Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Wie kent ze niet? Erwten zijn een rijke allrounder voor diverse gerechten en zijn echte vullers. Maar peas hebben verrassend genoeg nog andere functies, waarover je in dit artikel meer kunt leren.

In dit artikel leer je over de essentiële functies van deze peulvrucht, en ook over de werking en waar je op moet letten bij het eten van erwten om een adequate smaakbeleving te hebben. Je vindt er ook nuttige informatie over de vraag of erwten geschikt zijn om af te vallen.
Belangrijk om te weten

  • De populairste peulvrucht is rijk aan voedingsstoffen, waardoor hij supervullend is en dus ideaal om af te vallen. De voedingsstoffen kunnen echter variëren, afhankelijk van de versheid en de soort verpakking.
  • Niet alleen als verzadiger, maar ook als genezend voedsel kunnen erwten de behandeling van hart-, haar- en darmproblemen ondersteunen. Toch moeten er niet te veel erwten gegeten worden, anders kunnen winderigheid en constipatie het gevolg zijn.
  • De erwt is, in tegenstelling tot andere superfoods zoals gojibessen en avocado’s, regionaal verkrijgbaar en dus zeer milieuvriendelijk. Erwten kunnen gemakkelijk in je eigen tuin geplant worden en zijn al na een paar weken klaar om geoogst te worden.

Zijn erwten gezond? Wat je moet weten

Dit artikel geeft je een beknopt overzicht van erwten, waarin alles over de peulvrucht kort en bondig wordt uitgelegd. Van de voedingsstoffen tot de effecten en consumptie, je krijgt relevante informatie die door wetenschappelijke studies wordt ondersteund. Met behulp van deze informatie kun je misschien alle twijfels die je hebt wegnemen en het zeker weten.

Wat zijn de voedingswaarden van erwten?

Erwten bevatten essentiële aminozuren zoals lysine, isoleucine, leucine, fenylalanine, threonine en tryptofaan, die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken en die van levensbelang zijn.

Dat erwten gezond zijn, kan toegeschreven worden aan het feit dat ze een groot aantal vitamines bevatten, naast weinig vet, dat hoofdzakelijk bestaat uit plantaardige en onverzadigde vetzuren. (5)

Voedingswaarde informatie per 100 g
Energie 78 g
Koolhydraten 11,4 g
Eiwit 6,4 g
Voedingsvezels 5,2 g
Calorieën 80 kcal
Eiwit 5 g

Erwten hebben een heel laag nitraatgehalte omdat ze door hun schil nauwelijks verontreinigende stoffen opnemen. De populaire tuingroente met het hoogste eiwitgehalte bevat niet alleen veel vitamines, zoals vitamine A, B, C en K, maar ook veel mineralen, vooral kalium, fosfor, ijzer en zink.

Welk effect hebben erwten op de gezondheid?

Erwten, die rijk zijn aan vezels, kunnen zonder problemen gegeten worden omdat ze gemakkelijk te verteren zijn en zelfs de spijsvertering kunnen bevorderen. (10) In dit verband worden erwten ook beschouwd als een preventief middel tegen gastro-intestinale ziekten of ophoping van ongezonde darmbacteriën.

Te veel consumptie kan echter precies het tegenovergestelde effect hebben, namelijk constipatie en maagklachten. Daarom moet men zich aan de aanbevolen inname houden.

Steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met leververvetting, een chronische leverziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door ongezonde calorieconsumptie in combinatie met gebrek aan lichaamsbeweging. Een eiwitrijk dieet wordt aanbevolen om deze ziekte te behandelen, dus erwten zijn hiervoor ideaal, want ze zijn zeer rijk aan eiwitten en gezond. (2, 6)

De groene peulvrucht is ook ideaal om de behandeling van diabetes en een verhoogde bloedsuikerspiegel te ondersteunen. (1) Studies hebben bewezen dat een eiwitrijk dieet kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en zo mensen met diabetes effectief te verzorgen. (7) Het kalium dat in de erwt zit kan ook het hart versterken.

Van erwten wordt nu zelfs veganistisch gehakt gemaakt. (Image source: David Todd McCarty / Unsplash)

Op het gebied van zenuwen kunnen erwten gezien worden als kalmerend en prestatiebevorderend, dankzij de B-vitamines en het magnesium dat ze bevatten.

Bovendien kunnen ook haar en huid profiteren van de consumptie van groene peulvruchten, want de aminozuren, zink en biotine die in erwten zitten, versterken de haarstructuur en geven de huid en nagels een gezond uiterlijk. (8, 9)

Bovendien kan regelmatige consumptie van erwten het risico op kanker verminderen, omdat de antioxidanten die ze bevatten ontstekingen en vrije radicalen in het lichaam kunnen genezen. (3) Deze bevinding werd bevestigd door wetenschappelijke studies en bewees opnieuw het anti-kanker effect van de populaire peulvrucht, die ook de groei van tumorcellen kan afremmen. (4)

Vers, diepvries of uit blik – Welke erwten zijn het gezondst?

Je kunt erwten meestal seizoens- en streekgebonden kopen tussen juni en september, maar ook diepvrieserwten, en erwten in blik, kunnen als alternatief dienen. Buiten het seizoen worden echter diepgevroren erwten aangeraden, omdat ze na verwerking en vervoer de meeste vitaminen bevatten.

Gekookte erwten uit blik kunnen al minder vitamines bevatten, omdat ze o.a. gevoelig zijn voor hitte. Bovendien is aan doperwten in blik zout en suiker toegevoegd voor langere houdbaarheid en smaak, wat niet erg gezond is.

Erwten kunnen je helpen heerlijk af te vallen. (Bron: Ruslana Babenko / Pixabay)

Verse doperwten uit de streek zijn echter meestal het beste om gezond te eten, omdat ze de meeste vitaminen en mineralen bevatten. Je moet er echter op letten dat de erwten niet te lang gekookt worden, anders kunnen belangrijke vitaminen en mineralen verloren gaan.

Hoeveel calorieën hebben erwten?

Erwten hebben een zeer hoog watergehalte van 70 procent en minder dan één procent vet, waardoor ze ideaal zijn als verzadiger en afslankmiddel.

Er zitten slechts 86 calorieën in 100 gram erwten, wat lager is in calorieën dan avocado’s, pompoenpitten of andere superfoods. Ondanks het lage caloriegehalte bevatten erwten talrijke belangrijke mineralen, zoals calcium en kalium, en vitamines, zoals vitamine A en vitamine C.

Zijn erwten geschikt om gezond af te vallen?

De eiwitrijke erwten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, die de stofwisseling kunnen stimuleren en vetophopingen doen verdwijnen. Ze houden je ook lang vol.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 100 tot 150 gram erwten kan gemakkelijk in de maaltijden worden ingepast, en versnelt zo het gewichtsverlies en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Op de lange duur kan zo’n dieet leiden tot het verbranden van twee tot drie kilo per jaar zonder lichaamsbeweging.

Conclusie

Als je je goed geïnformeerd hebt, kun je groene peulvruchten winstgevend gebruiken en ze zonder risico consumeren. De eiwitrijke erwten kunnen niet alleen in het dieet geïntegreerd worden, maar ook als een effectief geneesmiddel werken.

Het eten van erwten kan kanker voorkomen, een hoog cholesterolgehalte verlagen, de spijsvertering bevorderen en gebruikt worden als een preventieve en ondersteunende maatregel bij de behandeling van verschillende ziekten.

Verder kan het eten van erwten lichamelijke en geestelijke prestaties stimuleren, de zenuwen kalmeren en haar, huid en nagels versterken. Toch moet je de aanbevolen inname overschrijden, want anders kunnen maagproblemen ontstaan.

Bedenk wel dat het eten van erwten alleen niet voldoende is om je problemen op te lossen, maar alleen gebruikt kan worden als een natuurlijke remedie om je symptomen te verlichten. Daarom moet je, als je ernstige of langdurige problemen hebt, een arts raadplegen en uitleg krijgen.

Beeldbron: PublicDomainPictures / Pixabay

Referenties (10)

1. Gannon MC, Nuttall FQ, Saeed A, Jordan K, Hoover H. An increase in dietary protein improves the blood glucose response in persons with type 2 diabetes.
Bron

2. Jenkins DJ, Kendall CW, Augustin LS, Franceschi S, Hamidi M, Marchie A, Jenkins AL, Axelsen M. Glycemic index: overview of implications in health and disease.
Bron

3. Raju J, Mehta R. Cancer chemopreventive and therapeutic effects of diosgenin, a food saponin.
Bron

4. Lamson DW, Plaza SM. The anticancer effects of vitamin K.
Bron

5. Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.).
Bron

6. Riordan JD, Nadeau JH. From Peas to Disease: Modifier Genes, Network Resilience, and the Genetics of Health. Am J Hum Genet.
Bron

7. Kazemi M, McBreairty LE, Chizen DR, Pierson RA, Chilibeck PD, Zello GA. A Comparison of a Pulse-Based Diet and the Therapeutic Lifestyle Changes Diet in Combination with Exercise and Health Counselling on the Cardio-Metabolic Risk Profile in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Nutrients.
Bron

8. Grothe T, Wandrey F, Schuerch C. Short communication: Clinical evaluation of pea sprout extract in the treatment of hair loss.
Bron

9. Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins.
Bron

10. Busnelli M, Manzini S, Sirtori CR, Chiesa G, Parolini C. Effects of Vegetable Proteins on Hypercholesterolemia and Gut Microbiota Modulation.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Gannon MC, Nuttall FQ, Saeed A, Jordan K, Hoover H. An increase in dietary protein improves the blood glucose response in persons with type 2 diabetes.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jenkins DJ, Kendall CW, Augustin LS, Franceschi S, Hamidi M, Marchie A, Jenkins AL, Axelsen M. Glycemic index: overview of implications in health and disease.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Raju J, Mehta R. Cancer chemopreventive and therapeutic effects of diosgenin, a food saponin.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lamson DW, Plaza SM. The anticancer effects of vitamin K.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Riordan JD, Nadeau JH. From Peas to Disease: Modifier Genes, Network Resilience, and the Genetics of Health. Am J Hum Genet.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kazemi M, McBreairty LE, Chizen DR, Pierson RA, Chilibeck PD, Zello GA. A Comparison of a Pulse-Based Diet and the Therapeutic Lifestyle Changes Diet in Combination with Exercise and Health Counselling on the Cardio-Metabolic Risk Profile in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Nutrients.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Grothe T, Wandrey F, Schuerch C. Short communication: Clinical evaluation of pea sprout extract in the treatment of hair loss.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Busnelli M, Manzini S, Sirtori CR, Chiesa G, Parolini C. Effects of Vegetable Proteins on Hypercholesterolemia and Gut Microbiota Modulation.
Ga naar bron
Recensies