Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Een zitkist is de ideale multifunctionele tacklebox voor elke sportvisser en biedt een praktische zitplaats voor het opbergen van visspullen, kleding en proviand. Een goede zitkist wordt gekenmerkt door praktische hanteerbaarheid en biedt voldoende flexibiliteit en mobiliteit.

Waar de oever weinig plaats biedt voor de uitrusting of de visstoel er niet echt bij past, is een zitkieuw de ideale oplossing. Je moet ook een pakstoel overwegen voor vistochten als je met weinig bagage door ruw terrein wilt reizen.
Belangrijk om te weten

 • De zitkist is een constructie die de visstoel kan vervangen. De kist bestaat uit een kist, een frame en een zitje.
 • De kist biedt voldoende bergruimte om de visbenodigdheden erin op te bergen. De poten kunnen vaak in hoogte versteld worden.
 • De zitkist is vooral praktisch als je vrij rechtop en zonder rugleuning wilt zitten. Er is veel bergruimte binnenin voor alles wat de visser nodig heeft: Je hebt dus geen draagtassen meer nodig.

Beste Zipkist: Onze selectie

Zitpeddels: koop- en beoordelingscriteria

Verderop in deze gids vind je gedetailleerde uitleg over de belangrijkste kenmerken en koopcriteria van zitpeddels. De belangrijkste kenmerken zijn samengevat, zodat je snel de juiste zitkieuw voor je kunt kiezen.

Als je een stoelbak wilt kopen, moet je een paar punten in overweging nemen. Elke visreis moet immers zo comfortabel mogelijk zijn.

Het frame

Veel zitkisten hebben een frame, dat enerzijds voor stabiliteit zorgt en tegelijk voor een zo comfortabel mogelijke zitting. Het frame is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Sommige zitkisten zijn er al mee uitgerust.

In sommige gevallen moet het echter nog apart gekocht worden. Er moet aandacht besteed worden aan een hoogwaardige, snelle en ongecompliceerde montage en een stevige houvast.

Het gewicht

Het gewicht is ook een heel belangrijk punt bij de aanschaf van een zitkist. Geen enkele sportvisser wil immers met een gewicht van 20 kilo op pad gaan. In plaats daarvan moeten alle onderdelen zo licht mogelijk en tegelijk praktisch zijn.

De meeste op de markt verkrijgbare zitkisten zijn ontworpen voor een gewicht tussen 120 en 130 kg.

De beschikbare zitkisten hebben verschillende gewichten. Sommige modellen wegen zo weinig als 3,5 kilo, terwijl modellen met frame wel 19 kilo wegen.

De vervoersafmeting

Het vervoer moet zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk zijn. Sommige zitkisten zijn daartoe voorzien van zwenkwieltjes. Hierdoor kan hij als een karretje getrokken worden.

Bovendien hebben veel modellen een goed gevulde schouderband, zodat ze ook over de schouder gedragen kunnen worden.

Prijs-prestatie verhouding

Voor veel kopers is de prijs de belangrijkste overweging bij de aanschaf van een zitkist. Toch mag ook hier de kwaliteit niet verwaarloosd worden. Er zijn ook enkele heel goedkope modellen in de winkel verkrijgbaar. In veel gevallen zijn ze echter niet bijzonder stevig en vooral niet weerbestendig.

Daarom zijn ze niet geschikt voor lange avonden vissen in de natuur. Ze kunnen eerder gebruikt worden door mensen die slechts af en toe in de natuur zijn.

Zitkisten: veel gestelde vragen en antwoorden

Omdat vissen meestal lange wachttijden met zich meebrengt, mag een zitkist om comfortabel te zitten niet ontbreken. In dit artikel vind je alles wat je over een zitkist moet weten om de ideale zitkist voor je te vinden.

Wat is een zitkist?

Zoals reeds gezegd is een zitkist een opbergkist met een geïntegreerde zitmogelijkheid. Omdat een vistocht enkele uren tot dagen kan duren, heb je geschikte zitplaatsen nodig.

Een klapstoel of campingstoel is in veel oevergebieden niet de optimale oplossing, vanwege de niet-verstelbare poten. Een karperstoel is zeker ook een goede en comfortabele optie.

sitzkiepe-test

Ongeveer een miljoen mensen in Duitsland zijn lid van een hengelsportclub. (Image source: Chris Hardy / unsplash)

De doosvormige zitkist is er in veel verschillende uitvoeringen. De zitkist heeft verschillende uitklapbare laden en lades om uitrusting in op te bergen, zoals haken, wartels, voedselmanden en dergelijke. De zitkisten zijn waterafstotend en bieden, zoals reeds gezegd, opbergruimte voor visspullen.

Welke soorten zitkisten zijn er?

Er zijn verschillende zitkisten op de markt. Deze verschillen zowel in kenmerken als in materiaal. De meeste zitkisten voor vissers zijn van plastic, maar er zijn ook zitkisten van hout of staal.

Van een eenvoudige zitkist tot een comfortabele zitkist met een extra grote beklede zitting en een comfortabele voetsteun, vissers hebben een ruime keuze op de markt.

Wat zijn de verschillende fabrikanten van zitkisten?

In het volgende stellen we je voor aan verschillende fabrikanten van zitpeddels. Deze tabel geeft je een goed overzicht van de verschillende modellen.

Fabrikant Eigenschappen
Behr De waarschijnlijk goedkoopste fabrikant van zitkisten is de firma Behr. Hier kunt u voor een klein budget al een eenvoudige zitkist kopen. De Behr zitkist heeft een licht gewicht dankzij het aluminium materiaal. Desondanks staat de stoel stabiel en veilig dankzij de vier robuuste poten.
Black Boa De hoogwaardige zitkist Black Boa is gemaakt van aluminium en kunststof en weegt slechts 5,2 kilogram. De Black Boa stoelkuip maakt op het eerste gezicht indruk met zijn zwarte uiterlijk. Deze stoel biedt een uitstekende functionaliteit, alsmede het best mogelijke comfort en een uitstekende stabiliteit.
Preston De firma Preston biedt sportvissers een uitgebreid assortiment aan visuitrusting voor elk gebruik. Of u nu vist op rivieren, meren of op zee, zelfs veeleisende klanten zullen bij Preston altijd de juiste visuitrusting vinden. Het bedrijf biedt goed uitgeruste zitkuilen en visaccessoires van hoge kwaliteit.
Garbolino De fabrikant Garbolino heeft speciaal voor wedstrijdvissers een op elkaar afgestemde serie zitkuilen en viskoffers ontworpen. Deze kunnen bovendien worden uitgerust met speciaal aangepaste hulpstukken. Deze professionele zitkisten zijn uitgerust met D25 poten.
Sensas Een andere zeer populaire en hoogwaardige fabrikant is “Sensas”. De fabrikant biedt de klant hoogwaardige en comfortabele zitkisten voor een ontspannen viservaring.

Door de grote vraag is er nu een ruime keuze aan verschillende zitkisten, die een geschikte optie bieden voor iedereen die zoekt.

Hoeveel kost een zitkist?

In het algemeen is het moeilijk te zeggen hoeveel een goede zitkist kost. Iedere sportvisser heeft zijn eigen ideeën over waar een goede zitkist aan moet voldoen. Dienovereenkomstig varieert de prijs sterk, afhankelijk van comfort en accessoires.
Zitkisten in het duurdere prijssegment hebben veel interessante extra mogelijkheden.

Als je niet diep in de buidel wilt tasten, zijn er ook zitkisten in het lagere prijssegment. Deze zitkisten zijn eenvoudige of basic kisten met een schouderband om ze te dragen. De riem, die bij de meeste viskisten verkrijgbaar is, maakt hem gemakkelijk te dragen.

Om visserijtoebehoren goed te kunnen winkelen, zijn er in eenvoudige zitkisten meestal drie tot vier winkels. De kwaliteit van deze zitkisten kan als goed beschouwd worden, ondanks de lage prijzen van rond de 50 euro.

Wil je echter iets comfortabelers, dan moet je op zoek naar een iets duurdere zitkist. Deze hebben meestal een goed gepolsterd zitkussen. Deze modellen hebben vaak ook een geïntegreerde voetsteun en opbergruimte voor tot wel acht winkels.

Zo’n uitgebreide zitkist kost tussen € 150 en € 250. De markt biedt ook een aantal luxe zitjes vanaf €500. Deze speciale zitkisten bevatten vele extra’s, zoals een geïntegreerde parapluhouder, een stevig bijzettafeltje, een geïntegreerde radio of zelfs een drinkhouder.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zitkist?

Er zijn veel kenmerken die in het voordeel spreken van de aanschaf van een zitkist. Er zijn echter ook nadelen. Er zijn verschillende meningen over zitcomfort en mobiliteit.

Sportvissers die de voorkeur geven aan een zitkist, roemen daarentegen de praktische hanteerbaarheid met geïntegreerde zitfunctie. Daarom moet elke sportvisser voor zichzelf uitmaken of een zitkist de juiste is.

Ook moet opgemerkt worden dat polariserende glazen meestal voordelig zijn als de zitkist bij het water geplaatst wordt.

De door het wateroppervlak weerkaatste zonnestralen worden geabsorbeerd door het ingebouwde polariserende filter van de polariserende glazen. Enerzijds verbetert dit het zicht in het water en anderzijds word je minder verblind.

Voordelen
 • Praktisch hanteerbaar
 • Visspullen binnen handbereik
 • Voldoende opbergruimte voor accessoires
 • Verstelbare poten
 • Voetsteun
 • Geïntegreerde vishouder
Nadelen
 • Lomp en zwaar om te vervoeren
 • Minder comfortabel dan een visstoel

Een van de belangrijkste voordelen van een zitkist is zijn praktische hanteerbaarheid. Dankzij de geïntegreerde zitplaatsen kun je bij je visspullen zonder op te hoeven staan. Dit is natuurlijk heel praktisch en comfortabel.

Je kunt ook al het materiaal dat je nodig hebt opbergen in de vakken van de tackle box. Met een zitkist kun je vissen op plaatsen waar je zonder zitkist niet kunt vissen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de poten van de zitkist, die individueel op de grond kunnen worden gezet.

De meeste zitkisten hebben ook een voetensteun. Een ander voordeel is dat een zitkist meestal veel comfortabeler is dan een wiebelig campingstoeltje. De bekleding van een zitkist kan meestal verwijderd worden om te wassen.

Bovendien heeft een zitkist een permanent geïntegreerde hengelhouder. Er zijn ook zitkisten die voorzien zijn van zwenkwieltjes. Natuurlijk heeft een zitkist ook bepaalde nadelen.

Sportvissers klagen vaak dat de zitkist omvangrijk en zwaar is. Dit beperkt de mobiliteit tot op zekere hoogte. Vooral als je met de fiets gaat vissen, is een zitkist niet de beste oplossing.

Uit welke materialen bestaat een zitkist?

Het onderste deel van de zitkist is hoofdzakelijk van aluminium. Want dit materiaal is zeer robuust, roestbestendig en niet gemakkelijk te beschadigen. Bovendien kan hij na gebruik betrekkelijk gemakkelijk schoongemaakt worden.

De behuizing daarentegen is grotendeels van stevig plastic en heeft een comfortabel zitkussen en een verlengbare en goed gevoerde schouderriem. Dit zorgt voor het hoogst mogelijke zitcomfort.

De poten van de zitkist moeten in hoogte verstelbaar zijn. Dit betekent dat de laatste door verschillende mensen gebruikt kan worden en ook aan alle oppervlakken aangepast kan worden.

Wat maakt een zitkist zo bijzonder?

Het bijzondere van een zitkist is de geïntegreerde zitmogelijkheid. Het basisidee achter de ontwikkeling van de zitkist was om de visser vanuit zijn zitplaats onbeperkte en praktische toegang te geven tot alle noodzakelijke visuitrusting.

Dit betekent dat de visser niet hoeft op te staan om zijn uitrusting te pakken. De zitkist heeft verschillende lades om de visspullen optimaal op te bergen. Hengelhaspels, vislijn, kunstaas, dobbers en nog veel meer kunnen idealiter in de doos opgeborgen worden.

sitzkiepe-test

Uit een enquête van het Institut für Demoskopie (Instituut voor Onderzoek van de Publieke Opinie) bleek ook dat ongeveer vijf miljoen Duitsers regelmatig van vissen genieten. (Image source: Alan Bishop / unsplash)

Het onderste deel van de zitkist is meestal van aluminium, dat de zitkist beschermt tegen vuil en andere beschadigingen. In de meeste gevallen zijn de poten van de zitkist in hoogte verstelbaar.

De viskist zelf is meestal gemaakt van stevig plastic en een opgevuld zitkussen. Bovendien heeft een zitkist een verlengbare schouderriem om hem gemakkelijker te kunnen dragen.

Hoe meer vakken en laden je kist heeft, hoe meer spullen je mee kunt nemen, zodat je je snel kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden op de wal.

Seat boxen hebben tegenwoordig meestal ook extra mogelijkheden. Sommige hebben een rugleuning om je comfort tijdens het vissen te verhogen. Er zijn ook zitkisten met geïntegreerde beensteunen. Dit betekent dat niets een vistocht van enkele uren in de weg staat.

Conclusie

Als je regelmatig en lang gaat vissen, heb je een zo gezellig en comfortabel mogelijk zitje nodig. Er mag immers geen rugpijn of andere moeilijkheden zijn. Ondanks hun afmetingen kunnen de meeste zitkisten heel gemakkelijk vervoerd worden.

Ter plaatse bieden ze de gebruiker een comfortabele en tegelijk praktische zitplaats. Omdat er ook een etui bij zit waarin alle belangrijke visspullen opgeborgen kunnen worden. Bij aankoop moet ook aandacht besteed worden aan een goede prijs-prestatie verhouding.

Het materiaal van de zitkist speelt hier een heel belangrijke rol. De poten en het hele onderste gedeelte moeten van aluminium gemaakt zijn. Want dit materiaal is verhoudingsgewijs licht en toch robuust.

Bovendien kan het niet roesten en ziet het er ook nog goed uit. Als je niet zeker weet welke zitkist je moet kiezen, kun je een speciaalzaak om raad vragen of gebruik maken van beoordelingen van klanten op het internet om het perfecte model voor je doeleinden te vinden.

Het is belangrijk dat het gewicht zo laag mogelijk is en dat de stoelen toch heel stevig zijn.

Beeldbron: unsplash / Katherine Hanlon

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies