SRF. Fünfmalklug. 2013. Taut man Fleisch am besten im warmen oder kaltem Wasser auf.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wikimeat.de. 2018. Vorbereitung von Fleisch.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kallert E. (1939) Die Konservierung von Fleisch durch Einfrieren. In: Weichardt W. (eds) Ergebnisse der Hygiene Bakteriologie Immunitätsforschung und experimentellen Therapie. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-92389-0_6
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Heiss R. (1945) Fleisch. In: Anleitung zum Frischhalten der Lebensmittel. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-90889-7_10
Ga naar bron
Recensies