Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

30Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Barolo wijntest 2023. Hier stellen we alle Barolo wijnen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Barolo wijn voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een Barolo wijn wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Barolo wijn is een rode wijn van zeer hoge kwaliteit.
 • Barolo wijn wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Hij wordt de “koning van de wijnen” genoemd.
 • Barolo wijn is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen

Beste Barolo wijn: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Barolo wijn koopt

Wat is het verschil tussen Barolo wijnen van verschillende jaargangen?

De kwaliteit en prijs van Barolo wijn verschilt van oogstjaar tot oogstjaar. Daar zijn veel redenen voor.

Barolo is een rode wijn van hoge kwaliteit uit de Piëmont streek. (Image source: unsplash.com / Kym Ellis)

Het weer in de streek waar de druiven verbouwd worden is bijzonder bepalend. Afhankelijk van hoe warm of koel het was en of er veel zon of regen viel, varieert de smaak van de Nebbiolo druiven.

Bijgevolg verandert ook de smaak van de wijn.

Met Barolo wijnen hebben deskundigen het al tientallen jaren over topwijnen.

Op een paar jaargangen na – 2002 hagelstormen tastten de druiven ernstig aan, 2003 de extreme hitte – produceerden de wijnboeren uitstekende wijnen.

2006, 2008 en 2010 waren eerder koelere wijnjaren. Deze Barolo wijnen hebben een vrij hoge zuurgraad en zijn tanninerijk (wrang).

In hun jeugd zijn ze nogal ontoegankelijk – dus niet zo gemakkelijk te drinken. Ze ontwikkelen hun volle aroma pas na langere bewaring. Barolo wijnen uit deze jaargangen zijn extreem lang houdbaar.

2007, 2009, 2011 en 2012, daarentegen, waren warmere tot hete wijnjaren. Deze Barolo wijnen zijn in hun jeugd al heel toegankelijk, zodat ze gemakkelijk te drinken zijn en over het algemeen minder zuren en tannine hebben. Ze worden gekarakteriseerd als elegant en smakelijk.

2013 was een heel goed jaar voor Barolo wijn. Kenners spreken van een wijn van bijzonder goede kwaliteit met veel karakter.

2014, daarentegen, was een slecht jaar. Het was erg koel met veel regen en te weinig zon voor de Nebbiolo druiven. Bovendien was er in de zomer hagelschade. Sommige wijnboeren konden niet genoeg druiven oogsten voor Barolo wijn.

2015 was weer een heel goed jaar voor Barolo wijn. Het was warm en er waren veel druiven. Barolo wijnen van dit oogstjaar hebben een hoger suikergehalte.

De voortekenen zijn ook goed voor de Barolo wijnen van het oogstjaar 2016. Kenners verwachten een wijn die een goed evenwicht heeft tussen suiker, zuurgraad en tannine.

Wat kost Barolo wijn?

Barolo wijn is een kwaliteitswijn die alleen in een bepaalde streek van Italië verbouwd en geproduceerd mag worden.

Afhankelijk van de kwaliteit, soort en ouderdom van de Barolo wijn, varieert de prijs.

Barolo wijn is verkrijgbaar vanaf het middenprijssegment. Er zijn echter ook veel flessen die erg hoog geprijsd zijn. Losse flessen van speciale jaargangen kunnen ruim boven de €100 kosten.

Barolo wijnen zijn ook bij discounters te koop voor rond de 10€. Deze wijnen zijn echter meestal erg jong en nog niet erg aangenaam om te drinken. Maar er zijn hier ook vrij passabele wijnen.

Soort Barolo wijn Prijs
Barolo DOCG, midden prijssegment ca. 25€/0,75l
Barolo DOCG, hoger prijssegment ca. 55€/0,75l
Barolo DOCG Riserva ca. 100€/0,75l
Barolo Chinato ca. 35€/0,75l

Wat zijn de alternatieven voor Barolo wijn?

Als alternatief voor Barolo wijn kun je veel andere rode wijnen kopen. Als je een wijn wilt kopen die naar Barolo wijn smaakt, moet je gaan voor een zware, tanninerijke rode wijn.

Veel Italiaanse, Spaanse, Portugese of Franse rode wijnen zijn geschikt voor dit doel.

