Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Ledereen die gevist heeft weet dat het een van de meest opwindende en ontspannende activiteiten is die er zijn. Het wachten op de aanbeet van een vis schept voor iedereen een toestand van opwinding en spanning. We willen dat je een goede vangst doet, dus laten we je zien hoe je de beste hengel kiest.

Het kiezen van de ideale hengel hangt van veel factoren af, zoals het soort visserij dat je gaat beoefenen, het aas dat je gaat gebruiken en zelfs je lengte en gewicht. Natuurlijk is het ook geldig om een van deze hulpmiddelen te kiezen omdat je het gewoon mooi vindt, maar het verkeerde model kiezen kan desastreuze sessies opleveren.

We gaan je helpen zoveel mogelijk vis te vangen om je familie en vrienden te verrassen, dus bedachten we deze gids om je te helpen de beste hengels te vinden die je op de markt kunt kopen. We onderzochten welke modellen ideaal zijn voor elke gelegenheid, wat kopers ervan vinden, en ook waar je ze kunt kopen en hoeveel ze kosten.
Belangrijk om te weten

 • Een hengel is een werktuig dat gebruikt wordt om vis te vangen. Hij bestaat uit een langwerpige hengel van hout, synthetische vezels of composietmaterialen, die met nylon of koolstofvezeldraad aan een reel bevestigd is. Deze draad loopt van de spoel naar de punt van de hengel, waar hij een haak of speciaal aas vasthoudt.
 • Ondanks dat het een eenvoudig geconstrueerd werktuig is, zijn er een aantal verschillende soorten hengels. Ze zijn in te delen naar hun soort actie, of ze in zout of zoet water gebruikt zullen worden, naar het soort reel dat ze gebruiken, en zelfs naar hun lengte en gewicht. Er is veel variatie in deze rigs om aan de behoeften van de visser te voldoen.
 • Het eerste wat je moet doen bij het kiezen van een hengel is rekening houden met het soort water waarin je hem zult gebruiken. Denk dan na over de maat en het gewicht die hem het meest comfortabel maken, zoek dan naar de soort actie die je wilt of het ontwerp van de reel. Haken en drijvers zijn accessoires die je apart kunt kopen.

Beste Hengel: Onze selectie

Shopgids Hengel: Alles wat je moet weten

Omdat het nooit kwaad kan de basis te weten van de producten die je koopt, kom je in dit deel van de gids te weten wat een hengel is en waarvoor hij gebruikt wordt. We vertellen je ook de voordelen en nadelen ervan, en de verschillende soorten. Alsof dat nog niet genoeg is, begeleiden we je ook om uit te zoeken waar je ze kunt kopen en tegen welke prijzen.

Niets brengt het gezin zo samen als een goede middag vissen. (Foto: pixel2013 / pixabay.com)

Wat is een hengel en wat zijn de voordelen ervan?

Een hengel is een visgereedschap of -uitrusting, dat gebruikt wordt om vis te vangen. Oorspronkelijk bestonden de hengels uit een houten hengel waaraan een haak en lijn bevestigd waren, maar de hengels van vandaag gebruiken synthetische materialen, synthetische lijnen en reels. Ze vangen vis met behulp van een puntig stuk metaal dat een haak genoemd wordt.

Het bezit van een hengel stelt de sportvisser in staat te genieten van een wereld van recreatieve activiteiten, in rivieren, meren of de zee. Er is een grote verscheidenheid aan vissoorten, van commercieel tot sportvissen, en er is een model voor iedereen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, en brengen sensatie.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Leuk en spannend
 • Voeg toe aan wateractiviteiten
 • Grote verscheidenheid aan modellen
 • Aanpasbaar
Nadelen
 • Vereist oefening
 • Gevaarlijk als je niet oppast
 • Grote verscheidenheid aan modellen kan de onervarene intimideren.

Werphengel, telescoophengel, vliegenhengel, trollinghengel en surfcastinghengel: Waar moet je op letten?

Er zijn een groot aantal verschillende soorten hengels die, hoewel hun doel hetzelfde is, allemaal heel verschillende eigenschappen van elkaar hebben. Deze verschillen kunnen zo simpel zijn als hun lengte, dikte en gewicht, tot waar ze buigen of de stand van hun spoel. Hier vertellen we je hoe je ze kunt herkennen.

Casting: Met dit type hengel kun je het aas met precisie werpen, zodat je het dichter bij de plaatsen kunt krijgen waar de kans op een aanbeet het grootst is. Ze worden hoofdzakelijk verdeeld in Baitcasting en Spincasting, waarbij de eerste groter en zwaarder is dan de eerste. Er zijn ook strand-oever hengels die Surfcasting of surfcasting genoemd worden.

Telescopisch: Hun hengels kunnen gevouwen worden om de ideale maat te vinden. Het enige deel van de hengel dat niet gevouwen kan worden is het handvat, zodat de hengelaar er een stevige greep op heeft. Ze zijn ideaal voor wie voortdurend reist, want ze besparen veel ruimte. Ze kunnen hun lijn geleiden vanuit het midden van de hengel of door externe geleiders.

Fly: Ook wel vliegvissen of vliegenhengel genoemd. Dit zijn hengels die als aas een “vlieg” gebruiken, dat is een haak versierd met een veer, leer of ander opvallend materiaal. Ze zijn licht, soepel en hebben met kurk gevoerde handvatten en een heel klein butsje. Ze zijn ideaal voor het vissen in kalme rivieren en meren.

Trolling: Omdat dit de moeilijkst te manoeuvreren hengels zijn, omdat ze dik en zwaar zijn, is dit het type hengel dat gebruikt wordt voor het vissen op de grootste en sterkste vissen in zeeën en meren. Gereserveerd voor hen die sterke prooien zoeken, zijn ze ontworpen om aas uit een boot te slepen om de aandacht te trekken van marlijn, tonijn en haaien.

Casting Telescopic Flycasting Trolling Surfcasting
Moeilijkheidsgraad van gebruik Laag, aanbevolen voor onervaren Laag tot middelmatig Laag tot middelmatig Hoog Middelmatig
Gebruikt in Alle soorten omgevingen Alle soorten omgevingen Meren, rivieren, moerassen en putten Boten op zee en in grote meren Strandoevers
Materialen van constructie Grafiet, glasvezel, composiet Hout, bamboe, glasvezel, grafiet, composiet Glasvezel, grafiet, composiet Glasvezel, grafiet, composiet Glasvezel, grafiet, composiet
Lengte 0,61 tot 2,6 m (Spincast), 1,52 tot 3,34 m (Baitcast) Tot 1 m gevouwen, 3,6 tot 4,5 m verlengd 1,3 tot 2,4 m 2 tot 3,66 m 3 tot 4,30 m
Varieties Baitcasting en Spincasting Micro Telescopische of Penhengel Tenkara Geen Geen

Wil je comfort en zekerheid bij het kopen van een hengel op het internet, dan raden we je Amazon aan, want daar vind je een grote verscheidenheid aan hengels, ondersteund door beoordelingen van gebruikers.

Vissen is een edele, leuke en ontspannende sport – probeer het eens! (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

Koopcriteria

Als je meer wilt weten over je toekomstige hengel heb je geluk, want we brengen je meer gevorderde informatie. Hier kom je te weten welke specifieke factoren je aankoopbeslissingen moeten beïnvloeden, zodat je uitstekende vangsten kunt doen. Je leert ook alle kenmerken kennen die in deze toestellen voorkomen.

Materialen

Er zijn een veelheid van materialen waaruit hengels gemaakt worden, die allemaal hun gewicht en sterkte beïnvloeden. Dit kan hun doel veranderen, want er kunnen vissen zijn waarvan de kracht de hengels kan breken, vooral bij grafiet-, hout- en bamboehengels.

Glasvezel: Glasvezel is tegenwoordig een van de meest gebruikte fabricagematerialen, omdat het goedkoop is en erg sterk. Het komt veel voor in trolling- en surfcasting hengels, waar hengels met hoge mechanische sterkte vereist zijn.

Graphite: Ook wel koolstofvezel genoemd, en de voorkeur geniet bij hengelaars die lichtgewicht hengels zoeken om hun sessies te verlengen. Dit materiaal maakt ze lichter in gewicht, maar doet afbreuk aan hun mechanische sterkte. Er zijn modellen die grafiet met glasvezel mengen, waardoor ze de lichtheid van grafiet en de sterkte van glasvezel verkrijgen.

Hout en bamboe: Deze materiaalsoort wordt meestal gebruikt in antieke of handgemaakte vliegenhengels. Hoewel hengels van hout en bamboe aantrekkelijk zijn, zijn ze weinig sterk, zodat ze ongeschikt zijn voor zeer grote vissen.

Watertype

Omdat de wateromstandigheden en de vissoorten in elk leefgebied verschillend zijn, kunnen hengels zowel voor zout- als voor zoetwater ontworpen zijn. Ze zijn aangepast aan zowel de verschillende corrosieve middelen die er zijn, als aan de spanningen waaraan de staaf zal worden blootgesteld, dus er is een zee van verschil tussen deze twee soorten.

Zoutwaterstangen zijn ontworpen voor gebruik in stranden, zeeën en oceanen, en hebben een hoge mate van corrosiebescherming. Zoetwaterhengels zijn over het algemeen lichter en smaller dan zeehengels. De laatste hebben de luxe om minder resistente materialen te gebruiken, zoals kurk in handvatten, of veren in haken.

Actie en kracht

Deze twee punten bepalen helemaal de sensatie die de hengelvisser heeft bij het gebruik van de hengel. De actie is het punt waarop de hengel buigt en er zijn snelle, gemiddelde en lichte acties. Kracht is hoeveel weerstand de hengel biedt voor hij buigt, en er zijn zware, middelzware en langzame krachtstaven. Het is de moeite waard te zeggen dat deze twee factoren heel goed samengaan.

Snelle Actie / Zwaar Vermogen: Snelwerkende hengels buigen aan de top van de hengel en zijn het stijfst. Ze zijn perfect als je groter en zwaarder aas wilt gebruiken voor sleepvissen en zeevissen. Zware kracht verwijst naar het feit dat de hengel veel kracht nodig heeft om te buigen.

Medium Actie / Medium Kracht: Een hengel met medium actie buigt in het midden van de hengel, ze zijn veelzijdig en laten je genieten van de voordelen van zowel snelle als langzame actie hengels. Medium power verwijst naar het feit dat de hengel niet zoveel kracht nodig heeft als een zware hengel, maar ook niet zo gemakkelijk buigt als een hengel met lichte kracht. Ze zijn perfect voor wie iets evenwichtigs zoekt.

Slow Action / Light Power: Een hengel met langzame actie buigt in extreme richtingen, waardoor de hengelaar zich iets minder zorgen maakt over het verliezen van de haakaanzet door de hoek. Een hengel met lichte kracht helpt de hengelaar om aanbeten van kleine vissen gemakkelijker te voelen, omdat ze snel buigen en inspanning overbrengen.

Kies de actie en kracht van je hengel naar gelang de prooi die je wilt vangen. (Foto: BarbaraJackson / pixabay.com)

Lengte

Met lengte bedoelen we de grootte van de hengel na het handvatgedeelte. Deze factor zal je aas werpen sterk beïnvloeden, van hoe ver je het zult kunnen werpen, tot hoe nauwkeurig je het zult kunnen plaatsen. Dit hangt af van je ervaring, kracht en lengte, maar je kunt je ook een beetje laten leiden door smaak.

Hengels tot 1,54 of 1,90 meter zijn ideaal voor kinderen, want ze hebben noch de kracht, noch het evenwicht om grote hengels te kunnen gebruiken, dus is het beter om voor hen kleine, lichte modellen te kopen. Modellen tot 2,70 tot 3 meter zijn ideaal voor volwassen hengelaars, vooral die met weinig ervaring.

Modellen van 3,60 meter of meer zijn gereserveerd voor surfcasting hengels, tenkara (een verscheidenheid aan vliegenhengels) en grotere telescopische hengels. In het geval van de surfcasting soort is de grote maat het gevolg van de noodzaak het aas over lange afstanden te werpen. Voor de overige soorten is het een kwestie van voorkeur.

(Uitgelichte foto: TheDigitalWay /pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies