Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Als de kaliumspiegel verhoogd is, wordt er te veel kalium uit de cellen in het bloed overgebracht. Bij een normale nierfunctie komt zo’n geval zelden voor. Een verhoogde kaliumspiegel wordt vaak ontdekt door een bloedtest en minder vaak door acute symptomen. Deze verhoging wordt ook wel hyperkaliëmie genoemd. Een te hoge kaliumspiegel kan een medisch noodgeval worden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kalium is een essentieel element in het menselijk lichaam. Samen met natrium en chloride vormt het de groep van de belangrijkste elektrolyten. Deze hebben veel verschillende taken in het lichaam.
 • Kalium komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Fruit is bijzonder rijk aan kalium; vooral bananen en gedroogd fruit bevatten grote hoeveelheden.
 • Mogelijke symptomen van een verhoogde kaliumspiegel zijn darmobstructie of verlamming. Deze moeten snel behandeld worden, anders kan een medische noodsituatie het gevolg zijn.

Definitie: Wat is kalium?

Kalium is de belangrijkste elektrolyt in de cellen van het lichaam. Het vervult belangrijke taken, zoals het regelen van de waterhuishouding of het overbrengen van prikkels in de zenuwbanen. Kalium werkt ook als een co-factor voor bepaalde enzymen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de eiwitsynthese, d.w.z. de opbouw van lichaamsstructuren.

Kalium is ook verantwoordelijk voor het handhaven van de osmotische druk, d.w.z. voor het transport en de overdracht van voedingsstoffen in de cellen. (1) Het zuur-base evenwicht wordt ook geregeld door kalium. Het mineraal regelt dus de pH waarde in het lichaam.

Achtergrond: Wat je moet weten over het kaliumgehalte

Er bestaan veel mythen over het kaliumgehalte in het menselijk lichaam. Om wat licht op het onderwerp te werpen, hebben we de meest gestelde vragen onder de loep genomen. Je vindt de antwoorden hier.

Wat zijn de symptomen van te veel kalium?

Darmobstructie

Een darmobstructie wordt in de medische wereld ook wel ileus genoemd. (2) De voedselpulp hoopt zich op in de darm. Een darmobstructie leidt tot een onderbreking van het transport van de darminhoud. Ileus kan een levensbedreigende gebeurtenis worden en moet onmiddellijk behandeld worden.

Spierzwakte en verlamming

Kan ook voorkomen als de kaliumspiegel te hoog is. Verlamming van de spieren in het lichaam is bijzonder gevaarlijk. In het ergste geval kunnen hele organen verlamd raken, waardoor levensbedreigende noodsituaties ontstaan. Spierzwakte wordt vaak het eerst opgemerkt in de ledematen. Een gevoel van traagheid verspreidt zich.

Longfalen

In zeldzame gevallen is een verhoogd kaliumgehalte de oorzaak van longfalen. Er zijn veel verschillende gevolgen mogelijk. Omdat de longen het hele lichaam van zuurstof voorzien, kan er in het hele lichaam schade ontstaan als ze het laten afweten.

Hartritmestoornissen

Zelfs hartritmestoornissen kunnen bij een verhoogde kaliumconcentratie niet uitgesloten worden. Deze worden opgemerkt, onder andere, door een extreem racen van het hart. Hartritmestoornissen kunnen echter veel verschillende oorzaken hebben. (3)

blutdruck-natürlich-senken

Een te hoog kaliumgehalte kan een negatief effect hebben op de gezondheid van je hart. (Image source: jesse orrico/ Unsplash)

Op welk punt is het kaliumgehalte te hoog?

Een kaliumspiegel van 3500 mg tot 4500 mg per dag ligt binnen het normale bereik voor volwassenen. (4, 5, 6) Spiegels boven dit bereik kunnen symptomen van hyperkaliëmie veroorzaken. Deze waarden kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Vooral leeftijd en de conditie van de nieren bepalen de kaliumtolerantie. Dus als je zeker wilt zijn, moet je naar een dokter gaan.

Waar komt een verhoogde kaliumspiegel vandaan?

Normaal is het moeilijk om een verhoogde waarde te krijgen. Dit is alleen mogelijk door de verhoogde stroom van kalium uit de cellen. Voedsel of supplementen kunnen tot een toename leiden.

Een verhoogde kaliumwaarde is vaak de bijwerking van medicijnen.

De volgende ziekten kunnen een verhoogde waarde tot gevolg hebben. Ze zijn daarom mogelijk de oorzaak van de hoge kaliumwaarde.

Metabole acidose

Metabole acidose beschrijft de oververzuring van het bloed, ten gevolge van een stofwisselingsstoornis. (7) Hyperkaliëmie kan ontstaan doordat intracellulaire kalium-ionen in het bloed uitgewisseld worden tegen extracellulaire waterstof-ionen. Het lichaam probeert dus het probleem zelf op te lossen.

Katabole processen

Katabole processen, d.w.z. processen die structuur afbreken, kunnen leiden tot een verhoging van de kaliumspiegel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij extreme uithongering, zoals bij anorexia patiënten. Door de geringe voedselinname wordt er gewoon niet genoeg kalium aangevoerd om de structuren in stand te houden.

Insulineresistentie of -deficiëntie

Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor de regulering van de suikerhuishouding. Als het lichaam resistent is tegen dit hormoon, heeft dat verstrekkende gevolgen voor het organisme. Insulineresistentie wordt vaak beschreven als een voorloper van diabetes. Verhoogde kaliumspiegels kunnen ook het gevolg zijn.

Nierfalen

De nier vervult belangrijke taken in het lichaam die met de kaliumspiegel te maken hebben. Het regelt de waterhuishouding, het elektrolyten evenwicht en het zuur-base evenwicht. Als de nier sommige taken niet meer volledig vervult, kan dit het kaliumgehalte in het bloed beïnvloeden.

Is een hoog kaliumgehalte gevaarlijk?

Normaal is een verhoogde kaliumwaarde moeilijk bij een intacte nierfunctie. Als de kaliumspiegel verhoogd is, kan dat ernstige oorzaken hebben. De acute symptomen die door de hoge waarde optreden zijn van minder belang dan de onderliggende problemen.

Een sterk verhoogd kaliumgehalte kan een medische noodsituatie worden.

Als je symptomen hebt van een verhoogde kaliumspiegel, moet je een arts raadplegen. Alleen een goed onderzoek kan andere aandoeningen uitsluiten.

Hoe krijg ik het kaliumgehalte omlaag?

Normaal kun je de richtwaarde voor kalium bereiken door een evenwichtige voeding. Maar als de waarde verhoogd is, moet eerst de oorzaak opgehelderd worden. Op deze manier kan een individuele therapie-aanpak gekozen worden. Er zijn preparaten die de waarde kunnen verlagen. Een groot deel hiervan kan bereikt worden door een verandering in het dieet alleen. Medicijnen met hoge kaliumconcentraties worden vaak gestaakt.

Wat betekent het als kalium te hoog is?

In de meeste gevallen is de kaliumspiegel te hoog omdat de nieren niet optimaal werken. Daardoor wordt er te veel van het mineraal in het bloed gebracht. Als bij een onderzoek een hoge waarde wordt opgemerkt, zijn er vaak nog geen symptomen. Dit komt omdat de elektrolyt in hoge concentraties in het bloed aanwezig moet zijn om symptomen te veroorzaken.

Kan de kaliumwaarde ook te laag zijn?

De waarde van dit belangrijke mineraal kan ook te laag zijn. Bij verhoogd vochtverlies, zoals bij diarree of braken, worden veel mineralen samen met het vocht uitgescheiden. In de meeste gevallen kan dit tekort op korte termijn met dieet gecompenseerd worden. Sommige voedingsmiddelen worden beschouwd als bijzonder rijk aan kalium. (8)

Voedingsmiddelen Kalium in mg per 100 g
Gedroogde cantharellen 5370 mg
Gedroogde kikkererwten 1370 mg
Gedroogde abrikozen 1370 mg
Pure chocolade 50% cacao 1300 mg
Tomatenpasta 1160 mg
Quinoa 805 mg

Om een tekort te compenseren is een evenwichtige voeding aan te bevelen, een evenwichtige voeding wordt aanbevolen. De informatie heeft steeds betrekking op 100 gram, wat betekent dat de hoeveelheid kalium die per portie wordt geconsumeerd soms aanzienlijk groter kan zijn.

Kalium te hoog: De beste tips & trucs voor een evenwichtige kaliumspiegel

Als je merkt dat je kaliumspiegel te hoog is, raden we je een paar tips & trucs aan die kunnen helpen het te verlagen. Ze berusten hoofdzakelijk op een gevarieerde voeding of gaan, in dringende gevallen, ook gepaard met medicijnen.

Het kaliumgehalte verlagen via de voeding

Een evenwichtige voeding volgen

Er zijn enkele voedingsmiddelen die van nature kaliumarm zijn. (9) Ze verlagen dus niet noodzakelijk het kaliumgehalte, maar verminderen alleen de opname. Als je je kaliumgehalte wilt verlagen, moet je voedingsmiddelen vermijden die veel kalium bevatten. Deze omvatten

 • Fruit: bananen, abrikozen, dadels, gedroogd fruit, vruchtensappen
 • Groenten: aardappelen, champignons, linzen, kikkererwten, groentesappen
 • Andere: cacao, chocolade, noten

Kalium zu hoch

Van bananen is bekend dat ze bijzonder rijk zijn aan kalium. Om het kaliumgehalte in het bloed te verlagen, kan het nuttig zijn ze tijdelijk te vermijden. (Image source: Eiliv-Sonas Aceron / unsplash)

Aan de andere kant hebben veel voedingsmiddelen die een bewerking hebben ondergaan de neiging laag in kalium te zijn. Overweeg deze voedingsmiddelen in het dieet als je hyperkaliëmie hebt

 • Brood en pasta: hoe lichter, hoe minder kalium
 • Rijst: witte rijst bevat weinig kalium
 • Pasta: door de bewerking bevat het weinig kalium

Als je geen symptomen hebt van een verhoogde kaliumspiegel, is een evenwichtige voeding het beste. Op deze manier wordt er noch te veel, noch te weinig kalium opgenomen.

Verander de manier waarop voedsel bereid wordt

Je kunt soms grote hoeveelheden kalium in je dieet besparen door de manier waarop voedsel gewoonlijk bereid wordt te veranderen. (10, 11)

Hier zijn wat tips:

 • Groenten: week groenten voor het koken ongeveer 2 uur in water. Dit onttrekt kalium aan de groenten. Zorg er dan voor dat je het water ververst bij het bereiden van bijvoorbeeld aardappelen.
 • Schil groenten: Er zit een zekere hoeveelheid kalium in de schil. Een nog groter voordeel van geschilde groenten is het velvrije oppervlak. Zo kan er tijdens het koken meer kalium ontsnappen.
 • Vergroot de oppervlakte: Door ze in dunne plakjes te snijden, vergroten ze het oppervlak waar de afgifte van kalium plaatsvindt. Een ander voordeel is de kortere bereidingstijd
 • Vermijd zoutvervangers: In veel bewerkte voedingsmiddelen wordt zout vervangen door kaliumchloride. Een blik op de ingrediëntenlijst kan dus helpen. Kruidenmengsels zonder zout zijn aan te bevelen bij een kaliumarm dieet.

Als ze deze gemakkelijk uit te voeren tips ter harte nemen, dan kan het kaliumgehalte in hun bloed dalen. Als je echter een ernstiger ziekte hebt, zul je zelden aan medicijngebruik kunnen ontkomen.

Verlaag de kaliumspiegel met medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de kaliumspiegel zouden moeten verlagen. (12, 13, 14) Het is absoluut noodzakelijk een arts te raadplegen voordat je medicijnen gebruikt. Dit is de enige manier om de medicijnen individueel aan te passen.

Kalium zu hoch

Slechts zelden hoeft de kaliumspiegel door medicijnen beïnvloed te worden. In de meeste gevallen is het voldoende om het dieet aan te passen en de medicijnen die regelmatig genomen worden te heroverwegen. (Image source: Myriam Zilles/ Unsplash)

Hyperkaliëmie komt vaak voor bij patiënten die al medicijnen gebruiken voor hartritmestoornissen, hoge bloeddruk of nierziekte. De verhoogde kaliumspiegel is niet zelden de bijwerking van deze medicijnen. Dit maakt het des te belangrijker om af te stemmen met preparaten die al voorgeschreven zijn.

Conclusie

Samenvattend kan gezegd worden dat een verhoogde kaliumspiegel zelden gepaard gaat met ernstige symptomen. Meestal wordt bij een routinecontrole een licht verhoogd kaliumgehalte vastgesteld. Toch moet deze aandoening, die vooral als bijwerking van medicijnen kan optreden, ernstig genomen worden. Want achter de symptomen kunnen ernstiger ziekten schuilgaan. Het is daarom belangrijk om een meer gedetailleerd onderzoek uit te voeren als er symptomen optreden.

Als het teveel aan kalium eenmaal herkend is, zijn er verschillende therapeutische benaderingen. Het is vaak voldoende om het dieet aan te passen en zo negatieve gevolgen uit te sluiten. Zo nodig kan het raadzaam zijn voedingsmiddelen te vermijden die bijzonder rijk zijn aan kalium. Als je echter altijd evenwichtig en gevarieerd eet, zijn er weinig andere redenen voor een verhoogd elektrolytengehalte dan een onderliggende ziekte.

Beeldbron: Tatjana Baibakova/123rf

Referenties (14)

1. Studyflix E-Learning Plattform
Bron

2. Apotheken-Umschau: Ileus: Darmverschluss, Darmlähmung; Carolin Collin; 10.11.2020
Bron

3. Deutsche Herzstiftung: Herzrhythmusstörungen: Das sind die Symptome; Prof. Dr. med. Thomas Meinertz
Bron

4. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Ausgewählte Fragen und Antworten zu Kalium
Bron

5. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Referenzwerte Kalium
Bron

6. Strohm D, Ellinger S, Leschik-Bonnet E, Maretzke F, Heseker H; German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for Potassium Intake. Ann Nutr Metab. 2017;71(1-2):118-124. doi: 10.1159/000479705. Epub 2017 Aug 11. PMID: 28803230; PMCID: PMC5639605.
Bron

7. DocCheck Felxikon: Metabolische Azidose; A.Koenitz
Bron

8. Kalium: Mangel-Symptome und welche Lebensmittel davor schützen; Juliane Gutman; 02.03.2021
Bron

9. Technische Universität München: Kaliumarme Ernährung
Bron

10. Kalium
Bron

11. Ernährungsempfehlungen bei Hyperkaliämie: Marleen Mayer
Bron

12. Patiromer in Patients with Kidney Disease and Hyperkalemia Receiving RAAS Inhibitors: Matthew R. Weir, M.D., George L. Bakris, M.D., David A. Bushinsky, M.D., Martha R. Mayo, Pharm.D., Dahlia Garza, M.D., Yuri Stasiv, Ph.D., Janet Wittes, Ph.D., Heidi Christ-Schmidt, M.S.E., Lance Berman, M.D., and Bertram Pitt, M.D. for the OPAL-HK Investigators
Bron

13. Bertram Pitt, Stefan D. Anker, David A. Bushinsky, Dalane W. Kitzman, Faiez Zannad, I-Zu Huang, on behalf of the PEARL-HF Investigators, Evaluation of the efficacy and safety of RLY5016, a polymeric potassium binder, in a double-blind, placebo-controlled study in patients with chronic heart failure (the PEARL-HF) trial, European Heart Journal, Volume 32, Issue 7, April 2011, Pages 820–828,
Bron

14. Arzneikommission der deutschen Ärzteschaft - Wissenschaftlicher Fachausschuss der Bundesärztekammer: Hyperkaliämie im Praxisalltag
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Osmotischer Druck einfach erklärt
Studyflix E-Learning Plattform
Ga naar bron
Ileus: Darmverschluss, Darmlähmung
Apotheken-Umschau: Ileus: Darmverschluss, Darmlähmung; Carolin Collin; 10.11.2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Herzstiftung: Herzrhythmusstörungen: Das sind die Symptome; Prof. Dr. med. Thomas Meinertz
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Ausgewählte Fragen und Antworten zu Kalium
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Referenzwerte Kalium
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Strohm D, Ellinger S, Leschik-Bonnet E, Maretzke F, Heseker H; German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for Potassium Intake. Ann Nutr Metab. 2017;71(1-2):118-124. doi: 10.1159/000479705. Epub 2017 Aug 11. PMID: 28803230; PMCID: PMC5639605.
Ga naar bron
Artikel
DocCheck Felxikon: Metabolische Azidose; A.Koenitz
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kalium: Mangel-Symptome und welche Lebensmittel davor schützen; Juliane Gutman; 02.03.2021
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Technische Universität München: Kaliumarme Ernährung
Ga naar bron
Artikel
Kalium
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ernährungsempfehlungen bei Hyperkaliämie: Marleen Mayer
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Patiromer in Patients with Kidney Disease and Hyperkalemia Receiving RAAS Inhibitors: Matthew R. Weir, M.D., George L. Bakris, M.D., David A. Bushinsky, M.D., Martha R. Mayo, Pharm.D., Dahlia Garza, M.D., Yuri Stasiv, Ph.D., Janet Wittes, Ph.D., Heidi Christ-Schmidt, M.S.E., Lance Berman, M.D., and Bertram Pitt, M.D. for the OPAL-HK Investigators
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bertram Pitt, Stefan D. Anker, David A. Bushinsky, Dalane W. Kitzman, Faiez Zannad, I-Zu Huang, on behalf of the PEARL-HF Investigators, Evaluation of the efficacy and safety of RLY5016, a polymeric potassium binder, in a double-blind, placebo-controlled study in patients with chronic heart failure (the PEARL-HF) trial, European Heart Journal, Volume 32, Issue 7, April 2011, Pages 820–828,
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Arzneikommission der deutschen Ärzteschaft - Wissenschaftlicher Fachausschuss der Bundesärztekammer: Hyperkaliämie im Praxisalltag
Ga naar bron
Recensies