Barbaresco, bijvoorbeeld, wordt van dezelfde druivensoort (Nebbiolo) gemaakt als Barolo. Toch zijn er verschillen: Barbaresco is zachter en minder tanninerijk dan Barolo. Kenners omschrijven het als “vrouwelijker”.

Dolcetto is een wat zoeter alternatief voor Barolo. In sommige streken van Italië wordt hij beschouwd als een “alledaagse wijn”. De druiven van Dolcetto groeien vaak op dezelfde wijngaarden als die van Barolo.

Dolcetto is lichter verteerbaar dan Barolo. Hij is zoeter, minder zwaar, minder tanninerijk en heeft minder zuren.

Andere Italiaanse alternatieven zijn onder andere

 • Chianti (Classico) – evenwichtig, fruitig, licht wrang
 • Amarone – sterk, donker, veel aroma, hoog suiker- en alcoholgehalte
 • Ruché – droog, aromatisch, tanninerijk, fruitig

Franse alternatieven zijn o.a.

 • Beaujolais Primeur
 • Rioja

Als je een Barolo wijnalternatief wilt kopen om mee te koken, kun je bv. portwijn gebruiken of de Italiaanse Bardolino. Deze wijnen zijn geschikt als Barolo alternatief voor gestoofd rundvlees.

Besluit: Welke soorten Barolo wijn zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn vier verschillende soorten Barolo wijn om uit te kiezen

 • DOCG
 • DOCG Riserva
 • Chinato

In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat onderscheidt Barolo DOCG en wat zijn de voor- en nadelen?

Barolo DOCG is de klassieke Barolo. Hij heeft een lange traditie in de Piëmont streek en is een van de hoogste kwaliteit en beste rode wijnen van Italië.

Barolo wijnen met het DOCG label zijn gecertificeerde wijnen van het hoogste kwaliteitsniveau.

Deze wijnsoort wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De druiven mogen alleen verbouwd worden in DOCG-gecertificeerde gebieden.

Barolo DOCG is een wijnsoort die lang moet rijpen. Het moet minstens 38 maanden bewaard worden. Veel wijnmakers bewaren hem echter zo’n vier jaar voor ze hem verkopen.

Qua smaak is Barolo DOCG een vrij zware, droge en karakteristieke rode wijn.

De meeste Barolo wijnen hebben een hogere zuurgraad en een hoger tanninegehalte, vooral wijnen van koelere oogstjaren.

Er zijn echter ook Barolo wijnen die meer zoetheid hebben, vooral die uit warmere en zonnige jaargangen.

Barolo DOCG heeft een granaatrode kleur. (Image source: pixabay.com / Wolfgang Claussen)

Qua kleur is de Barolo DOCG granaatrood, d.w.z. tamelijk licht. De geur ervan is intens. Barolo heeft een relatief hoog alcoholgehalte van ongeveer 12,5% vol.

In tegenstelling tot de andere Barolo soorten zijn de flessen Barolo DOCG meestal verkrijgbaar vanaf het middenprijssegment.

Als je een karakteristieke en zware rode wijn van goede kwaliteit wilt kopen, is Barolo DOCG een goede keuze.

Voordelen
 • Karakteristieke rode wijn
 • Hoge kwaliteit dankzij DOCG certificering
 • Verkrijgbaar in het middenprijssegment
Nadelen
 • Soms nogal wrang en zuur
 • Zware wijn

Waarin onderscheidt Barolo DOCG Riserva zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De druiven voor Barolo DOCG Riserva worden, net als die voor Barolo DOCG, alleen geteeld en verwerkt in gecertificeerde teeltgebieden. De gebruikte druivensoort is ook 100% Nebbiolo.

Net als de Barolo DOCG heeft de Barolo Riserva het DOCG label, dat ook het hoge kwaliteitsniveau aangeeft.

In tegenstelling tot de gewone Barolo wijn moet de Barolo Riserva echter veel langer bewaard worden. De bewaartijd is minstens 62 maanden. Veel wijnmakers bewaren Barolo Riserva ook langer, vaak tot wel tien jaar.

De langere bewaring maakt de wijn toegankelijker. Het rijpt in de extra maanden en wordt beter verteerbaar.

Dit heeft ook invloed op de smaak van de wijn. Barolo Riserva wijnen verliezen hun hoge tanninegehalte naarmate ze langer bewaard worden. Daardoor verliezen ze tot op zekere hoogte hun wrange smaak.

Door de langere bewaring van de wijn is de Barolo Riserva ook duurder dan de gewone Barolo DOCG. Prijzen vanaf honderd euro zijn niet ongewoon.

Als je een uitstekende zware rode wijn wilt kopen die niet zo wrang en zuur is als de Barolo DOCG, is de Barolo Riserva een goede keuze.

De Barolo Riserva is echter heel wat duurder dan de gewone Barolo. Voor goede wijnkenners kan de hoge prijs echter de moeite waard zijn.

Voordelen
 • Zeer hoge kwaliteit
 • DOCG certificering
 • Mildere smaak dan Barolo DOCG
 • Veel aroma’s
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Lange bewaartijd

Wat onderscheidt Barolo Chinato en wat zijn de voor- en nadelen?

Barolo Chinato is een gearomatiseerde versie van de oorspronkelijke Barolo wijn.

Barolo Chinato wordt gemaakt van een Barolo wijn waaraan een mengsel van kruiden is toegevoegd.

Zo bestaat ook deze wijn voor 100% uit Nebbiolo druiven. Het kruidenmengsel dat wordt toegevoegd varieert van wijnmaker tot wijnmaker. Het is echter meestal een mengsel met veel bittere aroma’s.

Het specerijbestanddeel in Barolo Chinato is altijd cinchonabast. Daarnaast zijn er nog enkele andere specerijen, bv. kardemom, bittere sinaasappelschil, kruidnagel, laurier of kaneel. De blend varieert echter.

De Barolo Chinato heeft ook een hoger suikergehalte dan de Barolo DOCG en de Barolo DOCG Riserva. Hij heeft ook een hoger alcoholgehalte, ongeveer 16% vol. Dit wordt bereikt door verrijking, de toevoeging van zuivere alcohol.

De smaak van Barolo Chinato is zoet en bitter. Door het kruidenmengsel heeft hij echter niet zijn karakteristieke Barolo smaak verloren.

De Barolo Chinato is bijzonder geschikt als aperitief of digestief.

Een langer gerijpte Barolo DOCG, soms ook een Barolo DOCG Riserva, wordt vaak gebruikt voor de Barolo Chinato. Nadat het kruidenmengsel is toegevoegd, wordt de wijn weer een paar maanden opgeslagen voor hij verkocht wordt.

Er worden niet erg veel flessen Barolo Chinato per jaar gemaakt. Niettemin is deze wijn verkrijgbaar in het middeldure prijssegment.

Als je graag gearomatiseerde wijnen drinkt en toch een goede rode wijn waardeert, is de Barolo Chinato een goede keuze.

Voordelen
 • Veel aroma’s door het kruidenmengsel
 • Zoeter dan de gewone Barolo wijn
 • Geschikt als aperitief of digestief
 • Verkrijgbaar in het middelste prijssegment
Nadelen
 • Het kruidenmengsel kan vrij bitter zijn
 • Hoger alcoholgehalte
 • Slechts enkele flessen per jaar beschikbaar

Koopcriteria: Dit zijn de criteria die je kunt gebruiken om Barolo wijnen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om een Barolo wijn te vergelijken en te evalueren.

Samengevat zijn dat:

 • Groeiregio
 • Certificering en etikettering
 • Vintage
 • Prijs

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Productiegebied

Gemeenten die volledig binnen het Barolo DOCG gebied liggen zijn:

 • Barolo
 • Castiglione Falletto
 • Serralunga d’Alba

Gemeenten die gedeeltelijk in het gecertificeerde gebied liggen zijn:

 • La Morra
 • Montforte d’Alba
 • Roddi
 • Verduno
 • Cherasco
 • Diano d’Alba
 • Novello
 • Grinzane Cavour

Alleen Barolo wijnen uit deze elf communes mogen de naam dragen. Als je Barolo wijn koopt, kun je er zeker van zijn dat de wijn uit een van deze productiegebieden komt.

Barolo wijn komt uit de Noord-Italiaanse streek Piemonte. Alleen wijn die uit een Barolo DOCG streek komt mag Barolo DOCG heten.

De smaak van Barolo wijn varieert naar gelang van de streek waar hij verbouwd wordt. Dit komt vooral door de bodemgesteldheid waarin de Nebbiolo druiven groeien.

De Italiaanse gemeente Barolo is de oorspronkelijke thuishaven van de wijn met dezelfde naam. Het wordt er vandaag nog steeds verbouwd. (Image source: pixabay.com / Edo Lilli)

Er zijn in principe twee soorten grond waarop de Nebbiolo druiven voor Barolo verbouwd worden: enerzijds kalkhoudende mergel (bv. in La Morra), anderzijds grond met een hoog zandsteengehalte (bv. in Serralunga).

Als je de voorkeur geeft aan een eerder milde Barolo, moet je gaan voor eentje van La Morra. Als je een zuurdere wijn verkiest, kies er dan een uit Serralunga d’Alba. Iets wrangere Barolo komt uit Montforte d’Alba.

Certificeringen of etikettering

Het DOCG etiket geeft de gecontroleerde herkomst van de wijn aan. Het is de certificering van het hoogste kwaliteitsniveau.

Barolo wijnen met dit keurmerk werden ook rechtstreeks op de productieplaats gebotteld. Volgens de etiketteringsrichtlijnen mogen ze niet elders gebotteld zijn.

Het DOCG etiket vind je meestal op een banderol op de hals van de fles. Meestal vind je ook een etiket op de wijn.

Als je Barolo wijn koopt, moet je altijd naar dit keurmerk zoeken. Het garandeert dat het een originele Barolo wijn uit Piëmont is. Het garandeert ook dat het teeltareaal onder controle wordt gehouden.

Vintage

Je kunt Barolo wijnen ook vergelijken op hun oogstjaar. De wijnen van de verschillende jaargangen verschillen van elkaar. Dit is vooral te wijten aan de weersomstandigheden.

Barolo wijnen van koele en regenachtige oogstjaren hebben de neiging wranger en zuurder te zijn. Als je de voorkeur geeft aan zo’n wijn, moet je gaan voor een Barolo uit 2008, 2010 of 2014, bijvoorbeeld.

Barolo wijnen uit warme of warme en zonnige jaargangen hebben de neiging zoeter te zijn. Als je zo’n Barolo wijn verkiest, kun je het beste een Barolo kopen uit de jaargangen 2009, 2011 of 2013.

Prijs

Ook de prijs van de wijn kan doorslaggevend zijn voor je beslissing.

De wijn is verkrijgbaar in een brede prijsklasse. Je kunt goedkopere Barolo wijnen kopen vanaf ongeveer 25€. Dure flessen kunnen enkele honderden euro’s kosten.

Als je Barolo koopt om te koken, bijvoorbeeld voor gestoofd vlees, kun je een goedkoper product gebruiken.

Als je de wijn wilt opdrinken, kun je jezelf ook trakteren op een duurdere fles. Duurdere Barolo wijnen gaan meestal samen met langere opslag en dus hogere kwaliteit.

Wetenswaardigheden over Barolo wijn

Waar past Barolo wijn bij?

Barolo wijn, vooral Barolo DOCG en Barolo DOCG Riserva, harmonieert heel goed met rood vlees. Hij smaakt uitstekend bij rundvlees, wild of eend.

Je kunt deze wijn ook drinken met kaas.

Barolo Chinato is meer geschikt als aperitief of digestief. Deze aromatische wijn gaat heel goed samen met chocoladeachtige desserts. Je kunt Barolo Chinato ook drinken met hazelnootgebak of met vanille-ijs.

Kan ik Barolo wijn gebruiken om te koken of voor sauzen?

Ja, je kunt Barolo wijn gebruiken voor koken en sauzen. Een populair recept met Barolo wijn is gestoofd rundvlees.

Het rundvlees is gestoofd in een saus van Barolo wijn. Je kunt hiervoor Barolo DOCG gebruiken. Dit geeft het vlees en de saus een bijzondere smaak.

Je kunt Barolo wijn gebruiken om rode wijn risotto te bereiden. Je kunt Barolo wijn ook gebruiken voor verschillende sauzen.

Kan Barolo wijn lang bewaard worden en wat is de beste manier om hem te bewaren?

Omdat Barolo relatief veel zuren en tannine bevat, kan deze rode wijn vrij lang bewaard worden in vergelijking met andere wijnen. Je kunt het verscheidene jaren of zelfs tientallen jaren bewaren.

Barolo wijnen zijn zeer lang houdbaar. Ook in de fles blijven ze rijpen.

Vooral wijnen van koelere oogstjaren zijn lang houdbaar. Ze rijpen met de tijd en kunnen dus ook wat toegankelijker worden.

Barolo Riserva en Barolo Chinato zijn ook lang houdbaar.

Het is echter belangrijk ze op de juiste manier te bewaren. Je moet de wijn op een koele plaats bewaren, tussen 7 en 18 graden Celsius zou ideaal zijn. Je kunt de wijn het beste bewaren bij 12 tot 13 graden Celsius.

Het is vooral belangrijk om de temperatuur constant te houden en temperatuurschommelingen te vermijden.

Je mag de wijn echter nooit invriezen. Dit is niet alleen slecht voor de rijping van de wijn, maar ook voor de fles. Het kan zelfs de kurk uit de fles blazen.

Barolo wijn moet in het donker bewaard worden. Te veel UV-straling kan de wijn te snel doen verouderen.

Als de Barolo wijn een natuurlijke kurk heeft, kun je hem het beste liggend bewaren. Dit voorkomt dat de kurk uitdroogt. Als de wijn een andere sluiting heeft, b.v. een schroefdop, kun je hem ook staand bewaren.

De beste plaats om wijn te bewaren zou in de kelder zijn. Daar is het relatief voortdurend koel, niet te helder en meestal niet te vochtig.

Je moet wijn niet lang in de keuken bewaren. Het is te warm en te helder voor de wijn.

Factor Optimaal
Temperatuur 12 tot 13 graden Celsius
Licht Vermijden, beter in het donker bewaren
Vochtigheid 50 tot 80%
Staand of liggend Met kurkstop liggend

Heeft het bewaren invloed op de smaak van de wijn?

Ja. Als je Barolo wijn lange tijd bewaart nadat je hem gekocht hebt, kan dat de smaak van de wijn licht veranderen.

De wijn rijpt in de fles en wordt toegankelijker. De Barolo wijn verliest iets van zijn sterke zuurgraad en hoge tanninegehalte.

Is het waar dat Barolo wijn de “wijn der koningen” was?

De geschiedenis van de Barolo wijn gaat heel ver terug. De naam Barolo verscheen voor het eerst aan het eind van de 18de eeuw.

Barolo wijn, zoals hij nu verkrijgbaar is, ontstond in de 19e eeuw.

Het koninklijk huis van Savoye was bijzonder enthousiast over Barolo. Ze stelden in Serralunga d’Alba land ter beschikking voor de verbouw van wijn. Van het koningshuis kwam de spreuk “wijn der koningen” en “koning der wijnen”.

Is er een Barolo wijnmuseum?

Ja, er is een Barolo wijnmuseum in Barolo. Het museum is gevestigd in een middeleeuws kasteel.

Dit museum is interessant voor je als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de (Barolo) wijnbouw in een interactief museum.

Het is een museum dat geschikt is voor het hele gezin.

Het museum heeft rondleidingen in verschillende talen. Een kaartje voor het Barolo Museum is verkrijgbaar voor nog geen 10 euro.

Zijn er Barolo wijntours?

Ja. Er zijn verschillende wijntochten in de streek rond Barolo. Je kunt de wijngaarden bezoeken en verschillende wijnen uit de streek proeven, waaronder Barolo.

Je kunt deze tochten ook boeken in combinatie met een rondleiding door de streek, een truffeljacht of een diner. Sommige reisorganisatoren hebben gidsen die ook Duits spreken.

Zulke wijnreizen in de Barolo wijnstreek kunnen, afhankelijk van het programma, in verschillende prijscategorieën geboekt worden. De goedkopere tochten zijn te boeken vanaf ongeveer 100€ per persoon. De meeste tochten kosten echter ongeveer €200 per persoon.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies