Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

30Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Amaretto Test 2023. Hier stellen we alle amaretti die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste amaretto voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je amaretto wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Amaretti is het meervoud van Amaretto in het Italiaans. Een Italiaans amandelkoekje, de amaretti of amarettini, staat echter ook onder deze precieze naam bekend.
  • Amaretto hoeft niet per se van amandelen gemaakt te zijn. De bittere amandelolie, die de typische Amaretto smaak geeft, kan ook afkomstig zijn van de pitten van andere vruchten (bv. abrikozen, pruimen).
  • Amaretto behoort tot het geslacht van de likeuren. Het is ontstaan in Italië, maar kan overal ter wereld gemaakt worden.

Beste Amaretto: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een amaretto koopt

Of amaretto of amandellikeur, amaretti of amarettini, abrikozenpitten of pruimenpitten: zijn ze een en hetzelfde of, zo niet, wat hebben ze nog meer met elkaar te maken en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Amaretto is Italiaanse likeur met een nootachtig aroma dat doet denken aan marsepein. (Foto: jadis96/pixabay.com)

Laten we hieronder tot op de bodem gaan en uitzoeken waar het bij deze Amaretto om gaat en of het echt zo’n geil spul is, zoals Spliff al in 1982 zong in hun liedje “Carbonara”.

Hoeveel kost Amaretto?

Je hoeft beslist geen fortuin uit te geven aan een fles Amaretto. In de kleinhandel is een fles Amaretto verkrijgbaar voor slechts vier tot vijf euro. Dit zijn de eigen merken van verschillende discountwinkels.

In het algemeen kun je zeggen dat een fles Amaretto te koop is voor tussen de vijf en 25 euro. Dit omvat ook flessen met een literinhoud en niet alleen de gebruikelijke “suspects”, de 700 milliliter flessen. Alles boven de 30 euro is hoogstwaarschijnlijk een beperkte editie. Je kunt genieten van alcoholvrije amaretto in een prijsklasse tot 12 euro.

Type Prijs
Korting Amaretto ca. 4-5 €
Amaretto ca. 5-36 €
Alcoholvrije Amaretto ca. 4-12 €

Wat zijn de ingrediënten van Amaretto?

Ook al smaakt Amaretto naar zoete en/of bittere amandelen, dit betekent niet noodzakelijk dat er amandelen bij het productieproces betrokken zijn. Er zijn amaretto likeuren die geen enkele amandel bevatten.

In plaats van bittere amandelen kan amaretto ook op basis van abrikozenpitten gemaakt worden. De bittere amandelolie, die de typische amaretto smaak veroorzaakt, kan ook verkregen worden uit abrikozenpitten (of de pitten van andere verspreid voorkomende vruchten, zoals pruimen, pruimen, kersen en perziken). Alle hierboven genoemde soorten vruchten, en ook de amandel, behoren tot de rozenfamilie.

Alcohol, suikersiroop, specerijen zoals bourbon vanille, cacao en kruiden, en natuurlijke en natuuridentieke aroma’s worden aan de pitten van de gestrooide vrucht toegevoegd. Kunstmatige smaakstoffen zijn verboden volgens de EU verordening inzake gedistilleerde dranken. Met behulp van de kleurstof sugar couleur wordt het eindresultaat vaak opnieuw gekleurd.

Ondanks de zojuist genoemde ingrediënten kun je nooit helemaal zeker zijn welke precieze toevoegingen, ingrediënten of smaakstoffen de fabrikant gebruikt heeft; omdat ze die vaak niet bekend maken. Het kan ook gebeuren dat een amaretto niet gebaseerd is op bittere amandelolie, maar dat neutrale alcohol vermengd is met amaretto-achtige aroma’s of essences.

Volgens de verordening inzake gedistilleerde dranken van de EU kan de alcohol ethylalcohol uit landbouwproducten, een distillaat uit landbouwproducten of een gedistilleerde drank in de zin van de verordening zijn. Omdat amaretto tot de categorie likeuren behoort, moet het alcoholgehalte ten minste 15 procent bedragen en het suikergehalte ten minste 100 gram per liter (de meeste soorten amaretto bevatten echter aanzienlijk meer suiker).

Mensen met een notenallergie moeten er zeker van zijn dat ze een amaretto likeur kopen die van abrikozenpitten gemaakt is. Hier zou het verbruik geen problemen mogen geven. Dus notenallergielijders hoeven het niet zonder amaretto te doen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om amaretto te vergelijken en te beoordelen

Nu presenteren we je de belangrijkste criteria om verschillende soorten amaretti te onderscheiden, te analyseren en te beoordelen. Dit moet je een snel overzicht geven en je beslissing vergemakkelijken als je op het punt staat een amaretto te kopen!

  • Oorsprong
  • Alcoholgehalte
  • Smaak
  • Gebruik

Oorsprong

Amaretto (meervoud: amaretti) komt oorspronkelijk uit Italië. Maar omdat er in de EU-verordening geen beschermde oorsprongsbenaming staat, kan amaretto overal en wereldwijd onder dezelfde benaming worden geproduceerd.

Het hoeft alleen maar de algemeen geldende regels van de voorschriften voor gedistilleerde dranken of likeuren te volgen: Het alcoholgehalte moet minstens 15 procent zijn en het suikergehalte moet minimaal 100 gram per liter zijn.

Internationaal zijn er al talrijke likeur- en sterke drankenproducenten die Amaretto in hun assortiment hebben opgenomen en het zelf produceren. Hiertoe behoren vooral Duitse, Nederlandse, Franse en Amerikaanse merken.

Alcoholgehalte

Amaretto (meervoud: Amaretti) komt oorspronkelijk uit Italië. Maar omdat er in de EU-verordening geen beschermde oorsprongsbenaming staat, kan amaretto overal en wereldwijd onder dezelfde benaming worden geproduceerd.

Het hoeft alleen maar de algemeen geldende regels van de voorschriften voor gedistilleerde dranken of likeuren te volgen: Het alcoholgehalte moet minstens 15 procent zijn en het suikergehalte moet minimaal 100 gram per liter zijn.

Internationaal zijn er al talrijke likeur- en sterke drankenproducenten die Amaretto in hun assortiment hebben opgenomen en het zelf produceren. Hiertoe behoren vooral Duitse, Nederlandse, Franse en Amerikaanse merken.

Smaak

Merkwaardig genoeg heeft de smaak van amaretto niets gemeen met zijn naam (“amaro”= Italiaans voor bitter), die te danken is aan de smaakstoffen met bittere amandelen. De bittere amandelolie en het hoofdbestanddeel benzaldehyde geven amaretto een intense, marsepeinachtige en zeer zoete smaak.

Je proeft ook het aroma van zoete en bittere amandelen. De smaak van verschillende merken amaretto kan variëren omdat, behalve de basis van bittere amandelen of abrikozenpitten, ook andere smaakstoffen worden toegevoegd, zoals vanille, kaneel, honing of diverse kruiden.

Gebruik

Als er één ding is waar het amaretto zeker niet aan ontbreekt, dan is het zijn veelzijdigheid. Of je het nu puur drinkt, als ingrediënt in longdrinks en creatieve cocktails, of overgoten met room in een hete koffie: . Als je Amaretto puur drinkt, kan dat ongekoeld, op ijs of verwarmd (met een toefje room).

Wist je dat de bekendste cocktails op basis van Amaretto Amaretto-Sour heten, God-Vader, God-Moeder en French Connection?

De Sour variant wordt gecombineerd met citroensap, de God-Father berust op de toevoeging van Schotse whisky en aan de God-Mother cocktail wordt wodka toegevoegd. De French-Connection wordt gekenmerkt door de combinatie van amaretto en cognac.

Bij de amaretto longdrink variant passen vooral appel-, sinaasappel- of kersensap. De bekendste Amaretto cocktails zijn Amaretto Sour (met citroensap), Mai Tai (met rum en sinaasappellikeur), Godfather (met Schotse whisky), Godmother (met wodka) en French Connection (met cognac).

Interessante feiten over Amaretto

Wat is het verschil tussen Amaretto en amandellikeur?

Er is geen verschil tussen Amaretto en amandellikeur! Een amaretto is ook een amandellikeur. De term amaretto is een smaakstof voor likeuren die oorspronkelijk uit Italië kwam en als smaakstof bittere amandelen (Italiaans “mandorla amara”) of bittere amandelolie gebruikte.

Het woord “amaro” is Italiaans en vertaalt als “bitter”; De vorm “amaretto” is de verkleinvorm.

De volgende keer dat je voor het schap van de supermarkt staat en je herinnert dat er iets met “Amaro” in stond, verwar Amaretto alsjeblieft niet met een Amaro! Een likeur die direct bekend staat als Amaro is een kruidenlikeur; de bekendste vertegenwoordiger is waarschijnlijk Ramazzotti.

Wist je dat je ook amaretto siroop kunt gebruiken als je van de fijne amandelsmaak van de traditionele amaretto houdt?

Het siroop alternatief biedt een unieke smaakervaring zonder alcohol.

Wie vond amaretto uit?

De geschiedenis van amaretto is nauw verbonden met die van de bekendste en oudste amaretto uit Italië, Amaretto di Saronno. Het is gebaseerd op een romantische legende. In de 16de eeuw zocht de schilder Bernardino Luini, een leerling van Leonardo da Vinci, in Saronno bij Milaan een geschikt model voor een Madonnaschilderij.

Een jonge eigenaar van een taveerne waar Luini logeerde poseerde voor hem. Ze werd verliefd op hem en om hem te behagen bereidde ze een likeur van brandewijn, abrikozenpitten en andere specerijen. De eerste amaretto was geboren.

Het recept dat de Italiaanse vrouw aan de schilder gaf, overleefde de generaties en een van Luini’s nazaten begon aan het begin van de 20e eeuw Amaretto commercieel te produceren. Amaretto Disaronno werd voor het eerst gebotteld in 1942.

Hoe wordt Amaretto gemaakt?

Omdat Amaretto ondergeschikt is aan likeuren, komen verschillende productieprocessen van likeuren in het geding

  • Maceratie (koude extractie) van amandelschalen in neutrale alcohol
  • Aromatisering van neutrale alcohol met amandelextract (en eventueel ook abrikozenpitolie)

Bij maceratie worden de ingrediënten, nl. abrikozenpitten of (bittere) amandelen, geweekt in neutrale alcohol. De maceratie kan van enkele uren tot weken duren.

Vervolgens worden de geëxtraheerde etherische oliën één of twee keer gedistilleerd samen met de alcohol. De bedoeling is de opstijgende dampen op te vangen. De tweede distillatie heet rectificatie.

Distillatie heeft ook als neveneffect dat er geen blauwzuur meer in zit, dat giftig is voor het lichaam en zowel in bittere amandelen (maar niet in zoete amandelen) als in abrikozenpitten voorkomt. Na de distillatie worden suiker en natuurlijke en natuuridentieke smaakstoffen en specerijen aan het product toegevoegd. Wel is de toevoeging van kunstmatige aroma-extracten verboden.

Wat kun je nog meer met Amaretto doen?

Amaretto is niet alleen geschikt om puur van te genieten en in cocktailcombinaties. Er zijn geen grenzen aan je fantasie als het gaat om het vinden van een betrouwbare Italiaan in de keuken en vooral voor een of ander dessert!

Een klassieker onder de nagerechten is tiramisu, het populairste nagerecht van Italië. Populaire variaties dompelen de ladyfingers in een mengsel van espresso en amaretto en/of zoeten de mascarponecrème met een scheutje amaretto.

Amaretto verfijnt ook crèmes, parfaits en ijs-sundaes en is erg populair in de kerstkeuken. In warme dranken gaat hij niet alleen goed samen met koffie, maar ook met warme chocolademelk, thee, Weense melange of als shot in glühwein of punch.

Tot besluit rest ons alleen nog te zeggen dat met amaretto op veel verschillende manieren geëxperimenteerd kan worden en dat het gebruikt kan worden in gerechten waar je misschien nooit eerder aan gedacht hebt. We hoeven maar te zeggen: amaretto pannenkoeken/crepes, notentaarten, amaretto balletjes (in plaats van rumballetjes), marmercake, appeltaart, kwarktaart, gugelhupfe, jam, kwark of stollen!

In combinatie met amandelen, marsepein, kersen, chocolade, abrikozen en pruimen is amaretto een absolute blijvende favoriet.

Als je je afvraagt waar de naamgenoot van amaretto over gaat, zijn het de amarettis (of amarettinis): die hebben alleen de typische smaak met amaretto gemeen. De Italiaanse bitterkoekjes bevatten fijngemalen amandelen of bittere amandelolie of -aroma, maar geen amaretto likeur.

Bestaat er alcoholvrije Amaretto?

Alcoholvrije amaretto heet amaretto siroop en is nu gemakkelijk verkrijgbaar in supermarkten. Het is een suikersiroop op basis van amandelextracten die in geen enkel opzicht in smaak onderdoet voor het origineel. Het is vooral populair bij de bereiding van desserts en in warme koffie. Het is een absolute aanrader voor mensen die de smaak van Amaretto willen zonder alcohol.

Kun je zelf amandellikeur of amaretto maken?

Het is zeker mogelijk om je eigen glas amandellikeur te brouwen. Er zijn verschillende mogelijkheden en verschillende graden van zwaard. Uitgangspunt is altijd neutrale alcohol, die kan variëren van monopoly alcohol (prima spirit) tot wodka en graan.

Je moet er echter wel voor zorgen dat de neutrale alcohol zo smaakloos mogelijk is om een goed resultaat te krijgen. Als je gearomatiseerde alcohol gebruikt, komen de aroma’s en smaken van de essence of steenvrucht niet goed door. De gemakkelijkste manier is om neutrale alcohol met (rots)kandij en amaretto essence in een fles te mengen.

Als je liever iets “natuurlijkers” hebt, vervang dan de essence door pruimenpitten, mirabelpruimenpitten, perzikpitten, abrikozenpitten of (bittere) amandelen.

De pitten worden in een fles gevuld met steengoed en neutrale alcohol en enkele maanden bewaard (ongeveer drie tot vier maanden). Je moet oppassen dat de pitten niet vernietigd of beschadigd worden, zodat het blauwzuur dat ze bevatten niet in de alcohol terechtkomt.

Maar zelfs als de zaden onbeschadigd blijven, komen er kleine hoeveelheden blauwzuur in de vloeistof vrij. De hoeveelheid is echter heel klein en zou onschadelijk moeten zijn, tenzij je dagen- of wekenlang enkele honderden milliliters per dag drinkt.

Het is interessant op te merken dat pruimen en dadelpruimen slechts ongeveer een derde van het blauwzuurgehalte van abrikozen of bittere amandelen hebben en dat abrikozen de vruchten zijn met het hoogste blauwzuurgehalte. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom je op internet eerder recepten met pruimen en pruimen vindt die stap voor stap gedetailleerd beschrijven hoe je ze maakt.

Wat is de houdbaarheid van amaretto?

Ongeopende Amaretto moet niet beperkt blijven tot een periode waarna hij bederft. De situatie is echter anders met een geopende fles amaretto. Eenmaal geopend moet het in de koelkast bewaard worden en is het de komende twee jaar houdbaar. Ongekoeld wordt deze periode teruggebracht tot de helft, een jaar, want daarna zal het aroma de fles verlaten.

Toestand Houdbaarheid
Ongeopende Amaretto onbeperkt
Geopende Amaretto (koelkast, gekoeld) min. 2 jaar
Geopende Amaretto (ongekoeld) min. 1 jaar

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies