Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

68Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Als je regelmatig gaat zwemmen, is een goede zwembril een must. Ze helpen je niet alleen voorkomen dat je je hoofd tegen de rand van het zwembad stoot, maar beschermen ook je ogen tegen het chloorwater.

In onze zwembriltest 2023 vertellen we je hoe je een bijzonder waterdichte zwembril met een goede pasvorm kunt herkennen. We presenteren ook verschillende zwembrillen die onze redacteuren overtuigd hebben op basis van hun verschillende eigenschappen.

Als je problemen hebt met je zwembril, kun je hier ook lezen over enkele oplossingen. Bijvoorbeeld hoe je kunt voorkomen dat er water in je duikbril komt en dat die beslaat.
Belangrijk om te weten

 • Zwembrillen geven je een goed zicht onder water, weren waterspatten af en beschermen je ogen tegen irritatie.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen de klassieke zuignapbril, de Zweedse duikbril en het zwemmasker. Elk van deze soorten brillen is geschikt voor verschillende activiteiten en is verkrijgbaar in verschillende modellen.
 • De zwembrillen met zuignap hebben een siliconen rand en worden gebruikt door zwemmers en triatleten. De Zweedse zwembrillen, daarentegen, bestaan uit slechts twee kleine harde plastic schelpen en zijn populair bij wedstrijdzwemmers. De zwembrillen zijn populair bij triatleten en beginners vanwege hun extra brede siliconen randen.

Beste Zwembril: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een zwembril koopt

Waarom is een zwembril belangrijk bij het zwemmen en wat zijn de voordelen?

Met een waterbril kun je tijdens het zwemmen onder water zien, waterspatten afweren en beschermen tegen oogirritatie. Afhankelijk van de omgeving en de lichtomstandigheden kun je kiezen uit verschillende tinten brillenglazen en spiegelende oogschelpen.

De zwembril geeft goed zicht bij het zwemmen in donker water of beschermt je ogen tegen de zon. Om hygiënische redenen moet je bij het zwemmen ook een waterbril dragen. Zonder duikbril kunnen chloor, ziektekiemen en zwevende deeltjes in je open ogen terechtkomen en ze aantasten.


Wat is belangrijk bij het kopen van een zwembril?

Bij de keuze van een zwembril komen de pasvorm en de activiteit waarvoor de bril gebruikt zal worden op de eerste plaats. Pas dan moet je het uiterlijk kiezen. Omdat ieders oogkasanatomie verschillend is, moet je de bril passen voor je hem koopt.

Om dit te doen druk je de bril met lichte druk tegen je ogen, zodat de oogschelpen naar binnen zuigen. Als de zwembril het houdt zonder de hoofdband, dan past hij. Afhankelijk van de zwemactiviteit moet een zwembril aan verschillende criteria voldoen.

Bij wedstrijdzwemmen mag de duikbril niet afglijden tijdens de startsprong of de bocht. Bij triatlon is het belangrijk het zicht niet te verliezen, terwijl recreatieve zwemmers vooral een comfortabele zwembril verkiezen.

De volgende tabel laat je zien welke bril het meest geschikt is voor welke activiteit.

Type zwembril Activiteit
Zuignap zwembril Recreatieve zwemmers, Lange trainingen
Zwembril Wedstrijdzwemmers, Triatleten
Zwemmasker Recreatieve zwemmers, Open water zwemmers, Triatleten

Hoeveel kost een zwembril?

Een zwembril kost tussen de 5 en 100 euro. Maar hier geldt de regel: goedkoper betekent niet slechter! Het is belangrijk dat je je zwembril kiest volgens je activiteit en pasvorm. Je kunt een zuignap-bril kopen voor tussen de 10 en 50 euro.

Hoe goed de bril past, of dat hij voldoet aan criteria als een anti-fog coating of spiegelende glazen, hangt niet noodzakelijk af van de prijs. Zelfs goedkope glazen zijn vaak van goede kwaliteit. Dankzij hun eenvoudige fabricage zijn Zweedse glazen veruit het goedkoopste model.

Ze zijn te koop voor tussen de 3 en 20 euro, afhankelijk van de fabrikant en hoe ze gemaakt zijn. Voor een zwemmasker moet je tussen de 5 en 50 euro uitgeven, afhankelijk van de activiteit. Zwembrillen op doktersvoorschrift worden aangeboden in de prijsklasse van 10 tot 100 euro.

Hoe meer de glazen individueel aan de visuele handicap aangepast zijn, hoe duurder de bril zal zijn. Allergiepatiënten kunnen een zwembril kopen voor 15 tot 25 euro.

Type Prijs
Zuignapbril Ca. 10 tot 50 euro
Zwembril Ca. 3 tot 20 euro
Zwemmasker Ca. 5 tot 50 euro
Zwembril op sterkte Ca. 10 tot 100 euro
Zwembril voor mensen met allergie Ca. 10 tot 25 euro

Schwimmbrille-weißer-Hintergrund

Zwembrillen worden vooral gebruikt door watersporters omdat ze de slijmvliezen kunnen beschermen tegen onnodige irritatie. Het feit dat je er onder water mee kunt kijken, maakt ze ook tot een populair gebruiksvoorwerp. (Foto: olegdudko / 123RF)

Welke maat zwembril moet ik kopen?

Zwembrillen zijn er zowel voor kinderen als voor volwassen vrouwen en mannen. Afhankelijk van het model zijn ze er in verschillende maten of passen ze in één maat. Veel zwembrillen zijn er in slechts één maat en zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Met de verstelbare neusbrug en hoofdband tenslotte kan de bril individueel aan het hoofd worden aangepast. Sommige fabrikanten bieden echter ook verschillende maten aan. In dit geval moet je eerst de maattabel bekijken.

In de regel zijn voor kinderen geheel aparte modellen ontworpen of worden de modellen voor volwassenen in kindermaten verkocht.

Welke kleur lens moet ik kopen?

Je moet verschillende kleuren lenzen kiezen, afhankelijk van de omgeving en de lichtomstandigheden. Als je in donker water of bij weinig licht zwemt, kun je beter lichtere kleuren kiezen, terwijl donkere of gespiegelde glazen beter werken bij zonlicht en reflecterend water.

Omgeving Kleuren
Binnenzwembad Helder, paars, lichtblauw
Open water bewolkt / donker water Geel, oranje
Open water zonnig / reflecterend water Gespiegeld, bruin, donkerblauw, grijs

Wat is een anticondenscoating?

Veel zwembrillen hebben een anti-fog coating aan de binnenkant van de glazen. Het zorgt ervoor dat de glazen tijdens het zwemmen niet verkleuren en beslaan.

Een goede zwembril moet beslist deze coating hebben, want die voorkomt voortdurende pauzes om de glazen af te vegen tijdens de training. De antifog coating moet echter zorgvuldig behandeld en verzorgd worden.

Uitwrijven of droogwrijven met je vingers of een handdoek kan de gevoelige coating beschadigen.

Overigens is de oorzaak van beslaan het temperatuurverschil tussen de bril en het gezicht.

Wat is een kliksluiting?

De kliksluiting van de hoofdband kan snel en gemakkelijk achter het hoofd geopend of gesloten worden. Met behulp van deze snelsluiting hoeft de band niet meer over het hoofd getrokken te worden en is daardoor comfortabeler voor langharige zwemmers dan de gewone bandjes.

Wat zijn optische zwembrillen op sterkte?

Veel fabrikanten verkopen ook zwembrillen met correcties, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Deze zijn te bestellen of aan te passen naar het aantal dioptrieën.

Optische zwembrillen hebben speciale glazen die de individuele brekingsfout compenseren en zo brildragers in staat stellen goed te zien tijdens het zwemmen.

Zwembrillen op sterkte zijn meestal alleen nuttig voor bijziende mensen en worden daarom vaak alleen aangeboden met sterktes van -1.0 tot -6.0 dioptrieën. Sommige bedrijven maken echter ook zwembrillen op maat voor elk oog.

Wat zijn anti-allergie zwembrillen?

Zwembrillen voor mensen met een allergie vermijden de gevoelige zones van de ogen en zijn latexvrij.

Door hun speciale vorm zitten zwembrillen voor mensen met een allergie niet in de oogkas en vermijden zo de gevoelige delen van de ogen. Bovendien beschermt de met zilver gecoate neopreen verzegeling tegen huidirritaties.

Welke problemen kunnen zich voordoen met zwembrillen en hoe kunnen ze opgelost worden?

Hier hebben we al samengevat wat waarschijnlijk de vervelendste punten zijn die met zwembrillen kunnen gebeuren, maar niet mogen gebeuren. Meer informatie en tips over problemen met zwembrillen vind je op.

Probleem Beschrijving Oplossing
Zwembril moeilijk schoon te maken Chloor of zout in het water tast het materiaal van uw zwembril aan en beschadigt deze langzaam. Wat ook beschadigd raakt is de coating van de lenzen Na het zwemmen moet je je zwembril altijd afspoelen met helder water.
Een zwembril beslaat Sommige zwembrillen hebben een anti-fog coating, maar na verloop van tijd werkt deze niet meer zo goed Anti-fog sprays herstellen deze anti-fog coating. Maar deze zijn echt duur. Als u er niet veel geld aan wilt uitgeven, kunt u een druppel douchegel nemen, dit aan de binnenkant van de glazen wrijven en ze dan uitspoelen.
Waterindringing Als de zwembril te los of niet goed past, kan er water binnendringen. Bij oudere zwembrillen is het heel normaal dat de hoofdband losser gaat zitten U moet dan de breedte van de neusbrug veranderen en de hoofdband iets strakker maken.

Besluit: Welke soorten zwembrillen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende modellen zwembrillen:

 • Zuignap beschermbril.
 • Zwembril.
 • Zwemmasker.

Bovendien bieden veel fabrikanten zwembrillen met glazen op sterkte aan , en ook zwembrillen voor mensen met een allergie. De modellen verschillen vooral in draagcomfort en slipweerstand en zijn daarom geschikt voor verschillende activiteiten.

Elk type bril heeft zijn eigen voor- en nadelen. Of je nu een zwembril zoekt voor training, wedstrijd, binnen of buiten, wij helpen je de juiste zwembril te vinden. In de volgende paragrafen bespreken we de verschillende modellen en laten we je de voor- en nadelen van elk zien.

Wat zijn zuignapbrillen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Dit klassieke model zwembril zit op de oogkassen, is erg comfortabel om te dragen door de siliconen randen en is vooral populair bij recreatieve zwemmers.

De zuignapbrillen worden gekenmerkt door de zachte siliconen randen, waarmee ze zich aan de oogkassen vastzuigen. Dankzij de verstelbare hoofdband kan de bril individueel aan de omtrek van het hoofd worden aangepast.

Voordelen
 • Hoog draagcomfort door zachte rand van de bril
 • Verstelbare hoofdband
 • Diverse tinten glazen
 • Anti-fog coating
 • Krasbestendig
Nadelen
 • Risico op uitglijden tijdens de startsprong

Bovendien kun je bij dit model kiezen uit verschillende lensvormen en tinten. De zuignap-bril van hoge kwaliteit is krasbestendig en heeft een anticondenscoating om te voorkomen dat de glazen beslaan.

Omdat de duikbril comfortabel op de oogkassen zit, is hij vaak niet bestand tegen de kracht van een startsprong. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor recreatieve atleten en langere trainingssessies in binnenzwembaden en open water.

Wat zijn brillen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zwembrillen zijn waarschijnlijk de meest populaire soort zwembrillen voor wedstrijdzwemmers. Door het ontbreken van padding zitten de lenzen van de bril direct in de oogkas en bieden ze een stevige houvast tijdens de startsprong.

De Zwedenbril bestaat uit twee harde plastic omhulsels, een elastiek en een plastic buisje. De bril wordt meestal in losse onderdelen geleverd en moet door de drager in elkaar gezet worden. De hoofdband en neusbrug kunnen zo ideaal aan de vorm van het hoofd worden aangepast.

Maar als de knoop eenmaal gelegd is, is het niet zo gemakkelijk om de maten weer te veranderen.

Voordelen
 • Anti-slip bij de startsprong
 • Breed gezichtsveld
 • Duurzaamheid
 • Lage waterbestendigheid
 • Goedkoop
Nadelen
 • Gering draagcomfort (in het begin)
 • Hoofdband kan poreus worden

Door de ontbrekende siliconen rand zitten de kleine brillenschalen direct in de oogkas. Dit maakt een veilige houvast tijdens de startsprong en een onbelemmerd gezichtsveld mogelijk. Maar veel zwemmers vinden dit type zwembril in het begin oncomfortabel.

Bij het zwemmen wordt rubber sneller door chloor aangetast dan siliconen, waardoor de hoofdband na enige tijd poreus kan worden. Door hun anti-slip eigenschappen, duurzaamheid en lage prijs zijn zwembrillen van Swede erg populair bij wedstrijdzwemmers, maar ook bij triatleten.

Wat is een zwemmasker en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zwemmasker kenmerkt zich vooral door zijn grote schelpen. Bovendien heeft het een extra brede siliconen rand die tegen het voorhoofd en de jukbeenderen afdicht. Visueel lijkt het duikmasker op een duikbril met een vrije neus.

Voordelen
 • Breed gezichtsveld
 • Zeer comfortabel om te dragen
Nadelen
 • Risico op uitglijden tijdens de startsprong

De grote lenzen van het zwemmasker geven de zwemmer een breed gezicht sveld en geven hem een goed overzicht bij het zwemmen in open water of bij massastarts.

Omdat de skibril op het voorhoofd en de jukbeenderen zit, is hij vaak niet bestand tegen de kracht die tijdens de startsprong wordt uitgeoefend.

Vanwege het comfort en het brede gezichtsveld wordt dit type duikbril vooral gedragen door recreatieve zwemmers, open water zwemmers en triatleten.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om zwembrillen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om zwembrillen te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen welke zwembril het beste bij je past. Samengevat zijn dat:

 • Fit.
 • Neusbrug.
 • Sluiting.
 • Brillentype.
 • Lenzen.
 • Waterbestendigheid.
 • Ontwerp.

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op deze koopcriteria en laten we je zien hoe je de beste zwembril voor jou kunt vinden.

schwimmbrille

Als het om brillen gaat, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten voor je ze koopt. Dit zal je verzekeren dat je de juiste bril voor je behoeften kiest.

Pasvorm

Zoals we in de gids vermeldden, is pasvorm het belangrijkste aankoopcriterium bij de keuze van je zwembril. Als de duikbril niet helemaal afsluit, komt er water in en kun je net zo goed zonder duikbril zwemmen.

Omdat iedereen een andere gezichtsvorm heeft, moet de bril individueel aan je maten kunnen worden aangepast. Als je een bril koopt, let er dan op dat hij in verschillende maten verkrijgbaar is, met een verstelbare hoofdband en idealiter met een verstelbare neusbrug.

Sommige waterbrillen kun je in verschillende maten kopen. Ze zijn meestal verdeeld in kindermaten en maten voor volwassenen, of in S, M of L. Op het internet worden echter vaak geen exacte maten gegeven voor de afzonderlijke gradaties en de maatinformatie kan dus misleidend zijn.

Veel zwembrillen worden echter maar in één maat verkocht. De omtrek van de lenzen is steeds gelijk. Om een ideale pasvorm voor je ogen en neus te garanderen, heeft de bril vaak een verstelbare neusbrug of verwisselbare neusbruggen in verschillende maten.

Met behulp van de verstelbare hoofdband kun je de zwembril precies op je hoofdmaat instellen. Dit gebeurt op de zijranden van de bril of op de kliksluiting van de hoofdband.

Neusbrug

Enerzijds zijn er zwembrillen met een vaste, niet-verstelbare neusbrug, en anderzijds zijn er fabrikanten die zwembrillen verkopen met een verstelbare of verwisselbare neusbrug. Met een niet-verstelbare neusbrug zitten beide glazen aan elkaar vast.

Zelfs als het model in verschillende maten komt, kan dit vaak problemen geven. Iedereen heeft immers een verschillende afstand tussen zijn ogen en een individuele grootte van de neus. Als de neusbrug niet ideaal past, zitten de oogkappen verkeerd en sluit de bril niet helemaal af.

Met verstelbare neusbruggen kun je de afstand tussen de twee glazen aanpassen aan je individuele maten. Meestal kan de neusbrug op elk moment smaller of breder gemaakt worden. Mannen hebben meestal een bredere neusbrug nodig dan vrouwen of kinderen.

De uitzondering hierop zijn sommige Zweedse glazen. Bij deze bestaat de neusbrug uit een draad of rubber. Dit wordt afgesteld als de glazen in elkaar gezet worden. Om te weten te komen hoe je de afmetingen van je Zweedse bril kunt veranderen, zie “Tips voor Zweedse glazen”.

Sommige modellen hebben verwisselbare neusbruggen in de maten S, M en L. Zo kun je kiezen uit drie verschillende afstanden. Zo kun je drie verschillende afstanden uitproberen en ontdekken welke het beste bij je gezichtsvorm past.

In de regel is maat S geschikt voor kinderen en vrouwen met een smal gezicht, maat M voor vrouwen en mannen met een smal gezicht, en maat L voor mannen. Zoals de tabel laat zien, hangt het type neusbrug onder andere af van het type zwembril:

Type Type neusbrug
Zwemmasker Vast, niet verstelbaar
Zuignapbril Zowel vast, niet verstelbaar als met verstelbare of verwisselbare neusbrug
Zwembril Verstelbaar aan het begin of verstelbaar in het geheel

Sluiting

Of je een zwembril kiest met een kliksluiting, een snelsluiting of geen sluiting, moet afhangen van je persoonlijke eisen. De kliksluiting biedt je de mogelijkheid om je bril snel en comfortabel op te zetten. De band wordt eenvoudig achter het hoofd aan elkaar geklikt.

Dit betekent dat de hoofdband bij het zwemmen niet meer over het hoofd getrokken hoeft te worden en zo wordt voorkomen dat het haar bekneld raakt. Deze sluiting is bijzonder geschikt voor zwemmers met lang haar die geen badmuts dragen.

Met behulp van de snelsluiting kun je de zwembril zonder problemen vast of los maken. Bij sommige systemen kun je de bril zelfs met twee vingers verstellen. Zo kun je tijdens de training de band naar wens verstellen zonder dat je een lange pauze moet nemen.

Zwembrillen zonder speciale sluiting kunnen natuurlijk ook versteld worden. Dit kan echter wat lastiger zijn met sommige brillen en kan het beste vóór de training gedaan worden.

Type zwembril

Dan moet je nadenken over het doel waarvoor je de zwembril nodig hebt en welke criteria het belangrijkst zijn. Afhankelijk van de activiteit kun je kiezen tussen een zwemmasker, een zwembril met zuignap en een zwembril.

Vrijetijdszwemmers en triatleten hechten bijzonder veel belang aan het gezichtsveld en het draagcomfort en kiezen daarom vaak een zwembril met zuignap of een zwemmasker.

Zwembrillen daarentegen zijn vooral interessant voor wedstrijdzwemmers vanwege hun slipweerstand. Je moet uitproberen welke soort bril eigenlijk bij je past. Afhankelijk van de vorm van je gezicht kunnen de verschillende modellen zich anders houden of comfortabeler zijn.

Glazen

Voor elk type bril kunnen de glazen verschillende tinten hebben. Bovendien hebben hoogwaardige lenzen UV-bescherming, een anti-fog coating en zijn ze krasbestendig.

Afhankelijk van de omgeving en de lichtomstandigheden kun je beter een bril kopen met een bepaalde kleur of tint van de glazen, of met spiegelende oogschelpen.

Zoals we in de gids al uitgelegd hebben, zijn lichtgekleurde glazen voordelig bij het zwemmen in overdekte zwembaden en bij donker licht. Om je ogen tegen zonlicht en reflecterend water te beschermen, kun je beter gaan voor donkere of spiegelende glazen.

Bijna alle zwembrillen hebben UV-bescherming. Deze eigenschap is echter vooral belangrijk voor zwemmers in open water. De zonnestralen worden door het water versterkt en zijn daardoor niet alleen schadelijker voor de huid, maar ook voor de ogen.

Bij de aanschaf van je zwembril moet je er ook op letten dat de glazen een anti-fog coating hebben. Het is beslist de moeite waard iets meer uit te geven aan een bril voor een langdurig helder zicht.

Hoewel de meeste zwembrillen met een opbergkoker geleverd worden, kun je het beste een model kopen met breukvaste of krasbestendige glazen. Zelfs kleine beschadigingen van de lens kunnen het zicht tijdens het zwemmen aanzienlijk belemmeren.

Waterweerstand

In wedstrijdverband, maar ook bij training, moet je proberen je waterweerstand zo laag mogelijk te houden. Je kunt dit tot een minimum beperken, niet alleen door je zwemtechniek, maar ook door je duikbril.

Van het zwempak tot de zwembril tot de ontharing – wedstrijdzwemmers laten geen kans onbenut om een paar honderdsten van een seconde te winnen. Hoe kleiner en hydrodynamischer gevormd de bril is, hoe minder hij je afremt.

Omdat de waterweerstand kwadratisch toeneemt met toenemende snelheid, is dit criterium vooral van belang voor gevorderde zwemmers met hoge snelheid.

Ontwerp

Als je er zeker van bent dat de pasvorm, het type bril en de glazen je het beste passen, kun je tenslotte de bril kiezen volgens je optische voorkeuren. Sommige sporters geven de voorkeur aan kleine en eenvoudige modellen.

Anderen, daarentegen, houden meer van flitsend. Zo kan de optiek het humeur van de atleet beïnvloeden. Hoe professioneler of agressiever een bril eruit ziet, hoe meer zelfvertrouwen de zwemmer uitstraalt.

Wedstrijdzwemmers kunnen zo hun eigen prestaties verbeteren of tegenstanders intimideren.

Wetenswaardigheden over zwembrillen

Wat is het verschil tussen zwembrillen / maskers en duikbrillen?

In tegenstelling tot duikbrillen heeft een zwembril geen neusuitsparing om de druk in de zwembril gelijk te maken. Ze zijn daarom niet geschikt om mee te duiken. Net als zwemmaskers heeft een duikbril grote glazen en een brede siliconen rand.

Ze hebben echter ook een neusbeschermer, die de druk in de bril via de neus regelt. Duik niet dieper dan twee meter met zwembrillen en zwemmaskers zonder neusbeschermer.

Het gebrek aan drukvereffening veroorzaakt negatieve druk in de bril, waardoor bloedvaten in de oogbol kunnen barsten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn zwembril wegglijdt tijdens de startsprong?

Als de zwembril niet houdt tijdens de startsprong, ligt dat niet noodzakelijk aan de zwembril.

Hoewel Zweedse zwembrillen in de oogkassen zitten en daardoor beter bestand zijn tegen krachten van buitenaf, kunnen andere zwembrillen zich ook tijdens de startsprong vasthouden met behulp van allerlei kunstgrepen.

Enerzijds moet de hoofdband strak genoeg zitten om te voorkomen dat de bril van de ogen glijdt als hij voor het eerst in contact komt met water. Anderzijds mag de bril niet zo strak zitten dat hij oncomfortabel is of zelfs hoofdpijn veroorzaakt.

Zet je zwembril op onder je badmuts. Je kunt ze ofwel direct op je hoofd dragen, ofwel tussen twee badmutsen. Nu kun je de badmuts over de bovenkant van de duikbril trekken. Dit beschermt de band en de lenzen tegen het water.

Als je je kin op je borst legt als je in het water duikt, prik je met de bovenkant van je hoofd in het wateroppervlak en scherm je zo de lenzen af van de kracht.

Hoe zet ik mijn zwembril op de juiste manier op en af?

Door ze verkeerd om te doen of af te doen kun je oogletsel oplopen. Een nog betere houvast verkrijg je als de zwembril onder de badmuts gedragen wordt.

Om de bril goed op te zetten, moet je het volgende doen: Druk de oogschelpen met beide handen licht tegen je ogen en doe dan pas de hoofdband over je achterhoofd. Zo voorkom je dat de bril terugklapt en je oog pijn doet.

Om het hoofddeksel te verwijderen, keer je de volgorde om. Trek eerst de band over je hoofd en haal dan de bril van je ogen.

Zwembrillen kunnen naar wens over, onder of tussen twee badmutsen gedragen worden. Onder of tussen de badmuts geeft de zwembril meer steun.

Hoe verzorg ik mijn zwembril en hoe kan ik hem het beste bewaren?

Zwembrillen zijn erg gevoelig voor mechanische spanning. Vooral de gevoelige anti-fog coating moet met zorg behandeld worden. Na gebruik van je zwembril moet je hem afspoelen met helder, koud water en laten drogen. Een harde kofferis geschikt voor vervoer en opslag.

De anticondenscoating mag niet met een handdoek (zelfs niet met een microvezeldoekje) gereinigd worden. Fijne stofdeeltjes kunnen de coating beschadigen. Ondanks alle voorzichtigheid kan het effect na een bepaalde tijd afnemen.

Om dit tegen te gaan zijn in de handel speciale anti-condens sprays verkrijgbaar. Een goedkoper alternatief is om af en toe speeksel in de droge lenzen te wrijven en ze dan af te spoelen met schoon water.

Om kalkaanslag van de glazen te verwijderen, dompel je de glazen van tijd tot tijd in water met afwasmiddel of citroenzuur.

Tips voor Zweedse brillen

Je kunt de lengte van de elastieken band en de neusbrug in een handomdraai veranderen, of de hoofdband vervangen door een stabielere versie. Bij het in elkaar zetten van de Zweedse bril is het beter de knoop bij de neusbrug iets te ver uit elkaar te zetten dan te strak.

Ook moeten, voor deze truc, beide draden binnen de rubber buis zitten. Nu kun je het neusgedeelte inkorten zoals je wilt door de harde plastic schelpen in tegengestelde richting te draaien. Om de omtrek van het elastiek aan te passen, heb je een koordstopper nodig.

Je vindt dit op bijna elk jasje met bandjes of elastiek. Rijg beide uiteinden van de hoofdband door de koordstopper en je kunt je bril strakker of losser zetten.

Omdat het elastiek snel door chloor aangetast kan worden en poreus wordt, kun je het elastiek eenvoudig vervangen door een elastiekgom. Dit elastiek wordt vooral in kleding genaaid en komt vaak voor in de naaidoos thuis.

Kan ik contactlenzen of een zwembril onder mijn zwembril dragen?

Contactlenzen kunnen zeker onder een zwembril gedragen worden. Zichtbrillen passen daarentegen niet onder een zwem- of duikbril. Als je geen zwembril met glazen op sterkte wilt kopen, kun je ook contactlenzen dragen. Eendaagse lenzen zijn hiervoor het beste.

Maar zelfs als ze beschermd worden door de lenzen, is er altijd het risico dat het water de lenzen wegspoelt. Chloor tast niet alleen de ogen aan, maar ook het materiaal van de contactlenzen. Zacht-flexibele lenzen raken sneller beschadigd dan hard-onflexibele lenzen.

Deze hebben echter een kleinere diameter en kunnen dus gemakkelijker verloren gaan. Vision brillen passen niet onder zwem- of duikbrillen. Door de tempels van de brillen kan de waterbril niet meer helemaal afsluiten, waardoor er water in de glazen komt.

Beeldbron: Pixabay.com / 422737

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies