Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Elke fietser kent de situatie: je bent op een fietstocht of je moet snel naar je werk of school. Plotseling verliest de band lucht en is plat. Nu wordt fietsen steeds vermoeiender en uitputtender. Hier komt het hulpje in nood om de hoek kijken, namelijk een fiets-luchtpomp.
Met onze luchtpomp test 2022 willen we je helpen de beste fietsluchtpomp voor jou te vinden.

We hebben vloerpompen, handpompen en Co2 patroonpompen vergeleken. We hebben ook de voor- en nadelen van de verschillende soorten op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing vereenvoudigen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Elke fietser moet een fietspomp hebben, zodat niets je in de weg staat, ook niet als je een lekke band hebt. Uiteindelijk bepaal je welk type je wilt, hoe hoog de kwaliteit moet zijn en welke functies de fietspomp moet hebben.
 • Vloerluchtpomp, handluchtpomp, Co2 patroonluchtpomp of liever een voetluchtpomp. Er zijn verschillende soorten, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Er is een ruime keuze aan fietsluchtpompen op de markt.
 • Als je geen fiets-luchtpomp hebt of als die kapot is, kun je een paar alternatieven proberen. Een bezoek aan een benzinestation of een zwembad kan helpen.

Luchtpomp: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor luchtpompen

In de volgende inhoud laten we je zien aan de hand van welke aspecten je de vele mogelijke fietsluchtpompen kunt bepalen. Je wordt dan nader ingelicht over de verschillende aankoopcriteria en hun indeling.

Bij het kopen van een fietsluchtpomp moet je letten op de volgende aankoopcriteria:

Luchtdruk

Als je je lekke band oppompt, moet je ook weten hoeveel bar er in de band aanwezig is. De maximale luchtdruk varieert van model tot model en moet aan het type fiets aangepast worden. Zo hebben racefietsen een hogere druk nodig dan mountainbikes.

Hoe dunner de fietsband, hoe hoger de druk.

Een te hoge bandenspanning kan je band doen barsten. Als de druk te laag is, kan dat slijtage veroorzaken en je velgen beschadigen. Het verhoogt ook de rolweerstand

Daarom is het belangrijk dat je fietspomp voorzien is van een manometer die je laat zien hoeveel luchtdruk er in de fietsband zit. Standpompen hebben meestal een manometer en klassieke handpompen minder vaak. Elektrische handpompen hebben echter vaak een digitale drukmeteraanduiding.

Grootte / gewicht

Grootte en gewicht zijn niet belangrijk als je een fietser bent en je luchtpomp toch thuis laat. Je kunt dit aankoopcriterium overslaan, want het is niet nodig.

Als je toch een fietspomp meeneemt op je tocht, moet die handzaam en licht zijn.

Hand-luchtpompen zijn hier perfect voor, want ze zijn gemakkelijk in je rugzak op te bergen.

Je moet er wel rekening mee houden dat kleine en lichte luchtpompen maar een beperkt luchtvolume hebben. Als je het kolven onderweg gemakkelijker wilt maken, kun je een elektrische handpomp gebruiken, die automatisch pompt. Het toestel moet echter opgeladen worden voor het gebruikt kan worden.

Hanteren

Hanteren is uiterst belangrijk voor fietsluchtpompen. Kwaliteits standaard luchtpompen moeten een ergonomisch gevormd en gewatteerd handvat hebben. Het is ook belangrijk dat vooral een vloerpomp voorzien is van een antislip standaard.

Comfortabel hanteren heeft een positief effect op de snelheid van het pompen.

Je kunt beter naar beneden duwen en pompen gaat met minder moeite. Bovendien kunnen ongevoerde handvatten verwondingen aan je hand veroorzaken. Standpompen hebben, in tegenstelling tot handpompen, een betere hanteerbaarheid door de stabielere stand, de brede handvatten en de lange slangen.

Materiaal

De prijs van een fietspomp hangt af van het materiaal en de kwaliteit. Een metalen fietspomp is duurzamer dan een plastic pomp, omdat metaal sterker is dan plastic. Een goedkope luchtpomp van plastic gaat misschien niet lang mee en zal in een vroeg stadium niet meer presteren.

Als je goedkoop koopt, koop je dubbel.

Handluchtpompen zijn meestal van plastic omdat ze lichter zijn. Veel vloer- en voetpompen zijn van staal of metaal. Ze zijn daarom veel zwaarder. Het gewicht van vloer- en voetpompen doet er echter niet toe, in tegenstelling tot dat van handpompen.

Reserve-onderdelen

Veel fabrikanten voegen reserve-onderdelen bij de fiets-luchtpomp, omdat het kan gebeuren dat afzonderlijke onderdelen verdwijnen of stuk gaan. Zo kun je je fietspomp altijd in goede conditie houden. Je kunt de benodigde losse onderdelen echter ook apart krijgen; je vindt een grote keuze op het Internet.

Ventieladaptersets worden meestal bij de aankoop van een fiets-luchtpomp geleverd om het de koper gemakkelijker te maken en te voorkomen dat hij nog een ventieladapter moet kopen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een luchtpomp koopt

Voordat je een fietsluchtpomp koopt, kunnen er bepaalde vragen rijzen over de soorten, alternatieven of het gebruik. Hier willen we de vragen beantwoorden die je jezelf moet stellen voor je een fietspomp koopt.

Wat is er bijzonder aan een luchtpomp en welke voordelen biedt hij?

Als je met je fiets op pad bent, kan het gebeuren dat je banden geleidelijk lucht verliezen. Hier komt een praktische fietsluchtpomp om de hoek kijken, die via een eenvoudige procedure de bandenspanning verhoogt.

Luftpumpe-1

Benzinestations zijn uitgerust met luchtpompen, die je ook voor je fiets kunt gebruiken.
(Image source: Morning Brew / unsplash)

Fietsluchtpompen zijn meestal gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken, dus je kunt in enkele minuten op weg zijn. Vooral automatische fietspompen zijn heel gemakkelijk in het gebruik.

Welke soorten luchtpompen zijn er?

Je kunt vloerpompen of handpompen voor je fiets kopen. Beide verschillen in uiterlijk, prijs en prestaties.

Vloerpomp voor je fiets

Een vloerpomp heeft vaak verschillende ventielen en openingen, zodat hij ook gebruikt kan worden voor autobanden en -ballen. Bovendien heeft een fietspomp een manometer om te zien hoeveel lucht er in de band zit. Dankzij de stabiele standaard en stevige handgreep kun je sneller pompen.

Voordelen
 • heeft verschillende ventielen en openingen
 • heeft een manometer
 • stabiele standaard
 • pompt snel
Nadelen
 • moeilijk te vervoeren
 • meestal duurder

Aan de andere kant is een vloerpomp groot en meestal zwaarder dan handpompen, dus opbergen in een rugzak of op de fiets is een uitdaging. Bovendien zijn deze pompen over het algemeen duurder.

Handluchtpomp voor de fiets

De handluchtpomp voor de fiets is ideaal voor op reis, want hij is handig van formaat en gemakkelijk mee te nemen. Handpompen zijn over het algemeen goedkoper dan vloerpompen, maar deze is absoluut voldoende voor noodgevallen.

Voordelen
 • gemakkelijk te vervoeren
 • meestal goedkoper
 • voldoende
Nadelen
 • pomp trager
 • geen manometer

Met een handpomp voor je fiets moet je echter vaker en langer pompen. Bovendien hebben handpompen vaak geen manometer.

Welke alternatieven zijn er voor luchtpompen?

Als je geen fietsluchtpomp bij de hand hebt of alleen een kapotte luchtpomp, kunnen de volgende alternatieven je helpen.

Alternatieven Beschrijving
Compressor Als je thuis een luchtcompressor hebt, kan dit handig zijn. Je kunt ook een compressor gebruiken om je lekke band op te pompen.
Zwembad Een zwembad bij jou in de buurt is misschien een alternatief, want in zwembaden staan vaak kleine compressoren om luchtmatrassen en waterballen op te blazen. Natuurlijk moet je het juiste ventiel hebben om je fietsband op te pompen.
Benzinestation Een benzinestation om de hoek zou ook een alternatief zijn, want daar staan altijd compressoren voor autobanden. Met het juiste ventiel kun je je lekke band oppompen. Autobandencompressoren zijn vrij krachtig. Daarom moet je er heel voorzichtig mee zijn, zodat je fietsband niet barst.
Fietsherstelplaats Als je haast hebt en er toevallig een fietsherstelplaats in de buurt is, is dit ook een optie. Regelmatig bezoek aan een fietsenmaker kan echter vrij duur zijn, maar in noodgevallen is het beslist nuttig.

Misschien kun je je in de toekomst sneller uit de nesten werken met het ene of het andere alternatief. En zo op tijd op je werk aankomen of zonder problemen je fietstocht voortzetten.

Voor wie zijn luchtpompen geschikt?

Elke fietsbezitter zou een fietspomp in huis moeten hebben. Het maakt niet uit of je zelden, vaak of de hele tijd op je fiets rijdt, het kan altijd gebeuren dat je een lekke band krijgt. Bovendien is het niet van belang welke fietspomp je hebt. Het belangrijkste is dat je geen lekke band meer hebt.

Als je een fietsliefhebber bent en graag fietstochten maakt, is een fietspomp een must-have.

Voor fietsliefhebbers raden we twee stevige fietspompen aan.

Aan de ene kant een vloerpomp voor thuis en een handpomp voor onderweg. Als je vaak fietst, heb je des te vaker te maken met lekke banden.

Wat kost een luchtpomp?

De prijsklasse van fietsluchtpompen is niet klein door de grote keuze en de verschillende soorten en kwaliteiten. Hoe hoger de prijs van een fietsluchtpomp, hoe meer je van het product kunt verwachten.

De goedkoopste fietspompen beginnen rond de 2 euro. Dit zijn echter meestal kleine handpompen van slechte kwaliteit en zonder grote mogelijkheden.

type prijsklasse
gewone handluchtpomp ca. 2-30 €
elektrische handluchtpomp ca. 20-50 €
standluchtpomp ca. 7-50 €

Er is geen duidelijke bovengrens voor de prijs van fietsluchtpompen. Sommige producten kosten meer dan 250 euro. Dienovereenkomstig bieden ze meer kwaliteit, technologie en functie.

Welk ventiel voor een luchtpomp?

Een geschikte fietspomp heeft ook het juiste ventiel nodig om de pomp aan je band te kunnen bevestigen.

Er zijn in principe drie verschillende soorten ventielen

 • De Sclaverand klep, ook bekend als de Franse klep.
 • Het Schrader ventiel, dat vaak het autoventiel genoemd wordt.
 • En het Dunlop ventiel, dat ook bekend staat als het klassieke fietsventiel.

Het sclaverand ventiel wordt vooral gebruikt op racefietsen, maar dit ventiel kan nu ook gebruikt worden op mountainbikes en trekkingfietsen. In tegenstelling tot andere ventielsoorten kan het Sclaverand ventiel een hogere luchtdruk weerstaan, namelijk 15 bar. Dit is vooral belangrijk voor een racefiets, want die hebben een hoge luchtdruk nodig. Het ventiel is door zijn kleine diameter niet zo robuust als andere ventielsoorten.

Het werd genoemd naar zijn Franse uitvinder Etienne Sclaverand.

Er is ook het Schrader of autoventiel. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze klep ook in auto’s gebruikt. Als je onderweg plotseling een lekke band krijgt, is er geen reden tot paniek. Met het Schrader ventiel kun je de lekke band oppompen bij een benzinestation. Het ventiel wordt gebruikt op mountainbikes / toerfietsen en kan opgepompt worden tot 10 bar. Hij is ook heel stabiel door zijn brede vormgeving.

Tenslotte is er het klassieke Dunlop ventiel, dat gebruikt wordt voor alledaagse fietsen.

Het gebruik van dit ventiel is ongecompliceerd. Een ander voordeel is dat het ventiel zonder gereedschap vervangen kan worden.

De maximale luchtdruk is echter maar 6 bar. Maar hij is prima geschikt voor stadsfietsen en veel trekkingfietsen. Bovendien is het Dunlop ventiel, ook wel fietsventiel genoemd, vrij stabiel.

Beeldbron: Juthakorn/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies