Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Ginseng wordt al eeuwenlang als een natuurlijk geneesmiddel in de geneeskunde gebruikt. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt ginseng om het immuunsysteem te versterken. Nog vóór een ziekte zou ginseng helpen het lichaam tegen ziekteverwekkers te beschermen. De werking van ginseng werd lang betwist.

Pas met het onderzoek van de moderne geneeskunde werd ginseng in Europa en Amerika erkend. In ons artikel willen we de belangrijkste vragen over de werking van ginseng beantwoorden.

We leggen precies uit hoe ginseng ons lichaam beïnvloedt, waar je op moet letten als je het inneemt en welke bijwerkingen je moet verwachten. Tenslotte sommen we enkele alternatieven voor ginseng op die een vergelijkbaar effect hebben.
Belangrijk om te weten

 • Ginseng is een Aziatisch geneesmiddel dat vooral in China en Korea gekweekt wordt. Rode ginseng wordt nu ook in Amerika gekweekt.
 • De ingrediënten van ginseng hebben een stressverlagend effect en versterken ons immuunsysteem door de vorming van witte bloedcellen te stimuleren.
 • Voor mannen kan het innemen van ginseng een positief effect hebben op de potentie, omdat de biochemische samenstelling van de actieve bestanddelen lijkt op die van de mannelijke geslachtshormonen.

De effecten van ginseng: Wat je moet weten

Het innemen van de geneeskrachtige plant ginseng heeft vele positieve effecten op ons lichaam. De werkzame bestanddelen zitten allemaal in de wortel, daarom wordt hij ook tot geneesmiddelen verwerkt. In het volgende beantwoorden we al je vragen over ginseng en de effecten ervan.

Wat is ginseng en wat doet het met mijn lichaam?

Panax ginseng is een oude geneeskrachtige plant die vooral in China en Korea gekweekt wordt. Behalve Aziatische ginseng zijn er ook andere ondersoorten ginseng die o.a. in Noord-Amerika gekweekt worden. Het geneeskundig gebruik van ginseng berust op de gedroogde wortels van de plant. De zogenaamde ginsenosiden zijn vooral verantwoordelijk voor het effect.

Ginsenosiden behoren tot de gevarieerde groep van steroïdale saponinen. Er wordt gezegd dat ze verschillende positieve effecten op ons lichaam hebben. Deze omvatten bijvoorbeeld het verminderen van symptomen van vermoeidheid en stress.

ginseng-wirkung

De genezende werkstoffen van ginseng zitten in de wortel. (Image source: whaltns17 / Pixabay)

Ginsenosiden worden ook gebruikt om kanker te bestrijden. Ginseng heeft adaptogene eigenschappen. Adaptogenen stellen ons organisme in staat beter met stressvolle situaties om te gaan. Ginseng heeft geen specifiek effect op bepaalde ziekten, maar helpt ons te beschermen tegen ziekteverwekkende invloeden van buitenaf. (1, 2)

Hoe moet ik ginseng innemen, zodat het zijn volledige effect ontplooit?

Er is niet veel om rekening mee te houden als je ginseng neemt. Het wordt ingenomen in tabletvorm. De meeste preparaten worden zo gedoseerd dat het innemen van twee tabletten per dag over een periode van ongeveer 100 dagen het beste effect heeft. (3) Het is aan te bevelen het ’s morgens in te nemen, zodat je de dag fit kunt beginnen.

Ginseng wordt vaak genomen als onderdeel van een 100-dagen kuur.

In een Zweeds onderzoek naar het effect van cafeïnehoudende dranken in combinatie met alcohol, werd onder andere gevonden dat het effect van ginseng verzwakt wordt door de inname van cafeïne. (4) Daarom raden we je aan je ochtendkoffie ofwel een half uur voor of na inname van ginseng te drinken.

Wanneer begint ginseng te werken?

Zoals bij de meeste kruidengeneesmiddelen duurt het enige tijd voor het lichaam aan de actieve bestanddelen gewend is en voor een positief effect merkbaar is. In de regel echter zou je een positief effect moeten ondervinden nadat je het gedurende een periode van twee tot drie maanden regelmatig inneemt.

Welk effect heeft ginseng op mijn immuunsysteem?

Ginseng verhoogt het aantal witte bloedcellen in het bloed. Deze zijn verantwoordelijk voor het herkennen en afweren van ziekteverwekkers. Ginseng vertraagt ook de vermenigvuldiging van griepvirussen in de cellen.

Ginseng is dus niet alleen in staat om bestaande griepziekten te verlichten, maar ook om ze te voorkomen. De Aziatische geneeskrachtige plant versterkt het immuunsysteem op lange termijn. (5)

Kan de werking van ginseng mij schaden?

Als je diabetes of een merkbaar hoge bloeddruk hebt, mag je ginseng alleen nemen na overleg met een arts. Ingrediënten van ginseng kunnen de bloedstolling veranderen. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het van essentieel belang de dosering en inname van ginseng vooraf met een arts te bespreken. Ginseng kan ook het effect van cafeïne onevenredig versterken.

Voordelen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Kalmeert en ontspant het lichaam
 • Helpt tegen potentiestoornissen bij mannen
Nadelen
 • Ongeschikt voor diabetici
 • Raadpleeg een arts als je aan hoge bloeddruk lijdt

Af en toe hebben mensen slaapstoornissen of gastro-intestinale klachten gekregen na het innemen van ginseng. Tot nu toe is er geen schade met langdurige gevolgen waargenomen in verband met de inname van ginseng. Maar, zoals altijd met kruidensupplementen, is voorzichtigheid geboden. Het is het beste om advies te vragen aan een medisch deskundige.

Wat is het verschil tussen de werking van gember en ginseng?

Als je aan geneeskrachtige planten denkt, denk je automatisch aan gember. De prikkelende knol is het kruidenmiddel bij uitstek. Gember heeft meer dan 160 ingrediënten te bieden en is erg populair om pijn en misselijkheid te verlichten.

Bovendien verwarmt de tropische specerijplant het lichaam van binnenuit, wat enorm helpt bij rillingen. Laten we nu de twee geneeskrachtige planten gember en ginseng vergelijken. Wat is het verschil tussen de genezende wortels en heeft het zin beide tegelijk in te nemen om een ziekte te bestrijden?

In tegenstelling tot gember bevat ginseng ginsenosiden, die een sterk ontstekingsremmend effect hebben. Ginseng wordt ook gebruikt tegen vermoeidheid, om het immuunsysteem te versterken en tegen hoge bloeddruk.

Gember, daarentegen, wordt vooral gebruikt bij spijsverteringsproblemen of chronische hoest. Gember heeft pas een pijnstillende en ontstekingsremmende werking na een langere, regelmatige inname.

ginseng-wirkung

Kruidengeneesmiddelen zoals gember en ginseng kalmeren en ontspannen het lichaam. Stress behoort tot het verleden. (Image source: photosforyou / Pixabay)

Gember wordt vaak als thee gedronken. Een gemberthee is bijzonder goed bij verkoudheid en griep. Ginseng kan extra bescherming bieden tegen ziekteverwekkers omdat het de vorming van witte bloedcellen stimuleert. Een combinatie van beide remedies is zeer wenselijk. Ze hebben geen wisselwerking met elkaar, en er zijn ook geen ernstige bijwerkingen. (6, 7, 8)

Wat doet ginseng voor mannen?

Ginseng wordt steeds meer gebruikt als een natuurlijk middel om de potentie bij mannen te versterken. De ingrediënten voorkomen de afbraak van de boodschapperstof guaninemonofosfaat (cGMP). cGMP heeft een opwindingsbevorderend effect omdat het proteïne kinase G in het lichaam activeert.

Triggers voor potentiestoornissen zijn onder andere stress, te hoge eisen of angst. Ginseng maakt het lichaam veerkrachtiger en meer ontspannen. De actieve bestanddelen van ginseng stimuleren de synthese en afgifte van hormonen zoals testosteron. Ze remmen ook het enzym dat verantwoordelijk is voor het aanspannen van spiercellen en zo de doorbloeding verhindert.

Het potentieverhogende effect is al in veel studies bewezen.

De biochemische samenstelling van de werkzame stoffen van ginseng lijkt sterk op die van de mannelijke geslachtshormonen, de androgene steroïden.

Dit verklaart de positieve invloed op de potentie. Ginseng heeft geschikte bindingen voor boodschapperstoffen en kan in het centrale zenuwstelsel verwerkt worden. (9)

Werkt ginseng tegen stress?

Zoals reeds gezegd is ginseng een plantaardig adaptogeen. Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen die de aanpassing aan stressoren ondersteunen door de lichaamsfuncties onder stress te normaliseren.

Ze verhogen ook de stressbestendigheid. In een studie uit 2012 namen meer dan 100 patiënten met verhoogde stress gedurende vier weken tweemaal daags adaptogenen in. De eerste successen werden al op de derde dag van de behandeling duidelijk. De patiënten vertoonden een duidelijke verbetering in prikkelbaarheid, concentratieproblemen en uitputting. (10)

Men kan dus zien dat kruidenremedies die adaptogenen bevatten een stressverlagend effect hebben.

In sommige studies waren er echter ook patiënten die geen positieve effecten ondervonden na het innemen van ginseng. Deze patiënten worden als non-responders beschouwd en kunnen in de toekomst afzien van het innemen van ginseng. (11)

Welke alternatieven zijn er voor ginseng met een vergelijkbare werking?

De Aziatische geneeskrachtige plant ginseng heeft behalve zijn stressverlagende werking nog vele andere positieve eigenschappen. Behalve ginseng zijn er talloze kruidengeneesmiddelen die allemaal kunnen helpen bij ziektes en bijdragen tot een gezondere levensstijl.

 • Gember: Helpt bij misselijkheid, verlicht pijn en stimuleert de spijsvertering.
 • Kurkuma: Bevat essentiële oliën, werkt ontstekingsremmend en heeft een antioxiderende werking.
 • Meesterkruid: Wordt gebruikt om het immuunsysteem te verhogen en tegen aandoeningen van de luchtwegen.
 • Ashwagandha: Versterkt lichaam en geest. Wordt gebruikt om impotentie te behandelen.
 • Valeriaan: heeft een kalmerend effect. Wordt gebruikt bij slaapstoornissen.

Dit zijn maar een paar natuurlijke geneesmiddelen waarvan het gebruik al eeuwenlang bewezen is. Om een gezonde en energieke levensstijl te leiden, zijn ook zogenaamde superfoods nuttig.

Zo bevatten chia zaden, walnoten en verschillende oliën, zoals lijnzaadolie, veel belangrijke vitamines en mineralen die ons immuunsysteem versterken en ons beschermen tegen ziekten.

Conclusie

De werking van ginseng is vele malen bewezen in vele wetenschappelijke studies. Het innemen van ginseng helpt niet alleen bij bestaande ziekten, maar ondersteunt ook het immuunsysteem bij de bescherming tegen ziekteverwekkers.

Plantaardige adaptogenen, waartoe ginseng behoort, hebben met hun bestanddelen een kalmerend en stressverlagend effect.

Het positieve effect is al na een paar dagen duidelijk merkbaar. Als je diabetisch bent, is het raadzaam een arts te raadplegen alvorens ze in te nemen, zoals met alle andere kruidenremedies. Ernstige bijwerkingen van het innemen van ginseng zijn niet bekend. Neem ’s morgens twee ginseng tabletten in en begin de dag gezond en vol energie. Beeldbron: 83973379/ 123rf

Referenties (11)

1. Yue, P. Y., Wong, D. Y., Wu, P. K., Leung, P. Y., Mak, N. K., Yeung, H. W., ... & Wong, R. N. (2006). The angiosuppressive effects of 20 (R)-ginsenoside Rg3. Biochemical pharmacology, 72(4), 437-445.
Bron

2. Bachmann, C. (2017). Die Wirksamkeit und Sicherheit von Ginseng: Eine grosse Zahl von Studien zeigt verschiedene Anwendungsmöglichkeiten. Schweizerische Zeitschrift für Ganzheitsmedizin/Swiss Journal of Integrative Medicine, 29(5), 272-274.
Bron

3. Hübner, J., & Micke, O. (2009). Extraeuropäische Phytotherapeutika in der Onkologie–Teil 1. Der Onkologe, 15(3), 302-310.
Bron

4. Borgryd, E. F. (2014). Har energidryck någon kognitiv effekt i kombination med alkohol?: Med fokus på komponeneten koffein (Doctoral dissertation, Linnaeus University).
Bron

5. Daniela Hacke, Carstens Stiftung, 02.10.2014, aufgerufen am 08.03.2021
Bron

6. National Center for Complementary and Integrative Health, Ginger, Dezember 2020, aufgerufen am 09.03.2021
Bron

7. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Medicines Agency, Zingiberis rhizoma, Juli 2013
Bron

8. Wichtl, M. (2002). Teedrogen und phytopharmaka. Wissenschaftiche Verlag GmbH, Stuttgart, 4, 84.
Bron

9. De Andrade, E., De Mesquita, A. A., de Almeida Claro, J., De Andrade, P. M., Ortiz, V., Paranhos, M., ... & Erdogrun, T. (2007). Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction. Asian journal of andrology, 9(2), 241-244.
Bron

10. Edwards D, Heufelder A, Zimmermann A. Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms--results of an open-label study. Phytother Res. 2012 Aug;26(8):1220-5. doi: 10.1002/ptr.3712. Epub 2012 Jan 6. PMID: 22228617.
Bron

11. Werner Stingl, Rosenwurz-Extrakt, Ein pflanzliches Adaptogen gegen Stress, Ärztezeitung, Oktober 2017, aufgerufen am 09.03.2021
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Yue, P. Y., Wong, D. Y., Wu, P. K., Leung, P. Y., Mak, N. K., Yeung, H. W., ... & Wong, R. N. (2006). The angiosuppressive effects of 20 (R)-ginsenoside Rg3. Biochemical pharmacology, 72(4), 437-445.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bachmann, C. (2017). Die Wirksamkeit und Sicherheit von Ginseng: Eine grosse Zahl von Studien zeigt verschiedene Anwendungsmöglichkeiten. Schweizerische Zeitschrift für Ganzheitsmedizin/Swiss Journal of Integrative Medicine, 29(5), 272-274.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hübner, J., & Micke, O. (2009). Extraeuropäische Phytotherapeutika in der Onkologie–Teil 1. Der Onkologe, 15(3), 302-310.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Borgryd, E. F. (2014). Har energidryck någon kognitiv effekt i kombination med alkohol?: Med fokus på komponeneten koffein (Doctoral dissertation, Linnaeus University).
Ga naar bron
Internetbeitrag
Daniela Hacke, Carstens Stiftung, 02.10.2014, aufgerufen am 08.03.2021
Ga naar bron
Internetbeitrag
National Center for Complementary and Integrative Health, Ginger, Dezember 2020, aufgerufen am 09.03.2021
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Medicines Agency, Zingiberis rhizoma, Juli 2013
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wichtl, M. (2002). Teedrogen und phytopharmaka. Wissenschaftiche Verlag GmbH, Stuttgart, 4, 84.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
De Andrade, E., De Mesquita, A. A., de Almeida Claro, J., De Andrade, P. M., Ortiz, V., Paranhos, M., ... & Erdogrun, T. (2007). Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction. Asian journal of andrology, 9(2), 241-244.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Edwards D, Heufelder A, Zimmermann A. Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms--results of an open-label study. Phytother Res. 2012 Aug;26(8):1220-5. doi: 10.1002/ptr.3712. Epub 2012 Jan 6. PMID: 22228617.
Ga naar bron
Internetbeitrag
Werner Stingl, Rosenwurz-Extrakt, Ein pflanzliches Adaptogen gegen Stress, Ärztezeitung, Oktober 2017, aufgerufen am 09.03.2021
Ga naar bron
Recensies