De zomer staat voor de deur en het barbecueseizoen kan beginnen. Koop je over het algemeen te veel vlees en/of ben je een heel spontaan type dat graag vrienden uitnodigt voor een barbecue? Dan zijn hier de tips en trucs die je beslist moet kennen en voortaan zult volgen bij het ontdooien van vlees.
We hebben verschillende methoden voor je getest en de belangrijkste feiten op een rijtje gezet. Er zijn veel verschillende manieren om vlees goed te ontdooien, maar we zullen ons vooral richten op een snelle procedure. We leggen ook uit welke soorten vlees ingevroren kunnen worden en hoe je dat het beste kunt doen.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Waarop moet gelet worden bij het invriezen van vlees
- 3 Waar je op moet letten bij het snel ontdooien van vlees
- 3.1 Wat zijn de methoden om vlees te ontdooien?
- 3.2 Hoe ontdooi je vlees met warm water?
- 3.3 Waarom kun je vlees het beste in koud water ontdooien?
- 3.4 Wat is de sandwichmethode om vlees te ontdooien?
- 3.5 Hoe moet vlees in de magnetron ontdooid worden?
- 3.6 Wat is de beste manier om vlees zachtjes te ontdooien?
- 4 Ontdooi vlees snel: De beste tips & trucs
- 5 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Vlees moet altijd vers ingevroren worden en, afhankelijk van het vetgehalte, binnen een jaar opgebruikt of geconsumeerd worden.
- Bij het ontdooien van vlees zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, ten eerste de manier waarop het ontdooid wordt en ten tweede moet het vlees altijd op dezelfde dag verwerkt worden.
- De kwaliteit van het vlees lijdt eronder, vooral bij de snelle methoden. Neem dus altijd voldoende tijd om je vlees te ontdooien, want alleen zo kun je de sappigheid ervan garanderen.
Waarop moet gelet worden bij het invriezen van vlees
Het is al lang bekend dat vriestemperaturen een conserverende werking hebben op vleeswaren. Vroeger werd dit gebruikt, vooral in de winter in koude streken. Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een diepvries thuis en kunnen we ons vlees handig invriezen wanneer we maar willen. Er zijn echter twee dingen waar je op moet letten (9).
Varkensvlees kan bij ongeveer -18 graden Celsius tot 8 maanden ingevroren worden, rundvlees zelfs tot 12 maanden. In de regel kan vlees langer in de diepvries bewaard worden; je kunt “ranzig” vlees bij het ontdooien toch al opmerken aan de geur of aan een verandering van kleur (10).
Let er bij het invriezen op dat je het vlees in kleine porties invriest en dat ze zo plat mogelijk zijn. Zo vriezen ze sneller door en zijn ze langer houdbaar. Gehakt kan ook zonder problemen ingevroren worden. Doe je verse gehakt in een diepvrieszak, sluit hem af en druk hem dan plat (9).
Welk vlees is geschikt om in te vriezen en voor hoe lang?
Het is een misvatting dat voedsel voor altijd houdbaar is in de diepvries. Daarom hebben we hier op een rijtje gezet welke vleeswaren hoe lang in de vriezer bewaard kunnen worden.
Vleessoort | Diepvries houdbaarheid bij - 18° Celsius |
---|---|
Rundvlees | 10 tot 12 maanden |
Kalfsvlees | 9 tot 12 maanden |
Kip | 8 tot 10 maanden |
Varkensvlees | 4 tot 8 maanden |
Gehakt vlees | 1 tot 3 maanden |
Opgemerkt moet echter worden dat het vetgehalte van het vlees een grote rol speelt bij de houdbaarheid in de diepvries. Dus als het vlees dat je wilt invriezen veel vet bevat, blijft het meestal korter vers in de vriezer. Maar zoals altijd moet het vlees vóór de bereiding streng op uiterlijk en geur gecontroleerd worden, zodat eventueel bedorven vlees weggegooid kan worden (2, 8).
Waar je op moet letten bij het snel ontdooien van vlees
Je hebt je waarschijnlijk vaak afgevraagd wat de gemakkelijkste manier is om je vlees uit de diepvries zo snel mogelijk te ontdooien. Gelukkig zijn we je een stap voor en hebben we het volgende voor je uitgezocht.
Wat zijn de methoden om vlees te ontdooien?
Het zachtste alternatief voor de verschillende methoden is echter om het vlees een nacht in de koelkast te laten ontdooien. Met deze methode voorkom je ook dat er bacteriën op het vlees ontstaan door de hitte (2, 3). Plan in elk geval altijd voldoende tijd, zodat je er tijdens de voorbereiding geen last van hebt.
Hoe ontdooi je vlees met warm water?
Waarom kun je vlees het beste in koud water ontdooien?
Wat is de sandwichmethode om vlees te ontdooien?
Zo krijgt het vlees de kans de kou af te geven aan het metaal van de pan en het water. Zo ontdooit het sneller en kan het sneller voor verdere verwerking gebruikt worden.
Hoe moet vlees in de magnetron ontdooid worden?
Wat is de beste manier om vlees zachtjes te ontdooien?
Ontdooi vlees snel: De beste tips & trucs
Tot slot hebben we de verschillende methoden voor je op een rijtje gezet en kort samengevat. Enerzijds is er de mogelijkheid om het vlees te ontdooien met keukenhulpjes en anderzijds zonder.
Vlees ontdooien met keukenhulpjes
Als je besluit keukenhulpjes te gebruiken, kun je of potten of de magnetron gebruiken. Het voordeel van het gebruik van keukenhulpjes is dat het vaak veel sneller gaat om vlees te ontdooien.
Twee potten gebruiken
De sandwichmethode. Je hebt een pan nodig waarin je het vlees op de bodem van het omgekeerde deksel legt en een tweede pan waarin je lauw water doet en dat boven op het vlees zet (2, 6).
Gebruik van de magnetron
Neem je vlees uit de folie of zak en leg het op een bord. Met de functie opnieuw opwarmen of op 180 tot 240 watt kun je je vlees in een paar minuten ontdooien. Zo snel is het en je kunt van je verse biefstuk genieten met een koud biertje (3).
Vlees ontdooien zonder keukenhulp
Maar als je geen keukenhulp bij de hand hebt, raden we je aan het vlees met water te ontdooien. Hier kun je kiezen of je het supersnel wilt doen, met warm water, of dat je je vlees zachtjes wilt ontdooien in koud water.
Koud water gebruiken
Het koude water zorgt ervoor dat het koude uit het vlees wordt gehaald en dat het vlees lekker sappig blijft (7).
Warm water gebruiken
Als je warm water in plaats van koud water wilt gebruiken, is dat waarschijnlijk omdat je krap in de tijd zit. Zorg er alleen voor dat het water niet warmer is dan 60° Celsius en je bent klaar om te gaan (7).
Conclusie
Nu je alle methoden kent om vlees goed opnieuw te verwarmen, is het aan jou. Als je haast hebt, kun je je vlees in warm water leggen, het in de magnetron doen of de sandwichmethode gebruiken. Maar als je meer tijd hebt, is de beste methode waarschijnlijk om het een nacht in de koelkast te zetten.
Dit is de beste manier om ze sappig te houden. Natuurlijk kun je het ook in koud water ontdooien, wat ook helpt om het vlees sappig te houden. Ps: Als je van plan bent een koolhydraatarm dieet te volgen, is het altijd een goed idee om wat vlees ingevroren of in voorraad te hebben.
Beeldbron: Krtyna/ Unsplash.
Referenties (10)
1.
Zhu, S, Ramaswamy, H.S, and Simpson, B.K. "Effect of High-pressure versus Conventional Thawing on Color, Drip Loss and Texture of Atlantic Salmon Frozen by Different Methods." Food Science & Technology 37.3 (2004): 291-99. Web.
Bron
2.
Anderson, Brent A, Sun, Spring, Erdogdu, Ferruh, and Singh, R.Paul. "Thawing and Freezing of Selected Meat Products in Household Refrigerators." International Journal of Refrigeration 27.1 (2004): 63-72. Web.
Bron
3.
Tomaz. Fleisch schnell auftauen: Das muss Mann beachten. In: Männersache.de
Bron
4.
Arneth W, tiefgefrorenes Fleisch, RD-20-01757 (2004) in Böckler F., Dill B., Dingerdissen U., Eisenbrand G., Faupel F., Fugmann B., Gamse T., Matissek R., Pohnert G., Sprenger G., RÖMPP [Online], Stuttgart, Georg Thieme Verlag, [März 2021]
https://roempp.thieme.de/lexicon/RD-20-01757
Bron
5.
Rimbach, Gerald, Nagursky, Jennifer, and Erbersdobler, Helmut F. "Fleisch Und Wurstwaren." Lebensmittel-Warenkunde Für Einsteiger. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2015. 65-96. Springer-Lehrbuch. Web.
Bron
6.
Gourmetfleisch.de. 2019. Fleisch richtig auftauen.
Bron
7.
SRF. Fünfmalklug. 2013. Taut man Fleisch am besten im warmen oder kaltem Wasser auf.
Bron
8.
Wikimeat.de. 2018. Vorbereitung von Fleisch.
Bron
9.
Kallert E. (1939) Die Konservierung von Fleisch durch Einfrieren. In: Weichardt W. (eds) Ergebnisse der Hygiene Bakteriologie Immunitätsforschung und experimentellen Therapie. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-92389-0_6
Bron
10.
Heiss R. (1945) Fleisch. In: Anleitung zum Frischhalten der Lebensmittel. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-90889-7_10
Bron