Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een fietshoes helpt om je fiets schoon en beschermd te houden, zodat hij zonder moeite klaar is voor je volgende rit. Regen, sneeuw, vuil en stof kunnen je fiets niet beschadigen. Ze zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van hoeveel fietsen je erin wilt opbergen.

Als je je fiets op een fietsendrager vervoert, let er dan op voordat je de fietshoes koopt of het een achterdrager of een trekhaakdrager is. Met onze grote fietshoes test 2023 willen we je helpen de juiste fietshoes voor je te vinden. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we verschillende fietsovertrekken vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Als je je fiets wegens plaatsgebrek buiten moet stallen, beschermt een fietshoes de fiets tegen schade door weersinvloeden. Er zijn ook fietshoezen om binnenshuis te stallen. Deze bekledingen voor binnen beschermen de vloer en de wanden tegen vuil en vocht en verschillen in behandeling van de buitenvariant.
 • Om te voorkomen dat het fietshoesje losraakt of door de wind wordt weggeblazen, wordt het op zijn plaats bevestigd met riemgespen, klittenband of een ritssluiting. De dekzeilen beschermen echter niet tegen diefstal. De fietshoes moet in elk geval waterdicht en UV-bestendig zijn. Fietshoezen van polyester zijn bijzonder robuust.
 • Fietshoezen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Ze worden gebruikt voor een of meer fietsen, e-bikes en zelfs motorfietsen. Als de fietsen per auto of camper vervoerd worden, is een fietshoes geschikt voor achterdragers of trekhaakdragers. Vooral voor op reis is een opbergtas handig om het overtrek in op te bergen als het niet nodig is.

Fietshoes: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietshoezen

Je wilt een fietshoes kopen en denkt na over welke criteria je moet gebruiken om je keuze te maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! We laten je aspecten zien die je zullen helpen bij je beslissing. De volgende criteria zijn doorslaggevend bij het kopen van een fietshoes:

In de volgende paragrafen zie je wat belangrijk is bij het kopen van een fietshoes.

Grootte en aantal beschermde wielen

Door de verschillende fietsmaten zijn er ook verschillende maten fietsovertrekken. Doorslaggevend is of de fiets normale afmetingen heeft of langer of breder is. Voor een gewone 28 inch fiets moet de fietsovertrek minstens 180 x 60 x 90 centimeter groot zijn.

Als het dekzeil te kort is, komen wind en regen naar binnen en is je fiets niet meer afdoende beschermd.

Voor het stallen van twee fietsen zijn beschermhoezen van minstens 210 x 100 centimeter aan te bevelen. Optimale afmetingen zouden hier 240 x 100 x 120 centimeter zijn. In dit geval is de hoes ook geschikt voor e-bikes of motorfietsen. Overkappingen voor maximaal vier fietsen hebben afmetingen van ongeveer 460 x 75 x 300 centimeter en zijn zwaarder door het materiaal en de afwerking.

Vooral de afmetingen zijn belangrijk om op te merken. Een zeil dat aan de zijkanten te kort is laat wind en regen binnen en de fiets is niet meer afdoende beschermd. Een fietshoes voor fietsenrekken moet daarom de fiets volledig omsluiten. Fietshoezen voor binnenberging zijn onafhankelijk van het type en de grootte van de fiets. Door de elastische stof en de vormgeving passen ze zich aan de fiets aan.

Soort

fiets Fietsovertrekken zijn niet speciaal voor één soort fiets ontworpen, maar zijn veelzijdig. De grootte van de fiets wordt als maatstaf gebruikt. Klassieke fietshoezen zijn geschikt voor 28 inch fietsen, zoals trekkingfietsen, mountainbikes, stadsfietsen of racefietsen. Daarom is het belangrijk de fiets vóór de aankoop op te meten, om het juiste product te kiezen.

Fietshoezen zijn niet speciaal voor één soort fiets ontworpen, maar zijn veelzijdig.

Fietshoezen hebben het voordeel dat ze universeel gebruikt kunnen worden. Daarom is het belangrijk na te denken over waar je ze voor wilt gebruiken voordat je ze koopt. Grote afdekzeilen zijn geschikt voor meerdere fietsen, fietsen met een kinderzitje, motorfietsen of bakfietsen.

Een bakfietshoes biedt ook bescherming voor barbecues of tuinsets op de camping. Met het elastiek aan de zoom kan de tarp strak afgesteld worden. Je moet ook overwegen of je je fiets op een fietsendrager wilt monteren. Daarvoor zijn er speciale fietshoezen met speciale bevestigingstechnieken, die geschikt zijn voor verschillende fietsen of e-bikes.

Grote dekzeilen zijn ook geschikt voor fietsen met een kinderzitje of voor je motorfiets.

Een overdekte fietsoverkapping is ook onafhankelijk van het type fiets. Hij is echter maar voor één fiets ontworpen.

Materiaal en producteigenschappen

Als materiaal wordt nylon of polyester aangeboden. Een belangrijke eis is een waterdicht materiaal en een waterdichte afwerking. Dubbele naden en polyester als materiaal zijn bijzonder aan te bevelen voor e-bikes of bij het vervoer van de fietsen op de achterdrager.

Polyester wordt beschouwd als sterk en scheurvast. Een polyurethaan coating biedt extra bescherming.

Fietshoezen voor de fietsendrager moeten daarom van polyester gemaakt zijn en idealiter een polyurethaan coating hebben. Een UV coating houdt ook UV stralen weg van het dekzeil en de fiets. Zonder UV bescherming verliest de fietsovertrek snel aan stabiliteit en wordt hij vatbaar voor barsten. Nylon wordt beschouwd als waterafstotend en luchtdoorlatend.

Als je je fiets thuis stalt en alleen bescherming tegen stof wilt, is een nylon fietshoes voldoende. Het is gemakkelijk te hanteren en veel lichter dan polyester. Beschermhoezen voor gebruik binnenshuis zijn ook van verschillende materialen gemaakt. Polyester en spandex materialen nemen snel water op, drogen snel en zijn gemakkelijk te wassen. Speciale uitvoeringen van fietshoezen bevatten oogjes voor je fietsslot.

Dit beschermt de fiets en de hoes tegen diefstal. Een fietshoes voor de achterdrager heeft ook een vakje voor het waarschuwingsplaatje nodig. Een opbergtas voor je fietshoes is een voordeel. Zo kan de hoes veilig en plaatsbesparend opgeborgen worden op reis.

Bevestiging

Een fietshoes moet zo vastgemaakt worden dat hij niet losraakt. De sluiting is vooral belangrijk bij veel wind of bij vervoer van het dekzeil per auto. Er wordt onderscheid gemaakt tussen varianten met riemgespen, klittenbandsluitingen en ritssluitingen. Gordelsluitingen worden met clips vastgemaakt en houden stevig vast. Een klittenbandsluiting verliest snel zijn sluitkracht en laat gemakkelijker los. Grotere fietshoezen zijn ook voorzien van een ritssluiting.

Een fietshoes voor gebruik buitenshuis moet zo bevestigd worden dat hij niet losraakt in de wind.

Als je je fiets met een slot wilt afsluiten, kun je dit ook overwegen bij je fietshoes. Speciale beschermhoezen zijn voorzien van veiligheidsogen. De fiets en de hoes kunnen met een fietsslot vastgezet worden en tegen diefstal beschermd worden. Grotere omslagen zijn ook voorzien van een elastiek.

Hierdoor kan de bekleding beter aan de afmetingen van de fiets aangepast worden. Voor vervoer op de achterdrager of trekhaakdrager bevat de fietshoes ook rubberen spanners met haken voor bevestiging. Een binnenhoes heeft alleen een elastiek nodig om zich aan de grootte en vorm van de fiets aan te passen. Extra bevestigingsmiddelen zijn niet nodig.

Geschiktheid van fietsendrager

Bij het vervoeren van fietsen op een fietsendrager zijn er belangrijke punten waarmee je rekening moet houden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fietshoezen voor disseldragers en voor achterdragers, hoewel sommige fabrikanten producten ontworpen hebben die voor beide geschikt zijn.

Beschermhoezen voor achterdragers hebben een opening aan de achterkant nodig om de fietsen met fietsklemmen aan de dragerte kunnen bevestigen.

Alvorens te kopen moet je nagaan hoeveel fietsen er vervoerd zullen worden. Voor achterdragers zijn er fietshoezen voor tot wel 4 fietsen. Beschermhoezen voor achterdragers vereisen een opening aan de achterkant. Dit is voorzien voor fietsklemmen, die gebruikt worden om de fietsen aan de drager vast te maken.

Bovendien moet de beschermhoes voorzien zijn van een kijkvak voor het waarschuwingsteken. De sluitingsmogelijkheden variëren naar gelang het product en gaan van elastiek tot klittenband en ritssluiting. Fietshoezen voor disselrekken zijn meestal bedoeld voor twee fietsen of e-bikes.

Ze zijn gemaakt met een elastische band en eventueel riemgespen om beter bij de fietsmaat te passen. Fietshoezen voor trekhaken zijn ook geschikt om de fiets op de camping af te dekken.

Besluit: Welke soorten fietshoezen zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een fietshoes wilt, zijn er twee alternatieven waar je tussen kunt kiezen:

Type fietshoes Voordelen Nadelen
Binnen Beschermt binnenruimtes tegen vuil, Zeer elastisch, Droogt snel, Geschikt voor bijna alle fietsen, Houdt de fiets tegen roesten Niet geschikt voor buitengebruik, Geen ideale bescherming op fietsenrekken
Outdoor Biedt bescherming tegen wind, vocht en sneeuw, Kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, Modellen verkrijgbaar in verschillende maten en voor fietsenrekken Kan scheuren bij hevige storm, Mogelijk gemakkelijk te stelen van onbekenden

Het gebruik van elke hoes heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je de dekking voor nodig hebt, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Indoor fiet

Indoor fiet

shoes Indoor fietshoezen zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis, zoals in garages, gangen, kantoren of woonkamers. Ze beschermen vloeren, tapijten en muren tegen zand, modder, vuil en vocht. Bovendien zijn ze een ideale bescherming bij het vervoer van de fiets in de kofferruimte van de auto.

Fietshoezen voor woonruimtes zijn gemaakt van soepele, ademende, sterke stof en passen op bijna alle fietsen. De hoezen zijn gemaakt van nylon of polyester, waardoor ze elastisch zijn. Ze zijn licht van gewicht, nemen snel water op en drogen snel. Daardoor beschermen ze de fiets tegen roest en oxidatie. Vuil kan gemakkelijk van het deksel verwijderd worden. Bovendien zijn ze geschikt om in de wasmachine te reinigen.

Voordelen
 • Beschermt het interieur tegen vuil
 • Geschikt voor bijna alle fietsen
 • Beschermt de fiets tegen roest
Nadelen
 • Niet geschikt voor gebruik buitenshuis
 • Geen ideale bescherming op fietsenrekken

Hantering is heel gemakkelijk. De bekleding wordt van onderen over de banden, ketting en pedalen getrokken. Fietshoezen voor residentieel gebruik zijn meestal onbedekt aan het bovenste frame. Volledige fietsovertrekken daarentegen bedekken de hele fiets en bevatten openingen zodat de fiets in de fietsstandaard of op een fietsvering vastgezet kan worden. Fabrikanten bieden meestal verschillende ontwerpen en bedrukkingen aan. Zo kunnen deze fietshoezen een decoratief element in de woonruimte zijn.

Outdoor fietshoes

Outdoor fietshoes

Outdoor fietshoezen beschermen fietsen en e-bikes tegen slechte weersomstandigheden, stof en vuil. De beschermhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor één tot vier fietsen. Bovendien zijn ze ideaal voor vervoer op een caravan met een disseldrager of achterdrager. Grotere dekzeilen zijn geschikt voor bakfietsen of motorfietsen. Deze kunnen ook gebruikt worden voor fietsen met een kinderzitje. Idealiter worden buitenfietshoezen ook gebruikt om tuinmeubels te beschermen.

Voordelen
 • Biedt bescherming tegen wind, vocht en sneeuw
 • Kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden
 • Modellen verkrijgbaar in verschillende maten en voor fietsenrekken
Nadelen
 • Kan scheuren bij hevige storm
 • Kan gemakkelijk gestolen worden door onbekenden

Fietshoezen zijn gemaakt van nylon en polyester. Deze materialen zijn waterdicht. Polyester is heel sterk en scheurvast en beschermt e-bikes en fietsen die op auto’s vervoerd worden. Een UV coating leidt tot een lange levensduur van het overtrek en de fiets.

Nylon is bij voorkeur geschikt voor opslag in garages of als stofbescherming. Bovendien is het belangrijk aandacht te besteden aan de sluiting, zodat het deksel niet door de wind wordt weggeblazen. Hoe beter de beschermhoes met elastiekjes en riemgespen bevestigd kan worden, hoe beter de fiets beschermd is.

Gids: Veelgestelde vragen over fietshoezen in detail beantwoord

Als je een fietshoes wilt kopen, heb je waarschijnlijk een paar vragen. In onze gids voor fietshoezen hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen beantwoord. Onze gids moet je helpen de meest geschikte fietsovertrek voor jou te vinden.

Waarvoor is een fietshoes geschikt?

Een fietshoes voor buiten biedt ideale bescherming voor je fiets als je hem buiten moet stallen. De hoes beschermt de fiets tegen beschadiging door het weer. Er zijn ook fietshoezen die bedoeld zijn om je woonruimte te beschermen als je je fiets binnenshuis stalt.

De hoezen die buiten gebruikt worden zijn gemaakt van materiaal dat waterafstotend is. Er moet rekening gehouden worden met de afmetingen van de fiets. Een te kleine hoes biedt niet voldoende bescherming. Er zijn ook overkappingen voor maximaal vier fietsen.

Fahrradabdeckung-1

Fietsen worden blootgesteld aan vuil en vocht. Overdekte fietshoezen beschermen de woonruimte na een uitstapje. Outdoor fietshoezen houden de fiets buiten schoon en beschermd.
(Image source: Patrick Hendry / unsplash)

Er zijn speciale fietshoezen voor het vervoer van je fietsen op de caravan. Voor achterrekken worden hoezen gemaakt voor maximaal vier fietsen. Deze hebben achteraan een opening om de fietsen met fietsklemmen aan de drager vast te maken. Een visuele zak voor het waarschuwingsbord is hier verplicht.

Fietsbeschermhoezen voor disseldragers zijn er voor maximaal twee fietsen. De hoezen kunnen aan de fietsen aangepast worden met elastiek en speciale riemgespen. Het voordeel van grote fietshoezen en afdekzeilen is dat ze ook gebruikt kunnen worden om barbecues en tuinmeubelen op de camping te beschermen.

Je kunt je fietsovertrek in speciale opbergzakken opbergen als je hem niet nodig hebt.

Fietshoezen voor binnen zijn gemakkelijk te gebruiken, nemen snel water op en drogen snel. Vuil kan gemakkelijk van het deksel verwijderd worden. Bovendien zijn ze geschikt voor wasmachines.

Welke keuze aan fietshoezen is er?

De keuze van fietsovertrekken hangt af van het toepassingsgebied, het materiaal, het aantal te beschermen wielen en de afmetingen. Er zijn ook fietshoezen voor vervoer op een camper of auto.

De keuze hangt af van het toepassingsgebied, het materiaal, het aantal wielen en de afmetingen.

Bedenk daarom voor je koopt waarvoor je de fietsovertrek zult gebruiken. Als het een buitenhoes is en je alleen je fiets wilt beschermen, is een fietshoes ter grootte van je fiets voldoende. Overweeg ook of je je fiets op slot wilt zetten. Er zijn speciale beschermhoezen met oogjes voor je fietsslot. Dit beschermt niet alleen de fiets maar ook de beschermhoes tegen diefstal.

Als je meerdere fietsen wilt bedekken of de beschermhoes voor een motorfiets wilt gebruiken, heb je grotere afmetingen nodig. In dat geval zijn afdekzeilen of fietshoezen voor een bakfiets geschikt. Idealiter zijn deze voorzien van elastiek en riemgespen, zodat je ze gemakkelijk aan de maat van je fiets kunt aanpassen nadat je hem bekleed hebt.

Als je je fietsovertrek buiten gebruikt, zoek dan een waterdicht materiaal zoals polyester of nylon. Een dubbel genaaide afwerking zorgt voor een waterdichte bekleding. Een extra UV coating beschermt het dekzeil en de fiets tegen de effecten van UV stralen.

Wist je dat grotere fietshoezen universeel gebruikt kunnen worden? Een grote fietshoes of afdekzeil is geschikt voor meerdere fietsen, e-bikes, bakfietsen of motorfietsen. Op kampeervakanties of zelfs thuis in de tuin worden ze gebruikt om barbecues en tuinmeubels te beschermen.

Voor fietsovertrekken in huis is de keuze meestal gebaseerd op het ontwerp. De beschermhoezen zijn slechts in één maat verkrijgbaar, zijn gemakkelijk te hanteren en gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen ook gebruikt worden voor vervoer in de auto om ze tegen vuil te beschermen.

Welke maat fietshoes moet ik kopen?

De afmetingen van je fietsovertrek hangen af van de afmetingen van je fiets en het aantal wielen dat er op past. Daarom is het belangrijk het frame van je fiets te bepalen voordat je hem koopt.

Fietsaantal en -maat Afmetingen fietsoverkapping (lengte x breedte x hoogte)
Eén fiets, 28 inch 180 x 60 x 90 centimeter
Twee fietsen, 28 inch Minimaal 210 x 100 x 120 centimeter, Optimaal 240 x 100 x 120 centimeter
Drie tot vier fietsen, 28 centimeter Minstens 460 x 300 x 75 centimeter
E-bike 230 x 60 x 90 centimeter
Motorfiets 240 x 100 x 120 centimeter
Vrachtfiets 290 x 135 x 70 centimeter
Binnen Universele maat

De afmetingen zijn belangrijk, want als een afdekzeil aan de zijkanten te kort is, biedt het niet voldoende bescherming. Wind en regen komen dan naar binnen. Een fietshoes voor fietsenrekken moet de fiets volledig omsluiten.

Wat kost een fietshoes?

De prijs van fietshoezen hangt af van het materiaal, de maat en de sluiting. Goedkope versies zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 15 euro en bieden bescherming voor één tot twee fietsen. Ze zijn waterafstotend, gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig in het gebruik. Sommige bieden de mogelijkheid om het fietsslot van schroefdraad te voorzien.

Grote beschermhoezen die zeer stevig en slijtvast zijn en als wintervast beschouwd worden, kosten ongeveer 40 euro. Ze zijn ook met PVC en UV gecoat en bieden dus extra bescherming voor het dekzeil en de fiets. Beveiligingsoogjes voor het fietsslot zijn meestal ook bij deze prijs inbegrepen.

Goedkope beschermhoezen zijn waterafstotend en geschikt voor een of twee fietsen.

Een bekleding voor de dissel of achterdrager kost ook tussen de 30 en 50 euro. De hogere prijs wordt verklaard door het vakmanschap, de overweging van speciale bevestigingsmiddelen en de waarschuwingsplaat. Een overdekte fietsoverkapping kost – afhankelijk van de leverancier – tussen 20 en 70 euro. Een prijsvergelijking bij “Idealo” of “Geizhals” vóór aankoop is in elk geval aan te bevelen om de beste prijs te krijgen.

Wat zijn de alternatieven voor een fietshoes?

De alternatieven voor fietshoezen hangen af van het beoogde gebruik. Bij reizen per vliegtuig of trein zijn speciale transportzakken geschikter dan een beschermhoes. Als je het zadel alleen tegen vocht en vuil wilt beschermen, is een zuiver zadelhoesje ook voldoende. In het volgende tonen we je de verschillende alternatieven en hun beoogde gebruik.

 • Zadelhoes: De waterdichte hoezen beschermen het zadel tegen vocht en vuil.
 • Fietshoezen met draagriemen: Ze zijn geschikt voor vervoer in de auto en beschermen de fiets en de auto tegen krassen. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, nemen weinig plaats in en zijn vaak ontworpen als schoudertassen. Met behulp van draagriemen kan de fiets over korte afstanden worden gedragen.
 • Zachte koffers: Deze zijn geschikt voor auto- en treinreizen. Veel van de tassen zijn voorzien van wieltjes om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren. Voor sommige moet de fiets gedeeltelijk gedemonteerd worden. Riemsystemen en bekleding zorgen ervoor dat niets naar binnen glijdt. De kosten liggen in de middelhoge prijsklasse.
 • Hard-shell fietskoffers: De meest stabiele variant, ze zijn geschikt voor vervoer per vliegtuig, trein en auto. De koffer beschermt banden, pedalen en versnellingen tegen beschadiging tijdens het transport. De buitenste schaal is slagvast en robuust. De binnenkant is gewatteerd. Dit is de duurste vervoersmogelijkheid.

Welk alternatief voor jou het beste is, hangt af van de waarde van je fiets en vooral van de manier van reizen. Voor vliegreizen wordt een fietskoffer met harde schaal aanbevolen. Voor een autoreis kan een fietskoffer voldoende zijn.

Hoe maak ik een fietshoes schoon en hoe verzorg ik hem?

Om ervoor te zorgen dat je je fietsovertrek lang kunt gebruiken, moet je hem regelmatig schoonmaken en verzorgen. Afvegen met een vochtige doek en warm water kan voldoende zijn. Hardnekkig vuil kun je verwijderen met een vetoplossend afwasmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het materiaal beschadigen en mogen daarom niet gebruikt worden.

Fahrradabdeckung-2

Niet alleen je fiets moet van vuil ontdaan worden om roest weg te houden, ook je fietshoes moet regelmatig schoongemaakt worden.
(Image source: Razvan Chisu / unsplash)

Met fietshoezen voor woonruimten kan opgehoopt vuil er eenvoudig worden uitgeschud. Als ze erg vuil worden, kunnen deze hoezen ook in de wasmachine gewassen worden. Vóór het opbergen moeten de fietshoezen schoon en droog zijn, zodat er geen schimmel ontstaat.

Hoe monteer ik een fietshoes?

Fietshoezen zijn over het algemeen gemakkelijk te hanteren. Een paar extra stappen zijn nodig voor hoezen voor dissels of achterdragers. Overdekte fietshoezen worden van onderen over de fiets getrokken.

Plaats eerst het voorwiel in de bekleding. Trek dan met je voet het losse deel van de bekleding naar achteren en omhoog rond het achterwiel en de pedalen. Buitenfietshoezen worden meestal over de fiets geschoven en gesloten met elastiek, riemgespen of ritssluitingen.

Er zijn ook compactere fietshoezen voor achterdragers, die aan de achterkant met klittenband of een gesp aan de drager bevestigd worden. De wielen worden dan op de drager gemonteerd en het deksel wordt met treklussen over de wielen geschoven. Aan de voorkant wordt het deksel met een rits gesloten en met elastiek aan de drager vastgemaakt.

Is een fietshoes geschikt als bescherming tegen diefstal?

Een fietshoes beschermt de fiets tegen weersinvloeden, maar is geenszins een antidiefstalmiddel. Een beschermhoes behoedt je niet voor het op slot moeten zetten van je fiets. Zet daarom je fiets op slot voor je de hoes over je fiets doet.

Een fietshoes beschermt de fiets niet tegen

diefstal. Speciale fietshoezen bevatten veiligheidsogen waar verschillende fietssloten doorheen getrokken kunnen worden. Dit zet niet alleen je fiets op slot, maar beschermt ook je fietshoes tegen diefstal.

Welke andere accessoires zijn er voor fietsen?

Voor een geslaagde fietstocht heb je meer nodig dan alleen bescherming tegen weer en wind. Een goede uitrusting bestaat uit een geschikte rugzak, een fietstas, een gereedschapskist en een pomp.

 • Fietspomp: De keuze varieert van minipompjes tot vloerpompen. Terwijl minipompen gemakkelijk op te bergen zijn, scoren vloerpompen met stabiliteit. Ze zijn echter omvangrijker.
 • Fietsrugzak: Er zijn varianten met een ingebouwde drinkblaas en een houder voor de fietshelm. Een groot aantal tassen biedt veel bergruimte.
 • Fietstassen: Deze zijn handig voor langere reizen of bij het boodschappen doen. Ze bieden veel bergruimte en zijn gemakkelijk aan de fiets te bevestigen.
 • Gereedschapsset voor de fiets: Tijdens een fietstocht kan het gebeuren dat een binnenband moet worden opgelapt of een kettingschakel moet worden vervangen. Daarom is een kleine noodkit belangrijk.

Naast deze uitrusting kan geschikte fietskleding of kampeerkleding ook nuttig zijn voor langere fietstochten. Een verplichte fietshelm moet goed passen, handig zijn en idealiter ook ’s nachts goed zichtbaar zijn.

Foto bron: sylv1rob1 / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies