Laatst bijgewerkt: 11-08-2021

Je buikvet kan verschillende redenen hebben en mag niet veralgemeend worden. Fitness en dieet spelen een rol, maar je levensstijl kan ook invloed hebben op je buikvet. Er zijn ook verschillende methoden om je buikvet te verminderen.

Hier vind je alles wat je moet weten over buikvet. We leggen uit hoe je je lichaam beter kunt begrijpen en geven je de handigste tips om je figuur in eigen hand te nemen. Je zult verbaasd zijn hoeveel invloed je dagelijkse gewoonten op je vet hebben.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Buikvet heeft verschillende oorzaken, variërend van dieet en luiheid tot slaapgebrek. Buikvet wordt verdeeld in goed en schadelijk (visceraal) vet. Buikvet wordt gevaarlijk als het een omtrek bereikt van 88 cm voor vrouwen of 102 cm voor mannen.
 • De beste manier om buikvet te verliezen is een combinatie van uithoudings- en krachttraining, omdat het lichaam met meer spieren in de rustfase meer energie verbrandt. HIIT wordt beschouwd als de meest effectieve training. Het kan gevarieerd worden van hardlopen, fietsen en zwemmen.
 • Maak er een punt van gezond voedsel te eten. Ze verzadigen het lichaam langdurig, houden de bloedsuikerspiegel constant en verbranden vet. Richt je op volle granen, fruit, groenten en peulvruchten. Met een licht calorietekort zul je gestaag je buikvet verliezen en resultaten op lange termijn zien.

Definitie: Wat is buikvet?

Buikvet is het vetweefsel dat zich aan de voorkant van het lichaam afzet van onder de borst tot aan de heupbeenderen. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen het goede buikvet (onderhuids) en het schadelijke viscerale vet. Het goede buikvet bevindt zich vlak onder de huid en beschermt de inwendige organen.

Visceraal vet, daarentegen, hoopt zich op de inwendige organen op. Het valt pas op als zich zoveel heeft opgehoopt dat het een klein buikje vormt. Dit slechte buikvet is actief weefsel. Dit betekent dat er hormonen en vetzuren vrijkomen die ontstekingen bevorderen (1). De gevolgen van te veel visceraal vetweefsel kunnen een verhoogde bloeddruk en ongunstige bloedlipidenwaarden zijn.

Achtergrond: Wat je moet weten over buikvet

Voordat we je de best mogelijke oplossingen laten zien, is het zinvol om eerst een idee te krijgen van welke achtergrondinformatie je over buikvet moet hebben. Daartoe hebben we de meest gestelde vragen in een paar alinea’s beantwoord om je wat duidelijkheid te verschaffen.

Wat zijn de oorzaken van buikvet?

Buikvet kan vele oorzaken hebben, waarvan de meeste afhangen van de levensstijl. Ten eerste kan leeftijd een reden zijn. Als de stofwisseling vanaf de dertiger vertraagt, heeft het lichaam minder calorieën nodig om zichzelf in stand te houden. Als je dezelfde hoeveelheid eet als voorheen, begint het lichaam de overtollige calorieën op te slaan, ook als buikvet. Waar vet zich ophoopt hangt ook grotendeels van je genen af.

Dus terwijl je een zachte buik kunt krijgen, kan het vet van de mensen om je heen zich eerder in je benen en billen afzetten. Maar een van de meest voorkomende oorzaken is de sedentaire levensstijl die tegenwoordig de norm is. Een groot deel van de samenleving lijdt aan een gebrek aan lichaamsbeweging. Vooral degenen die tot 8 uur per dag aan een bureau zitten. De tweede belangrijke leefstijlfactor is voeding.

Als je veel van je energie haalt uit gemaksvoedsel, ongezonde vetten en voedsel met veel huishoudsuiker, wees dan niet verbaasd als je lichaam al het ongezonde opslaat. Te veel suiker kan leiden tot een verhoogde insulinesecretie van het lichaam. Dit wordt gevolgd door een snel dalende bloedsuikerspiegel en de gevreesde trek in eten.

Buikvet hangt af van voeding & lichaamsbeweging, leeftijd, genen, stress en slaap.

Een andere veel voorkomende reden voor buikvet is stress en, vaak daarmee samenhangend, slaapgebrek. Als je lichaam gestrest is, geeft het meer cortisol af. Het stresshormoon bevordert de ontwikkeling van vetcellen (2). Met te weinig slaap gun je je lichaam niet genoeg hersteltijd en je zult merken dat de honger vaker toeslaat dan nodig is.

Alcohol kan een andere reden zijn voor buikvet. Het bevat bijna evenveel calorieën als vet en stimuleert de eetlust naar vette en zoete spijzen. Ook leidt overmatig alcoholgebruik tot uitdroging en vertraagt zo de lichaamsfuncties.

Wat zijn de verschillende soorten buikvet?

Als je buikvet hebt, kun je meestal aan de vorm zien waar het vandaan komt.

 1. Buik: De bovenbuik is plat, alleen onder de navel heb je wat opvulling gekregen. Je bent in principe atletisch, maar de verkeerde oefeningen leggen de nadruk op je onderbuik. Probeer crunches en sit-ups te vervangen door push-ups en planks. Is dat niet het probleem, vervang dan de fastfood snacks ’s avonds door een vullende, zelfgekookte maaltijd.
 2. Levensboei: Je buik heeft twee ringen rond je heupen en buik als je vele uren per dag zit en ongezonde koolhydraten, vette en zoete voedingsmiddelen eet. Om dit te veranderen eet je gemaksvoedsel en zoetigheid met mate en vervang je de calorieën door gezonde, volle voedingsmiddelen. Maak er een gewoonte van om lange wandelingen te maken en zoek een duursport uit die je leuk vindt, zoals zwemmen, fietsen of nordic walking.
 3. Mama bump: Je hebt een klein mensje geschapen, gefeliciteerd! Na de zwangerschap duurt het meestal tot 9 maanden voor het zachte bindweefsel op je buik verdwenen is, en dat is niet erg, want het welzijn van jou en je baby is je eerste prioriteit. Als je je na 3 maanden fit genoeg voelt, kun je beginnen met zachte oefeningen om de buikwand en de bekkenbodemspieren te versterken. Maar doe het alsjeblieft langzaam aan en probeer in plaats daarvan gezond te eten voor jou en je baby.
 4. Stressbuik: Een stressbuik bestaat meestal uit vaste vetophopingen over de hele buikwand. Om ervan af te komen, moet je je stress beter onder controle krijgen. Probeer 8 uur slaap te krijgen, ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga of meditatie, en help je spijsvertering door meer magnesiumrijke groene groenten en noten te eten.
 5. Opgeblazen buik: Je kunt een opgeblazen buik herkennen als je wakker wordt met een platte buik die in de loop van de dag in omvang toeneemt. Zorg ervoor dat je geen voedselintoleranties hebt, zoals gluten of lactose, en neem ook meer tijd om te eten. Kauw elke hap minstens 15 keer, vermijd praten tijdens het eten zodat je geen lucht inslikt, en blijf weg van koolzuurhoudende dranken. Prebiotische medicijnen en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen je buik te verlichten.
 6. Bierbuik: Bierbuiken zijn gelijkmatig rond het midden verdeeld en worden veroorzaakt door luiheid en vettig fastfood. Probeer je te beperken tot één alcoholische drank per dag en kook 2 tot 3 zelfgekookte maaltijden per week om meer onbewerkt voedsel op je bord te krijgen.

Met deze verschillende soorten buikvet kun je beter bepalen waar het vet vandaan komt. Probeer dus de oorzaken aan te pakken om vet te verliezen.

Is buikvet ongezond?

Gedeeltelijk. Bij buikvet moet je onderscheid maken tussen het goede buikvet vlak onder de huid en het viscerale vet dat zich aan de inwendige organen vastklampt en in eerste instantie niet opvalt. Het kleine vetrolletje dat je met je vingers kunt vastpakken is meestal niet het probleem. Je kunt zien of je buikvet ongezond of zelfs gevaarlijk is door een eenvoudige meting rond je buik te doen.

Als je het meetlint over je navel legt, hoef je je geen zorgen te maken of je onder de 80 cm voor een vrouw of 94 cm voor een man zit. Een omtrek daarboven wordt als ongezond beschouwd, en een omtrek van meer dan 88 cm voor vrouwen of 102 cm voor mannen wordt als gevaarlijk beschouwd omdat hij het risico op ziekten verhoogt.

Buikvet wordt gevaarlijk als het 88 cm bereikt bij vrouwen en 102 cm bij mannen.

Te veel buikvet leidt meestal tot een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed. Ze zijn een voorloper van diabetes (3) en hart- en vaatziekten. Andere ziekten die door te veel visceraal vet bevorderd worden zijn hartaanvallen en beroertes, kanker, hoge bloeddruk en vaatziekten, en ook trombose en de ziekte van Alzheimer.

Maar maak je geen zorgen, met een beetje inspanning kun je het vet even snel kwijtraken als je het hebt opgedaan. Je lichaam gebruikt visceraal vet het eerst als je een hoger metabolisme hebt. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat onze vetkussentjes ons verzekeren van overleving in moeilijke tijden.

Waarom gaat het buikvet niet weg?

Als je al tegen het buikvet vecht, maar de heupen willen maar niet kleiner worden, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. In het volgende tonen we je de meest voorkomende redenen en de bijbehorende oplossingen.

Reden Oplossing
Verkeerde training In plaats van alleen cardio te doen, integreer je wat krachttraining (4). Als je spieren opbouwt, verbrandt je lichaam meer calorieën om de spieren van brandstof te voorzien, zelfs in rust. Verhoog de intensiteit als je lichaam zich aan de belasting van je training heeft aangepast
Age Na je 30e kan de stofwisseling vertragen. De menopauze kan er ook toe leiden dat het lichaam meer vet opslaat omdat de hormoonspiegels veranderen. Als je van je buikvet af wilt, moet je óf ook je calorieën minderen, óf wat spieren opbouwen.
Verkeerde voeding Te veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker en dierlijke vetten zoals vlees en eieren kunnen gewichtsverlies belemmeren. Probeer meer vers voedsel te eten en 2 of 3 keer per week met verse groenten te koken.
Dierlijke vetten De verzadigde vetten in dierlijke vetten zoals vlees en zuivelproducten kunnen buikvet bevorderen. Eet in plaats daarvan meer plantaardige vetten uit lijnzaad, walnoten, olijven en avocado’s en hun oliën. De onverzadigde vetzuren stimuleren het energieverbruik.
Stress Te veel stress veroorzaakt dat het lichaam cortisol vrijmaakt. Dit hormoon bevordert de vorming van vetcellen.
Te weinig slaap Te weinig slaap veroorzaakt dat het lichaam meer ghreline vrijgeeft. Dit hormoon verhoogt het hongergevoel en vermindert het gevoel van volheid.
Gebrek aan motivatie Uit niets komt niets voort. Dus als je je motivatie dreigt te verliezen, schrijf jezelf dan een brief waarin je uitlegt waarom het de moeite waard is om op je tanden te bijten!
Ziekte en medicijnen Je kunt ook een stofwisselingsstoornis hebben. Schildklier disfunctie uit zich door slapeloosheid en ook gewichtstoename. Een andere mogelijkheid is dat je medicijnen gebruikt die je gewichtsverlies beïnvloeden. Als je niet zeker bent, kun je het beste je huisarts raadplegen.

Je kunt de tips een voor een proberen toe te passen om uit te vinden welke oplossing je helpt afvallen. Begin met 3 tot 4 weken te concentreren op meer krachttraining. Als je geen verandering merkt, probeer dan de volgende optie.

Welke sportoefeningen helpen tegen buikvet?

Als je buikvet wilt verliezen, zorg dan dat je de juiste sporten doet om het snelst vet te verbranden.

 • Krachtoefeningen: Krachtoefeningen, in tegenstelling tot duurtraining, versterken de spieren, en hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie er nodig is om die spieren van brandstof te voorzien. Probeer daarom HIIT, Hoge Intensiteit Interval Training. HIIT houdt veel variatie in, zodat je vrij kunt combineren met hardlopen, zwemmen, fietsen en volledige lichaamsworkouts.
 • Grote spiergroepen: Omdat je vetverlies niet op de buik kunt richten, is het het meest effectief om grote spieren te bewerken, zoals de billen, benen, rug en armen. Probeer planken, squats, lunges, heupduwen, pull-ups en push-ups.

Als je alleen aan duursport gedaan hebt, zul je veranderingen zien na een paar weken krachttraining en oefeningen voor de grote spiergroepen.

Hoe buikvet verliezen zonder lichaamsbeweging?

Als je geen zin hebt om te sporten, of geen tijd hebt, dan kun je misschien je dagelijkse routine wat gezonder maken. In plaats van geld uit te geven aan de sportschool, kun je lichaamsbeweging gewoon in je dagelijkse routine inbouwen.

Neem de trap in plaats van de lift en fiets vaker naar het werk. Een lange wandeling in de frisse lucht kan ook helpen je persoonlijke conditie op te krikken. Zorg dat je minstens 7 uur rustgevende slaap krijgt en probeer stress te verminderen door meditatie of yoga. Zorg voor een evenwichtige voeding met veel volkorenproducten, fruit en groenten.

De voedingsvezels in deze voedingsmiddelen vullen je sneller als je langzaam kauwt. Als je ook kauwgom vermijdt en ongeveer 2 liter water of kruidenthee drinkt, zal je lichaam je dankbaar zijn.

Verse groenten zijn rijk aan verzadigende vezels, die de stofwisseling stimuleren en helpen vet te verbranden. Neem 30 minuten de tijd om te eten en kauw je voedsel grondig om een vol gevoel te krijgen. (Image source: Congerdesign/ Pixabay)

Zorg er actief voor dat je geleidelijk gezonde eiwitten in je dieet introduceert in de vorm van linzen, bonen en erwten. Ze nemen lang de tijd om te verteren en kunnen hongergevoelens bij volgende maaltijden verminderen (5).

Kruid je eten met peper, gember of chilipeper om vet te helpen verbranden. En als je je favoriete zoetigheid niet kunt opgeven, trakteer jezelf dan één keer per dag op een tussendoortje. Zo kun je veel meer van je zoetekauw genieten!

Welke voedingsmiddelen helpen tegen buikvet?

Hieronder hebben we de 13 meest effectieve voedingsmiddelen tegen buikvet verzameld. De beste manier om ze in je dieet op te nemen is ze te vervangen door andere voedingsmiddelen die je vaak eet.

 1. Groene groenten: De vezels in broccoli, boerenkool en sperziebonen zijn goed voor de spijsvertering.
 2. Volkoren granen: De lange-keten koolhydraten in havermout, volkoren pasta en brood houden de bloedsuikerspiegel op peil en beschermen tegen trek.
 3. Gezonde vetten: De onverzadigde vetzuren in avocado’s, noten en olijven zijn gezonde vetten. Eet vis met mate en beperk het gebruik van verzadigde vetten zoals melk, vlees en worst tot 3 of 4 porties per week.
 4. Kaneel: Kaneel stimuleert de vetverbranding en kan gebruikt worden als zoetstof in plaats van suiker.
 5. Probiotica: De probiotica in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi, miso, kombucha, seitan en tempeh bouwen de darmflora op en voorkomen zo een opgeblazen buik.
 6. Kruiden: Basilicum, rozemarijn, peterselie en co. stimuleren de stofwisseling en zijn rijk aan mineralen.
 7. Blauwe bessen: De donkere bessen stimuleren de stofwisseling en zijn een geheime voorraad antioxidanten.
 8. Groene thee: De secundaire plantaardige stoffen bevorderen de vetverbranding en stimuleren de stofwisseling (6).
 9. Citroen: Het hoge vitamine C gehalte is heel gezond voor de vetstofwisseling en bevordert de vetverbranding in de spieren. Probeer na het opstaan een groot glas water met citroensap te drinken om wakker te worden.
 10. Koffie: De cafeïne die het bevat stimuleert de bloedsomloop. Drink koffie zwart of met een beetje melk voor dit effect.
 11. Water: Met een halve liter per dag verbrand je 50 kcal extra. Met 2 liter is dat 200 kcal per dag, maar drink minstens 1,5 liter voor een gezonde stofwisseling.
 12. Grapefruits: De bittere stoffen die ze bevatten helpen vet verbranden.
 13. Peulvruchten: Het extreem hoge eiwitgehalte helpt je lang vol te blijven. Kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn geschikt als laatste maaltijd van de dag, zodat ’s avonds geen honger naar tussendoortjes ontstaat.

Je kunt ook nieuwe gerechten uitproberen met deze gezonde voedingsmiddelen, zoals havermout met walnoten, kaneel, bosbessen of grapefruit, zilvervliesrijst met broccoli, tempeh en peterselie, of volkorenbrood met avocado en geroosterde kikkererwten.

Hoe raak je buikvet kwijt in een paar weken?

Als je haast hebt om af te vallen, heb je 2 mogelijkheden. Eén, je volgt alle tips op en houdt je eraan. Of ten tweede kun je alle tips volgen en bovendien vertrouwen op dagelijkse lichaamsbeweging en een groot calorietekort van meer dan 500 kcal. De eerste is de zachtere methode omdat je je lichaam goed doet door gezond te eten, te bewegen, stress te verminderen, enz.

De tweede methode is minder duurzaam en gezond voor het lichaam omdat, hoewel je theoretisch goed voor je lichaam zorgt, je lichaam in de hongermodus gaat als je in een groot calorietekort zit. Dit betekent dat je lichaam meer energie verbruikt dan het via voedsel weer opneemt en naar zijn vetreserves grijpt om te overleven. Dit is een paar weken werkzaam omdat de vetreserves snel opgebruikt zijn. Maar op lange termijn hou je deze maatregelen niet vol en zal je lichaam calorieën halen van waar het ze maar kan krijgen. Daardoor vertraagt je stofwisseling en stokt de vetverbranding.

Zodra je uit het ernstige calorietekort komt, begint het jojo-effect, waarbij je lichaam vet opslaat voor de volgende hongerfase. Mogelijk meer dan vroeger. Je stofwisseling wordt beschadigd door te weinig calorieën, waardoor langdurig gewichtsverlies bijna onmogelijk wordt. Natuurlijk kun je snel afvallen, maar snelle successen zijn meestal van korte duur. Langzaam en gestaag afvallen is gezond voor het lichaam en zal je ook helpen je nieuwe levensstijl en gewicht op de lange duur vol te houden.

Hoe verschilt afvallen tussen vrouwen en mannen, of hangt het van de leeftijd af?

Het principe van afvallen is hetzelfde. Ongeacht geslacht of leeftijd werkt afvallen vooral door een calorietekort, gezonder eten en regelmatige lichaamsbeweging. Na de 30 kan de stofwisseling vertragen, en bij sommige mensen spelen de genen een grotere rol bij de vetopslag. Voor de rest maakt het geen verschil of je als man of als vrouw, van 40, 50 of 60 je buikvet wilt verminderen.

Buikvet verliezen: De beste tips voor een slanke buik

Als je nu zeker weet dat je je buikvet wilt verminderen, kun je met de volgende nuttige tips werken aan een gezonder lichaam.

Dieet

Waarschijnlijk de grootste stelschroef om vet te verliezen is dieet. Hier laten we je de verschillen zien tussen een gezond en een onzorgvuldig dieet.

Calorietekort

Het eenvoudigste principe om af te vallen is minder calorieën te eten dan je lichaam verbruikt. Om het verschil te compenseren, put het lichaam dan uit bestaande vetreserves, zoals buikvet. De beste manier om een ruw idee te krijgen van je dagelijkse caloriebehoefte is het gebruik van een caloriecalculator. Bij afvallen wordt een dagelijks calorietekort van 200 tot 500 calorieën aanbevolen. Op deze manier verbruikt je lichaam de vetreserves zonder in een staat van honger te geraken.

Voedzame voedingsmiddelen

Om je lichaam gezond te houden, moet je meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vezelrijke koolhydraten. Zo kun je bijvoorbeeld wit brood en pasta gemakkelijk vervangen door volkoren brood en pasta. De vezels zijn niet alleen gezonder, maar helpen ook je eetlust te beheersen door je langer vol te houden.

Zorg ervoor dat je alleen voedsel eet met veel voedingsstoffen.

Zorg ervoor dat, naast volle granen, ongeveer 80% van je calorieën uit hele plantaardige voedingsmiddelen komt. Naast volle granen moeten fruit, groenten, groene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten zoals bonen en erwten, en pseudo-granen zoals havermout, quinoa of amaranth het grootste deel van je dieet uitmaken.

Dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten en eieren mogen maar tot 1/5 van je dieet uitmaken, want ze zijn ontstekingsbevorderend in het lichaam en bevorderen zo buikvet (7). Zorg ervoor dat je vetarm vlees en vis koopt en eet die maar één keer per dag, om de 2 tot 3 dagen. Met deze gezonde basis kun je je af en toe te buiten gaan aan een tussendoortje en toch gezond eten.

Calorieën zonder voedingswaarde

Als je al minder calorieën eet dan gewoonlijk, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de voedingsmiddelen die je eet een hoge voedingswaarde hebben om je lichaam van brandstof te voorzien. Daarom moet je voedingsmiddelen zonder goede voedingsstoffen vermijden. Dit omvat bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en crackers, suikerhoudende voedingsmiddelen zoals koekjes en chocolade, en witmeelproducten zoals lichte pasta, wit brood en producten uit het snoepschap.

Als je je geliefde tussendoortjes niet helemaal kunt opgeven, kun je het beste gezondere alternatieven voor chips en chocolade zoeken. Maak bijvoorbeeld een zoete fruitschotel voor je volgende filmavond, of eet rijstwafels met groentespread voor de vertrouwde knapperigheid van chips. Alcohol bevat ook erg veel calorieën.

Op 100g hebben de meeste soorten alcohol bijna evenveel calorieën als vet. Vermijd dus waar mogelijk alcohol en andere vloeibare calorieën zoals frisdrank en ijsthee. Probeer in plaats daarvan smakelijke thee en verfrissende fruitspritzers. Als je een fijnproever bent, kun je ook één calorierijk drankje per dag nemen om echt naar uit te kijken!

Water

Water is de gezondste drank die je kunt hebben. Voor elke halve liter die je drinkt, verbrandt je lichaam 50 extra calorieën per dag. Drink dus zoveel als je wilt en heb altijd een volle fles water op je bureau en naast je bed staan. Om je lichaam draaiende te houden is 1,5 liter per dag echter het gezonde minimum.

Oefening

Oefening is de tweede manier om je buik in vorm te krijgen. Hier laten we je zien hoe je dat het meest effectief kunt doen.

Passief af

vallen Als je buikvet wilt kwijtraken, vertrouw je maar al te vaak op cardio-oefeningen en duurlopen. Aanvankelijk is dit veelbelovend, maar zodra je lichaam aan de belasting gewend is, stagneert de vetverbranding. De truc achter de trainingen is om ook in rust meer energie te verbranden. Dit kun je doen door meer spiermassa te kweken (8). Spieren verbruiken meer energie dan vet, daarom verbrand je met spieren meer energie als je op de bank ligt dan met vet. Voor de beste resultaten combineer je uithoudings- en krachttraining.

Gevarieerde training

Om je training interessanter te maken, kun je steeds nieuwe oefeningen of sporten uitproberen. Afwisseling betekent dat je steeds nieuwe spiergroepen gebruikt, die meer energie verbranden als ze gebruikt worden. Het maakt het je ook gemakkelijker om van lichaamsbeweging te genieten.

Fietsen is een geweldige afwisseling van krachttraining. Het is goed om de grote spiergroepen in je benen te trainen en om vet te verliezen. (Image source: Pasja1000 / Pixabay)

Deskundigen bevelen HIIT, de zogenaamde Hoge Intensiteit Interval Training, aan voor de beste vetverbrander. Je kunt kiezen uit verschillende sporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen om je training te diversifiëren.

Rust

Natuurlijk kan het verleidelijk zijn om van de volgende motivatiestoot gebruik te maken en er een extra trainingssessie aan toe te voegen. Maar onthoud dat je spieren moeten opwekken om te kunnen groeien. Train dus niet dezelfde spieren op opeenvolgende dagen. In plaats daarvan kun je een andere spiergroep uitdagen of de spierpijn in je buik compenseren met een rondje joggen dat de buikspieren voor het grootste deel spaart.

Lifestyle

Als je eenmaal je dieet en fitness hebt aangepakt, kijk dan eens naar deze dagelijkse veranderingen. Want hoewel het misschien onwaarschijnlijk klinkt, kunnen de volgende tips je helpen buikvet te verliezen.

Stress

Als stress een deel van je dagelijks leven is geworden, weet je waarschijnlijk al dat het een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Maar niet alleen de geestelijke gezondheid wordt aangetast, ook de lichamelijke gezondheid. Als je gestrest bent, geeft je lichaam meer van het stresshormoon cortisol af, dat de ontwikkeling van nieuwe vetcellen bevordert.

Om dit tegen te gaan moet je eerst proberen je stressniveau zo veel mogelijk te verminderen. Geef daarom de stressvolle taak op het werk gewoon door aan je collega! Kun je daarentegen je stress niet verminderen vanwege kinderen, financiële zorgen, enz. probeer dan je stress te verminderen met ontspanningsoefeningen. Probeer misschien 10 minuten yoga, meditatie of progressieve spierontspanning ’s avonds voor je naar bed gaat?

Slaap

Voldoende slaap krijgen is belangrijk voor het verbranden van vet (9) en het reguleren van hongergevoelens. 7 tot 9 uur per nacht wordt als ideaal beschouwd. Als je minder slaapt, geeft je lichaam het hormoon ghreline af. Het maakt je hongeriger en vermindert het gevoel van volheid na het eten. Als je consequent te weinig rust neemt, probeer dan eens hoe een goede nachtrust je geestelijk en lichamelijk welzijn kan beïnvloeden,

Leer koken

De snelle maatschappij waarin we leven betekent dat to-go maaltijden en multitasken als het op eten aankomt op de snelle weg zijn. Maar met eenvoud komen veel toevoegingen, vet en onnodige calorieën. Als je voor jezelf kookt, heb je volledige controle over de ingrediënten, gebruik je vers voedsel en eet je meestal minder calorieën.

Voor een gemakkelijk begin kun je 2 of 3 recepten kiezen die je lekker vindt en regelmatig koken. Met oefening zul je ze sneller kunnen maken en op den duur minder tijd in de keuken doorbrengen. Als je je eerste recepten onder de knie hebt, kun je het volgende recept aan je verzameling toevoegen en het perfectioneren.

Word actiever

Door onze sedentaire levensstijl komen maar weinig mensen aan de aanbevolen 2 tot 4 uur lichaamsbeweging per week. Als je je comfort opzij zet, kun je de trap nemen in plaats van de lift, vaker op de fiets naar je werk gaan (10) en ’s middags een wandeling in de frisse lucht maken. Zo kun je zonder extra inspanning iets goeds voor je lichaam doen.

Motivatie

Last but not least: jij bent de enige die je leven kan verbeteren! Herinner jezelf er dus regelmatig aan waarom je je buikvet wilt verminderen en blijf lief voor jezelf en je lichaam. Om je geduld te belonen kun je gedeeltelijke doelen op de weegschaal of een vermindering van je buikomvang vieren met een ontspannend bubbelbad of je favoriete film.

Conclusie

Veel factoren voor buikvet zijn te wijten aan voeding en conditie. Te vette en zoete voedingsmiddelen bevorderen buikvet en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Stel daarom je dieet op de proef en eet voor een slanker zowel als gezonder lichaam. De bovenstaande tips zijn bedoeld als gids om je op weg te helpen naar een slanke buik.

Het is ook goed om het rustig aan te doen en je een maand lang op je dieet te concentreren en dan de volgende maand lichaamsbeweging in te bouwen. Met doorzettingsvermogen en motivatie zul je de beste doelen bereiken. Neem je gezondheid dus in eigen hand, en vergeet niet je arts te raadplegen als je je zorgen maakt.

Beeldbron: Koch/ 123rf

Referenties (10)

1. Epel ES, McEwen B, Seeman T, Matthews K, Castellazzo G, Brownell KD, Bell J, Ickovics JR. Stress and body shape: stress-induced cortisol secretion is consistently greater among women with central fat. Psychosom Med. 2000 Sep-Oct;62(5):623-32. doi: 10.1097/00006842-200009000-00005. PMID: 11020091.
Bron

2. Wagner R, Heni M, Tabák AG, Machann J, Schick F, Randrianarisoa E, Hrabě de Angelis M, Birkenfeld AL, Stefan N, Peter A, Häring HU, Fritsche A. Pathophysiology-based subphenotyping of individuals at elevated risk for type 2 diabetes. Nat Med. 2021 Jan;27(1):49-57. doi: 10.1038/s41591-020-1116-9. Epub 2021 Jan 4. PMID: 33398163.
Bron

3. Fontana L, Eagon JC, Trujillo ME, Scherer PE, Klein S. Visceral fat adipokine secretion is associated with systemic inflammation in obese humans. Diabetes. 2007 Apr;56(4):1010-3. doi: 10.2337/db06-1656. Epub 2007 Feb 7. PMID: 17287468.
Bron

4. Christensen RH, Wedell-Neergaard AS, Lehrskov LL, Legaard GE, Dorph E, Larsen MK, Launbo N, Fagerlind SR, Seide SK, Nymand S, Ball M, Vinum NB, Dahl CN, Henneberg M, Ried-Larsen M, Boesen MP, Christensen R, Karstoft K, Krogh-Madsen R, Rosenmeier JB, Pedersen BK, Ellingsgaard H. Effect of Aerobic and Resistance Exercise on Cardiac Adipose Tissues: Secondary Analyses From a Randomized Clinical Trial. JAMA Cardiol. 2019 Aug 1;4(8):778-787. doi: 10.1001/jamacardio.2019.2074. Erratum in: JAMA Cardiol. 2019 Aug 1;4(8):833. PMID: 31268469; PMCID: PMC6613292.
Bron

5. Kim SJ, de Souza RJ, Choo VL, Ha V, Cozma AI, Chiavaroli L, Mirrahimi A, Blanco Mejia S, Di Buono M, Bernstein AM, Leiter LA, Kris-Etherton PM, Vuksan V, Beyene J, Kendall CW, Jenkins DJ, Sievenpiper JL. Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2016 May;103(5):1213-23. doi: 10.3945/ajcn.115.124677. Epub 2016 Mar 30. PMID: 27030531.
Bron

6. Nagao T, Hase T, Tokimitsu I. A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 2007 Jun;15(6):1473-83. doi: 10.1038/oby.2007.176. PMID: 17557985.
Bron

7. Zhou H, Urso CJ, Jadeja V. Saturated Fatty Acids in Obesity-Associated Inflammation. J Inflamm Res. 2020 Jan 6;13:1-14. doi: 10.2147/JIR.S229691. PMID: 32021375; PMCID: PMC6954080.
Bron

8. Fatouros IG, Chatzinikolaou A, Tournis S, Nikolaidis MG, Jamurtas AZ, Douroudos II, Papassotiriou I, Thomakos PM, Taxildaris K, Mastorakos G, Mitrakou A. Intensity of resistance exercise determines adipokine and resting energy expenditure responses in overweight elderly individuals. Diabetes Care. 2009 Dec;32(12):2161-7. doi: 10.2337/dc08-1994. Epub 2009 Sep 3. PMID: 19729520; PMCID: PMC2782969.
Bron

9. Potter GDM, Cade JE, Hardie LJ. Longer sleep is associated with lower BMI and favorable metabolic profiles in UK adults: Findings from the National Diet and Nutrition Survey. PLoS One. 2017 Jul 27;12(7):e0182195. doi: 10.1371/journal.pone.0182195. PMID: 28750055; PMCID: PMC5531652.
Bron

10. Bianco A, Bellafiore M, Battaglia G, Paoli A, Caramazza G, Farina F, Palma A. The effects of indoor cycling training in sedentary overweight women. J Sports Med Phys Fitness. 2010 Jun;50(2):159-65. PMID: 20585293.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinische Studie
Epel ES, McEwen B, Seeman T, Matthews K, Castellazzo G, Brownell KD, Bell J, Ickovics JR. Stress and body shape: stress-induced cortisol secretion is consistently greater among women with central fat. Psychosom Med. 2000 Sep-Oct;62(5):623-32. doi: 10.1097/00006842-200009000-00005. PMID: 11020091.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wagner R, Heni M, Tabák AG, Machann J, Schick F, Randrianarisoa E, Hrabě de Angelis M, Birkenfeld AL, Stefan N, Peter A, Häring HU, Fritsche A. Pathophysiology-based subphenotyping of individuals at elevated risk for type 2 diabetes. Nat Med. 2021 Jan;27(1):49-57. doi: 10.1038/s41591-020-1116-9. Epub 2021 Jan 4. PMID: 33398163.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Fontana L, Eagon JC, Trujillo ME, Scherer PE, Klein S. Visceral fat adipokine secretion is associated with systemic inflammation in obese humans. Diabetes. 2007 Apr;56(4):1010-3. doi: 10.2337/db06-1656. Epub 2007 Feb 7. PMID: 17287468.
Ga naar bron
Klinische Studie
Christensen RH, Wedell-Neergaard AS, Lehrskov LL, Legaard GE, Dorph E, Larsen MK, Launbo N, Fagerlind SR, Seide SK, Nymand S, Ball M, Vinum NB, Dahl CN, Henneberg M, Ried-Larsen M, Boesen MP, Christensen R, Karstoft K, Krogh-Madsen R, Rosenmeier JB, Pedersen BK, Ellingsgaard H. Effect of Aerobic and Resistance Exercise on Cardiac Adipose Tissues: Secondary Analyses From a Randomized Clinical Trial. JAMA Cardiol. 2019 Aug 1;4(8):778-787. doi: 10.1001/jamacardio.2019.2074. Erratum in: JAMA Cardiol. 2019 Aug 1;4(8):833. PMID: 31268469; PMCID: PMC6613292.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Kim SJ, de Souza RJ, Choo VL, Ha V, Cozma AI, Chiavaroli L, Mirrahimi A, Blanco Mejia S, Di Buono M, Bernstein AM, Leiter LA, Kris-Etherton PM, Vuksan V, Beyene J, Kendall CW, Jenkins DJ, Sievenpiper JL. Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2016 May;103(5):1213-23. doi: 10.3945/ajcn.115.124677. Epub 2016 Mar 30. PMID: 27030531.
Ga naar bron
Klinische Studie
Nagao T, Hase T, Tokimitsu I. A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 2007 Jun;15(6):1473-83. doi: 10.1038/oby.2007.176. PMID: 17557985.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Zhou H, Urso CJ, Jadeja V. Saturated Fatty Acids in Obesity-Associated Inflammation. J Inflamm Res. 2020 Jan 6;13:1-14. doi: 10.2147/JIR.S229691. PMID: 32021375; PMCID: PMC6954080.
Ga naar bron
Klinische Studie
Fatouros IG, Chatzinikolaou A, Tournis S, Nikolaidis MG, Jamurtas AZ, Douroudos II, Papassotiriou I, Thomakos PM, Taxildaris K, Mastorakos G, Mitrakou A. Intensity of resistance exercise determines adipokine and resting energy expenditure responses in overweight elderly individuals. Diabetes Care. 2009 Dec;32(12):2161-7. doi: 10.2337/dc08-1994. Epub 2009 Sep 3. PMID: 19729520; PMCID: PMC2782969.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Potter GDM, Cade JE, Hardie LJ. Longer sleep is associated with lower BMI and favorable metabolic profiles in UK adults: Findings from the National Diet and Nutrition Survey. PLoS One. 2017 Jul 27;12(7):e0182195. doi: 10.1371/journal.pone.0182195. PMID: 28750055; PMCID: PMC5531652.
Ga naar bron
Klinische Studie
Bianco A, Bellafiore M, Battaglia G, Paoli A, Caramazza G, Farina F, Palma A. The effects of indoor cycling training in sedentary overweight women. J Sports Med Phys Fitness. 2010 Jun;50(2):159-65. PMID: 20585293.
Ga naar bron
Recensies