Onze selectiecriteria
Veel bewegen hoort bij een gezonde levensstijl. Behalve fitness- en duursporten zijn ook watersporten erg populair. De juiste zwemkleding is een must. Hoe veelzijdig ze ook is, het is belangrijk dat je de snit en het ontwerp aanpast aan je eigen figuurtype.
Met onze sportbikinitest 2022 willen we je helpen de beste sportbikini voor jou en je figuur te vinden. Je komt meer te weten over de belangrijkste koopcriteria, de voordelen en nadelen en alles wat je over sportbikini’s moet weten. Dit artikel moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- De perfecte sportbikini is chloor- en zoutwaterbestendig, sneldrogend en heeft UV-bescherming. Bovendien is het materiaal stevig en biedt het goede steun.
- De sportbikini mag nooit te groot gekocht worden. Het mag niet te luchtig zitten en niet te veel in de huid snijden.
- Afhankelijk van de stof kan de sportbikini op 30 graden gewassen worden op het easy-care programma in de wasmachine. De verzorgingsvoorschriften op het etiket moeten gevolgd worden.
Beste Sport Bikini: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor sportbikini’s
Als je op zoek bent naar de perfecte sportbikini, vind je op de markt een ruime keuze aan producten en fabrikanten. Daarom moet je je goed van tevoren informeren.
De criteria die je kunt gebruiken om sportbikini’s te vergelijken zijn:
Materiaal
Sportbikini’s zijn meestal gemaakt van een mengsel van ongeveer 80% polyester of polyamide en 20% elastaan.
Deze samenstelling maakt de sportbikini robuust, elastisch en bijzonder sneldrogend. Sommige fabrikanten gebruiken katoen als materiaal. Dit verlengt echter de droogtijd van de badkleding.
Het grootste verschil zit vaak in de afwerking van sportbikini’s. Slecht gemaakte bikini’s zijn vaak goedkoper dan die van hoge kwaliteit.
We raden je aan te kiezen voor een beproefd en vertrouwd merk. Bovendien helpt het je de juiste keuze te maken als je de dikte en sterkte van de stof en de afwerking van het stiksel controleert.
Pasvorm en maat
Vooral voor het sporten is het belangrijk dat de bikini de juiste pasvorm en maat heeft.
Brede bandjes en niet zo breed uitgesneden broekjes zijn ideaal. Zo kun je er zeker van zijn dat alles op zijn plaats blijft bij het zwemmen of sporten. Strapless bandeau modellen zijn niet aan te bevelen.
Individueel verstelbare bikini’s zijn erg populair en kunnen versteld worden door middel van een sluiting of vetersluiting. Dit biedt een vrije aanpassing aan het lichaam en past ook als je gewicht verliest of toeneemt.
Voldoende steun
Een geschikte sportbeha met voldoende steun is een must, vooral als je veel beweegt en sport.
De buste heeft van zichzelf geen spierweefsel. Elke beweging veroorzaakt spanning en rek en het bindweefsel lijdt daaronder. Een bikinitopje met voldoende steun is een goed idee, vooral als je een iets grotere cupmaat hebt.
Voorgevormde cups of bikinitopjes met stabiliserende beugels zijn het beste.
Deze houden alles stevig op zijn plaats met hun optimale vorm, brede bandjes en gewatteerde cups.
Ontwerp
Bij de aanschaf van een sportbikini speelt ook het ontwerp een rol. Zwemkleding voor vrouwen is heel veelzijdig. Of het nu sportief, eenvoudig, speels of sexy is, een goed passende bikini is altijd een blikvanger.
Ze moeten goed passen en de best mogelijke steun bieden bij sportactiviteiten.
Talrijke snitten, patronen en kleuren maken de keuze niet altijd gemakkelijk. Je hoeft niet per se een effen ontwerp te kiezen. Je kunt je helemaal uitleven met de keuze aan kleuren en patronen. Er zijn hier geen regels. Kies waar je je prettig bij voelt.
UV bescherming
Vooral in de zomer stellen we onze huid steeds meer bloot aan de zon. Het is geen geheim meer dat UV-stralen het risico op huidkanker verhogen en onze huid sneller doen verouderen.
Naast zonnebrandcrème moet je er ook op letten dat je zwemkleding UV-bescherming heeft. Dit is vooral belangrijk voor sportbikini’s.
Er zijn maar heel weinig fabrikanten die UV-bescherming bieden. Je vindt een UV-beschermde bikini vooral bij fabrikanten die gespecialiseerd zijn in sportief gebruik en uitdrukkelijk alleen sport-bikini’s verkopen.
Als je een sportbikini zonder UV-bescherming kiest, moet je je regelmatig en zorgvuldig insmeren met een zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 50.
Besluit: Welke soorten sportbikini’s zijn er en welke is geschikt voor mij?
We hebben drie soorten sportbikini’s uitgezocht waar je tussen kunt kiezen bij je aankoop.
Type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Sportbikini met beugel | Voor grote buste, Ideale steun, Stabiliserend | Beugel glijdt af, Oncomfortabel, Heeft alleen zin met bandjes |
Sportbikini zonder beugel | Voor kleine buste, Comfortabel, Veel keus | Weinig steun, Geen voorgevormde cups, Buste ziet er platter uit |
Sportbikini gewatteerd | Voor kleine buste, Verhoogt de buste, Grote keuze aan verschillende pads | Pads kunnen wegglijden, Zware padding ongeschikt om te sporten, Ongeschikt voor grote buste maten |
Gids: Veelgestelde vragen over sportbikini’s uitvoerig beantwoord
In de volgende paragrafen kom je meer te weten over de vragen die het meest gesteld worden over sportbikini’s.
Voor wie en voor welke sporten is een sportbikini geschikt?
(Image source: Tower Paddle Boards/ unplash)
Er zijn ook geen grenzen aan de soorten sport die je kunt beoefenen. Je kunt je sportbikini dragen op het strand, voor fitness of voor professionele sporten. Afhankelijk van waar je hem voor gebruikt, moet je ervoor zorgen dat de sportbikini stevig en sneldrogend is. Goede kwaliteit is vooral belangrijk.
Een sportbikini is geschikt voor de volgende sporten
- Zwemmen
- Waterpolo
- Roeien
- Zeilen
- Waterskiën
- Hoog duiken
- Scuba duiken
- Synchroon zwemmen
- Stand-Up Peddelen
- Raften
- Aqua Fitness
- Strandvolleybal
Zoals je ziet zijn er veel sporten waarbij het dragen van een sportbikini nuttig en noodzakelijk is. Voor duiken of surfen moet je een wetsuit aanschaffen.
Hoe vind ik de juiste sportbikini?
De juiste bikini vinden, of in dit geval, de juiste sportbikini, is geen kunstje. De volgende tips zullen je helpen.
- Vraag advies: Ga winkelen met je beste vriend of laat je adviseren door een ervaren vakman in een sportwinkel.
- Probeer verschillende modellen: Ook als je op het eerste gezicht niet meteen overtuigd bent, pas dan verschillende modellen. Als je ze aantrekt, zien ze er vaak anders uit dan je verwacht had.
- Maak foto’s: Vraag je vriendin om foto’s van je te maken in je bikini. Zo kun je zien hoe de bikini echt past.
- Zorgdat je de juiste maat krijgt: De maat van een sportbikini kan verschillen van de maat van je dagelijkse kleding. Afhankelijk van de fabrikant kan de bikini groter of kleiner zijn. Pas een model altijd in twee verschillende maten.
- Koop alleen tweedelige pakken: Vooral bij bikini’s kan het zijn dat je het broekje in een andere maat nodig hebt dan het bovenstukje. Om er zeker van te zijn dat je bikini perfect past, koop je geen setjes.
- Let op de afwerking: Vooral bij sportbikini’s is de afwerking erg belangrijk. Is de tailleband goed genaaid? Knelt of krast de stof? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen. Dunne zomen zonder zichtbare naden zijn altijd een goede keuze.
- Denk aan goede steun: de stof moet stevig zijn en comfortabel zitten. Een grote buste heeft meer steun nodig dan een kleinere. Een verstevigde tailleband onder de buste is ideaal.
- Voel je op je gemak: Wees niet bang om huid te tonen en schaam je niet voor je lichaam. Er is een bikini voor elk lichaam. Het is belangrijk dat je een sportbikini kiest die je graag draagt. Er zijn veel modellen die figuurflatterend zijn.
Hoe was ik een sportbikini?
Als het etiket er al af is, volgen hier de beste verzorgingstips voor de drie meest voorkomende materialen voor badkleding:
Materiaal | Onderhoudstip |
---|---|
Polyester met elastaan of polyamide | Handwas is het beste. De sportbikini kan echter ook in de wasmachine op een 30 graden easy-care programma met een fijne was of wolwas. Keer de bikini binnenstebuiten en doe hem in een waszak. |
Neopren | Alleen met de hand wassen met koud water. Week bij sterke vervuiling in koud water met een beetje waspoeder ongeveer 15 minuten voor het wassen. |
Häckelbaumwolle | Bikini’s van 100 procent katoen kunnen gewassen worden met een beetje wasverzachter op het programma voor fijne was op 30 graden. Stop ze nooit in de droger en wring ze nooit uit. |
De meeste sportbikini’s zijn gemaakt van polyester met elastaan of polyamide. Gebruik geen wasverzachter bij deze stoffen.
(Image source: Jeremy Sallee/ unplash)
Dit is de enige manier om te voorkomen dat je sportbikini verslijt of vervaagt. Als je sportbikini bijzonder kwetsbaar is, raden we aan hem met de hand te wassen.
Welke alternatieven zijn er voor de sportbikini?
- Driehoekige bikini: Heeft een driehoekige vorm. Het sluit aan de hals met twee dunne bandjes. Ze is vooral geschikt voor vrouwen met een atletisch figuur en tot middelmatige borstomvang.
- Halter bikini: Sluit ook in de nek. De banden zijn breder en dikker.
- Bustier bikini: Heeft een stabiele vorm, gewatteerde cups en stevige bandjes. Hij is geschikt voor watersport.
- Bandeau bikini: Is off-the-shoulder en heeft geen bandjes. Het is perfect voor een kleine buste, maar niet geschikt voor watersport.
- Tankini: Half badpak, half bikini. Het bikinitopje ziet eruit als een gewoon tanktopje. Ze verhult probleemzones op de buik en zet de buste op de voorgrond.
- Zwempak: Bestaat uit één stuk en is verkrijgbaar met of zonder beugel. Verstelbare bandjes bieden een ideale pasvorm. Het zwempak is verhullend en toont niet zo veel huid als een bikini.
De beste alternatieven voor de sportbikini zijn badpakken die speciaal voor het sporten ontworpen zijn. Ze zijn hoger uitgesneden bij de buste en in het beengedeelte. De gekruiste bandjes op de rug geven extra steun. Net als sportbikini’s zijn ze gemaakt van een chloorbestendige en stevige stof.
(Image source: Analise Benevide / unplash)
Als je regelmatig aan watersport doet, raden we je een zwempak aan. Tankini en bustier bikini zijn misschien ook geschikt voor sommige sporten. Driehoekige en bandeau bikini’s zijn niet aan te bevelen omdat ze gemakkelijk kunnen afglijden.
Welke bikini is geschikt voor welk figuur?
De volgende figuurtypes en bijpassende bikinis kunnen bepaald worden.
Figuurtype | Beschrijving | Bikinitype |
---|---|---|
Figuurtype A - Birne | Dijen en billen zijn breder dan het bovenlichaam. De buste is klein. | Kies een beugelbikini met een push up of een opvallend patroon om de nadruk te leggen. Hoog uitgesneden bikinibroekjes doen je heupen smaller lijken. |
Figuurtype H - Säule | Taille, heupen en schouders zijn ongeveer even breed. | Of je nu een halternek, driehoek of bandeau bikini kiest - het staat je allemaal goed. Een beugelbikini met gevoerde cups geeft je een mooie bustelijn. |
Figuurtype O - apple | Smalle schouders, slanke benen, een geprononceerde buik en een grote buste. | Kies een topje met brede bandjes en een slipje met een brede tailleband. Tankini en zwempak zijn alternatieven. |
Figuurtype V - Diamant | Slanke heupen en benen, brede romp. | Een halterbikini met dunne bandjes doet de schouders smaller lijken en tovert een mooi decolleté tevoorschijn. Het broekje is in allerlei vormen te koop. |
Figuurtype X - zandloper | Smalle taille, bredere heupen en schouders, vollere buste. | Halter-, bandeau- of beugelbikini’s staan je prachtig. Tops met brede bandjes ondersteunen je grote buste. |
Niet alleen het soort bikini is belangrijk, maar ook de kleur kan bijdragen tot het gewenste effect. Donkere kleuren flatteren vollere vrouwen en laten ze slanker lijken. Lichtere kleuren, daarentegen, zijn ideaal voor slankere vrouwen. Patronen kunnen gebruikt worden om een grotere buste mee te smokkelen.
Beeldbron: luckybusiness/ 123rf.com