Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote glutenvrije biertest 2023. Hier stellen we alle glutenvrije bieren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste glutenvrije bier voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je glutenvrij bier wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Dankzij glutenvrij bier hoeven mensen die lijden aan glutenintolerantie of coeliakie het niet langer te stellen zonder het genot van bier.
 • Wat de productie betreft, kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten glutenvrij bier: Bier gemaakt met glutenbevattende granen of glutenvrij bier gemaakt van glutenvrije granen.
 • Qua smaak verschilt glutenvrij bier vaak nauwelijks van gewoon bier. Afhankelijk van de soort kan de smaak echter variëren – net als bij gewone biersoorten.

Beste Glutenvrij bier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je glutenvrij bier koopt

Wat is glutenvrij bier?

Glutenvrij bier is bier dat geen gluten bevat, of slechts zeer kleine hoeveelheden van het eiwitmengsel gluten. Bieren en glutenvrije voedingsmiddelen die minder dan 0,2 mg gluten per 100 ml of per 100 g voedsel bevatten, mogen glutenvrij genoemd worden. In dit geval zijn ze geschikt voor een glutenvrij dieet.

Bier is wereldwijd een van de populairste dranken. Mensen met glutenintolerantie kunnen het eiwit gluten niet verteren en kunnen om die reden geen gewoon bier drinken. (Image source: unsplash.com / rawpixel)

Kleine restsporen van gluten kunnen dus ook in glutenvrij bier zitten. Je kunt alleen een 100% glutenvrij bier krijgen als je bij de productie volledig glutenvrije ingrediënten gebruikt.

Bieren of levensmiddelen mogen alleen als “glutenvrij” geëtiketteerd worden als ze niet meer dan 0,2 mg gluten per 100 ml of per 100 g levensmiddel bevatten.

Je kunt glutenvrij voedsel herkennen aan een zegel. Deze zijn meestal gemerkt met een doorgestreepte aar van maïs of met de woorden “glutenvrij”. Het zegel werd ontwikkeld door de Duitse Coeliakie Vereniging. Alleen bieren die de grenswaarden voor gluten bevatten, mogen dit zegel dragen. Regelmatige controles in laboratoria zorgen ervoor dat glutenvrije bieren aan de specificaties voldoen.

Wist je dat glutenvrij bier zo’n 10 jaar geleden ondenkbaar was? Glutenvrij bier bestaat nog niet zo lang. Meer dan 10 jaar geleden was zo’n bier nog ondenkbaar. In die tijd kon de ziekte coeliakie nog niet precies omschreven worden. En daarom was er gewoon geen markt voor een glutenvrij bier. De vraag is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Voor wie is glutenvrij bier geschikt?

Glutenvrije biersoorten zijn geschikt voor mensen die een glutenintolerantie hebben. Mensen die zo’n intolerantie hebben kunnen geen eiwitten verteren en reageren overgevoelig op de bestanddelen van gluten. Ze zijn daarom zeer beperkt in hun dieet, want voedingsmiddelen die gluten bevatten moeten vermeden worden.

https://www.foodlux.de/glutenfreie-lebensmittel/ Conventioneel bier wordt gemaakt met granen die gluten bevatten, zoals gerst, tarwe, spelt en rogge. Mensen met een glutenintolerantie kunnen dus geen “gewoon” bier drinken. Als de glutenintolerantie heel ernstig is, leidt dat tot een ziekte die coeliakie heet. In dit geval reageren mensen zeer gevoelig op zelfs de kleinste hoeveelheden gluten.

https://www.medmeister.de/zoeliakie/ Mensen met coeliakie moeten daarom een glutenvrij dieet volgen en geen dranken of voedingsmiddelen consumeren die sporen van gluten bevatten. Als deze mensen desondanks lekkere dingen eten, kan dit leiden tot buikpijn, misselijkheid, braken, verlies van eetlust, depressie of ontstekingen in de darmen.

Mensen met ernstige coeliakie wordt daarom ook aangeraden voorzichtig te zijn met het eten van zelfs kleine hoeveelheden gluten. De enige behandeling voor deze ziekte is het vermijden van voedsel dat gluten bevat. In de volgende video vind je belangrijke informatie over glutenintolerantie en coeliakie:

Wat zijn de ingrediënten van glutenvrij bier?

Gluten is ook bekend als gluteneiwit en wordt gevonden in veel gewone graansoorten. Het wordt gevormd zodra graan in contact komt met water – en dus ook bij de productie van gewoon bier. Het eiwitmengsel is verantwoordelijk voor de typische kleverige consistentie van deeg bij bijvoorbeeld bakken.

De basis van de bierproductie is de verwerking van graan. Glutenbevattend graan of glutenvrij graan kan voor de productie gebruikt worden. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten graan: Soorten graan zonder gluten

 • Maïs
 • Rijst
 • Gierst

Granenmetgluten

 • Tarwe
 • Gerst
 • Rogge
 • Spelt
 • Haver
 • Groene spelt

“Pseudo-granen” zondergluten

 • Boekweit
 • Quinoa
 • Amarant

Behalve granenbevat glutenvrij bier ook water, glutenvrije hop en glutenvrij gerstemout.

Om glutenvrij bier zo dicht mogelijk naar gewoon bier te laten smaken, gebruiken fabrikanten bij het brouwen vaak smaakstoffen zoals suiker of honing. Afhankelijk van de biersoort en de fabrikant kan het bier ook allergene ingrediënten bevatten, zoals sulfieten. Deze worden vaak als conserveringsmiddel gebruikt.

Hoe wordt glutenvrij bier gemaakt?

Industrieel geproduceerd glutenvrij bier wordt gemaakt volgens moderne brouwmethoden. Bij het brouwen van glutenvrij bier worden of glutenvrije granen of gewone granen gebruikt. Als gewone graansoorten – zoals gerst, tarwe of rogge – worden gebruikt, wordt het bier volgens het traditionele brouwproces gemaakt, volgens de Duitse reinheidswet. Technologische processen worden gebruikt om tijdens het brouwproces de gluten uit de gerst af te breken. Dit gebeurt door enzymen toe te voegen.

Als conventionele graansoorten gebruikt worden, kan het bier dus nog sporen van gluten bevatten, zelfs na enzymatische afbraak van de gluten.

Als bij het brouwen glutenvrije granen zoals rijst, boekweit of gierst gebruikt worden, kan 100% glutenvrij bier gebrouwen worden. De mout wordt niet verkregen van gerst zoals gewoonlijk, maar van de hierboven genoemde soorten. Er kunnen ook moutmengsels van verschillende soorten gebrouwen worden. Ook hier wordt hop gebruikt voor de productie. Maar omdat hop geen gluten bevat, kan dit zonder aarzelen voor de productie gebruikt worden. Bij het toevoegen van de gist is het echter weer belangrijk goed op te letten dat je glutenvrije gist gebruikt, want er bestaat ook gist die gluten bevat.

De graansoorten die gebruikt worden om conventioneel bier te maken bevatten allemaal gluten. Wil men 100% glutenvrij bier maken, dan moeten glutenvrije granen als basisingrediënt gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / Johannes Plenio)

Als algemene regel geldt dat glutenvrije ingrediënten al in de toeleveringsketen strikt gescheiden moeten worden van glutenbevattende ingrediënten. Hetzelfde geldt voor de verwerking in de brouwinstallaties en voor de opslag. De derde mogelijkheid voor productie berust op vernieuwingen in de graanveredeling: er zijn al gekweekte graansoorten die glutenvrij zijn en gebruikt worden om glutenvrij bier te produceren. Deze zijn door talrijke kruisingen zo gekweekt dat het graan nauwelijks gluten bevat. Dit komt echter nog niet al te vaak voor. T1

Waar is glutenvrij bier te

koop? Glutenvrij bier is zowel in de winkel als online verkrijgbaar. Je vindt glutenvrij bier in natuurvoedingswinkels, biologische voedingswinkels en ook in grotere supermarktketens. Maar grotere ketens zoals Edeka of Kaufland bieden meestal een kleinere selectie. Het is rechtstreeks te bestellen bij de online winkels van talloze fabrikanten. Je kunt ook glutenvrije bieren vinden op websites als Amazon.de.

Online vind je niet alleen Duitse bieren, maar ook geïmporteerde, internationale bieren. Over het algemeen is de keuze iets groter als je rechtstreeks bij een fabrikant bestelt.

Besluit: Welke soorten glutenvrij bier zijn er en welke is geschikt voor jou?

Op grond van de brouwprocédés die bij de productie ervan gebruikt worden, kan glutenvrij bier in twee soorten verdeeld worden: Bier gemaakt van glutenvrije granen en bier gemaakt van conventionele granen waar de gluten achteraf uitgehaald worden.

Wat onderscheidt glutenvrije bieren gemaakt met glutenvrije granen?

Een bier dat volledig glutenvrij is, moet gemaakt zijn met granen zonder gluten. De glutenvrije granen maïs, rijst, soja, gierst, quinoa of boekweit worden hier gebruikt om het bier te maken. De smaak van deze biersoorten is vaak wat ongewoon en niet erg bierachtig. Maar omdat de productie even goedkoop is als die van gewoon bier, worden ook deze biersoorten tegen normale bierprijzen aangeboden.

Mensen met glutenintolerantie kunnen deze biersoorten zonder aarzelen drinken en hoeven dus het genot van een lekker biertje niet te missen.

Nadelen
Voordelen
 • 100% glutenvrij
 • goedkope productie
 • normale prijs
 • Smaak niet altijd vergelijkbaar met bier

Wat onderscheidt glutenvrije bieren die met conventionele graansoorten gemaakt worden?

Dit bier wordt gebrouwen volgens de Duitse reinheidswet en gebruikt voor de productie glutenbevattende granen. Hiertoe behoren tarwe, gerst, haver en rogge. Het bier wordt als glutenvrij beschouwd omdat het voldoet aan de glutenlimieten. Niettemin kan het kleine sporen van gluten bevatten. Qua smaak lijkt dit bier erg op gewoon bier. Omdat het proces om vervolgens de gluten eruit te filteren veel tijd en geld kost, zijn deze glutenvrije bieren vaak ook wat duurder.

Voordelen
 • Smaak lijkt op gewoon bier
Nadelen
 • Kostenintensieve productie
 • Hogere prijzen

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om glutenvrije bieren te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om glutenvrije bieren te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald glutenvrij bier al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Biersoort
 • Smaak
 • Alcoholgehalte
 • Land van herkomst

Biersoort

Het aantal glutenvrije biersoorten neemt toe. Pils, tarwe, tarwebier, Indian Pale Ale (IPA) of donker bier vind je bijvoorbeeld in het assortiment van veel brouwerijen. Bovendien worden er ook alcoholvrije bieren en bieren met biologische kwaliteit aangeboden. Veel voorkomende glutenvrije biersoorten in Duitsland zijn Pils, Helles of Weissbier. Er zijn echter ook meer exotische biersoorten, zoals typische Engelse Ales of Belgische Dubble of Tripple bieren, in glutenvrije vorm. De meeste glutenvrije bieren zijn er in gebottelde vorm. Er zijn echter ook bieren in blikvorm.

Smaak

Wat smaak

betreft verschillen de afzonderlijke glutenvrije bieren net als glutenbevattende bieren. Glutenvrije bieren, die industrieel geproduceerd worden, zijn gebaseerd op de gangbare biersoorten.

Voor het grootste deel proberen ze daarom de smaak en het aroma van gewoon bier te behouden. Wat smaak betreft kunnen glutenvrije bieren ook tamelijk zoet of tamelijk bitter smaken. Er zijn ook glutenvrije bieren die een fruitige of citrusachtige of zelfs kruidige smaak hebben.

Alcoholgehalte

Net als gewone bieren zijn er ook glutenvrije bieren in verschillende sterktes. T2 Het gemiddelde alcoholgehalte van de meeste pils en ale ligt rond de 5%. Er zijn echter uitzonderingen in beide richtingen. Zelfs alcoholvrije bieren bevatten vaak tot 0,5% alcohol.

Land van herkomst

De Duitse markt voor glutenvrije bieren is nog vrij klein in vergelijking met andere landen. Online winkels bieden ook internationale glutenvrije bieren aan. Traditioneel glutenvrij bier en ook bierachtige dranken zijn wijd verbreid in verschillende streken van de wereld. Voorbeelden zijn de Japanse rijstwijn “sake”, die van rijst gemaakt wordt, of het Zuid-Amerikaanse bier “chicha” dat van maïs gemaakt wordt.

Wist je dat er een internationaal glutenvrij bierfestival bestaat? Deze werd voor het eerst gehouden in februari 2006 in Chesterfield, in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn nu verschillende festivals en evenementen waar glutenvrij bier wordt geschonken.

Wetenswaardigheden over glutenvrij bier

Hoe moet glutenvrij bier bewaard worden?

Glutenvrij bier moet, net als gewoon bier, op een koele, droge, donkere plaats en rechtopstaand bewaard worden. De houdbaarheid van het bier hangt af van de soort bier. In principe kun je glutenvrij bier thuis echter zonder problemen langer bewaren. Als algemene regel geldt: hoe meer hop een bier bevat, hoe langer het bewaard kan worden. De hop bepaalt echter ook de smaak: meer hop betekent dat het bier een bittere noot krijgt.

Zal er glutenvrij bier verkrijgbaar zijn op het Oktoberfest in München?

Er wordt momenteel geen glutenvrij bier aangeboden op het Oktoberfest in München.

Er worden momenteel geen glutenvrije bieren aangeboden op het Oktoberfest in München. Rond München worden echter al “glutenvrije Oktoberfeesten” gehouden. (Image source: pixabay.com / motointermedia)

Er zijn echter wel “glutenvrije Oktoberfeesten” in de omgeving van München, waar natuurlijk glutenvrij bier wordt aangeboden – zelfs van de tap.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies