Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Physalis peruviana, Kaapse kruisbes, Andesbes, Andeskers, blaaskers en Joodse kers. Hebben we zojuist zes verschillende vruchten opgesomd? Nee, dat deden we niet. Deze zogenaamd zes verschillende vruchten zijn allemaal één en dezelfde vrucht. De physalis.

Dus zowel physalis als de andere hierboven genoemde namen betekenen één vrucht. Dat betekent dat het gezond is, toch? Daarover gaat dit artikel. We willen je helpen uit te zoeken of physalis echt gezond is, en zo ja, hoe gezond het echt is. Om je zo goed en nauwkeurig mogelijk te helpen, hebben we een aantal vragen en antwoorden voor je samengesteld.




De belangrijkste feiten in een notendop

  • Physalis bevat een aantal ingrediënten die essentieel voor ons zijn. Daaronder zijn vitamine A, vitamine B, vitamine C, ijzer, zink, fosfor en calcium. Ze vervullen allemaal belangrijke functies om jou en je lichaam gezond te houden.
  • Physalis kan verschillende soorten kanker voorkomen en neurodegeneratieve ziekten zoals dementie helpen of verlichten. Het is ook geweldig om je immuunsysteem op te peppen. Zwangere vrouwen kunnen physalis ook gebruiken om zichzelf en hun baby’s te voeden.
  • Zoals bijna alles in de wereld, moet ook physalis met mate gegeten worden. In dit opzicht is het dus geen uitzondering. Te veel physalis kan ook een negatief effect hebben.

Is physalis gezond: wat je moet weten

Misschien weet je niet zo goed wat je van deze vrucht moet denken. Je wilt gezond eten en vraagt je af of physalis echt zo gezond is als sommige mensen beweren? Hoe gezond het werkelijk is zullen we in de volgende paragrafen uitleggen.

Wat is physalis?

Laten we eerst kort verduidelijken wat de vrucht met de vele namen eigenlijk is. Physalis peruviana Linnaeus is afkomstig uit Zuid-Amerika en behoort tot de nachtschadefamilie (aardappelen, tomaten, pepers, enz.)(1).

physalis-gesund

Physalis is snel te herkennen aan zijn oranje kleur. Ook de bladachtige schil draagt bij tot het individuele uiterlijk van de vrucht. De vorm en binnenkant van de physalis daarentegen doen denken aan tomaten. (Image source: Jonathan Pielmayer / Unsplash)

De physalis is dus een exotische vrucht die zuur-zoet smaakt en op het eerste gezicht sterk op een tomaat lijkt, wat logisch is omdat ze verwant zijn. Bovendien is er niet maar één soort, maar zijn er in totaal meer dan 80 soorten physalis in het wild te ontdekken.

Welke gezonde ingrediënten bevat de physalis?

Om te kunnen verduidelijken of en hoe gezond de physalis is, moet men eerst in de binnenkant van de vrucht kijken. De herkomst en de buitenkant van de vrucht geven interessante informatie, vooral de buitenkant, als je besluit de physalis te proberen. Maar als het om gezondheid of gezond eten gaat, zijn deze dingen niet de doorslaggevende factoren.

In dit gedeelte willen we je laten zien welke gezonde ingrediënten de physalis eigenlijk te bieden heeft. Met andere woorden: Wat zit er eigenlijk in? Het antwoord op deze vraag vind je in de volgende tabel, die enkele ingrediënten opsomt:

Ingrediënt(1, 3, 4) Korte beschrijving(1, 2, 3, 4)
IJzer De belangrijkste functie van ijzer is het vervoeren van zuurstof door het lichaam
Vitamine C Vitamine C speelt een belangrijke rol bij groei, weefselonderhoud, de aanmaak van neurotransmitters en hormonen, en reacties van het immuunsysteem
Fosfor Fosfor speelt vooral een belangrijke rol bij de botvorming. Het is ook goed voor de spierfunctie, hormonale stimulatie en zenuwstimulatie (physalis bevat veel fosfor voor een vrucht)
Calcium Calcium is belangrijk voor de botstructuur, spierfunctie, hormonale stimulatie en zenuwstimulatie (physalis bevat vrij weinig calcium)
Beta caroteen (vitamine A) Beta caroteen is hier verantwoordelijk voor de oranje kleur van de vrucht. Het is belangrijk voor de preventie van bepaalde ziekten, waaronder kanker, en het ondersteunt het gezichtsvermogen
Zink Zink helpt oxidatieve schade aan cellen te voorkomen
Vitamine B1(Thiamine) Vitamine B1 kan leiden tot een verbetering van neurodegeneratieve ziekten zoals dementie

Zoals je ziet, is de physalis rijk aan gezonde ingrediënten. Het bevat vitaminen en mineralen die belangrijk voor ons zijn. Nu we in de binnenkant van de vrucht gekeken hebben om te ontdekken wat er in zit, laten we je in het volgende deel zien hoe gezond de physalis werkelijk is.

Hoe gezond is de physalis?

Antioxiderende en celbeschermende effecten zijn waargenomen bij hersencellen die blootgesteld werden aan neurotoxische prikkels in verband met de consumptie van physalis(6). Deze effecten werden enerzijds aangetoond in de vorm van verminderde celsterfte. Anderzijds bleek dat de functies van de mitochondriën goed behouden bleven en dat nucleaire schade verzwakt werd. Maar wat betekent dit nu precies?

Het betekent dat physalis een positief effect kan hebben op het overleven van cellen. Het kan een zeer antioxiderende werking op je lichaam hebben, waardoor de kans op het ontstaan van kankers kan afnemen(6, 7). Zoals je ziet kan physalis een heel positief effect hebben op je immuunsysteem en het versterken. Het kan ziekten voorkomen en ook tot verlichting leiden(1, 3, 4, 5, 6, 7).

Hoe gezond is physalis tijdens de zwangerschap?

Vraag je je af of het gezond is voor jou en je baby om physalis te eten tijdens de zwangerschap? Zo ja, dan kunnen we je geruststellen. Physalis is ook gezond tijdens de zwangerschap.

physalis-gesund

Aanstaande moeders maken zich vaak zorgen over wat ze kunnen of moeten eten om zichzelf en hun baby van belangrijke voedingsstoffen te voorzien. Physalis is een van de voedingsmiddelen die je veilig kunt eten tijdens de zwangerschap. (Image source: Suhyeon Choi / Unsplash)

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk om gezonde mineralen en vitamines te eten(8).

Physalis heeft een aantal gezonde ingrediënten te bieden, zoals je uit de vorige tabel kunt zien. Je kunt dus veilig physalis consumeren tijdens de zwangerschap, want het biedt je een goede, natuurlijke en gezonde manier om jou en je baby tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Wanneer kan physalis schadelijk zijn voor de gezondheid?

Eerst en vooral willen we vermelden dat je physalis alleen moet eten als hij rijp is. Je moet met je handen van de vruchten afblijven als ze nog niet rijp zijn, want ze zijn giftig en dus ongeschikt voor consumptie.

Onthoud altijd dat je van alles met mate moet genieten.

Je moet ook weten dat te veel antioxidanten schadelijker kunnen zijn dan heilzaam(6, 9). Maar dat betekent niet dat je fysalis moet opgeven, want de vrucht is altijd gezond. Het belangrijkste is dat je er niet te veel van eet.

Conclusie

Met dit artikel wilden we je duidelijkheid geven over de vraag of physalis gezond is. Concluderend kunnen we zeggen dat physalis beslist een gezond voedingsmiddel is, vanwege zijn innerlijke waarden. Het bevat veel ingrediënten die belangrijk voor ons zijn, zoals ijzer, zink, calcium, fosfor, vitamine A, vitamine B en vitamine C.

Het kan zelfs kanker en neurologische ziekten voorkomen. Het kan zelfs kanker voorkomen en neurodegeneratieve ziekten zoals dementie verlichten. Deze vrucht met vele namen komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kan met een gerust hart geconsumeerd worden, wetende dat hij gezonde effecten op je kan hebben. Maar denk er altijd aan om ze alleen te eten als ze rijp zijn, nooit als ze onrijp zijn. En zoals altijd, geniet van alles met mate.

Beeldbron: Marcin Jucha / 123rf

Referenties (9)

1. Puente, L. A., Pinto-Muñoz, C. A., Castro, E. S., & Cortés, M. (2011). Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review. Food Research International, 44(7), 1733–1740. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.09.034
Bron

2. Saller, R., Römer-Lüthi, C., Brignoli, R., & Meier, R. (2007). Eisen - ein zweischneidiges Schwert? Systematischer Review zur klinischen Bedeutung eines essenziellen Spurenelements. Schweizerische Zeitschrift für Ganzheitsmedizin / Swiss Journal of Integrative Medicine, 19(2), 96–103. https://doi.org/10.1159/000283647
Bron

3. Shenstone E, Lippman Z, Van Eck J. A review of nutritional properties and health benefits of Physalis species. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Sep;75(3):316-325. doi: 10.1007/s11130-020-00821-3. PMID: 32385801.
Bron

4. National Research Council (NRC) (1989). Goldenberry (Cape Gooseberry). Lost crops of the incas: Little-known plants of the andes with promise for worldwide cultivation (pp. 240−251). Washington D.C.: National Academy Press.
Bron

5. Tylicki A, Łotowski Z, Siemieniuk M, Ratkiewicz A. Thiamine and selected thiamine antivitamins - biological activity and methods of synthesis. Biosci Rep. 2018 Jan 10;38(1):BSR20171148. doi: 10.1042/BSR20171148. PMID: 29208764; PMCID: PMC6435462.
Bron

6. Areiza-Mazo N, Robles J, Zamudio-Rodriguez JA, Giraldez L, Echeverria V, Barrera-Bailon B, Aliev G, Sahebkar A, Ashraf GM, Barreto GE. Extracts of Physalis peruviana Protect Astrocytic Cells Under Oxidative Stress With Rotenone. Front Chem. 2018 Jul 20;6:276. doi: 10.3389/fchem.2018.00276. PMID: 30175092; PMCID: PMC6108337.
Bron

7. El-Kenawy Ael-M, Elshama SS, Osman HE. Effects of Physalis peruviana L on Toxicity and Lung Cancer Induction by Nicotine Derived Nitrosamine Ketone in Rats. Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(14):5863-8. doi: 10.7314/apjcp.2015.16.14.5863. PMID: 26320464.
Bron

8. deutsche-apotheker-zeitung.de: Schwangerschaft: Gesunde Ernährung für Mutter und Kind. Katja Aue, M. Sc. Ökothropologie. 26.05.2011
Bron

9. Bergier K, Kuźniak E, Skłodowska M. Antioxidant potential of Agrobacterium-transformed and non-transformed Physalis ixocarpa plants grown in vitro and ex vitro. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2012 Dec 7;66:976-82. doi: 10.5604/17322693.1023086. PMID: 23687216.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliches Review
Puente, L. A., Pinto-Muñoz, C. A., Castro, E. S., & Cortés, M. (2011). Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review. Food Research International, 44(7), 1733–1740. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.09.034
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Saller, R., Römer-Lüthi, C., Brignoli, R., & Meier, R. (2007). Eisen - ein zweischneidiges Schwert? Systematischer Review zur klinischen Bedeutung eines essenziellen Spurenelements. Schweizerische Zeitschrift für Ganzheitsmedizin / Swiss Journal of Integrative Medicine, 19(2), 96–103. https://doi.org/10.1159/000283647
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Shenstone E, Lippman Z, Van Eck J. A review of nutritional properties and health benefits of Physalis species. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Sep;75(3):316-325. doi: 10.1007/s11130-020-00821-3. PMID: 32385801.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Fachbuch
National Research Council (NRC) (1989). Goldenberry (Cape Gooseberry). Lost crops of the incas: Little-known plants of the andes with promise for worldwide cultivation (pp. 240−251). Washington D.C.: National Academy Press.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Tylicki A, Łotowski Z, Siemieniuk M, Ratkiewicz A. Thiamine and selected thiamine antivitamins - biological activity and methods of synthesis. Biosci Rep. 2018 Jan 10;38(1):BSR20171148. doi: 10.1042/BSR20171148. PMID: 29208764; PMCID: PMC6435462.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Areiza-Mazo N, Robles J, Zamudio-Rodriguez JA, Giraldez L, Echeverria V, Barrera-Bailon B, Aliev G, Sahebkar A, Ashraf GM, Barreto GE. Extracts of Physalis peruviana Protect Astrocytic Cells Under Oxidative Stress With Rotenone. Front Chem. 2018 Jul 20;6:276. doi: 10.3389/fchem.2018.00276. PMID: 30175092; PMCID: PMC6108337.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
El-Kenawy Ael-M, Elshama SS, Osman HE. Effects of Physalis peruviana L on Toxicity and Lung Cancer Induction by Nicotine Derived Nitrosamine Ketone in Rats. Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(14):5863-8. doi: 10.7314/apjcp.2015.16.14.5863. PMID: 26320464.
Ga naar bron
Schwangerschaft: Gesunde Ernährung für Mutter und Kind
deutsche-apotheker-zeitung.de: Schwangerschaft: Gesunde Ernährung für Mutter und Kind. Katja Aue, M. Sc. Ökothropologie. 26.05.2011
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bergier K, Kuźniak E, Skłodowska M. Antioxidant potential of Agrobacterium-transformed and non-transformed Physalis ixocarpa plants grown in vitro and ex vitro. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2012 Dec 7;66:976-82. doi: 10.5604/17322693.1023086. PMID: 23687216.
Ga naar bron
Recensies