Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Heb je een speciale gelegenheid op komst die je niet met bier en champagne wilt vieren? Wil je jezelf trakteren op een bijzondere avond met de juiste alcohol? Of zoek je een fijne wijn om aan je geliefden te geven? Dan is champagne misschien iets voor jou!

In onze champagne test 2021 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over champagne verzameld. Je vindt er antwoorden op veel gestelde vragen en we laten je kennismaken met verschillende soorten champagne. We leggen ook de criteria uit waar je op moet letten als je champagne koopt.
Belangrijk om te weten

 • Champagne laat je een stukje van het rijke en mooie proeven, want champagne is een hoogwaardige en dure sterke drank.
 • Er zijn zes verschillende soorten champagne, waarvan Brut en Demi Sec de meest voorkomende zijn.
 • Brut champagnes zijn het best als je van droge champagne houdt, want ze smaken een beetje wrang. Als je echter een zoetere versie verkiest, moet je Demi Sec drinken.

Beste Champagne: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een champagne koopt

Waar kun je champagne kopen?

Je kunt champagne kopen in dure slijterijen, natuurlijk, maar je kunt het ook in gewone supermarkten krijgen.

Zelfs discounters verkopen nu champagne tegen veel lagere prijzen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je alleen de gebruikelijke flesformaten gratis kunt kopen. Voor de meer ongewone maten moet je naar de groothandel gaan of ze rechtstreeks bij de fabrikant bestellen.

Een andere mogelijkheid is om bij een online winkel te bestellen. Er is hier nu een grote keuze, die het ook mogelijk maakt champagne in zeldzame maten te bestellen.

Viele Gläser mit Champagner bei Empfang

Champagne verschilt van mousserende wijn vooral in de gebruikte druivensoorten en de streek van herkomst, Champagne. De edele druppel is bijzonder geschikt voor feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en recepties. (Foto: Skitterphoto / pixabay.com)

Waar kun je goedkoop champagne kopen?

Je kunt champagne nu in elke supermarkt krijgen. Zo kan ook de gemiddelde consument genieten van een exclusieve druppel zonder er veel geld voor te hoeven betalen.

Ook hier gelden dezelfde regels als voor dure champagne, d.w.z. dat slechts drie druivensoorten zijn toegestaan, een tweede gisting in de fles en een rijping van minstens 15 maanden. Het verschil zit hem hoogstens in het gebruik van de druiven. Voor goedkopere champagne worden vaak Pinot Meunier druiven gebruikt.

Wat is de gemiddelde prijs van champagne?

Voor velen is de beslissende vraag: Hoeveel kost champagne eigenlijk? Misschien wil je het gewoon eens proberen of wil je ervaren hoe het voelt om een dure champagne te drinken?

Champagne is in discountwinkels verkrijgbaar vanaf slechts 10 euro. Maar de sky is de limit. Het hangt af van de fabrikant, maar natuurlijk ook van de grootte van de fles. Hoe meer inhoud, hoe duurder. Je moet ook rekening houden met de mengsels en de bewaartijden.

Lang bewaren verhoogt ook de prijs. Als bovendien meer van de Pinot Noir druiven gebruikt worden, betaal je meer dan wanneer je de Pinot Meunier druif gebruikt. Dit komt ook doordat Pinot Noir de “koning der wijnen” wordt genoemd. Vertrouw hier op de informatie van de fabrikant op de fles.

Is duurdere champagne beter dan goedkopere?

Dat is een kwestie van smaak, en het is niet altijd de prijs die telt.

De rijken kopen vaak dure champagne voor het prestige. Maar enkele tests van Stiftung Warentest hebben ook uitgewezen dat champagne uit discounters van goede kwaliteit is.

Uiteindelijk gaat het om de smaak, en die wordt bepaald door de verschillende mengsels van druivensoorten en de dosering. En als je alleen champagne wilt proberen, is een goedkope ook geschikt.

Wist je dat de duurste champagne meer dan een miljoen euro waard is?

De duurste champagnefles heeft een trotse waarde van 1,4 miljoen euro, maar dat is grotendeels te danken aan de fles zelf, die versierd is met een 19-karaats diamant.

Besluit: Welke soorten champagne zijn er en welke is geschikt voor jou?

Welke

soorten champagne zijn er?
Sprankelend, duur en exclusief – zo zou je champagne kunnen omschrijven. Het staat bekend als de drank van de rijken en de schonen, wat waarschijnlijk grotendeels te danken is aan de prijzen voor deze edele drank.

Hij wordt vooral gemaakt van drie soorten druiven

 • Pinot Noir
 • Pinot Meunier en
 • Chardonnay

Een ander kenmerk dat Champagne zo exclusief maakt, is het feit dat in Champagne alleen met de hand geoogst kan worden.

Afhankelijk van je voorkeuren is ook de keuze van de juiste champagne.

 • Ben je iemand die de voorkeur geeft aan iets zoets?
 • Of misschien droog?
 • Wil je veel geld uitgeven of niet?

Champagne biedt hier een grote verscheidenheid, want verschillende producenten mengen de drie druiven in verschillende verhoudingen. Deze zogenaamde “dosage” geeft de champagne zijn eigen karakter, dat van producent tot producent verschilt.

Doseren is het toevoegen van zoete wijn of een suikeroplossing. (Meer over het produktieproces vind je onder Hoe wordt champagne gemaakt?)

Om zelf de beste beslissing te kunnen nemen, vind je op deze pagina alle nodige informatie om je te helpen beslissen welke champagne geschikt is voor jou.

Houd één ding in gedachten: niet alle champagne is hetzelfde. Je zult zien dat er een grote verscheidenheid is, die wordt vormgegeven door vele wijnhuizen.

Welke maten flessen zijn er?

[/tablex]
In totaal zijn er ook 14 verschillende maten flessen te onderscheiden, waarvan sommige namen een historische achtergrond hebben:

Liter Aanduiding 0.2 Quart/Piccolo 0.375 Demi/Fillette 0.75 Imperial 1.5 Magnum 3 Jeroboam 4.5 Rehoboam 6 Methuselah

xml-ph-0

 • Pinot Noir – ook bekend als de koning van de wijnen.

Het is een van de “edele” druiven en wordt ook vooral gebruikt voor de productie van wijn. Men gelooft dat deze druif al zo’n 2000 jaar bestaat. De kleur is donkerblauw tot violetblauw. De aroma’s variëren van bijna streng tot zuur, maar ook heel zacht, fluweelachtig en aromatisch complex. Het aroma is licht zoet met veel bessige nuances

 • Pinot Meunier – betekent “molenaarsdruif”.

De druif heeft deze naam omdat de bladeren aan de onderkant sterk behaard zijn en er daardoor uitzien alsof ze met meel bestrooid zijn. In de volksmond wordt deze soort ook wel Schwarzriesling genoemd. Het wordt vooral gebruikt om goedkope champagne te maken. De aroma’s variëren van appel en sleepruim tot rozenbottel

 • Chardonnay – een van de bekendste druivensoorten ter wereld.

Dit is ook een exclusieve druivensoort met een groengele tot amberkleur. Chardonnay kan op bijna elke grondsoort verbouwd worden, wat ervoor zorgt dat hij over de hele wereld op grote schaal verbouwd wordt.

De smaak wordt vaak omschreven als “neutraal” en de beste kwaliteit wordt met deze druif bereikt als hij lang bewaard wordt. Het wordt vooral gekenmerkt door de geur van meloen, exotische vruchten en kruisbessen.

Rötlicher Champagner, Gläser und Flaschen

De meeste champagnes bevatten een mengsel van de drie druivensoorten. (Foto: naimbic / pixabay.com)

Welke dosering geeft welke smaak?

 • “Brut nature” – “Dosage zéro” of “None dosé”

Dit zijn champagnes met een dosering van 0 tot 3 gram per liter. Met deze toevoeging is de champagne erg droog en wrang

 • “Extra Brut”

Champagne met een dosering van 0 tot 6 gram. Dit levert een champagne op met veel ras en elegantie

 • “Brut”

Met een dosering tot 15 gram worden champagnes brut genoemd. Dit bereikt een lichte frisheid in combinatie met een lichte zoetheid.

 • “Extra droog”

Komt overeen met een dosering van 12 tot 20 gram. Deze variant wordt tegenwoordig echter niet meer zo vaak gebruikt.

 • “Sec”

De dosering is hier 17 tot 35 gram. Dit zorgt voor een zoetige champagne.

 • “Demi Sec

Dit is de zoetste versie van champagne met een dosering van 33 tot 50 gram.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om

champagne

te vergelijken en te beoordelen

Als je beslist welke champagne je wilt kopen, zijn er een paar criteria die je kunt gebruiken om uit te zoeken welke je moet kiezen. We willen je hieronder laten zien waar je op kunt letten om de juiste beslissing voor je te nemen

 • Gebruikte druivensoorten
 • Aroma
 • Smaak/Type
 • Bijpassend voedsel
 • Producent
 • Prijs

Omdat de produktie van champagne streng gereglementeerd is en aan bepaalde regels moet voldoen, is het kenmerk van de produktie niet geschikt voor een aankoopbeslissing.

Gebruikte druivensoorten

In het algemeen moet je bij het kopen van champagne letten op welke druiven er voor het grootste deel gebruikt worden. Zoals je misschien gelezen hebt, worden er maar drie druivensoorten gebruikt: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Pinot Noir wordt beschouwd als de “koning van de wijnen”. Dit betekent dat hoe meer druiven van deze soort, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Je moet je dus afvragen waar je waarde aan hecht. Pinot Meunier is een minder dure en meer wijdverbreide druif, net als Chardonnay.

In principe geldt: hoe meer Pinot Noir, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Dit komt vooral omdat Pinot Noir erg veeleisend is wat betreft ligging en bodem.

Dit betekent dat zware grond geen goede oogst oplevert. Een kalkhoudende bodem is het meest geschikt. De schil van de bes is zeer dunwandig en moet zorgvuldig verzorgd worden. Bovendien is de druif ook erg gevoelig voor hitte en kou.

Pinot Meunier en Chardonnay, daarentegen, zijn niet erg veeleisend wat bodem of ligging betreft. Beide druivensoorten kunnen op veel plaatsen verbouwd worden en zijn daarom heel gewoon en bekend. Als je in de supermarkt staat, kun je dus eerst nagaan welke druivensoorten gebruikt zijn en in welke verhoudingen.

Aroma

Champagne, hoewel op dezelfde manier gemaakt, biedt een grote verscheidenheid aan aroma’s. Dit zorgt voor grote variëteit en individualiteit tussen de verschillende producenten.

Er zijn bijvoorbeeld champagnes die naar fruit ruiken. Hiertoe behoren kruisbessen, nectarines, rode vruchten, ananas, abrikozen of grapefruit. Aan de andere kant zijn er ook aroma’s die vergeleken worden met peper of brioche (een Frans gebakje van ei- en vetrijk deeg).

Afhankelijk van de geur zijn de champagnes licht sprankelend of wrang. Je moet dus beslissen welke geur je verkiest. Ook de gelegenheid waarop je van de champagne wilt genieten speelt hier een rol. Er zijn champagnes waarvan het aroma beter bij vis past, of andere die beter bij gevogelte passen.

Behalve de in de handel verkrijgbare champagnes zijn er ook soorten die bijzonder geschikt zijn als aperitief of zelfs met ijsblokjes gedronken worden. Dus als je gewoon een sprankelende verfrissing wilt op een zwoele zomeravond, geniet dan van zo’n champagne. Je kunt de informatie vaak op de achterkant van de fles vinden.

Flasche Champagner mit mehreren Gläsern

Champagnes kunnen naar veel vruchten smaken en bestaan vaak uit een mengsel van verschillende soorten fruit. (Foto: TerriC / pixabay.com)

Smaak/type

Onder champagnes zijn verschillende soorten en smaken te onderscheiden. Je eigen voorkeur is hier bijzonder belangrijk.

Als je over het algemeen liever alleen zoete wijn drinkt, is een zoete champagne geschikt voor je. Maar als je de voorkeur geeft aan droge wijnen, kies je beter een champagne die ook droog is.

De dosering is vooral belangrijk voor de smaak. Dit is de toevoeging van zoete wijnen of suikeroplossingen nadat de eerder toegevoegde gist en suiker uit de fles zijn verwijderd (voor meer informatie over het productieproces, zie het gedeelte over interessante feiten over champagne).

Hoe hoger de dosering, hoe zoeter de champagne. Zoals je in de gids al gezien hebt, zijn er zes verschillende soorten

 • Brut nature – Dosage zéro of Geen dosé: Dit zijn champagnes met een dosage van 0 tot 3 gram per liter.
 • Extra Brut: Champagne met een dosering van 0 tot 6 gram
 • Brut: Champagne met een dosering tot 15 gram wordt Brut genoemd.
 • Extra droog: Komt overeen met een dosering van 12 tot 20 gram.
 • Sec: De dosering is hier 17 tot 35 gram.
 • Demi Sec: Dit is de zoetste versie van champagne met een dosering van 33 tot 50 gram.

Hoe hoger de

dosering, hoe zoeter

de champagne.

Vraag jezelf dus af welke soort champagne bij je past en wat beter bij je smaak past.

De

meest voorkomende soorten zijn Brut en Demi Sec

.

Bijpassende gerechten

De gelegenheid van de champagne moet ook bepalend zijn voor je aankoopcriterium. Als je het niet alleen tussen de maaltijden door wilt drinken, maar ervan wilt genieten bij een bijzondere maaltijd, moet dit ook een aankoopcriterium voor je zijn.

Er zijn champagnes die bijzonder geschikt zijn voor desserts (bijvoorbeeld Monopole Heidsieck Blue Top Brut Champagne). Het wordt vooral aanbevolen voor fruit en romige desserts. Maar vooral veel champagnes zijn ook geschikt voor consumptie bij vis.

Door hun licht wrange of zoete toon passen ze ook bijzonder goed bij schelpdieren of vis. Aan de andere kant zijn er ook champagnes die alleen als aperitief gedronken worden. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de Ice Impérial van Moët & Chandon.

Hij wordt geserveerd met ijsblokjes voor een koele verfrissing. Normaal krijg je bij elk flesje ook een consumptiebon. Let vooral op het aroma van de champagne. Het zal je vertellen welke gerechten er goed bij passen.

Fabrikant

Ook de wijnmakerij speelt een rol bij de keuze van de juiste champagne. Hier is de keuze voor jou waarschijnlijk groter dan je eerst dacht.

Als je geïnteresseerd bent in champagne, zul je merken dat er veel meer producenten zijn dan je denkt. Spontaan denk je misschien aan een handvol wijnhuizen, maar de verscheidenheid is groter dan je denkt.

Er zijn er in totaal 32, en omdat ze hun champagne in verschillende doseringen verkopen, neemt de verscheidenheid aan aroma’s en smaken toe. De producenten gebruiken ook steeds weer andere samenstellingen van de drie druivensoorten. Dit geeft aanleiding tot ontelbare mogelijkheden voor produktie.

Prijs

Prijs wordt waarschijnlijk ook als een van de belangrijkste criteria beschouwd. Ben je iemand voor wie de prijs niet zo belangrijk is, dan ben je welkom om een duurdere champagne te kopen met goede druiven en een dosering die bij je past.

Maar als je niet veel wilt uitgeven, kun je ook beginnen met goedkope champagne, die al vanaf 10 euro verkrijgbaar is. Het aandeel Pinot Meunier of Chardonnay druiven is meestal groter dan dat van Pino Noir.

Wil je echter een bekender merk proberen, zoals Heidsieck Monopole of Veuve Cliquot, dat ook tot de bekendste merken behoort, dan zul je iets meer moeten betalen. Je kunt echter een champagne kopen voor 30 euro of meer. Je kunt ook de vergelijkingstabel bekijken.

Wetenswaardigheden

over champagne

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne wordt met de hand geoogst in de historische provincie Champagne, die in het noord-oosten van Frankrijk ligt. De druiven van de rode druivensoorten Pinot Noir en Pinot Meunier worden snel geperst, zodat de champagne zijn vertrouwde kleur behoudt.

De eerste persing van de druiven is het meest waardevol. Het resulterende sap, ook most genoemd, rijpt in houten vaten of gistkuipen waar het met gist vermengd wordt. Hij wordt samengesteld uit verschillende druiven. Dit wordt dan “assemblage” genoemd.

De mengeling van druiven varieert van producent tot producent. Dit is ook de reden voor de verschillende nuances in smaak. In de weken daarna begint het gistingsproces, dat de fructose omzet in alcohol.

In de laatste stap wordt de ontluikende champagne gebotteld en worden suiker en gist toegevoegd, die dan met een kroonkurk worden verzegeld. Dit proces levert ook het koolzuur op. Dit is de bekende flesgisting, die heel typisch is voor de produktie.

Om de gist dan weer uit de fles te krijgen, wordt het zogenaamde “disgorging” proces gebruikt. Om dit te doen wordt de fles in een ijsbad gehouden. De gist bevriest zo tot een klomp, die door de overdruk uit de fles schiet nadat de kroonkurk verwijderd is.

Omdat er bij deze stap ook vloeistof verloren gaat, moet die weer aangevuld worden. Dit heet “verzendingsdosering” of “dosering”. De precieze samenstelling van de dosering blijft het geheim van elke producent. Het bestaat uit zoete wijnen of suikeroplossing.

Wie heeft champagne uitgevonden

?
Stel je voor dat oorspronkelijk champagne een ongelukje was. Terwijl wijn op schepen werd opgeslagen, zorgde het gistingsproces er vaak voor dat de flessen barstten. Aanvankelijk kon ook niemand er wijs uit worden.

Maar men ontdekte dat de flessen die het overleefden een sprankelend, bruisend drankje werden dat ook verfrissend smaakte. Plotseling was het in de mode om champagne of mousserende wijn te drinken.

Enkele vindingrijke wijnbouwers in de Champagne bedachten daarom hoe ze op een gecontroleerde manier een tweede gisting tot stand konden brengen. Dit was de definitieve geboorte van champagne.

De monnik Dom Perignon bestudeerde zelfs de gisting van flessen wetenschappelijk en ontdekte dat de flessen alleen overleven als ze dikkere wanden hebben en een kurk die vastgebonden kan worden. Dit was al een kleine revolutie in de flesgisting.

Wist je dat champagne ernstige ziekten kan afweren?

Wetenschappers van de Universiteit van Reading in het VK hebben ontdekt dat champagne een positief effect heeft op het ruimtelijk geheugen. Driemaal per week een glas champagne drinken zou zelfs ernstige hersenziekten, waaronder dementie, afwenden.

Wie was de eerste die de champagne goed schudde?

Maar voordat champagne zijn typische kleur en helderheid kreeg, was er nog een uitvinding voor nodig.

Omdat champagne troebel was werden de gistingsstoffen telkens als het werd ingeschonken weer opgeroerd. Dit betekende dat de champagne er niet bepaald helder uitzag. Het was eerder een gelige, troebele vloeistof. De vindingrijke weduwe Cliquot ontdekte echter dat de flessen geschud moesten worden. Voor dit doel waren er zogenaamde riddling pulps die de droesem in de bovenkant van de fles opvangen.

Wat maakt champagne zo duur?

De gemiddelde consument trakteert zichzelf misschien af en toe op een goede champagne, terwijl de hogere klassen voortdurend champagne drinken. Dit kan ook grotendeels te wijten zijn aan de prijs en zijn dure reputatie.

Dat champagne zo duur is, komt vooral door de vele voorschriften en het unieke fabricageproces van de gisting in de fles. Hierdoor stijgt de prijs van champagne. Het feit dat de druiven met de hand geoogst worden en een minimale bewaartijd van minstens 15 maanden zorgen er ook voor dat de prijs sterk verschilt van die van mousserende wijn.

Wanneer kantelt champagne?

Correct bewaren is cruciaal voor de houdbaarheid van champagne.

Bedenk dat hij geen kamertemperatuur van meer dan 15 graden verdraagt. Hij voelt echter het prettigst aan bij 10 graden. Omdat deze precieze condities moeilijk te handhaven zijn in een kelder thuis, moet je de situatie verhelpen met een airconditioningsapparaat of iets dergelijks.

Anders is het motto: kopen en drinken. De reden hiervoor is dat de champagne na de levering al perfect gerijpt is en dan het best verteerbaar is.

Welk glas voor champagne?

De keuze van het glas mag niet onderschat worden bij het genieten van champagne. Net als rode wijn heeft champagne een bepaald aroma dat pas goed tot zijn recht komt als het uit het juiste glas gedronken wordt.

Het is belangrijk om voor deze edele drank speciale champagneglazen of een champagnebeker te gebruiken. De glazen zijn aan de onderkant smal, waardoor het koolzuurgas in fijne belletjes kan opstijgen. Een champagneglas is hier echter niet geschikt voor. De reden hiervoor is dat het aroma sneller vervliegt.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies